Raluca Prepeliţă (psihiatru): Sănătatea mintală în pandemie a cunoscut noi valenţe de ordin adaptativ şi terapeutic

Sănătatea mintală în ultimul an şi jumătate de pandemie a cunoscut noi valenţe de ordin adaptativ şi terapeutic, deoarece, comparativ cu perioada anterioară lunii martie 2020, s-a observat o creştere a cazurilor de pacienţi care au fost diagnosticaţi la prima adresabilitate cu tulburări psihice şi care au accesat serviciile de sănătate mintală, a declarat pentru AGERPRES Raluca Prepeliţă, medic primar psihiatru.
Potrivit medicului, anxietatea, depresia, psihoza, tulburările de somn şi de alimentaţie, dar şi tulburările neurocognitive au prezentat o creştere semnificativă în ultimele 19 luni.
"Analizând perioada de după martie 2020, putem spune că, la început, infecţia cu SARS-CoV-2 a afectat psihicul uman generând simptome din spectrul anxietăţii şi al depresiei, atât din cauza insuficientelor informaţii primite, cât şi ca urmare a inadaptării în izolare. Insomniile, starea de angoasă, incertitudinea, frecventele atacuri de panică, precum şi somatizarea au fost printre primele motive pentru care oamenii au solicitat examinare psihiatrică în urgenţă la Camera de Gardă a Institutului (n.r. - Institutul de Psihiatrie 'Socola' Iaşi), dar şi în ambulatoriile de specialitate. Concomitent cu acestea, dependenţele de alcool şi droguri, decompensările psihotice şi ale afectivităţii au înregistrat o creştere de aproximativ 40 - 45% faţă de anul anterior, cu precizarea că 8 luni din anul 2020 la Institut s-au prezentat doar urgenţele psihiatrice", a explicat dr. Raluca Prepeliţă, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie "Socola" Iaşi.
Aceasta a menţionat că infecţia cu noul coronavirus a reprezentat în sine un factor de stres pentru populaţie, atunci frica de îmbolnăvire, frica de moarte chiar, îngrijorarea, frustrarea, atacurile de panică însoţite de fenomene disvegetative, insomnia au apărut încă de la începutul pandemiei, accentându-se pe perioada stării de urgenţă şi a celei de alertă.
"Aceste simptome asociate cu izolarea impusă de restricţii - socializare cu membrii familiei sau prieteni doar online, program de lucru modificat în domeniul profesional, restricţii cu privire la timpul liber - au declanşat decompensări la pacienţii anterior diagnosticaţi cu tulburări psihice, precum şi noi cazuri de anxietate şi depresie care au necesitat evaluarea terapeutică prin spitalizare", a precizat dr. Prepeliţă.
Ea spune totodată că adaptarea deficitară la noul status a cauzat agravarea simptomatologiei anxioase atât la pacienţii deja diagnosticaţi cu tulburări psihice, cât şi la persoanele străine de serviciile de sănătate mintală, în această ultimă categorie intrând şi personalul medical implicat direct în îngrijirea pacienţilor COVID-19 pozitivi.
"Reacţia acută la stresul reprezentat de noul coronavirus a determinat o creştere cu aproximativ 58% a cazurilor de anxietate prezentate în ambulatoriile de specialitate psihiatrice, cabinetele medicilor de familie şi psihologilor şi psihoterapeuţilor. Dintre aceste cazuri, 50% au urmat un tratament medicamentos, 20% tratament psihoterapic şi 30% tratament combinat - medicamentos şi psihoterapic", a arătat medicul psihiatru.
Cazurile de depresie au înregistrat, la rândul lor, o creştere faţă de perioada anterioară pandemiei cu aproximativ 38%, aproximativ 60% dintre ele necesitând spitalizare în Institut pentru conduită terapeutică specifică.
"Dispoziţia afectivă negativă, sentimentele de deznădejde, diminuarea capacităţii de concentrare a atenţiei, plânsul facil, labilitatea emoţională, ideaţia sumbră, însoţită uneori de gânduri autolitice, expectanţele negative, anxietatea paroxistică cu tendinţă la generalizare, tulburările hipnice şi tulburările de alimentaţie sunt doar câteva dintre simptomele care au conturat tabloul diagnostic al pacienţilor internaţi. Riscul suicidar a crescut cu aproximativ 13% atât la pacienţii cu tulburări psihiatrice din sfera afectivităţii, cât şi la cei diagnosticaţi cu tulburări psihotice", a menţionat dr. Raluca Prepeliţă.
Potrivit acesteia, pe toată perioada pandemiei, statusul acut infecţios a determinat atât modificări în sfera nevrotică, cât şi în cea psihotică.
"Afectarea respiraţiei cu scăderea saturaţiei de oxigen, cu repercusiuni inclusiv la nivelul circulaţiei cerebrale, oxigenarea cerebrală redusă, durerea resimţită la nivel somatic au fost doar câteva dintre simptomele organice care au afectat statusul psihiatric, inclusiv la pacienţii fără afecţiuni psihiatrice anterioare. Ulterior, impactul încărcăturii virale +/- parainfecţios la nivelul sistemului nervos central au determinat şi simptome psihiatrice precum delirul, anxietatea, agitaţia psihomotorie. S-a observat o deteriorare la pacienţii diagnosticaţi anterior cu tulburări cognitive de etiologii diferite cu apariţia la aproximativ 5-7 zile de la debutul simptomatologiei virotice a tulburărilor psihotice de tipul halucinaţiilor, suspiciozităţii, ideaţiei delirante, deteriorarea psihocognitivă datorându-se afectării funcţiei cardiovasculare în infecţia cu SARS-CoV-2", afirmă medicul psihiatru ieşean.
Agitaţia psihomotorie, spune medicul, a apărut la aproximativ 88% dintre pacienţii COVID-19 pozitivi atât din cauza scăderii fluxului sanguin de la nivel cerebral, adaptării deficitare la condiţia de purtare a diferitelor echipamente de creştere a nivelului de oxigen şi a lipsei de aer survenite din scăderea saturaţiei de oxigen, cât şi în contextul apariţiei simptomelor psihiatrice.
"Să nu uităm faptul că unele medicamente utilizate în terapia infecţiei cu SARS-CoV-2 (corticosteroizii, unele antivirale) pot determina apariţia sau agravarea simptomelor din sfera depresiei şi anxietăţii sau chiar a psihozei, simptome tranzitorii pe perioada administrării medicaţiei mai sus-menţionate", atrage atenţia dr. Prepeliţă.
În perioada de convalescenţă, pacienţii au necesitat inclusiv supravegherea sănătăţii psihice, având în vedere pe de o parte persistenţa unor simptome organice de tipul tusei, oboselii, inapetenţei, anosmiei, iar pe de altă parte statusul psihic dezechilibrat, a adăugat medicul.
"Reintegrarea în mediul socio-profesional şi familial după o perioadă de izolare sau spitalizare, controlul gândurilor automate negative induse de boală, menţinerea optimismului şi gândirii pozitive, schimbarea stilului de viaţă, suportul familial, optimizarea activităţilor sunt factori ce pot echilibra statusul emoţional. Psihoterapia individuală şi în special terapia cognitiv-comportamentală asociată sau nu medicaţiei specifice diferitelor tulburări psihice reprezintă, de asemenea, un suport pentru pacienţi. Având în vedere faptul că suntem deja în plin val patru, recuperarea statusului emoţional prepandemic necesită în continuare stabilirea unei strategii de lucru atât din punct de vedere al psihiatriei, cât şi al psihoterapiei. Datele ştiinţifice nou apărute în evoluţia pandemiei, cât şi studiul continuu referitor la efectele fizice şi psihice ale infecţiei cu SARS-CoV-2 reprezintă o provocare a ceea ce va urma pe partea terapiei şi, de ce nu, poate a introducerii unui nou capitol în clasificarea tulburărilor psihice", a concluzionat dr. Raluca Prepeliţă. AGERPRES/(AS - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INSP: 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - în perioada 12 - 18 mai
Un număr de 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 12 - 18 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic
Rafila: Important este să existe continuitatea proiectelor în domeniul sănătății, nu are importanță cine vine la minister
Ministrul interimar al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este important să existe continuitatea proiectelor în acest domeniu, acesta fiind 'singurul lucru care contează'. El a fost întrebat și dacă își dorește să rămână în noul Guvern la Ministerul Sănătății. 'Nu are importanță
Prahova: Primarul din Sinaia, transportat cu ambulanța la Spitalul Județean Ploiești (surse)
Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, a fost preluat de o ambulanță, miercuri seară, pentru a fi transportat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Surse medicale au precizat, pentru AGERPRES, că acesta ar avea o criză cardiacă și este transportat la SJU Ploie
Iași: Sute de medici la 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România'
Sute de medici și specialiști din țară și străinătate se află în aceste zile la Iași pentru a lua parte 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România', un eveniment care celebrează 20 de ani de activitate SMURD în Iași și 190 de ani de la înființarea primei unități de pompieri militari în Român
Arad: Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, pregătiți să acorde primul ajutor
Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, din județul Arad sunt pregătiți să acorde primul ajutor în cazul unor accidentări, în cadrul unei campanii derulate de Crucea Roșie, care se va încheia odată cu începerea vacanței de vară. Directorul filialei Arad a Crucii Roșii, Iudita Cuvineanu, a d
România va găzdui Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice
Rezistența la antibiotice, reapariția unor virusuri precum Dengue și Lassa, dar și noi tehnologii în vaccinologie vor fi unele dintre principalele teme abordate la Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice, care se va desfășura la Palatul Parlamentului în perioada 26 - 30 mai. 'Suntem onorați să aducem ESPID 2025 la Buc
INSP: 71 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 22,4%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 12 - 18 mai, au fost înregistrate 71 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 22,4% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 18 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă
Cătălina Poiană (Colegiul Medicilor): Patologia endocrină este larg răspândită
Patologia endocrină este larg răspândită, însă există în prezent metode de diagnostic și mijloace terapeutice prin care să se asigure o îngrijire bună a pacienților, a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În opinia sa, un element foarte important în sistemul de medical l-ar r
Bistrița-Năsăud: Mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate, colectate de spitale de la populație
Cele trei spitale publice din județul Bistrița-Năsăud au colectat, împreună, mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate de la populație, prin punctele special deschise în vara anului trecut, în concordanță cu prevederile legale. Din această cantitate, 168,25 kilograme au fost colectate la punctul deschis de Spitalu
Galați: A început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din Tecuci
Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, anunță că a început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din municipiul Tecuci, care are ca termen de finalizare anul 2026. 'Etapă importantă la spitalul de 40 de milioane de euro din Tecuci - a început turnarea structurii primului
Gorj: Activitatea în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu, reluată
Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost reluată marți dimineața, a informat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În după amiaza zilei de luni, conducerea SJU a solicitat Direcției de Săn
Ziua Internațională a Medicului de Familie/Dr. Cătălina Poiană: Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică
Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică la nivel de sistem național de sănătate prin măsuri concrete - finanțare corespunzătoare, debirocratizare, precum și strategii pentru îmbunătățirea percepției asupra acestei specialități, a transmis, luni, președinta Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În fi
Prahova: Șase persoane asistate medical în urma incendiului izbucnit într-un bloc din Ploiești
Șase persoane au fost asistate medical în urma incendiului care a izbucnit, sâmbătă, într-un bloc din municipiul Ploiești, înregistrându-se degajări mari de fum. Incendiul s-a manifestat în camera tehnică a blocului, zeci de persoane reușind să se evacueze, altele fiind evacuate de către pompieri, informează
Președintele CNAS a prezentat posibilități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale
Medicii de familie pot emite, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, rețete compensate pentru medicamentele recomandate angajaților, în limitele competențelor profesionale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat remis presei. CNAS afirmă că în baza acestor scr
Gorj: Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu rămâne închisă
Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată, a anunțat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Să