logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SUA vor să ajute Ucraina fără a lăsa conflictul să degenereze într-un război mondial (analiză France Presse)

Image

SUA consideră că războiul declanşat de Rusia va fi unul de durată şi sunt pregătite să ajute Kievul să reziste, dar având totuşi grijă să limiteze conflictul la Ucraina pentru a evita extinderea lui peste graniţele acesteia, ceea ce ar provoca un "al Treilea Război Mondial", notează marţi AFP într-o amplă analiză.

Strategia militară a Washingtonului încearcă să ţină cont de aceste cereri, potrivit declaraţiilor publice ale unor lideri americani şi interviurilor realizate de AFP cu mai mulţi responsabili, sub rezerva anonimatului.

Conflictul din Ucraina "s-ar putea să nu se încheie în curând", a apreciat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în cadrul unui turneu în Europa.

Serviciile de informaţii americane s-au temut iniţial de un război fulger care ar fi făcut ca Kievul să cadă în câteva zile.

Dar Pentagonul a constatat rapid că armata rusă este în "întârziere" cu planul său de luptă, din cauza problemelor logistice şi a "rezistenţei" mult "mai creative" decât se aşteptase.

Desigur, unii militari americani se arată destul de pesimişti pe termen scurt, apreciind că efectul masiv al asaltului rusesc va sfârşi prin a cântări greu în cele din urmă. Potrivit unui responsabil american din domeniul apărării, "nu trebuie subestimată puterea de foc" a Moscovei.

Situaţia "se va agrava probabil înainte de a se ameliora", avertizează la rândul său Antony Blinken.

 

Foto: (c) ETTORE FERRARI/EPA


 

Dar Vladimir Putin "este condamnat să piardă", consideră şeful diplomaţiei americane.

În privat, responsabili americani merg mai departe, fără a ezita să afirme că preşedintele rus a pierdut deja şi îşi adaptează strategia lor în consecinţă.

Prima prioritate a SUA este să continue să ajute masiv această rezistenţă ucraineană pentru ca ea să reziste cât mai bine, chiar dacă oraşele încep să cadă.

Americanii au instituit "un schimb de informaţii şi de date operative la nivelul serviciilor secrete cu Ucraina", explică un diplomat, în special pentru a permite apărării antiaeriene să dejoace o parte a loviturilor ruseşti.

Un ajutor militar fără precedent de 350 de milioane de dolari anunţat la sfârşitul lunii februarie a fost livrat deja în mare parte armatei ucrainene sub formă de rachete antitanc Javelin şi de rachete antiaeriene Stinger.

 

 

Washingtonul va debloca acum o nouă tranşă de cel puţin 10 milioane de dolari, cu o componentă economică şi umanitară, dar care prevede livrări de arme şi muniţii.

"Nicio limită" pentru această asistenţă militară, promite un înalt responsabil american atât timp cât nu este vorba de armament greu.

Căci ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe americani este că Vladimir Putin s-ar simţi "provocat" să extindă conflictul dincolo de Ucraina cu riscul unei confruntări directe, potenţial nucleară, cu SUA şi aliaţii lor din NATO. Este vorba deci de "descurajarea preşedintelui rus" de la un astfel de pas, sugerează unii responsabili americani.

Un alt responsabil rezumă sub altă formă situaţia:"Nu vrem al Treilea Război Mondial!"

Încă dinaintea invaziei ruse, preşedintele Joe Biden avertizase că orice implicare directă în Ucraina ar provoca "un război mondial".

El a dat directive pentru a se evita o astfel de implicare, care limitează de altfel capacitatea intervenţiei americane.

Pachetul de ajutor al Washingtonul constă în desfăşurări de trupe cu scop preventiv şi de descurajare în ţările aliate de la porţile Rusiei, unde secretarul de stat Antony Blinken şi şeful statul major american, generalul Mark Milley au efectuat vizite.

În schimb, orice opţiune care ar risca să fie interpretată de Vladimir Putin ca o escaladare majoră este respinsă pentru a evita ca o ţară NATO să fie considerată de Moscova drept "cobeligerantă" în Ucraina.

Dacă ruşii ar ataca forţele dintr-un singur stat membru al Alianţei transatlantice, toate celelalte, inclusiv SUA, ar trebui să vină în ajutorul său militar, potrivit celebrului Articol 5 din Tratatul care le uneşte şi pe care Joe Biden s-a angajat să-l respecte.

 

Foto: (c) Yuri Gripas/EPA


 

Instalarea unei zone de excludere aeriană deasupra ţării atacate, cerută insistent de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a fost deci categoric respinsă de către Washington şi NATO. Motivul este că pentru a respecta "no fly zone", avioanele Alianţei ar trebui să fie pregătite să doboare aparate de vânătoare ruseşti şi "aceasta ar putea duce la un război total", a explicat Antony Blinken.

Din acelaşi motiv, SUA suflă şi în iaurt când vine vorba de posibila livrare Kievului de către ţări din Europa de Est, precum Polonia, a unor avioane de luptă de fabricaţie sovietică, pe care forţele ucrainene sunt în măsură să le piloteze.

Echipa lui Biden, iniţial reticentă în evocarea acestei ipoteze, a admis în cele din urmă - în faţa insistenţei ucrainene - să o studieze "activ". Dar fără un calendar şi niciun angajament ferm.

Unii se neliniştesc în realitate că un astfel de gest este suficient să facă conflictul să se extindă dincolo de graniţele ucrainene, fără ca totuşi asta să modifice în profunzime raportul de forţe în spaţiul aerian.

Deşi este probabil ca apelurile pentru o intervenţie mai fermă să crească pe măsură ce imaginile cu victime civile şochează opinia publică, liderii americani spun că doresc să menţină acest echilibru, sporind în acelaşi timp presiunea asupra Kremlinului prin sancţiuni, cu speranţa că Vladimir Putin va sfârşi prin a ajunge la concluzia că o continuare a războiului este pentru el mai costisitoare decât o retragere.

 

Foto: (c) MIKHAEL KLIMENTYEV/EPA


 

Pentru aceasta trebuie menţinute canalele diplomatice deschise cu scopul de a-i oferi "porţi de scăpare".

Americanii înşişi au încetat orice contact la nivel înalt cu ruşii după 24 februarie, încurajându-i pe alţii să vorbească cu preşedintele rus.

În această lumină trebuie interpretată încercarea de mediere în cursul weekendului de Israel. Sau apelul lui Antony Blinken adresat ministrului chinez de externe Wang Yi, într-un moment în care China, care se laudă cu prietenia sa "fără limite" cu Rusia, nu exclude nici ea să joace rol de mediator. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 15-05-2025 23:49

#Ucraina-Rusia: Reuniuni trilaterale prevăzute vineri la Istanbul

'Reuniuni trilaterale' vor avea loc vineri la Istanbul în locul negocierilor de pace care urmau să se deschidă între ruși și ucraineni în metropola turcă, a anunțat joi seara o sursă din cadrul Ministerului de Externe al Turciei, relatează AFP. Ministrul de Externe turc Hakan Fidan s-a întâlnit joi seara l

Politic Ex 15-05-2025 22:30

Gaza: ONU nu va participa la distribuirea de ajutoare de către noua fundație susținută de Washington

ONU nu va participa la distribuirea de ajutoare către Gaza de către noua fundație creată de la zero și susținută de SUA, fundație ale cărei modalități nu respectă principiile imparțialității și independenței, a insistat joi un purtător de cuvânt, relatează AFP. 'Am spus clar că participăm la operațiuni de ajutor în conformitate

Politic Ex 15-05-2025 21:18

Putin l-a demis pe comandantul Forțelor terestre ale armatei ruse

Președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe comandantul Forțelor terestre ale armatei ruse, Oleg Saliukov, potrivit unui decret emis de Kremlin joi, înaintea negocierilor directe cu ucrainenii la Istanbul, relatează AFP. Oleg Saliukov a fost numit secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, un important organism consultativ

Politic Ex 15-05-2025 21:09

Paris: Macron a vorbit pentru prima dată cu Papa Leon al XIV-lea și au discutat despre pace în Ucraina și Gaza

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că 'a vorbit pentru prima dată cu Papa Leon al XIV-lea' la telefon, prilej cu care 'au discutat despre eforturile necesare pentru a reduce la tăcere armele oriunde izbucnesc conflicte în lume, în special pentru o pace solidă și durabilă în Ucraina și Gaza', relatează AFP.

Politic Ex 15-05-2025 20:07

Slovacia: Premierul Fico a ținut o reuniune guvernamentală în locul unde a fost împușcat acum un an

Premierul slovac Robert Fico a ținut joi o reuniune guvernamentală în condiții de securitate strictă în locul unde a fost împușcat acum un an și a acuzat opoziția că face atmosfera politică și mai toxică astăzi, relatează Reuters. Pe acoperișuri au fost amplasați lunetiști, iar în jurul centrului cultural din Handlova,

Politic Ex 15-05-2025 20:01

Cancelarul german Merz afirmă că va confisca activele rusești înghețate dacă va găsi o soluție legală

Germania și aliații săi vor acționa în direcția confiscării activelor rusești înghețate în Occident prin sancțiunile impuse Rusiei după invazia în Ucraina dacă va fi identificată o soluție legală pentru o asemenea operațiune, a declarat noul cancelar german Friedrich Merz, într-un interviu publicat joi, el recunoscând totodată risc

Politic Ex 15-05-2025 19:57

Polonia: Candidatul puterii, Rafal Trzaskowski, pe prima poziție în sondaje înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale

Candidatul Coaliției Civice (KO), Rafal Trzaskowski, actual primar al Varșoviei, continuă să conducă în sondajele de opinie înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din 18 mai, cu 29% din intențiile de vot, indică un sondaj realizat de Opinia24 pentru posturile de televiziune TVN și TVN24, transmite joi Reuters. Karol Nawr

Politic Ex 15-05-2025 19:31

Secretarul de stat al SUA le cere europenilor să nu 'marginalizeze' companiile americane în procesul de reînarmare

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, le-a cerut joi aliaților europeni să nu 'marginalizeze' companiile americane în contractele pentru achiziții de armament, după ce Uniunea Europeană a promis un plan ambițios de reînarmare, transmite agenția EFE. Acest mesaj a fost transmis de șeful diplomației americane la o înt

Politic Ex 15-05-2025 19:27

BTA: Ministrul de Externe bulgar a participat la reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO

Ministrul de externe bulgar Gheorg Gheorghiev a participat joi în Antalya (Turcia) la o reuniune informală a miniștrilor de externe din NATO. Miniștrii s-au întâlnit pentru a pune bazele summitului NATO de la Haga din 24-25 iunie și pentru a vorbi despre decizii importante pe care se așteaptă să le ia Alianța, a comunicat Min

Politic Ex 15-05-2025 19:21

Mica Albanie găzduiește summitul gigantic al Comunității Politice Europene (comentariu Reuters)

În Albania, una din cele mai sărace țări europene, cu numai 2,4 milioane de locuitori, vor ajunge vineri mulți lideri de pe continent, la Summitul Comunității Politice Europene (EPC), transmite Reuters. Evenimentul la care participă inclusiv reprezentanți ai Franței, Germaniei și Regatului Unit, va fi dominat de subiectul războiului din

Politic Ex 15-05-2025 18:15

Donald Trump afirmă că SUA ar trebui să ia Gaza și să facă din ea 'o zonă de libertate'

Președintele american Donald Trump a declarat joi că SUA voiau să ia Fâșia Gaza, devastată de 19 luni de război între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, și să facă din ea 'o zonă de libertate', relatează AFP. 'Am concepte pentru Gaza care cred că sunt foarte bune, să facem din ea o zonă de libertate, ca SU

Politic Ex 15-05-2025 17:40

Portugalia: Probleme medicale pentru liderul extremei drepte, Andre Ventura, în plină campanie electorală

Liderul extremei drepte portugheze, Andre Ventura, a suferit probleme medicale marți și joi, care l-au determinat să-și întrerupă campania electorală dinaintea alegerilor parlamentare din 18 mai, relatează AFP și Reuters. Primul incident a survenit în timp ce președintele partidului Chega rostea un discurs la Tavira, în sudul

Politic Ex 15-05-2025 17:29

#Ucraina: Zelenski trimite o delegație ucraineană cu mandat limitat pentru discuții cu oficialii ruși la Istanbul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis joi în cele din urmă să trimită la Istanbul o delegație pentru negocieri cu Rusia, deși Ucraina este nemulțumită de rangul delegației trimise acolo de președintele rus Vladimir Putin, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE. Delegația trimisă de Zelenski va fi condusă de ministrul ucraine

Politic Ex 15-05-2025 16:45

Negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul, incerte; Trump crede că nu se va întâmpla nimic în ce privește #Ucraina dacă el nu se întâlnește cu Putin

Președintele american Donald Trump a spus joi că nu se așteaptă la progrese în direcția încheierii războiului din Ucraina atât timp cât el nu se întâlnește cu omologul său rus Vladimir Putin, care nu a dat curs unei provocări lansate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski de a se întâlni ei doi la Istanbul, unde n

Politic Ex 15-05-2025 16:11

Trump: Fără intervenția SUA în Al Doilea Război Mondial, țările europene ar vorbi în germană

Fără intervenția SUA, țările europene ar vorbi în germană, a declarat joi Donald Trump, repetându-și dorința de a stabili o zi de sărbătoare publică pentru a marca victoria asupra Germaniei naziste și ironizând faptul că Franța sărbătorește pe 8 mai, relatează AFP. 'Iubim Franța, nu-i așa? Dar cred că noi am făcut ceva ma