Negocieri ruso-ucrainene: În Turcia se desfășoară un maraton diplomatic pe trei fronturi, sub semnul confuziei (sinteză)

Turcia se află de joi în centrul unui maraton diplomatic care are ca scop ajungerea la un plan de pace, sau cel puțin la un armistițiu, în războiul declanșat odată cu invazia Rusiei în Ucraina, cu toate că ziua a fost umbrită de refuzul președintelui rus Vladimir Putin de a participa la convorbiri, transmite EFE.
Omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, se va afla în Turcia, mai exact la Ankara, și va fi primit de șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan.
Există puține detalii despre această reuniune, dincolo de o scurtă mențiune în agenda lui Erdogan, pe care autoritățile turce au publicat-o oficial abia joi dimineață, în ciuda așteptărilor generate de întâlnire.
Ankara: Erdogan-Zelenski
Șeful statului turc îl va primi pe Zelenski la ora locală 13:00 (ora 10:00 GMT) la Palatul Prezidențial din Ankara. Apoi cei doi înalți oficiali vor avea o întâlnire privată și ulterior un prânz de lucru împreună cu delegațiile fiecăruia dintre ei.
Foto: (c) Cagla Gurdogan / REUTERS
Nu sunt planificate declarații către mass-media sau o conferință de presă comună.
Prezența președintelui ucrainean la Ankara a fost un răspuns și chiar o supralicitare la cererea lui Putin de a organiza discuții directe între cele două țări la Istanbul, fără condiții prealabile sau armistițiu.
Zelenski nu numai că a acceptat provocarea, dar s-a oferit să se întâlnească personal cu Putin, întâlnire care nu va avea loc din cauza absenței președintelui rus, care a trimis o delegație de rang inferior la Istanbul, condusă de consilierul său pentru afaceri culturale, Vladimir Medinski.
Istanbul: O întâlnire deloc clară
Medinski - un propagandist cu o ideologie imperialistă foarte apropiată de cea a șefului statului, remarcă EFE - a condus delegația rusă în negocierile din martie și aprilie 2022, soldate cu un eșec.
Președintele american Donald Trump a declarat joi că, 'dacă se întâmplă ceva', ar putea călători vineri la Istanbul pentru a facilita discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia.
Putin și Zelenski nu s-au mai întâlnit din decembrie 2019, când s-au văzut la Paris, cu medierea Franței și Germaniei.
Totodată, în presa turcă nu există aproape nicio informație despre întâlnirea de la Istanbul.
La rândul său, presa rusă a indicat că reuniunea va avea loc la Palatul Dolmabahce, unde delegațiile s-au întâlnit în timpul negocierilor eșuate din 2022, dar nici măcar nu este clar când va începe.
Grupurile de chat ale corespondenților din Istanbul relatează că, începând de miercuri, au fost desfășurate măsuri extinse de securitate în jurul clădirii, deși în fotografiile publicate joi nu se văd bariere ale poliției.
Reuters scrie că în orașul turc domnea confuzia, reporterii adunându-se deja în apropierea palatului Dolmabahce, pe care rușii l-au menționat drept loc de desfășurare a discuțiilor.
Agenția de știri rusă TASS a declarat că discuțiile vor începe la ora 07:00 GMT, dar un oficial ucrainean a dezmințit această informație, spunând că nu a existat un acord cu privire la momentul în care convorbirile ar putea începe.
Ultimele vești în acest sens vin de la MAE rus, care a transmis că negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul vor începe în a doua parte a zilei, la inițiativa părții turce, potrivit Reuters.
Ziarul Sabah relatează că ministrul de externe ucrainean Andrii Sîbiga va conduce echipa de negociatori a țării sale, dar nu a existat nicio confirmare oficială a acestei relatări.
Kremlinul a declarat joi că durata negocierilor ruso-ucrainene va depinde de progresul acestora.
Antalya: NATO discută despre Ucraina
Ucraina va fi, de asemenea, unul dintre subiectele de discuție la reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO din Antalya.
Foto: (c) ERDEM SAHIN / EPA
Gazda reuniunii, ministrul de externe turc Hakan Fidan, a declarat joi dimineață că întâlnirea se va concentra pe 'aducerea păcii în Ucraina'.
La sosirea la întâlnirea din Antalya, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că mingea se află acum în terenul Rusiei.
Andrii Sîbiga s-a întâlnit în orașul turc cu secretarul de stat american Marco Rubio, căruia i-a transmis pozițiile administrației sale privind modalitatea de obținere a păcii.
La rândul său, Rubio a declarat că 'nu există o soluție militară la conflictul dintre Rusia și Ucraina' și că războiul va trebui încheiat prin intermediul diplomației.
Rubio este așteptat să se deplaseze vineri la Istanbul împreună cu reprezentantul special al președintelui american, Steve Witkoff.
La rândul său, Trump a declarat joi, la Doha, că va participa vineri la negocierile dintre Rusia și Ucraina în Turcia 'dacă ar fi oportun', informează Reuters.
'Mă gândeam să merg, dar este foarte dificil... Dacă s-ar întâmpla ceva, aș merge vineri, dacă ar fi oportun', a afirmat Trump la un mic dejun de afaceri la Doha, în timpul unui turneu în Golf.
'Dar avem oameni care negociază acum, sper doar că Rusia și Ucraina vor putea face ceva. Trebuie să se oprească', a adăugat președintele american. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Comisia Europeană a prezentat un plan ce va oferi instituțiilor de aplicare a legii ''acces efectiv și legal'' la date
Comisia Europeană a prezentat marți o foaie de parcurs pentru ''accesul efectiv și legal'' la date de către instituțiile de aplicare a legii din statele UE, axată pe șase domenii, inclusiv interceptarea legală și stocarea acestor informații, relatează agenția EFE. Această foaie de parcurs, care ține cont de faptul că infractori
Slovacia: Premierul Fico afirmă că în 2026 guvernul său are alte priorități decât apărarea
Premierul slovac Robert Fico s-a declarat convins că orice obiectiv pe care NATO îl va aproba la summitul de la Haga nu va fi respectat ''până la ultimul detaliu'', și a reiterat că fiecare țară are dreptul de a-și stabili propriul ritm și propria structură a cheltuielilor de apărare, relatează marți TASR. El a afir
Turcia: O nouă plângere împotriva primarului întemnițat al Istanbulului a fost depusă de doi procurori
O plângere pentru ''insultă'' a fost depusă de doi procurori turci contra primarului de opoziție al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, aflat în detenție de la sfârșitul lui martie pentru acuzații de corupție pe care el le respinge, a anunțat marți agenția de presă Anadolu, preluată de AFP. Imamoglu, deja vizat de n
Israelul asigură că a încetat atacurile asupra Iranului, după o discuție între Netanyahu și Trump
Israelul a asigurat marți că a încetat atacurile aeriene asupra Iranului, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut o discuție telefonică cu președintele american Donald Trump, care la rândul său a dat asigurări că o încetare a focului între Iran și Israel a intrat în vigoare și aceasta trebuie respectată, relatează agențiile
Trump consideră interpretabil articolul 5 al Tratatului NATO privind apărarea colectivă
Președintele american Donald Trump s-a exprimat marți evaziv față de angajamentul său de a respecta articolul 5 din Tratatul NATO, care stabilește principiul apărării colective în cazul unui atac asupra unui stat membru, deși membrii Alianței, cu excepția Spaniei, au acceptat cererea sa de a-și crește bugetele apărării, relatează agențiile AFP și EFE.
Iran: Președintele francez Macron, îngrijorat de un ''risc crescut'' de îmbogățire clandestină a uraniului
Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat marți temerea în legătură cu ''un risc crescut'' de îmbogățire clandestină a uraniului, după loviturile americane și israeliene asupra siturilor nucleare iraniene, informează AFP. ''Acesta este unul dintre riscurile principale pentru regiune, pentru comunita
Kremlinul respinge acuzațiile că nu a ajutat suficient Iranul
Președinția Rusiei a respins marți acuzațiile că nu a ajutat suficient Iranul, arătând că a luat o ''poziție clară'' prin condamnarea loviturilor aeriene ale SUA și Israelului împotriva Republicii Islamice, informează Reuters. Președintele rus Vladimir Putin a condamnat atacurile americane asupra siturilor nucleare
Coreea de Sud: Un nou mandat de arestare cerut împotriva fostului președinte Yoon
Un consiliu special însărcinat să ancheteze asupra legii marțiale impuse pentru scurt timp în Coreea de Sud în decembrie a cerut unui tribunal să emită un nou mandat de arestare împotriva fostului președinte Yoon Suk Yeol, pentru refuzul lui de a răspunde la mai multe convocări, informează AFP. Yoon a fost primul șef de
Germania: Premierul Merz mizează pe o îndatorare masivă pentru a scoate economia din recesiune
Guvernul german condus de cancelarul Friedrich Merz a aprobat marți proiectul bugetului pentru anul 2025 și principalele direcții ale finanțelor publice până în 2029, care prevăd dublarea cheltuielilor pentru plata dobânzilor în următorii cinci ani, transmit AFP și Reuters. Programul va fi supus votului în parlame
Ursula von der Leyen, la un forum pe marginea summitului NATO: Europa apărării s-a trezit în sfârșit
Haga - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Europa apărării s-a trezit în sfârșit în urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, marți, înaintea summitului NATO de la Haga, adăugând că Europa trebuie să-și continue eforturile în
La 80 de ani, din care 40 la putere, Yoweri Museveni vrea un nou mandat de președinte al Ugandei
Yoweri Museveni, în vârstă de 80 de ani, președinte al Ugandei de aproape patru decenii, va candida în ianuarie 2026 pentru un nou mandat, a anunțat marți partidul său, Mișcarea de Rezistență Națională (NRM), conform AFP. ONU și unele organizații pentru drepturile omului sunt îngrijorate de reprimarea opoziției în
#Ucraina: Noi bombardamente ruse soldate cu morți și răniți la Dnipro și Samar; ''un mesaj de teroare'', denunță Sibiga
Un bombardament rus asupra orașului ucrainean Dnipro a făcut marți cel puțin șapte morți și circa 70 de răniți, potrivit autorităților regionale, o nouă dovadă că Rusia își continuă loviturile în Ucraina, negocierile între cele două țări aflându-se într-un punct mort, informează AFP. ''La Dnipro, numărul d
Reuniune Macron-Merz-Starmer la Haga, înaintea summitului NATO
Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz și premierul britanic Keir Starmer se vor întâlni marți de la ora locală 18:15 (16:15 GMT), la Haga, înaintea începerii summitului NATO, a anunțat Palatul Elysée, potrivit AFP. Regatul Unit, Franța și Germania sunt cele trei țări europene impl
Iranul susține că a transferat deținuți din închisoarea Evin după loviturile israeliene
Puterea judiciară iraniană a anunțat marți că a ''transferat'' deținuți din Evin spre alte închisori din provincia Teheran, la o zi după un atac israelian asupra acestui penitenciar din capitala iraniană, atac care a făcut morți și răniți, informează AFP și Reuters. Numărul de deținuți transferați nu a fost precizat, &ici
#Ucraina și-a deminat 20% din teritoriul afectat, anunță premierul Denis Șmîhal
Ucraina și-a intensificat eforturile pentru a-și demina teritoriul și a redus zona afectată de mine cu 20% față de anul 2022, suprafață care a ajuns la aproximativ 137.000 kilometri pătrați, a anunțat marți premierul ucrainean Denis Șmîhal, citat de Reuters. Cea mai mare parte a zonei afectate de mine este formată din terenuri agricole,