logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Iulian Rotariu, pompierul botoşănean care a câştigat patru ultra-maratoane: În orice cursă învinge cel ce se învinge pe el

Imagine din galeria Agerpres

Pompierul Iulian Rotariu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a devenit un reper pentru orice competiţie de ultra-maraton din lume. Câştigător al celor mai importante patru ultra-maratoane organizate în ultimii doi ani - Australia, Mozambic, Vietnam şi Bolivia, Iulian Rotariu se pregăteşte acum pentru o nouă provocare. El va participa, în perioada 24 - 28 ianuarie, la ultra-maratonul Nomad din Laponia Finlandeză.

Fără să fie sportiv de performanţă, acesta are în permanenţă o atitudine de învingător. Îşi doreşte întotdeauna să câştige, dar admite că mai important decât orice este să participe la competiţii cu scopul de a promova interesele copiilor cu autism, al căror ambasador a devenit de mai bine de cinci ani.

Într-un interviu acordat AGERPRES cu câteva zile înainte de plecarea în Laponia, Iulian Rotariu vorbeşte cu modestie despre performanţele sale, scoţând în evidenţă nu doar capacităţile sale fizice, ci şi calităţile umane cu care este înzestrat.

AGERPRES: Cum l-aţi descrie pe Iulian Rotariu, românul care a devenit cunoscut pentru performanţele sale la ultra-maratoanele la care a participat?

Iulian Rotariu: L-aş descrie ca pe un om simplu, mic, cu frică de Dumnezeu şi mereu cu zâmbetul pe buze.

AGERPRES: Sunteţi pompier, dar aţi devenit foarte cunoscut ca urmare a performanţelor pe care le-aţi obţinut la întrecerile la care aţi participat. Ce vă determină să faceţi mai mult, să fiţi pompier sau să alergaţi?

Iulian Rotariu: Cu siguranţă este o luptă în a alege dintre cele două ipostaze, dar îmi place în acelaşi timp să fiu şi pompier, dar şi să alerg. Cum am zis de multe ori, pregătirea de la serviciu m-a ajutat 100% să obţin aceste rezultate la competiţiile sportive şi e o împletire frumoasă între meseria de pompier şi cea de ultra-maratonist.

AGERPRES: Nu sunteţi sportiv de performanţă. Întrebarea mea este simplă: de ce alergaţi?

Iulian Rotariu: Alerg pentru că aşa a fost îngăduit, să pot să susţin eu o cauză, să pot să fiu alături de copiii bolnavi de autism din Botoşani şi, împreună, să ne ajutăm reciproc, să ne dăm mâna şi să tragem un semnal de alarmă, să arătăm că aceşti copii au nevoie de noi şi să fiu alături de ei să îşi atingă ţelul.

AGERPRES: De ce copiii cu autism?

Iulian Rotariu: Nu pot să spun că am fost eu ales sau cauza m-a ales pe mine sau eu i-am ales pe ei. Au fost primii care m-au solicitat să îi reprezint la o cursă de ultra-maraton. Am spus 'da' fără să mă gândesc la distanţă. Am început cu 500 de kilometri de la Sofia la Bucureşti, un ultra-maraton caritabil, şi au rămas ei pentru că m-am regăsit în familia acestor copii.

AGERPRES: Practic, atunci când alergaţi, la ce vă gândiţi?

Iulian Rotariu: Mă gândesc că, oricât ar fi de greu, eu îmi voi termina cursa, dar copiii a căror cauză o susţin cu greu vor reuşi să ajungă pe un tărâm frumos şi fără probleme.

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO



AGERPRES: Aveţi până acum foarte multe ultra-maratoane la care aţi participat, competiţii extrem de grele. Aţi decis când vă veţi opri?

Iulian Rotariu: Am spus că 46 de ani cu siguranţă nu reprezintă început de carieră, ci poate începutul carierei în ultra-maraton. Cât mă va ţine fizicul, îmi voi da silinţa şi mă voi pregăti şi voi încerca să fiu acolo sus, să termin cursa.

AGERPRES: Care a fost cea mai mare provocare pe care aţi întâlnit-o până acum în cursele extreme?

Iulian Rotariu: Pentru mine cea mai mare provocare a fost ultra-maratonul din Bolivia, datorită faptului că s-a alergat la 4.050 de metri altitudine, ca şi medie. Am urcat până la 4.600 şi nu am avut oxigen, saturaţie de 69-70. Şase zile de stat în Altiplano bolivian pentru mine a fost cumplit.

AGERPRES: Dar sunt şi satisfacţii?

Iulian Rotariu: Dacă reuşesc să ajung la cursă, îmi dau silinţa şi, pe baza a tot ceea ce am învăţat, a tot ceea ce m-am pregătit, cred că voi termina cursa. Cea mai mare satisfacţie este să ajung la locul de start. Dacă am ajuns acolo, am ridicat steagul ţării mele, fac o o poză pentru copiii cu autism, le trimit un video şi sunt foarte mulţumit dacă ajung acolo.

AGERPRES: Cu toate acestea, în viitorul apropiat urmează să participaţi la o nouă cursă foarte dificilă, ultra-maratonul din Laponia finlandeză...

Iulian Rotariu: Da, o cursă foarte grea. Preconizez că va fi un pic mai greu decât cursa din Bolivia. Vor fi 270 de kilometri de alergat la Cercul Polar dintr-o singură etapă. Fiecare se opreşte unde vrea şi poate să se odihnească pe traseu. Imaginaţi-vă temperaturi de minus 30-40 de grade, zăpadă de jumătate de metru, trei ore de lumină pe zi, în rest noapte. Un gând bun şi putere să îmi dea Dumnezeu.

AGERPRES: Ce înseamnă o zi de alergare în Laponia, când plecaţi la drum doar cu un rucsac în spate?

Iulian Rotariu: Voi avea un rucsac de aproximativ 15 kilograme, doi litri de apă la start. În rucsac voi avea colţari pentru gheaţă, palete de mers pe zăpadă, mâncarea pentru patru zile, haine care să îmi reziste la minus 30-40 de grade, izopren, saltea, sac de dormit, combustibil solid, ustensile ca să pot să îmi încălzesc apa, mâncarea. Va fi o supravieţuire şi alergare în acelaşi timp pentru 270 de kilometri.

AGERPRES: Care sunt aşteptările de la această cursă?

Iulian Rotariu: În primul rând, îmi doresc să nu fie probleme pe parcurs, ţara să fie deschisă şi să se poată da startul competiţiei. Îmi doresc să mă văd la linia de start şi cu putere, un gând şi cu îngăduinţă de la Bunul Dumnezeu să termin cursa.

AGERPRES: Adversarii dumneavoastră provin din ţări cu economii puternice, sunt oameni susţinuţi financiar şi cu o pregătire de specialitate. Dumneavoastră sunteţi cel mai nepregătit din punctul acesta de vedere.

Iulian Rotariu: Aşa este. Acum, ştiţi cum e. Cursa consider că o duc eu cu mine însumi şi, cum a zis doamna profesoară de sport Dana Vieriu, care a şlefuit mereu la bucăţica de pământ care sunt eu, în orice cursă învinge cel ce se învinge pe el.

AGERPRES: Aveţi condiţii de pregătire în România?

Iulian Rotariu: Nu a fost specificul cursei, ca să zic aşa, pentru că temperaturile au fost ridicate la noi. Doar două zile am reuşit să mă bucur de o temperatură mai scăzută. Nu prea am prins zăpadă, dar sper ca mental să pot să ţin cursa şi să pot să o duc la bun sfârşit.

AGERPRES: Participarea dumneavoastră la aceste curse presupune şi un regim alimentar?

Iulian Rotariu: Pentru ultra-maraton eu nu merg neapărat pe un regim alimentar. Mănânc orice pentru că la o pregătire de 30-40 kilometri pe zi am nevoie de putere şi .. oricum se arde. Nu mănânc lucruri care consider că sunt sintetice sau nu sunt de folos, dar o mâncare sănătoasă, la ora potrivită, şi suficient de mult ca să pot să car un rucsac de zece kilograme în pregătire am nevoie.

AGERPRES: Participarea la aceste competiţii reprezintă şi o cheltuială foarte mare pe care concurentul trebuie să o suporte. Cum obţineţi aceşti bani?

Iulian Rotariu: La fiecare cursă sunt sponsori care îmi sunt alături. Ceea ce numesc sponsori sunt prieteni, ca să zic aşa, cu afaceri mai mari sau mai mici, oameni de bine care îmi sunt alături şi susţin cauza copiilor cu autism şi mă susţin pe mine atât în perioada de pregătire, cât şi în achitarea taxei de participare, dar şi în achiziţionarea echipamentului, a drumului, a cazării, a logisticii necesare pentru un asemenea concurs.

AGERPRES: Care este gândul care vă macină atunci când plecaţi la drum?

Iulian Rotariu: Îmi doresc când plec de acasă să îi găsesc pe toţi cei dragi exact cum i-am lăsat. Doresc ca fiecare alergare să nu fie fără niciun folos, să adun un bănuţ pentru cauza pe care o susţin. Mulţumesc tuturor românilor a căror inimă bate mereu în pieptul meu la fiecare competiţie, la fiecare start, de fiecare dată când plec şi când mă întorc acasă.

AGERPRES: Sunteţi mândru că sunteţi român atunci când sunteţi la competiţiile acestea internaţionale?

Iulian Rotariu: Sunt foarte mândru că sunt român. Prima şi prima dată, când fac bagajul, cu mare drag şi cu cinste, pun steagul ţării mele în bagaj, îl ţin cumva ascuns de ochii concurenţilor şi îl ridic în ultima zi de competiţie, când trec linia de finish. După aceea ... mii de poze pentru toţi cei dragi.

***
În ultimii doi ani, Iulian Rotariu, în vârsta de 46 ani, a câştigat toate cele patru curse extreme organizate de Canal Aventure, în Australia (522 kilometri în şapte etape), Mozambic (220 kilometri în cinci etape), Vietnam (160 kilometri în patru etape) şi Bolivia (220 kilometri în şase etape). AGERPRES/ (A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruștei)

Afisari: 43

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 04-04-2025 18:56

Gorj: Trei adulți și un minor, transportați la spital în urma unui accident rutier la Piștești

Trei adulți și un minor au fost transportați la spital, vineri, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Piștești din comuna Scoarța, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. În accident au fost implicate trei autoturisme. 'La fața locului s-au depl

Social 04-04-2025 18:17

Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57

Social 04-04-2025 17:31

Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA

Administratie 04-04-2025 17:25

Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea

Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.

Social 04-04-2025 16:59

Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere

Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent

Social 04-04-2025 16:09

Prahova: Amendă de 10.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu după scurgerile de acid sulfuric de la Comarnic

Garda de Mediu Prahova a aplicat o amendă de 10.000 de lei în urma incidentului chimic produs, luni, la Comarnic, unde au fost înregistrate scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă cu defecțiuni. 'În urma incidentului din data de 31.03.2025 petrecut pe DN 1, în zona localității Comarnic, în care a fost impli

Administratie 04-04-2025 15:52

Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'

Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru

Social 04-04-2025 15:31

Vaslui: Liste de așteptare de până la trei luni pentru susținerea probei practice de obținere a permisului auto

Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că elevii școlilor de șoferi sunt nevoiți să aștepte până la trei luni susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere. El a precizat că se caută soluții pentru reducerea timpului de așteptare, pentru mome

Social 04-04-2025 14:50

Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul 4 al unui bloc din municipiul reședință

Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament situat la etajul al IV-lea al unui bloc de locuințe de pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență (ISU). Potrivit acestora, la fața locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale de stinger

Administratie 04-04-2025 14:13

Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei

Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera

Social 04-04-2025 13:30

TPBI: Linia de autobuz 780 va funcționa în locul trenului de Aeroport, în perioada 7-10 aprilie

Linia de autobuz 780 va funcționa în perioada 7-10 aprilie, zilnic între orele 8:30-15:00, în locul trenului de aeroport, asigurând legătura directă între Gara Basarab/Gara de Nord și Aeroportul Internațional 'Henri Coandă', a anunțat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI).

Administratie 04-04-2025 13:28

Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american

Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c

Administratie 04-04-2025 13:28

Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'

Social 04-04-2025 13:22

Lazăr (UCCG Moldova), despre avionul ce ar putea stimula ploaia: Avem soluția, dar ea trebuie folosită

Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, spune că în România există un avion special destinat însămânțării norilor pentru stimularea precipitațiilor, însă acesta nu este folosit, pentru că serviciile ar trebui solicitate oficial de Ministerul Agriculturii. Aeronava, ac

Social 04-04-2025 13:19

'Pedale Salvatoare 4.0', proiect dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități

Asociația Pastel, în colaborare cu Comitetul Național Paralimpic, a lansat, vineri, proiectul 'Pedale Salvatoare 4.0', dedicat promovării sportului în rândul persoanelor cu dizabilități, eveniment găzduit de Liceul Francez 'Anna de Noailles', ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea sprijinirii sportului par