Sindicate: Testarea elevilor trebuie făcută în familie, majoritatea cadrelor didactice vor refuza să le administreze

Testarea elevilor trebuie făcută în familie, altfel unităţile de învăţământ vor deveni focare de infecţie, iar cele mai multe cadre didactice oricum vor refuza să administreze elevilor testele de salivă, se menţionează într-un comunicat remis sâmbătă de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi de Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) "SPIRU HARET", cele două federaţii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar.
FSLI şi FSE "SPIRU HARET" "solicită Guvernului României să dispună Ministerului Sănătăţii să reevalueze Instrucţiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 a elevilor în unităţile de învăţământ. Acest act administrativ cu caracter normativ va avea drept efecte blocarea activităţii unităţilor de învăţământ şi transformarea acestora în focare de infecţie. Cele două federaţii consideră că aceste teste pot fi foarte uşor făcute de către părinţi, aceştia urmând să comunice posibilele cazuri de infectare. (...) Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie 'SPIRU HARET' consideră în continuare că este nevoie de testare, însă aceasta trebuie făcută în familie. Astfel, s-ar asigura şi un prim triaj, deoarece copiii bolnavi nu ar mai intra în contact cu colegii şi nu ar mai putea transmite virusul", se precizează în comunicat.
Cele două organizaţii sindicale subliniază că Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri a cerut ca testele elevilor să fie efectuate în familie.
"Menţionăm că inclusiv Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri a solicitat ca testele să fie făcute în familie, prezentând dezavantajele administrării acestora în şcoli: 1. copiii cu infecţie intră în colectivitate şi astfel este anulat rolul principal al screening-ului, acela de identificare a infecţiei înainte de intrarea copiilor în colectivitate, astfel încât colegii să poată continua cursurile cu prezenţă fizică. 2. administrarea testelor necesită existenţa acordului informat al părintelui 3. clasele necesită dezinfecţia riguroasă, în cazul apariţiei unui caz pozitiv. 4. în izolator pot fi prezenţi simultan mai mulţi elevi cu test pozitiv. 5. colegii de clasă ai unui copil depistat pozitiv în clasă vor fi consideraţi contacţi direcţi, deoarece au stat împreună fără mască în spaţiu închis, şi vor trebui să treacă în on-line. 6. colectarea testelor folosite, în special a celor pozitive, trebuie să se facă în condiţii de siguranţă", potrivit comunicatului FSLI şi FSE "SPIRU HARET".
Reprezentanţii sindicali ai angajaţilor din învăţământ atrag atenţia că majoritatea cadrelor didactice vor refuza să administreze elevilor testele de salivă, iar angajaţii din învăţământ nu pot fi constrânşi să efectueze aceste proceduri.
"Având în vedere opiniile prezentate de specialişti şi faptul că, potrivit reglementărilor în vigoare, niciun salariat din învăţământul preuniversitar nu poate fi constrâns să realizeze această testare, nu trebuie să surprindă faptul că cele mai multe cadre didactice vor refuza efectuarea acestor testări. În cazul în care Guvernul României nu va interveni pentru corectarea anomaliilor din această Instrucţiune, iar asupra cadrelor didactice se vor face presiuni pentru a se implica în testarea elevilor, conform numeroaselor semnale pe care le primim, acestea sunt hotărâte să protesteze", se precizează în comunicat.
Astfel, cele două organizaţii sindicale solicită Guvernului să anuleze urgent măsura emisă de Ministerul Sănătăţii privind testarea elevilor de către angajaţii unităţilor de învăţământ.
"Solicităm Guvernului României să intervină de urgenţă pentru anularea Instrucţiunii emise de Ministrului Sănătăţii în condiţiile în care aceasta nu poate fi aplicată în unităţile de învăţământ, întrucât nu sunt pregătite pentru a gestiona deşeurile medicale periculoase, aşa cum prevede Ordinul nr. 1226/2012. Subliniem că personalul din unităţile de învăţământ nu a avut niciodată tangenţă cu Normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi dintr-o dată li se cere să le cunoască şi să le aplice, existând şi riscul suportării unor sancţiuni dacă nu le respectă. Şcoala nu e unitate sanitară, în sensul Ordinului nr. 1226/2012 şi nici nu poţi transfera personalului şcolii atribuţii rezultând din acesta", se menţionează în comunicat.
FSLI şi FSE "SPIRU HARET" apreciază că în interiorul unităţilor de învăţământ testele vor putea fi administrate doar de personalul medical.
"Ţinând cont de pericolul la care ar fi supuşi angajaţii, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecţie, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învăţământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat. În plus, testările vor afecta grav actul educaţional deoarece, ţinând cont de numărul mare de elevi, nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învăţare", potrivit comunicatului.
Totodată, cele două sindicate estimează că puţini părinţi vor accepta să-şi trimită copiii la şcoală în ziua testării fără ca aceştia să ia masa de dimineaţă acasă.
"O altă problemă pe care o semnalăm este legată de momentul în care se fac aceste teste. Potrivit instrucţiunii, elevii (înţelegem că actul nu vizează şi preşcolarii) trebuie să "evite consumul de alimente/băuturi cu cel puţin o oră înainte de efectuarea testului, în funcţie de prevederile producătorului". Dacă s-ar ţine cont de această prevedere, ar însemna că toţi copiii ar trebui să nu mănânce şi să nu bea nimic înainte de a ajunge la şcoală. Suntem curioşi şi noi câţi părinţi vor accepta să-şi trimită la şcoală copiii în aceste condiţii!", notează cele două organizaţii sindicale în comunicat. AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Argeș: Patru răniți, între care trei copii, în autoturismul care a lovit un autocar pe DN 7
Patru persoane, un adult și trei copii, au fost rănite după ce autoturismul în care se aflau a intrat în coliziune cu un autocar pe DN 7, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș. 'La sosirea pompierilor, în autoturism se afla o persoană conștientă (copil), încarcerată. De urgență, colegii noștri
Argeș: Un autoturism care a evitat un copac căzut pe DN 7 a lovit un autocar în care se aflau și copii
Un autoturism care a evitat un copac căzut pe carosabil a lovit un autocar în care se aflau și copii, a anunțat, duminică, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Argeș. Accidentul s-a produs pe DN 7, în zona localității Cotmeana. 'Din primele verificări, se pare că șoferul autoturismului ar fi încercat să
Neamț: O mașină în care se aflau șase copii și un adult a lovit un cap de pod și s-a răsturnat, la Pipirig
O mașină în care se aflau șase copii și un adult a lovit un cap de pod, un gard și apoi s-a răsturnat, duminică, în localitatea Pipirig, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit pompieri, cadre medicale de la ambulanță și polițiști. 'Până la sosirea forț
Galați: Incendiu cu degajări mari de fum la un depozit de anvelope; a fost emis mesaj RO-Alert
Un incendiu cu degajări mari de fum a izbucnit, duminică după-amiază, la un depozit de anvelope din localitatea Șendreni, unde ard generalizat aproximativ 500 de anvelope, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Galați.
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, inform
Prezidențiale2025/MApN: Încercare de dezinformare pe TikTok privind militarii francezi de la Cincu - instigă la neîncredere în instituțiile statului
Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează o încercare de dezinformare pe platforma TikTok, cu privire la militarii francezi din România. Potrivit MApN, pe contul @19romania89 a fost publicat duminică un material video cu titlul 'Soldați francezi în România în haine de jandarmerie Română'.
Cod portocaliu de averse torențiale și grindină în localități din județele Caraș-Severin, Timiș și Hunedoara
Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă atenționare Cod portocaliu de averse torențiale și grindină, valabilă până la ora 17:30 în mai multe localități din județele Caraș-Severin, Timiș și Hunedoara. Astfel, în localitatea Rusca Montană din județul Caraș-Severin, în zona de munte a județului Timiș, respectiv localitățile:
Prezidențiale2025/MAI: Registrul Național de Evidență a Persoanelor nu deduce decesul unei persoane pe baza vârstei
Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP) nu deduce decesul unei persoane pe baza vârstei, ci doar pe baza documentelor oficiale transmise, iar administrarea datelor din RNEP 'respectă strict prevederile legale în vigoare', a transmis duminică Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Potrivit unui comunicat al MAI, la data de
Prezidențiale2025/Gorj: Peste 180 de pacienți internați în Spitalul Județean Târgu Jiu au votat
Peste 180 de pacienți internați în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu au votat, duminică, la alegerile prezidențiale, a precizat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. Procesul electoral cu urna mobilă s-a desfășurat fără incidente în toate cele trei locații ale SJU Târgu Jiu.
INHGA: Cod galben de viituri pe râuri din 12 județe, până marți dimineață
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până marți dimineața pe râuri din 12 județe. Potrivit hidrologilor, în intervalul 18 mai, ora 12:00 - 20 mai, ora 10:00, având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoz
Cluj: Trei răniți într-un accident cu patru mașini implicate, în Dej
Trei persoane au fost rănite în urma unui accident rutier care a avut loc, duminică, în Dej, și în care au fost implicate patru autoturisme. 'Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în urmă cu puține momente la un grav accident rutier petrecut pe strada 1 Mai din municipiul Dej. Din primele date, &icir
Vremea se încălzește în București, vântul se va intensifica și seara sunt posibile averse, până marți
Meteorologii prognozează pentru zona Municipiului București o vreme mai rece decât în mod normal pentru perioada din calendar, iar vântul se va intensifica și seara sunt posibile averse, până în dimineața zilei de marți, 20 mai. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 mai, or
Cod galben de furtuni în 30 de județe duminică, vreme rece și precipitații în vest, nord și centru până marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenționare Cod galben de averse și furtuni, valabilă până duminică seara în 30 de județe din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și la munte. Potrivit meteorologilor, în intervalul 18 mai, ora 12:00 - 18 mai, ora 21:00, &icir
Arad: Intervenție a forțelor de ordine după o amenințare telefonică cu bombă la o biserică neoprotestantă
Forțe de ordine intervin, duminică, la o biserică neoprotestantă din localitatea Vladimirescu, județul Arad, unde s-ar fi făcut o amenințare telefonică cu bombă, iar serviciul religios a fost întrerupt. Sute de persoane se aflau în biserică pentru serviciul religios, iar acestea au fost evacuate după ce s-ar fi primit un apel de la
Galați: Un element de muniție activ a explodat în poligonul Smârdan; un bărbat a fost rănit
Un element de muniție activ a explodat, duminică dimineață, în poligonul Centrului de instrucție pentru luptă Smârdan, un bărbat de 54 de ani fiind rănit în explozie, informează ISU Galați. Potrivit sursei citate, în jurul orei 09:40, ISU Galați a intervenit de urgență în zona poligonului Smârdan cu un echip