INTERVIU Adin Cojocaru: Organizarea Campionatului European la Cluj-Napoca va reprezenta un restart al activităţii voleibalistice în România

Preşedintele Federaţiei Române de Volei, Adin Cojocaru, a declarat, marţi, într-un interviu acordat AGERPRES, că organizarea unei grupe a Campionatului European de volei feminin la Cluj-Napoca (între 18 şi 25 august) va reprezenta un restart al activităţii voleibalistice din România.
El a menţionat că a federaţia a întâmpinat unele probleme în organizarea acestei competiţii în special în ceea ce priveşte finanţarea. Suma de 4.975.000 de lei a fost acordată de Guvernul României, dar aceasta a fost virată mai întâi către Ministerul Tineretului şi Sportului şi ulterior Federaţiei Române de Volei, iar acest lucru a provocat întârzieri.
Obiectivul echipei naţionale feminine a României la această ediţie a Campionatului European este calificarea în optimile de finală. Adin Cojocaru a menţionat că prima reprezentativă are ca atuuri tinereţea şi foamea de performanţă. În opinia sa, faptul că România întâlneşte în meciul de debut Turcia, una dintre favoritele la câştigarea trofeului şi finalista de la ultima ediţie a CE, este un avantaj, pentru că va atrage spectatorii, dar şi un dezavantaj ca urmare a diferenţei de valoare.
Cojocaru speră însă că prima reprezentativă va reuşi să se impună în meciurile cu adversarele mai accesibile din Grupa D precum Finlanda, Suedia şi Ucraina, astfel încât să poată încheia în primele patru locuri şi să se califice în optimile de finală.
Preşedintele FRV a menţionat că accesul spectatorilor este permis pe 75% din capacitatea Sălii Polivalente din Cluj-Napoca. El mizează pe o prezenţă de 1.000-2.000 de spectatori la fiecare meci din Grupa D.
AGERPRES: Cât de importantă este pentru voleiul românesc organizarea unei grupe a Campionatului European la Cluj-Napoca?
Adin Cojocaru: Este extrem de important pentru că te ajută ca federaţie naţională să ai o altă vizibilitate. În reconstrucţia Federaţiei Române de Volei şi a voleiului românesc ai nevoie de această competiţie majoră. Ea va reprezenta un restart al activităţii voleibalistice din România.
AGERPRES: Ultima oară România a găzduit o ediţie a CE în 1963, poate fi acesta un nou început pentru organizarea altor competiţii majore de volei în ţară?
Adin Cojocaru: Noi aşa sperăm, să fie un nou început în reconstrucţia federaţiei şi a voleiului românesc. Avem o nouă conducere la federaţie care încearcă să dea o altă viziune şi să aibă o altă deschidere faţă de organizarea de competiţii importante şi faţă de instruirea copiilor. Ne dorim să schimbăm mentalitatea şi să avem alte rezultate. Bineînţeles, pas cu pas, nu imediat, pentru că rezultatele nu se pot obţine de azi pe mâine.
AGERPRES: Care este stadiul pregătirilor la Cluj, mai sunt lucruri de pus la punct pe ultima sută de metri?
Adin Cojocaru: Nu mai sunt. Acum pot spune că suntem cu toate la zi. Astăzi, vicepreşedinta Confederaţie Europene de Volei, cea care coordonează toată activitatea cu grupa pe care organizăm noi, s-a întâlnit cu ceilalţi membri ai delegaţiilor din grupa de la Cluj. A vrut să aibă nişte discuţii pentru a se cunoaşte cu toată lumea.
AGERPRES: Cât de dificil este de organizat o asemenea competiţie şi ce probleme aţi întâmpinat?
Adin Cojocaru: Au fost multe probleme pe care le am întâmpinat, dar acum nu vreau să ne plângem. Acum suntem la final, înainte de începerea a competiţiei şi putem spune că am reuşit. Una dintre probleme a fost cea din punct de vedere al realizării contractului de finanţare. Noi am primit banii de la guvern, suma din acel memorandum, care s-a transformat ulterior în proiect hotărâre de Guvern. Acel proiect s-a aprobat, dar apoi ne-am poticnit încercând să găsim calea cea mai bună cu Ministerul Tineretului şi Sportului. Pentru că banii au fost viraţi la MTS şi a fost nevoie să se facă un contract separat, un contract de excelenţă. Aici şi noi am avut unele probleme în sensul în care în regulament este prevăzut ca banii de la Guvern să ne ajute să luăm anumite materiale cu care federaţia să rămână pentru viitor, după această competiţie. Însă în reglementările Ministerului Tineretului şi Sportului se menţionează că o federaţie naţională nu poate deţine mijloace fixe. Aşa că a trebuit să închiriem. Şi a trebuit să lămurim oamenii că aşa sunt prevederile legale şi nu procedăm astfel doar pentru că nu avem ce face. Vorbim de stâlpi, de suprafaţă de joc, de acel sistem video de arbitraj, acel challenge care la fotbal se numeşte VAR, şi multe altele. Am rezolvat totul într-un final, dar ne-am întins până aproape de o lună până am semnat contractul. Apoi am făcut achiziţiile, dar au fost toate cam pe ultima sută de metri.
AGERPRES: Care sunt costurile totale de organizare a Campionatului European în România, aveţi o estimare?
Adin Cojocaru: Dacă vorbim de devizul pe care l-am primit, pe care de altfel l-am estimat şi în baza căruia am primit aprobare, acesta este în cuantum de 4.975.000 de lei. În această sumă trebuie să ne încadrăm, dar lucrurile vor fi în regulă. Noi ne încadrăm foarte bine în acest buget.
AGERPRES: Fondurile sunt exclusiv de la MTS?
Adin Cojocaru: Da, de la MTS, mai exact de la fondul de rezervă al Guvernului pentru competiţiile internaţionale găzduite în România.
AGERPRES: Care este obiectivul echipei naţionale la această ediţie a Campionatului European?
Adin Cojocaru: Obiectivul primei reprezentative este trecerea de faza grupelor, adică atingerea optimilor de finală.
AGERPRES: În urmă cu 58 de ani, naţionala feminină obţinea singura sa medalie europeană din istorie, acum cât de sus putem visa?
Adin Cojocaru: Atunci naţionala a realizat un lucru cu adevărat extraordinar. Acum este însă o altă situaţie, ne dorim foarte mult să trecem de această fază a grupelor şi după aceea mai vedem. Naţionala e o echipă tânără în care ne dorim să investim astfel încât într-un termen mediu şi lung să tindem către nişte rezultate importante europene. Aşa cum voleiul românesc a avut în trecut. Ne dorim să facem un arc în timp şi să redevenim ce am fost, pentru că avem o şcoală românească de volei foarte bună.
AGERPRES: Care credeţi că sunt principalele atuuri ale echipei naţionale?
Adin Cojocaru: În primul rând tinereţea şi apoi foamea de performanţă.
AGERPRES: Cum vedeţi şansele României în Grupa D?
Adin Cojocaru: Şansele noastre în grupă de sunt ca să spun aşa de 50%. Va trebui să luptăm cu fiecare echipă din grupă la potenţialul maxim, indiferent de valoarea adversarului pe care îl întâlnim. Vom încerca să prezentăm un volei de calitate şi, normal, sper să reuşim să ne încadrăm între echipele care pot merge în faza următoare care va avea loc în Bulgaria, la Plovdiv.
AGERPRES: Din păcate naţionala începe cu Turcia, o nucă tare... E un avantaj sau un dezavantaj ţinând cont că avem o echipă tânără?
Adin Cojocaru: Pe de o parte este un avantaj pentru că este un meci de debut cu unul dintre adversarii importanţi, iar acest lucru va atrage spectatorii în tribune, atât din partea României, cât şi din partea Turciei. Dezavantajul este din punct de vedere valoric, dar până la urmă trebuie să jucăm cu orice adversar. Viaţa îţi conferă şi meciuri cu echipe puternice. Indiferent de valoarea adversarului, tu trebuie să îţi construieşti tipul de joc şi să te adaptezi la valoarea celui care este de partea cealaltă a terenului.
AGERPRES: Finlanda, Suedia şi Ucraina par adversarele cele mai facile din grupă, este naţionala României favorită cu aceste echipe?
Adin Cojocaru: M-aş feri să folosesc cuvântul favorită, chiar dacă jucăm acasă. Noi tragem speranţe, pentru că le considerăm echipe accesibile, care pot fi învinse. Acum depinde de capacitatea şi concentrarea antrenorilor şi sportivelor noastre. Ei ştiu foarte bine ce au de făcut.
AGERPRES: Care sunt aşteptările dumneavoastră în ceea ce priveşte prezenţa spectatorilor ţinând cont că aceasta este o perioadă de concedii...
Adin Cojocaru: Noi ne bucurăm în primul rând că vom avea spectatori, pentru că atunci când am început efectiv organizarea sălile de sport erau închise. În timp, spectatorilor le-a fost permis accesul câte puţin, iar acum pot intra la 75% din capacitate. Dar noi mizăm pe 1.000-2.000 de spectatori la fiecare meci.
AGERPRES: Aveţi un mesaj pentru suporterii primei reprezentative?
Adin Cojocaru: Să aibă încredere în echipa României că poate realiza lucruri importante. Veniţi să susţinem împreună echipa naţională la acest Campionat European. Hai România!
Lotul echipei naţionale de volei feminin a României pentru Campionatul European este alcătuit din 14 jucătoare:
Coordonatoare: Diana Balintoni, Marina Cojocaru;
Centri: Diana Ariton, Petruţa Orlandea, Denisa Ionescu, Daiana Roman;
Extreme: Adelina Budăi-Ungureanu, Rodica Buterez, Adriana Matei, Sorina Miclăuş, Georgiana Popa;
Universal: Alexia Căruţaşu
Libero: Alexandra Ciucu, Andra Cojocaru.
Staff-ul tehnic condus de selecţionerul italian Luciano Pedulla îi are în componenţă pe antrenorii secunzi Marius Măcicăşan şi Ciprian Dârnescu, preparatorul fizic Rareş Stoica şi kinetoterapeutul Alexandru Răducanu.
Turneul final al Campionatului European de volei feminin se va desfăşura, în perioada 18 august - 4 septembrie, în România (Cluj-Napoca), Serbia (Belgrad), Croaţia (Zadar) şi Bulgaria (Plovdiv).
La Cluj-Napoca se vor disputa, între 18 şi 25 august, meciurile Grupei D din care fac parte România, Turcia, Suedia, Ţările de Jos, Finlanda şi Ucraina. Primele patru clasate din grupă se vor califica în optimile de finală ale competiţiei.
Programul naţionalei din Grupa D este următorul: România - Turcia (18 august), România - Suedia (21 august), România - Ţările de Jos (22 august), România - Finlanda (24 august) şi România - Ucraina (25 august).
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Înot: David Popovici a câștigat titlul național și la 200 m liber
Campionul olimpic David Popovici a câștigat titlul național în proba de 200 m liber, joi, la Campionatele Naționale de înot în bazin de 50 m, în Complexul Sportiv de Natație din Otopeni. După ce a câștigat titlul la 50 m liber, cu nou record național, Popovici s-a impus clar la 200 m liber, în 1 min 45
Florin Bercean a fost ales președinte al Federației Române de Judo
Tehnicianul Florin Bercean a fost ales, joi, în funcția de președinte al Federației Române de Judo, în cadrul Adunării Generale de alegeri care are loc la Râmnicu Vâlcea. El a fost votat de 106 membri, în timp ce contracandidatul său, George Teșeleanu, a primit 71 de voturi. Un vot a fost anulat.
Fotbal: Dinamo vrea să transfere 10-12 jucători pentru viitorul sezon
Administratorul special al echipei de fotbal FC Dinamo București, Andrei Nicolescu, a anunțat, joi, că strategia clubului pentru perioada următoare presupune transferul a 10-12 jucători pentru a pregăti viitorul sezon al Superligii. 'Nu, strategia nu se schimbă. Dar așa cum anul trecut am încercat să devenim mai buni anul ăsta, anul viitor vom face t
Baschet masculin: Chetă pentru salvarea CSM Tg.Mureș, sancționată de FIBA din cauza datoriilor BC Mureș
Un grup de inițiativă a lansat, joi, Asociația Mureș Hoops Legacy prin care se dorește adunarea sumei de 80.000 de euro pentru plata a patru foști jucători străini, după ce Federația Internațională de Baschet (FIBA) a interzis transferurile pentru Liga Națională în cazul echipei de baschet masculin CSM Târgu Mureș, considerând-o continuatoarea BC Mureș, int
Handbal masculin: David Davis - Cupa și campionatul sunt trofee obligatorii pentru Dinamo
Antrenorul echipei de handbal masculin CS Dinamo București, David Davis, a afirmat, joi, într-o conferință de presă înaintea turneului Final Four al Cupei României, că pentru formația sa câștigarea eventului în acest sezon este un obiectiv obligatoriu, având în vedere investițiile făcute de către club. 'Prefer să n
Baschet masculin: Carmen Tocală - Prin câștigarea trofeului ENBL de către CSO Voluntari se creează modele
Președinta Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că prin câștigarea trofeului Ligii Nord-Europene de baschet masculin (ENBL) de către echipa CSO Voluntari se reușește crearea unor modele pentru tinerii care practică această disciplină. 'Orice competiție internațională înseamnă stab
Înot: David Popovici a câștigat titlul național la 50 m liber, cu nou record
Înotătorul David Popovici (CS Dinamo) a câștigat titlul în proba de 50 de metri liber, miercuri, în prima zi a Campionatelor Naționale de înot în bazin de 50 m, la Complexul Sportiv de Natație de la Otopeni, cu un nou record național. Popovici s-a impus cu timpul de 21 sec 83/100. CSA Steaua a
Hochei: ACSH Gheorgheni a câștigat și al doilea meci al finalei Erste Liga
ACSH Gheorgheni a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 2-1 (1-1, 1-0, 0-0), miercuri seara, pe teren propriu, în al doilea meci al finalei competiției regionale de hochei pe gheață Erste Liga. Ciucanii au marcat primii, prin Tamas Laday (09:31), dar gazdele au egalat repede, prin Christopher Bodo (12:38). Peter Vincze a marcat golul v
Naționala de baschet feminin 3x3 a României a câștigat Campionatul European Școlar ESSF U18 de la Zlatibor
Echipa națională de baschet feminin 3x3 a României (U18) a câștigat, miercuri, Campionatul European Școlar ESSF U18 de la Zlatibor (Serbia), după ce a învins Cehia în ultima partidă, cu 9-5, a anunțat Federația Română de Baschet pe pagina oficială de Fac
Fotbal: Clubul Dinamo, amendat de Comisia de Disciplină a FRF cu 60.000 de lei
Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal (FRF) a sancționat clubul Dinamo București cu 60.000 de lei pentru incidentele petrecute la meciul cu FCSB. ''SC Dinamo 1948 SA vs. FC FCSB - Incidente - În temeiul art. 82.1 și 3.a și c, raportat la art. 83.2.d din RD, se sancționează clubul SC Dinamo 1948 SA cu penalitate sporti
Tenis: Miriam Bulgaru - Dau totul pentru țara mea, e o onoare să joc pentru România
Jucătoarea de tenis Miriam Bulgaru (212 WTA) a afirmat că va da totul în meciurile pe care echipa națională feminină a României le va disputa împotriva Canadei și Japoniei în calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup, fiind o onoare să joace pentru țara sa. ''În echipă este o atmosferă foar
INTERVIU Ștefan Gavril, după maratonul din Coreea de Nord: Credeam că o țară comunistă e înapoiată, dar nu e așa
Sportul îți oferă uneori și ocazii rare de a călători în țări interzise pentru multă lume. A fost și cazul atletului Ștefan Gavril, care a avut posibilitatea să alerge duminică Maratonul Internațional de la Phenian, afirmând, într-un interviu, pentru AGERPRES, că se aștepta ca o țară comunistă precum Coreea de Nord să fie înapoiată, dar
INTERVIU Judo: Cozmin Gușă - Aș fi vrut să prezint un bilanț mai bun, dar cauzele au fost multiple
Președintele Federației Române de Judo Cozmin Gușă a afirmat, într-un interviu pentru AGERPRES, că ar fi vrut să prezinte un bilanț de rezultate sportive mai bune la nivel de seniori la finalul celor două mandate pe care le-a avut în fruntea FRJ. Gușă, care a anunțat încă de anul trecut că nu mai intenționează să candid
Înot: Europenele Under-23 și Mondialele de seniori, principalele competiții pentru David Popovici în 2025
Înotătorul David Popovici, desemnat marți sportivul anului la Gala ''Campionii Natației 2024'' de la Palatul Regal, a spus că principalele sale competiții din 2025 sunt Campionatele Europenele Under-23 (26-28 iunie) de la Samorin (Slovacia) și Campionatele Mondialele de seniori de la Singapore (11 iulie - 3 august). '
David Popovici a primit premiul pentru sportivul anului la Gala 'Campionii Natației 2024'
David Popovici, campion olimpic și cvadruplu campion european, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun sportiv al anului trecut la Gala ''Campionii Natației 2024'', organizată marți de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM) la Palatul Regal, sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României. &nb