INTERVIU Mihai Covaliu (COSR): 2021 a fost anul regăsirii spiritului competiţional

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că 2021 a fost anul regăsirii spiritului competiţional, în care sportivii au revenit în activitate după o pauza cauzată de pandemia de Covid-19.
El afirmat că medaliile olimpice obţinute la Tokyo reprezintă cele mai mari realizări din 2021, alături de apariţia unor tineri sportivi de perspectivă. La capitolul dezamăgiri, Covaliu a amintit ratarea obiectivelor asumate de unele federaţii la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Preşedintele COSR s-a arătat mulţumit că în perioada pregătirii loturilor olimpice pentru JO 2020, sportivii nu s-au confruntat cu probleme grave în contextul pandemiei de Covid-19.
Printre principalele obiective ale anului 2022 se regăseşte o participare mai bună la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, comparativ cu ediţia precedentă, dar şi susţinerea sportivilor români la competiţiile internaţionale care contează la calificarea pentru JO 2024. În acest sens, Covaliu a precizat că instituţia pe care o conduce a stabilit deja noi reguli de formare şi noi criterii de susţinere a loturilor olimpice în 2022, iar cele trei federaţii care şi-au îndeplinit obiectivele în acest an, canotajul, scrima şi nataţia, au primit deja suportul COSR.
AGERPRES: Cum aţi caracteriza anul 2021 din punct de vedere al mişcării olimpice româneşti?
Mihai Covaliu: Pentru Mişcarea Olimpică din România a fost un an al regăsirii spiritului competiţional, anul în care sportivii din ''Team România'' au reuşit să revină în activitate după o pauză de un an cauzată de pandemie. Tuturor sportivilor de pe planetă le-a fost greu şi cred că revenirea în activitate a fost cel mai aşteptat moment. Poate unii sportivi au câştigat acest an, alţii l-au pierdut. Aceasta a fost provocarea anului 2021. Un an pe care l-am traversat cu încredere şi în care am încheiat Misiunea Olimpică Tokyo 2020 în siguranţă. Suntem bucuroşi că am reuşit cu responsabilitate să răspundem tuturor nevoilor sportivilor şi federaţiilor. Am fost solidari cu nevoile tuturor celor care au reprezentat ''Team România'' la Jocurile Olimpice. Totodată, am continuat sprijinul celor implicaţi în Misiunea Olimpică Beijing 2022. Sportivii ''Team România'' din disciplinele de iarnă au intrat în focul calificărilor cu încredere. Vă spun sincer că misiunea de la Beijing reprezintă o provocare pentru echipa noastră, una dificilă, pe care suntem gata să o depăşim.
AGEPRES: Care consideraţi că sunt cele mai mari performanţe şi dezamăgiri ale anului?
Mihai Covaliu: Sigur, cele mai valoroase performanţe sunt legate de Jocurile Olimpice Tokyo 2020. E clar că medaliile de la Tokyo sunt pe primul loc. Apoi, apreciez apariţia unor tineri care aduc speranţă sportului românesc. Mă refer aici la Popovici, Şulcă, luptătoarea Ana, sabrerul Şovar sau tinerii şi juniorii de la canotaj, toţi provenind din Centrele Naţionale Olimpice pentru Juniori, Tineret sau din Bursele Olimpice pentru Juniori, un proiect marca COSR, care s-a dovedit de succes prin rezultate şi performanţe. Dezamăgirea mea şi a echipei mele este legată de nerealizarea obiectivelor pe care federaţiile şi le-au propus în acest ciclu olimpic de 5 ani. Mă refer la toţi cei care şi-au propus medalii la Jocurile Olimpice şi nici măcar nu s-au apropiat de Top 6.
AGERPRES: Care au fost probleme majore cu care s-a confruntat COSR? A fost dificilă participarea delegaţiei olimpice la JO 2020 în condiţii de pandemie?
Mihai Covaliu: Am trecut cu bine prin această furtună în care întreaga omenire a fost captivă. Adaptarea noastră la condiţiile impuse de organizatori, unele dificile de respectat în contextul rutinei unui sportiv de nivel olimpic, ne-a ajutat să facem faţă tuturor schimbărilor de reguli şi măsuri în condiţii de pandemie. Mă bucur să pot spune că nu am avut parte de probleme majore în organizarea pregătirii loturilor olimpice pentru Tokyo 2020. Organizarea şi disciplina pe care a impus-o echipa COSR, disponibilitatea noastră, din toate punctele de vedere, pregătirea în bula de la Izvorani, deplasarea cu charter, participarea la competiţie, toţi sănătoşi şi întorşi acasă, toate acestea au contribuit la succesul participării ''Team România'' la Tokyo 2020. Le-am oferit tuturor sportivilor noştri calificaţi, condiţiile să poată lupta pentru visul lor.
AGERPRES: Nominalizaţi în opinia dumneavoastră cei mai buni trei sportivi ai anului.
Mihai Covaliu: Evident, topul acesta este dominat de medaliaţii Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Primul loc revine campioanelor olimpice de la canotaj, dublu vâsle, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, şi campioane europene în 2021 în această probă. Urmează Ana-Maria Popescu, spadasina vicecampioană olimpică la Tokyo, la a cincea ediţie de Jocuri şi a treia medalie olimpică. O carieră impresionantă, un sportiv emblematic pentru ''Team România''. Pe poziţia a treia, la egalitate, echipajele de la canotaj medaliate cu argint la Jocuri: dublu rame - Ciprian Tudosă, Marius Cozmiuc, patru rame - Cosmin Pascari, Ştefan Berariu, Mugurel Semciuc şi Mihăiţă Ţigănescu.
AGERPRES: Care sunt principalele obiective ale anului 2022, ţinând cont de faptul că ciclul olimpic este mai scurt?
Mihai Covaliu: În primul rând să ducem la capăt misiunea Jocurilor Olimpice de la Beijing, între 4-20 februarie 2022. Vă spuneam mai devreme că e o misiune dificilă, în condiţii impuse de pandemie, cu restricţii şi măsuri specifice unei competiţii de asemenea nivel. Am speranţe că o vom depăşi cu bine. Am aşteptări la o participare normală ca obiective în raport cu nivelul sportivilor noştri din disciplinele de iarnă, dar cu speranţa că aceştia îşi vor depăşi performanţele anterioare. Sper ca România să puncteze în top 10 la JO de la Beijing şi poate chiar o medalie. Ar fi un vis împlinit pentru disciplinele de iarnă. Apoi, pentru COSR urmează Misiunea Paris 2024. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a stabilit deja noi reguli de formare şi noi criterii de susţinere a loturilor olimpice în 2022. Astfel, cele trei federaţii care şi-au îndeplinit obiectivele în 2021 - canotajul, scrima şi nataţia - au primit deja suportul COSR. Ne vom îndrepta apoi atenţia spre Jocurile Europene de la Cracovia 2023, competiţie care va puncta la calificarea pentru JO Paris 2024. Totodată şi spre susţinerea celor care participă la competiţiile intermediare, Campionatele Europene, Campionatele Mondiale şi Cupe Mondiale, care dau calificarea la JO Paris 2024. Nu în ultimul rând, vom continua pregătirea pentru Festivalurile Olimpice ale Tineretului European, de iarnă şi de vară, Vuokatti, Banska şi Friuli Venezia, pentru că acordăm o mare atenţie copiilor care vin din proiectul de succes al COSR, Centrele Naţionale Olimpice pentru Juniori şi Tineret.
AGERPRES: În 2022 urmează a fi aprobată şi noua Strategie a Sportului Românesc, anunţată de ministrul Sportului, dar şi implementarea programului "Liga de Aur". Credeţi că România va aduce sportului, un domeniu în care a excelat, importanţa cuvenită?
Mihai Covaliu: Despre Liga de Aur şi noua Strategie a Sportului Românesc nu ştiu prea multe, nici federaţiile sportive naţionale nu ştiu, ele ne întreabă pe noi. Aşa că nu vă pot răspunde la această întrebare, poate întrebaţi preşedinţii celor mai importante structuri sportive de la noi să vedeţi ce ştiu. Din discuţiile publice, înţelegem într-un fel că ministerul vrea să continue proiectele implementate de către COSR în urmă cu 4 ani, când am reuşit completarea Legii Sportului şi am lansat programul SAMURAI. Cel mai mult va conta însă implementarea programului, specialiştii. În condiţiile date, cred că federaţiile ar trebui să afle din timp planul de acţiuni şi obiectivele, ca să răspundă aşteptărilor Ministerului Sportului. Sportul românesc a fost şi trebuie să fie o prioritate. Noi aşa îl considerăm şi toate acţiunile noastre au avut ca obiectiv performanţa, excelenţa. ''Team România'' e un ''bun naţional'', e imaginea ţării, e identitate naţională şi merită să oferim copiilor modele demne de urmat şi visuri de împlinit. Flacăra trebuie să rămână aprinsă!
AGERPRES: Ce mesaj transmiteţi sportivilor români pentru noul an?
Mihai Covaliu: În final vreau să transmit un an nou cu sănătate în primul rând, tuturor sportivilor, antrenorilor, membrilor colectivelor tehnice, celor care îi ajută să îşi împlinească visurile! La mulţi ani! Un 2022 plin de energie, încredere, curaj, echilibru, performanţă, excelenţă! Hai, România!
AGERPRES (AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: Oțelul Galați - Poli Iași 1-0, în faza play-out a Superligii
Oțelul Galați a învins-o pe Poli Iași cu scorul de 1-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unicul gol al partidei a fost înscris de Răzvan Tănasă (35), cu o lovitură de cap, la centrarea lui Maciel. Oțelul a mai avut două ocazii mari de gol, p
Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Imaginea podiumului în Superligă va fi mai clară peste 3-4 etape
Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat, vineri, într-o conferință de presă organizată înaintea partidei cu Universitatea Cluj, din etapa a III-a a play-off-ului Superligii de fotbal, că o imagine a podiumului acestui sezon va fi mai clară după alte 3-4 meciuri. 'Meciul cu 'U' Cluj nu are nicio legătură
Tenis: Miriam Bulgaru - Sunt foarte entuziasmată de convocare, voi lupta pentru România
Jucătoarea de tenis Miriam Bulgaru (212 WTA) a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că este foarte entuziasmată de convocarea în premieră la echipa națională, precizând că este pregătită să lupte pentru România în calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup. 'Sunt super fericită că &icir
Tenis: Anca Todoni - Vom merge în Japonia să dăm tot ce avem mai bun
Jucătoarea de tenis Anca Todoni (83 WTA) a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că împreună cu colegele sale din echipa națională a României va merge în Japonia și va da totul în cele două meciuri din calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup. Ea a menționat că mereu și-a dorit să fie rach
Tenis: Tecău, înaintea calificărilor BJK Cup - Avem o echipă tânără, dar cu multă energie și pasiune
Căpitanul nejucător al României, Horia Tecău, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că are la dispoziție pentru calificările la turneul final al Billie Jean King Cup (11-13 aprilie, Tokyo) o echipă tânără, dar care are multă energie și pasiune. Pentru meciurile din Grupa A a calificărilor, lotul României este
Tenis: Sebastian Baez, semifinalist la Țiriac Open (ATP)
Tenismanul argentinian Sebastian Baez, principalul favorit, s-a calificat în semifinalele turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, vineri, după ce l-a învins pe conaționalul său Francisco Comesana cu 7-6 (7/5), 2-6, 6-1, la Centrul Național de Tenis din București. Baez (24 ani, 36 ATP) s-a impus d
Tenis: Copil și Preda, învinși în sferturile probei de dublu la Țiriac Open (ATP)
Perechea română Marius Copil/Luca Preda a fost învinsă de francezii Sadio Doumbia/Fabien Reboul, cu 6-2, 6-2, vineri, în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, la Centrul Național de Tenis din București. Copil (34 ani) și Preda (
Handbal: Răzvan Mihai Pop va fi noul manager sportiv general al clubului Minaur Baia Mare
Clubul Sportiv Minaur Baia Mare l-a numit, cu începere de la 1 iulie, pe Răzvan Mihai Pop în funcția de manager sportiv general. Pop aduce cu el o vastă experiență atât ca jucător, cât și ca antrenor la nivel național și internațional, precizează site-ul clubului. Născut la 20 iunie 1985, Răzvan Mihai Pop și-a încep
Tenis: Stan Wawrinka, învins în optimi la Țiriac Open (ATP)
Tenismanul elvețian Stan Wawrinka (40 ani), beneficiarul unui wild card, a fost învins de spaniolul Pedro Martinez, al doilea favorit, cu 4-6, 7-5, 6-2, joi seara, în optimile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro și găzduit de Centrul Național de Tenis din București. Martinez (27
Fotbal: CFR Cluj, calificată la loviturile de departajare în semifinalele Cupei României
CFR Cluj s-a calificat în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a învins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 5-3, la loviturile de departajare, joi seara, pe teren propriu, într-un meci din sferturile de finală în care scorul a fost egal, 1-1, atât după cele 90 de minute regulamentare, cât și după prelungiri.
Tenis: Filip Jianu, după eliminarea de la Țiriac Open - A fost un meci strâns, putea să câștige oricine
Jucătorul de tenis Filip Jianu a declarat, joi, după ce a fost învins de bosniacul Damir Dzumhur în optimile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), că meciul a fost unul strâns și putea fi câștigat de oricine. 'A fost un meci strâns, s-a jucat de la egal la egal, putea să câștige oricine. S-a făc
Tenis: Filip Jianu, învins în trei seturi în optimi la Țiriac Open (ATP)
Tenismanul român Filip Cristian Jianu a fost învins de bosniacul Damir Dzumhur cu 6-4, 3-6, 6-3, joi seara, în optimile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro și găzduit de Centrul Național de Tenis din București. Jianu (23 ani, 241 ATP), beneficiarul unui wild card, s-a &icir
Tenis: Marton Fucsovics s-a calificat în sferturi la Țiriac Open (ATP)
Tenismanul maghiar Marton Fucsovics, campionul en titre, s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, după ce l-a învins pe argentinianul Mariano Navone, cu 4-6, 6-4, 6-4, la Centrul Național de Tenis din București. Fucsovics (33 ani, 90 ATP) a avut nevo
Fotbal: Răzvan Burleanu, reconfirmat ca reprezentant în Consiliul FIFA la Congresul UEFA de la Belgrad
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, își va continua activitatea în Consiliul FIFA, fiind confirmat, joi, pentru încă un mandat în cadrul Congresului UEFA, care a avut loc la Belgrad, a anunțat FRF pe
Fotbal: Antonio Luna (Dinamo) - Cred că suntem pregătiți să începem să câștigăm puncte în play-off
Jucătorul Antonio Luna a afirmat, joi, că formația sa, Dinamo București, este pregătită să înceapă să câștige puncte în play-off Superligii de fotbal, încă de la meciul cu Rapid, din etapa a treia, programat duminică, pe Arena Națională. ''Este uimitor că jucăm derby-uri des. Noi, fotbaliștii, jucăm fotbal pentr