Dezbatere în PE: Rolul UE în combaterea globală a COVID-19, între apeluri la solidaritate şi realitatea dură a decalajului vaccinării

Eurodeputaţii au lansat miercuri apeluri la solidaritate cu ţările sărace, au cerut pe un ton imperativ suspendarea brevetelor grupurilor farmaceutice asupra vaccinurilor anti-COVID pentru a creşte producţia în întreaga lume şi au insistat asupra necesităţii respectării angajamentelor privind donaţiile către mecanismul COVAX, în contextul în care în prezent există o diferenţă de peste 50 de procente între rata de vaccinare din UE şi cea din Africa.
Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a declarat miercuri, în cadrul dezbaterii din plenul PE privind rolul UE în vaccinarea împotriva COVID-19 la nivel global, că UE a vaccinat peste 76% din populaţia adultă şi aproape 65% din întreaga populaţie.
Printre altele, ea a spus că 100 de milioane de doze Johnson&Johnson vor fi donate în următoarele săptămâni, dar a reamintit că Africa, de exemplu, importă 99% din vaccinuri şi că trebuie găsite soluţii pentru producerea acestora în ţările din întreaga lume.
Foto: (c) JULIEN WARNAND POOL/EPA
"Suntem confruntaţi cu cifre în creştere şi trebuie ca împreună să ne asumăm o poziţie fermă în faţa dezinformării, să susţinem ştiinţa şi să sporim încrederea în vaccinuri. Trebuie să lucrăm cu ţările partenere să ne asigurăm că vaccinurile furnizate ajung rapid şi sigur la cei care au nevoie de ele. UE militează puternic în favoarea unui tratat privind pandemiile. Sunt negocieri înaintea adunării OMS. E o oportunitate foarte bună, şaptezeci de membri susţin existenţa unui acord în acest sens", a spus Stella Kyriakides în cadrul dezbaterii.
Heléne Fritzon, din grupul S&D, le-a cerut colegilor săi eurodeputaţi să-şi imagineze că trăiesc într-o ţară săracă, în care numai 5% din populaţie este vaccinată, în timp ce Luis Garicano, din grupul Renew Europe, a atras încă o dată atenţia asupra unei situaţii care pare greu de înţeles: "Cetăţenii din întreaga lume cer vaccinuri, dar unii cetăţeni ai UE refuză vaccinarea".
Sara Matthieu, din grupul Verzilor, a afirmat de la tribuna PE că mecanismul COVAX eşuează lamentabil. "Vedem că surplusul de vaccinuri ori nu este furnizat, ori este furnizat prea târziu. Această inegalitate în ceea ce priveşte vaccinarea este un simptom al unei politici care eşuează", a spus ea.
Joanna Kopcinska, din grupul Europenii Conservatori şi Reformişti (ECR), a pledat pentru respectarea de către statele membre a angajamentelor privind susţinerea COVAX. "Polonia este un exemplu bun, pentru că noi împărţim vaccinurile cu alţii, 4 milioane de doze până acum. Numai solidaritatea ne va ajuta să ajungem la 70% vaccinare din populaţia adultă", a spus ea.
Mohammed Chahim, din grupul S&D, a spus în plenul PE că "nu câştigi bătălia trimiţând instrumente doar într-o parte a lumii".
"În Europa, mai bine de 65% din adulţi sunt vaccinaţi, în Africa proporţia este de 6%. Mă tem că alfabetul grecesc nu este suficient de mare pentru a denumi toate variantele care vor apărea dacă nu luăm măsuri", a afirmat el.
Silvia Modig, din grupul Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL), a fost unul dintre numeroşii eurodeputaţi care au cerut suspendarea brevetelor asupra vaccinurilor.
"De fapt, nu există solidaritate. Discrepanţele sunt enorme între bogaţi şi săraci. Trebuie suspendate brevetele cât mai repede pentru că numai aşa putem salva milioane de vieţi omeneşti. Acesta trebuie să fie spiritul care ne ghidează: sănătatea înainte de toate, înainte de interesele industriei farmaceutice", a spus ea în plenul PE.
Eurodeputatul PNL Cristian Buşoi a spus că pandemia a arătat că UE este capabilă de o mobilizare eficientă, atât prin faptul că a pus vaccinuri la dispoziţia cetăţenilor, cât şi prin faptul că a exportat vaccinuri în toată lumea.
"Dar mai putem face ceva în afară de COVAX, donaţii, putem lupta împotriva dezinformării. Este extrem de periculoasă, putând duce la pierderea de vieţi omeneşti", a spus Buşoi, care este preşedinte al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie a PE (ITRE).
Eurodeputatul Cristian Terheş din grupul ECR a declarat de la tribuna PE că "întrebarea acestei dezbateri ar trebui să fie cum să luptăm împotriva COVID-19, nu cum să vaccinăm lumea. Nu este obligaţia Parlamentului European să vaccineze lumea".
El a subliniat că paşaportul COVID, despre care Comisia Europeană susţinea că va facilita libera circulaţie, este folosit acum pentru discriminarea cetăţenilor UE.
"Întreb Comisia direct, cine este responsabil dacă veţi suferi efecte secundare şi când vor fi publicate aceste contracte cu grupurile farmaceutice?", a mai spus Terheş.
Eurodeputatul USR PLUS Nicu Ştefănuţă a subliniat că pandemia este o criză globală, "din care nu putem ieşi singuri numai noi".
"Situaţia este foarte gravă, haideţi să batem pandemia împreună. Trebuie curaj, pentru că altă soluţie nu avem. Aşa să ne ajute Dumnezeu", a mai spus Ştefănuţă în plenul PE reunit la Strasbourg.
Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a subliniat şi el că UE a avut un rol important în combaterea pandemiei şi că a contribuit cel mai mult la mecanismul COVAX, dar a venit şi cu o idee inedită.
"Consider necesar ca grupurile farmaceutice care produc vaccinul să facă o campanie în fiecare stat membru, să răspundă întrebărilor scepticilor, astfel încât să crească încrederea în vaccin", a pledat Falcă.
Logar Anze, ministrul de externe sloven, care a reprezentat Consiliul UE, a atras şi el atenţia asupra decalajului de vaccinare. "La nivel global, mai puţin de 2% din dozele de vaccinuri au fost folosite în ţările slab dezvoltate. Este o nedreptate, nu vom putea să urmăm principiul Europa înainte, restul lumii după aia", a spus el.AGERPRES/(A - autor: Florin Ştefan, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina spune că Rusia a folosit discuțiile de la Istanbul pentru a 'simula' un proces de pace și a câștiga timp
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia a folosit negocierile de vineri de la Istanbul pentru a 'simula' un proces de pace, a câștiga timp și a amâna aprobarea unor noi sancțiuni internaționale din partea Occidentului, informează EFE. 'Din perspectiva rusă, Putin a folosit
Lavrov și Rubio se declară dispuși să continue să lucreze pentru a obține pacea în #Ucraina
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat american, Marco Rubio, au subliniat sâmbătă, într-un apel telefonic, disponibilitatea de a continua să colaboreze pentru a atinge pacea în Ucraina, transmite EFE. 'Rubio a perceput cu satisfacție acordurile privind schimbul de prizonieri de război și prezenta
Summitul Ligii Arabe de la Bagdad: Participanții au cerut o încetare imediată a războiului din Fâșia Gaza
Liderii țărilor arabe, reuniți sâmbătă, la Bagdad, în cadrul celei de-a 34-a ediții a summitului Ligii Arabe, au cerut sâmbătă o încetare imediată a războiului din Fâșia Gaza, acuzând Israelul că încearcă să îi alunge pe palestinieni din enclavă, după ce și-a intensificat campania de bombardamente, informează Reuters.
Președintele Vladimir Putin anunță că va găzdui primul summit ruso-arab în luna octombrie
Președintele rus, Vladimir Putin, i-a invitat sâmbătă pe toți liderii țărilor care fac parte din Liga Statelor Arabe să participe la primul summit ruso-arab, pe care îl va găzdui pe 15 octombrie, informează EFE și Reuters. 'Aș dori să invit toți conducătorii statelor uniunii, împreună cu secretarul general al Ligii, să ac
Erdogan: Întâlnirea dintre #Ucraina și Rusia de la Istanbul, 'extrem de importantă' pentru a pune capăt războiului
Primele discuții directe de pace din 2022 între Rusia și Ucraina, desfășurate vineri la Istanbul, au fost 'extrem de importante' pentru a face progrese către încheierea războiului, a declarat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP. 'Reunirea delegațiilor din ambele țări la Istanbul este ext
Ayatollahul Khamenei cere SUA să părăsească Orientul Mijlociu și numește Israelul 'o tumoră canceroasă letală' în regiune
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut sâmbătă Statelor Unite să părăsească Orientul Mijlociu, pe fondul discuțiilor indirecte dintre cele două țări cu privire la programul nuclear al Iranului, și a calificat statul Israel drept 'o tumoră canceroasă periculoasă și letală în regiune', care trebuie 'extirpată', informe
Rusia a cerut Ucrainei să cedeze mai mult teritoriu în cadrul convorbirilor din Turcia (sursă ucraineană)
Negociatorii ruși la discuțiile de pace de la Istanbul au cerut Ucrainei să-și retragă trupele din toate regiunile ucrainene revendicate de Moscova înainte ca Rusia să fie de acord cu o încetare a focului, a declarat sâmbătă pentru Reuters un înalt oficial ucrainean familiarizat cu discuțiile. Această cerere, împr
Alegeri legislative în Portugalia: Alianța de guvernare este favorită
Peste 10,8 milioane de cetățeni din interiorul și din afara Portugaliei sunt așteptați să voteze duminică la cel de-al doilea scrutin legislativ din ceva mai mult de un an și al patrulea din ultimii cinci ani, într-o țară cu rate ale absenteismului în mod tradițional ridicate, informează sâmbătă EFE. În ultima parte a c
Zelenski: Rusia își conservă oportunitatea de a continua să ucidă, trebuie să facem presiuni asupra sa
Kremlinul a avut ocazia să declare vineri, la Istanbul, o încetare a focului cu Ucraina, dar nu a făcut acest lucru, conservându-și în acest fel oportunitatea de a continua să ucidă, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut din nou comunității internaționale să facă presiuni asupra Kremlinului, informează EFE.
Kremlin: O întâlnire Putin-Zelenski este posibilă dacă Rusia și #Ucraina ajung la acorduri prealabile
O întâlnire între președinții rus Vladimir Putin și respectiv ucrainean Volodimir Zelenski este 'posibilă', cu condiția ca Moscova și Kievul să fi ajuns la 'acorduri' în prealabil, a declarat Kremlinul sâmbătă, a doua zi după primele discuții directe de pace dintre cele două părți din 2022, informează AFP.
Război în #Ucraina: Macron se declară convins că Trump ''va reacționa la cinismul' lui Putin
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă, la Tirana, că este 'sigur' că omologul său american Donald Trump ''va reacționa la cinismul' președintelui rus Vladimir Putin după un nou atac rus cu drone în Ucraina, informează AFP. 'Confruntat cu cinismul președintelui Putin, cred, sunt chiar sigur,
Ministrul de externe german: Rusia 'ne amenință pe toți' în Marea Baltică
În regiunea Mării Baltice, Rusia ne amenință pe toți, a declarat sâmbătă ministrul de externe german Johann Wadephul, care a anunțat o intensificare a supravegherii în urma presupuselor acte de sabotaj ale așa-numitei flote fantomă a Rusiei asupra cablurilor și conductelor din Marea Baltică, transmite dpa. 'Noi, ca vecini
SUA iau în considerare să relocheze definitiv în Libia un milion de palestinieni din Fâșia Gaza (mass-media)
Administrația SUA ia în considerare posibilitatea de a reloca definitiv un milion de palestinieni din Fâșia Gaza în Libia, a informat vineri NBC News, subliniind totodată că un purtător de cuvânt al administrației americane a negat acest lucru, informează EFE. Planul ar fi suficient de avansat încât administ
#Ucraina: Nouă morți într-un atac rus cu dronă asupra unui autobuz care transporta civili
Un atac rus cu dronă asupra unui autobuz care transporta civili în nordul Ucrainei s-a soldat cu nouă morți și patru răniți, au declarat sâmbătă autoritățile regionale, la o zi după ce discuțiile dintre delegațiile rusă și ucraineană, la Istanbul, în Turcia, nu au reușit să ducă la un armistițiu, informează AFP. 'O dronă
VIDEO/SUA: Trump critică violent Curtea Supremă care i-a interzis să expulzeze imigranți
Președintele american Donald Trump a criticat vineri Curtea Supremă, cu majoritate conservatoare, care i-a administrat o nouă înfrângere prelungind interdicția de expulzare a imigranților venezueleni în temeiul unei legi de urgență, notează AFP. 'Curtea Supremă nu ne permite să alungăm criminalii din țara noastră', a