logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Coronavirus/Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi, despre valul 4: Nu cred că se mai poate opri; transmisia e deja mare

Imagine din galeria Agerpres

Valul patru al pandemiei de COVID-19 putea fi prevenit dacă se respectau măsurile de protecţie şi dacă populaţia se vaccina, a afirmat medicul Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi.

''Nu doza trei va stopa acest val. Doza trei va proteja şi va creşte şansele de a duce o viaţă sănătoasă şi va scădea şansele de infectare a celor care deja s-au vaccinat sau a bolnavilor care au deja patologie gravă. Doza trei nu poate stopa acest val. Acest val nu mai poate fi stopat în momentul de faţă prin vaccinare, pentru că vaccinarea presupune 28 de zile pentru atingerea unui titlu suficient. Valul patru putea fi prevenit, adică să nu mai fie formele acestea grave care ajung la ATI sau în spitalele care au potenţial de administrare de oxigen. Valul patru putea fi prevenit dacă se puteau respecta măsurile de protecţie, dacă se vaccina populaţia. Cu un procent de 27% de populaţie vaccinată nu mai avem pretenţii. Acest val ne va lovi şi, din nefericire, presupunerile mele sumbre, pe care le făceam în urmă cu o lună de zile, o parte dintre ele se vor adeveri'', a declarat, pentru AGERPRES, medicul.

Acesta consideră că oamenii trebuie educaţi să îşi ia informaţiile din locurile sau de la persoanele care au un cuvânt de spus.

''Oamenii trebuie educaţi, să ştie adevărul, să ştie cifrele, şi să îşi ia informaţiile din locurile sau de la persoanele care au un cuvânt de spus, spre deosebire de aceste 'vedete' de pandemie care încearcă să îşi crească vizibilitatea spunând nişte neadevăruri şi repetând încontinuu nişte mesaje absolut false. Din nefericire, unii, parte dintre cei care nu cred, fac băşcălie şi aduc tot felul de argumente absolut absurde, vor vedea în jurul lor drame din acestea. Cu siguranţă că vom auzi şi mai mult că nu avea COVID, nu există, au făcut medicii ceva. Mai absurd decât să crezi că ajungi într-un spital şi ţi se grăbeşte moartea pentru simplul motiv ca să, nu ştiu, să iasă la statistică, sau cum se scrie că sunt omorâţi oameni în spitale doar ca să .... Mai absurd decât atât nu am cuvinte. (...) România este una dintre ţările care previne cel mai puţin, în care oamenii nu mai au încredere în autoritatea academică, (...) oamenii se uită la persoanele care îşi afişează bogăţia, îşi afişează averea, nu la cei care îşi afişează cultura şi eticheta morală'', este de părere dr. Crişan Dabija.

Şi ceea ce se întâmplă în social media îl nemulţumeşte pe medicul ieşean.

''În social media este o problemă mai veche a poporului nostru, care trecând prin anii aceştia de comunism, nu mai are aşa multă încredere în autoritatea academică. Şi atunci "ştie ei mai bine". Probabil că lipsurile îndelungate din toate domeniile, chiar şi în domeniul medical, unde oamenii nu aveau acces, nu aveau medicamente, am tratat cu leacuri băbeşti, acum toată lumea ştie mai bine. Eu sunt extrem de dezamăgit. Adică să ai tratament, să ai armă împotriva virusului şi să vezi cum mor oamenii în jurul tău .... Fiecare are sau va avea pe cineva care nu crede, nu se vaccinează pentru că medicii fac mai ştiu eu ce porcării care se aud în social media, dar sunt nişte enormităţi, nişte absurdităţi, iar aceste persoane vor face o formă de COVID-19 care poate fi agresivă, nu avem de unde să ştim cum ne manifestăm în faţa acestei boli, pentru că unii pot avea forme uşoare, alţii pot fi asimptomatici, alţii au făcut forme foarte grave, alţii au murit. Unii se conving cumva, iar alţii nici aşa nu sunt convinşi până nu trec ei înşişi. Spre exemplu, oameni internaţi la noi în spital, deşi se simţeau foarte rău, tot nu credeau că sunt bolnavi de COVID, credeau orice altceva. Este absolut dezarmant'', precizează acesta.

Spitalul de Pneumologie tratează absolut toţi bolnavii, vaccinaţi, nevaccinaţi, care cred sau nu cred - a fost mesajul transmis de Radu Crişan Dabija.

''Indiferent de starea în care ajung încercăm să îi tratăm cât se poate de bine şi cu toate resursele noastre, fie că are COVID sau nu are COVID, pentru că noi tratăm şi non-COVID. Dar este extraordinar de frustrant să vezi câte resurse se folosesc sau că personalul medical este epuizat, să vezi câte resurse se cheltuie şi câte eforturi se fac pentru a menţine aceşti oameni în viaţă, să îi tratăm şi să îi externăm sănătoşi, iar pe de altă parte să fie oameni care să considere că spitalele sunt goale, că medicii câştigă nu ştiu ce sume de bani, că de fapt boala aceasta nu există, că de fapt e aşa, o conspiraţie. Totul este anapoda. Deci, dintr-odată, medicii din lumea întreagă au hotărât să ţină spitalele goale, să inventeze o boală, şi guvernul să-i plătească pentru asta. Absurditatea acestor afirmaţii e cu atât mai mare atunci când vedem că acest curent a luat o amploare absolut terifiantă'', mai spune medicul.

În opinia sa, oricât de mult s-ar convinge unii sau alţii să se vaccineze anti-COVID, acest val patru nu mai poate fi oprit.

''Nu cred că se mai poate opri. Transmisia este deja foarte mare. Săptămâna aceasta probabil sare de 10.000 de cazuri, ceea ce va depăşi cu foarte, foarte mult capacitatea de preluare a secţiilor de terapie intensivă. Cel puţin o parte, dacă nu marea lor majoritate a acestor forme grave, puteau fi prevenite prin vaccinare. Nu am făcut asta. Dimpotrivă, avem demnitari ai României, avem nişte figuri care sunt medici, profesori care spun: "Nu vă vaccinaţi! Ce e asta? E o prostie, un experiment". Eu m-am vaccinat printre primii, familia, la fel, colegii, la fel. Nu m-am îmbolnăvit de COVID, deşi am avut multiple contacte. Ei bine, lucrurile acestea nu le vedem. (...) Unii preferă mai degrabă să creadă ceea ce le convine, adică e o păcăleală. E mai uşor să crezi că e o păcăleală sau o conspiraţie decât să crezi că e o nenorocire care te poate afecta. Cam asta este. Dezamăgire. Asta simt, frustrare şi dezamăgire'', mărturiseşte medicul.

Radu Crişan Dabija vorbeşte despre problemele cu care se confruntă medicii în acest val patru al pandemiei.

''Toată lumea este tensionată. Avem de acoperit o gamă foarte largă şi complexă de patologii. Iată că a trecut mai bine de un an jumătate, acum se fac doi, de când vedem numai bolnavi de COVID. Cel puţin la Secţia I. Am avut un moment de respiro cu bolnavi non-COVID. Acum iarăşi am. A trebuit ca în două zile să ducem pacienţii (non-COVID - n.r.) în alte spitale, în alte secţii. Secţia I Pneumologie a redevenit COVID în două zile. În îngrijirea pacientului COVID oamenii trebuie monitorizaţi tot timpul. Asistenţii intră aproape în fiecare oră pentru că există un tratament care trebuie administrat, pacientul trebuie urmărit, monitorizat, pentru asta trebuie să se îmbrace în costum de protecţie, apoi să se schimbe, să se dezinfecteze, apoi iar să se îmbrace în echipament pentru a intra la pacient în ora următoare. Se intră tot timpul, spre deosebire de enormităţile pe care le-am auzit că pacientul este pus în salon şi nu intră nimeni la el. Mai mare aberaţie nu am auzit în viaţa mea tocmai pentru că ai mei colegi trebuie să intre să îi monitorizeze, să urmărească dacă tratamentul acesta cu antivirale, cu imunomodulator e eficace, trebuie urmărită tensiunea bolnavului, trebuie urmărită tot timpul saturaţia pacienţilor la oxigen, trebuie reglat oxigenul, trebuie reglat ventilatorul. Cum să nu intri, da ce faci? Bolnavul îşi setează singur parametrii? Îmbracă-te, dezbracă-te iar de echipament, dezinfectează-te'', arată managerul spitalului.

El trage şi un semnal de alarmă - ''Oamenii, şi fizic şi psihic, sunt erodaţi. Şi foarte mulţi sunt erodaţi psihic. E foarte greu să stai să vezi cum strigă toată lumea din saloane şi ei cum aleargă de la un pacient la altul. Toată lumea are o limită. Cu toţii avem o limită. Dar rezistăm. Norocul meu este că în acest spital este un personal medical, administrativ, auxiliar extraordinar. Nu ştiu ce am făcut să-i merit, sincer. Şi nu sunt vorbe goale. Avem probabil cea mai mică rată de mortalitate în pandemie şi un număr important de rulaj al pacienţilor şi externarea acestora în stare bună. Am avut cazuri moderate şi severe'', spune acesta.

Întrebat dacă a fost personal medical care a avut nevoie de consiliere psihologică în această perioadă de pandemie, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi a răspuns: ''Nu ştiu, dar în ceea ce mă priveşte pe mine pot să vă spun că personal am avut momente în care, fără ajutor, nu aş fi făcut faţă situaţiei''. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 22-05-2025 13:31

INSP: 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - în perioada 12 - 18 mai

Un număr de 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 12 - 18 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic

Sanatate 22-05-2025 11:12

Rafila: Important este să existe continuitatea proiectelor în domeniul sănătății, nu are importanță cine vine la minister

Ministrul interimar al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este important să existe continuitatea proiectelor în acest domeniu, acesta fiind 'singurul lucru care contează'. El a fost întrebat și dacă își dorește să rămână în noul Guvern la Ministerul Sănătății. 'Nu are importanță

Sanatate 21-05-2025 22:12

Prahova: Primarul din Sinaia, transportat cu ambulanța la Spitalul Județean Ploiești (surse)

Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, a fost preluat de o ambulanță, miercuri seară, pentru a fi transportat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Surse medicale au precizat, pentru AGERPRES, că acesta ar avea o criză cardiacă și este transportat la SJU Ploie

Sanatate 21-05-2025 17:25

Iași: Sute de medici la 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România'

Sute de medici și specialiști din țară și străinătate se află în aceste zile la Iași pentru a lua parte 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România', un eveniment care celebrează 20 de ani de activitate SMURD în Iași și 190 de ani de la înființarea primei unități de pompieri militari în Român

Sanatate 21-05-2025 11:13

Arad: Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, pregătiți să acorde primul ajutor

Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, din județul Arad sunt pregătiți să acorde primul ajutor în cazul unor accidentări, în cadrul unei campanii derulate de Crucea Roșie, care se va încheia odată cu începerea vacanței de vară. Directorul filialei Arad a Crucii Roșii, Iudita Cuvineanu, a d

Sanatate 20-05-2025 19:44

România va găzdui Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice

Rezistența la antibiotice, reapariția unor virusuri precum Dengue și Lassa, dar și noi tehnologii în vaccinologie vor fi unele dintre principalele teme abordate la Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice, care se va desfășura la Palatul Parlamentului în perioada 26 - 30 mai. 'Suntem onorați să aducem ESPID 2025 la Buc

Sanatate 20-05-2025 16:11

INSP: 71 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 22,4%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 12 - 18 mai, au fost înregistrate 71 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 22,4% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 18 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 20-05-2025 14:13

Cătălina Poiană (Colegiul Medicilor): Patologia endocrină este larg răspândită

Patologia endocrină este larg răspândită, însă există în prezent metode de diagnostic și mijloace terapeutice prin care să se asigure o îngrijire bună a pacienților, a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În opinia sa, un element foarte important în sistemul de medical l-ar r

Sanatate 20-05-2025 12:14

Bistrița-Năsăud: Mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate, colectate de spitale de la populație

Cele trei spitale publice din județul Bistrița-Năsăud au colectat, împreună, mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate de la populație, prin punctele special deschise în vara anului trecut, în concordanță cu prevederile legale. Din această cantitate, 168,25 kilograme au fost colectate la punctul deschis de Spitalu

Sanatate 20-05-2025 11:33

Galați: A început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din Tecuci

Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, anunță că a început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din municipiul Tecuci, care are ca termen de finalizare anul 2026. 'Etapă importantă la spitalul de 40 de milioane de euro din Tecuci - a început turnarea structurii primului

Sanatate 20-05-2025 10:25

Gorj: Activitatea în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu, reluată

Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost reluată marți dimineața, a informat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În după amiaza zilei de luni, conducerea SJU a solicitat Direcției de Săn

Sanatate 19-05-2025 18:30

Ziua Internațională a Medicului de Familie/Dr. Cătălina Poiană: Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică

Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică la nivel de sistem național de sănătate prin măsuri concrete - finanțare corespunzătoare, debirocratizare, precum și strategii pentru îmbunătățirea percepției asupra acestei specialități, a transmis, luni, președinta Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În fi

Sanatate 17-05-2025 15:24

Prahova: Șase persoane asistate medical în urma incendiului izbucnit într-un bloc din Ploiești

Șase persoane au fost asistate medical în urma incendiului care a izbucnit, sâmbătă, într-un bloc din municipiul Ploiești, înregistrându-se degajări mari de fum. Incendiul s-a manifestat în camera tehnică a blocului, zeci de persoane reușind să se evacueze, altele fiind evacuate de către pompieri, informează

Sanatate 16-05-2025 17:46

Președintele CNAS a prezentat posibilități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale

Medicii de familie pot emite, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, rețete compensate pentru medicamentele recomandate angajaților, în limitele competențelor profesionale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat remis presei. CNAS afirmă că în baza acestor scr

Sanatate 16-05-2025 15:54

Gorj: Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu rămâne închisă

Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată, a anunțat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Să