logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

INTERVIU JO 2020: Victor Mihalachi (canoe) - Sunt foarte motivat să cuceresc o medalie, este visul meu

Imagine din galeria Agerpres

Multiplul campion european şi mondial Victor Mihalachi, care face echipă cu Cătălin Chirilă în proba de Canoe 2 pe 1.000 de metri, a declarat într-un interviu pentru AGERPRES că este foarte motivat să câştige o medalie olimpică la Tokyo, pentru că acesta este visul său din copilărie.

România are o singură barcă în probele de kaiac şi canoe de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce la Rio 2016 nu am avut niciun reprezentant. De 21 de ani canoiştii români nu au mai câştigat nicio medalie olimpică. Florin Popescu, actualul antrenor al lotului olimpic de canoe, şi Mitică Pricop cucereau ultimul aur pentru România la Sydney 2000, în proba de C2 pe 1.000 m.

Victor Mihalachi este la a doua lui Olimpiadă, după Londra 2012, unde a ocupat locul 7 la C2 1.000 m, alături de Liviu Dumitrescu.

În acest an, Mihalachi şi Chirilă au cucerit bronzul la Europene în proba de 1.000 m, probă olimpică, iar la 500 m s-au clasat pe locul 6.

AGERPRES: Cât de motivat eşti pentru a cuceri o medalie olimpică?
Victor Mihalachi: Sunt foarte motivat, pentru că în primul rând este visul meu din copilărie, asta a fost motivaţia pentru care m-am apucat de sport şi m-a şi ţinut în sport. Pentru mine ar fi ca o încununare, pentru că am câştigat toate medaliile posibile, mai puţin cea olimpică. Îmi doresc foarte mult să reuşesc. E un an atipic pentru noi, deocamdată pregătirea merge bine, nu avem traume, starea de sănătate e OK, eu zic că avem şanse foarte mari de a obţine o medalie olimpică.

AGERPRES: După o perioadă de succese cu Liviu Dumitrescu, ai făcut echipă cu Leonid Carp şi acum cu Cătălin Chirilă. A fost dificil să te adaptezi la fiecare?
Victor Mihalachi: Oarecum e greu să începi s-o iei de la capăt. Alt partener, alt caracter, cu oamenii mereu e greu să lucrezi, probabil ca în orice domeniu, eu însă am reuşit să fac echipă cu toţi cei cu care am concurat şi cred că ăsta e atuul meu principal. Pentru mine contează foarte mult să creez o alianţă, să fac o echipă care să funcţioneze, să performăm la cel mai înalt nivel, pentru că atunci când eşti acolo, contează să-ţi faci treaba cât mai bine, indiferent de caracterele noastre. Cu toţi suntem diferiţi, dar ne uneşte un singur scop, un singur obiectiv, acela de a câştiga şi de a obţine performanţe cât mai mari.

AGERPRES: Cu Cătălin Chirilă tragi din 2019, cât de bine s-a sudat echipa voastră?
Victor Mihalachi: Avem o echipă unită, dar cu siguranţă întotdeauna este loc de mai bine. Muncim în fiecare zi şi încercăm să fim tot mai buni în ceea ce facem. Ne-am sudat bine, zic eu, dacă nu ne-am fi potrivit cu siguranţă nici nu ar fi mers. Eu cred că omul are capacitatea de a învăţa toată viaţa, tot timpul cât este dispus s-o facă. Şi asta continui să fac.

AGERPRES: Anul acesta aţi mers doar la Europene, ar fi fost mai bine dacă participaţi şi la alte competiţii internaţionale?
Victor Mihalachi: Anul acesta am concurat doar la Cupa României şi la Europene. Pe mine personal nu m-a afectat deloc absenţa mai multor regate internaţionale. Nu cred că îl afectează nici pe Cătălin, e nevoie de multă pregătire pentru un concurs, mai ales că este un an olimpic şi toată lumea se pregăteşte pentru obiectivul principal. Restul competiţiilor sunt secundare, în orice caz noi depunem mult efort şi pentru celelalte competiţii, iar noi nu ne-am axat pentru o pregătire specială la Europene, a fost mai mult o etapă de pregătire, ca un fel de antrenament şi o verificare. Nici nu ne-am dorit să fim în cea mai bună formă. Obiectivul nostru este să fim în cea mai bună formă la olimpiadă.

AGERPRES: Era mai bine dacă Jocurile Olimpice aveau loc anul trecut?
Victor Mihalachi: E foarte greu de spus, dacă ne-am fi continuat pregătirea exact în acelaşi ritm cum începuse anul trecut, ne mergea foarte bine, aveam progrese destul de bune la antrenament. Mi-ar fi plăcut să fi fost organizate anul trecut. Însă ne-au trimis apoi acasă pentru două luni şi ceva, iar asta clar ne-a afectat. Nimeni nu se poate pregăti acasă la fel cum s-ar pregăti într-o bază sportivă sau o echipă olimpică. Mai ales într-o disciplină ca a noastră în care suntem dependenţi de apă şi avem nevoie de un lac. Iar dacă stai închis acasă nu ai cum să ai toate condiţiile necesare, oricât ai face simulator, forţă, nu ai uneltele să îţi desfăşori activitatea aşa cum trebuie. În schimb m-am bucurat de timpul petrecut alături de soţie. Nu am avut aşa de mult timp să fim împreună. A fost un plus cumva. Cumva, ne-a dat peste cap, ne-am pregătit mult, intens, psihic eram pregătiţi, practic te setezi pe un anumit obiectiv şi ne-a dat peste cap rău de tot treaba asta cu pandemia. A trebuit să o luăm de la capăt.

AGERPRES: Care vor fi principalii voştri adversari şi ce culoare vreţi să aibă medalia?
Victor Mihalachi: Ar fi China, Germania, Cuba, Brazilia, Rusia, concurenţii noştri principali, dar şi ceilalţi, nu suntem mulţi calificaţi, dar sunt echipe destul de puternice. Plus că pot fi şi surprize, ca la orice competiţii. Având în vedere concurenţa din prezent, orice medalie câştigată va cântări cred cât cea de aur

AGERPRES: Veţi fi dezavantajaţi că nu aţi mai făcut acel stagiu de pregătire la Tokyo, pe apă sărată?
Victor Mihalachi: Nu mă îngrijorează faptul că nu m-am antrenat pe o apă sărată. După părerea mea nu contează prea mult, pentru că am fost la Tokyo în 2019, şi am mers bine, dar am participat doar o zi sau două şi eram destul de adormit, nu mă obişnuisem cu fusul orar. Treaba asta cu acomodarea contează cel mai mult. Cu apa nu îmi fac nicio problemă pentru că lacul Snagov este perfect pentru pregătirea noastră la Tokyo. Nu este un canal artificial făcut special pentru disciplina noastră, cu un canal adiacent, aşa că are deschidere foarte mare, bate vântul, condiţiile nu sunt cele mai bune, dar toată lumea va participa în condiţii egale. Nu cred că ne-ar fi nouă mai greu decât adversarilor noştri.

AGERPRES: Ce părere ai de restricţii, de testele zilnice anti-COVID?
Victor Milahalchi: Restricţiile sunt foarte dure, eu o să le respect, sunt şi obligat să le respect, dar nu am nicio problemă în privinţa asta. Dar va fi o atmosferă mai ciudată, atipică, nu cred că va fi atmosfera Jocurilor de anii trecuţi cu siguranţă, dar va fi un concurs. Însă, indiferent, noi trebuie să ne vedem de treabă, să concurăm cât mai bine şi să câştigăm o medalie, asta îmi doresc cel mai mult. Va fi foarte stresant, să facem zilnic testul, plus că există o oarecare frică, nu se ştie, chiar dacă suntem vaccinaţi, la orice test pozitiv riscăm să nu mai participăm şi am muncit atât, ar fi păcat ca pentru un test pozitiv Covid-19 să nu ieşi la start.

AGERPRES: Ce ai învăţat din experienţa de la Londra, în 2012?
Victor Mihalachi: Am învăţat multe, în primul rând că e nevoie câteodată să te temperezi şi nu neapărat cine munceşte cel mai mult câştigă competiţiile. Competiţiile le câştigă sportivii care sunt pregătiţi pentru ele. La Londra am depus prea mult efort în ultima parte a pregătirii şi am ajuns epuizaţi la concurs. Ne-am simţit bine de abia la o săptămână sau două după JO, a fost o greşeală din care eu am învăţat şi încerc să-i învăţ şi pe alţii ca să nu se mai repete.
AGERPRES/(AS/autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Sport Intern 10-04-2025 23:16

Înot: David Popovici a câștigat titlul național și la 200 m liber

Campionul olimpic David Popovici a câștigat titlul național în proba de 200 m liber, joi, la Campionatele Naționale de înot în bazin de 50 m, în Complexul Sportiv de Natație din Otopeni. După ce a câștigat titlul la 50 m liber, cu nou record național, Popovici s-a impus clar la 200 m liber, în 1 min 45

Sport Intern 10-04-2025 20:50

Florin Bercean a fost ales președinte al Federației Române de Judo

Tehnicianul Florin Bercean a fost ales, joi, în funcția de președinte al Federației Române de Judo, în cadrul Adunării Generale de alegeri care are loc la Râmnicu Vâlcea. El a fost votat de 106 membri, în timp ce contracandidatul său, George Teșeleanu, a primit 71 de voturi. Un vot a fost anulat.

Sport Intern 10-04-2025 19:18

Fotbal: Dinamo vrea să transfere 10-12 jucători pentru viitorul sezon

Administratorul special al echipei de fotbal FC Dinamo București, Andrei Nicolescu, a anunțat, joi, că strategia clubului pentru perioada următoare presupune transferul a 10-12 jucători pentru a pregăti viitorul sezon al Superligii. 'Nu, strategia nu se schimbă. Dar așa cum anul trecut am încercat să devenim mai buni anul ăsta, anul viitor vom face t

Sport Intern 10-04-2025 19:01

Baschet masculin: Chetă pentru salvarea CSM Tg.Mureș, sancționată de FIBA din cauza datoriilor BC Mureș

Un grup de inițiativă a lansat, joi, Asociația Mureș Hoops Legacy prin care se dorește adunarea sumei de 80.000 de euro pentru plata a patru foști jucători străini, după ce Federația Internațională de Baschet (FIBA) a interzis transferurile pentru Liga Națională în cazul echipei de baschet masculin CSM Târgu Mureș, considerând-o continuatoarea BC Mureș, int

Sport Intern 10-04-2025 14:26

Handbal masculin: David Davis - Cupa și campionatul sunt trofee obligatorii pentru Dinamo

Antrenorul echipei de handbal masculin CS Dinamo București, David Davis, a afirmat, joi, într-o conferință de presă înaintea turneului Final Four al Cupei României, că pentru formația sa câștigarea eventului în acest sezon este un obiectiv obligatoriu, având în vedere investițiile făcute de către club. 'Prefer să n

Sport Intern 10-04-2025 13:37

Baschet masculin: Carmen Tocală - Prin câștigarea trofeului ENBL de către CSO Voluntari se creează modele

Președinta Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că prin câștigarea trofeului Ligii Nord-Europene de baschet masculin (ENBL) de către echipa CSO Voluntari se reușește crearea unor modele pentru tinerii care practică această disciplină. 'Orice competiție internațională înseamnă stab

Sport Intern 09-04-2025 23:12

Înot: David Popovici a câștigat titlul național la 50 m liber, cu nou record

Înotătorul David Popovici (CS Dinamo) a câștigat titlul în proba de 50 de metri liber, miercuri, în prima zi a Campionatelor Naționale de înot în bazin de 50 m, la Complexul Sportiv de Natație de la Otopeni, cu un nou record național. Popovici s-a impus cu timpul de 21 sec 83/100. CSA Steaua a

Sport Intern 09-04-2025 21:25

Hochei: ACSH Gheorgheni a câștigat și al doilea meci al finalei Erste Liga

ACSH Gheorgheni a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 2-1 (1-1, 1-0, 0-0), miercuri seara, pe teren propriu, în al doilea meci al finalei competiției regionale de hochei pe gheață Erste Liga. Ciucanii au marcat primii, prin Tamas Laday (09:31), dar gazdele au egalat repede, prin Christopher Bodo (12:38). Peter Vincze a marcat golul v

Sport Intern 09-04-2025 15:50

Naționala de baschet feminin 3x3 a României a câștigat Campionatul European Școlar ESSF U18 de la Zlatibor

Echipa națională de baschet feminin 3x3 a României (U18) a câștigat, miercuri, Campionatul European Școlar ESSF U18 de la Zlatibor (Serbia), după ce a învins Cehia în ultima partidă, cu 9-5, a anunțat Federația Română de Baschet pe pagina oficială de Fac

Sport Intern 09-04-2025 15:25

Fotbal: Clubul Dinamo, amendat de Comisia de Disciplină a FRF cu 60.000 de lei

Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal (FRF) a sancționat clubul Dinamo București cu 60.000 de lei pentru incidentele petrecute la meciul cu FCSB. ''SC Dinamo 1948 SA vs. FC FCSB - Incidente - În temeiul art. 82.1 și 3.a și c, raportat la art. 83.2.d din RD, se sancționează clubul SC Dinamo 1948 SA cu penalitate sporti

Sport Intern 09-04-2025 13:36

Tenis: Miriam Bulgaru - Dau totul pentru țara mea, e o onoare să joc pentru România

Jucătoarea de tenis Miriam Bulgaru (212 WTA) a afirmat că va da totul în meciurile pe care echipa națională feminină a României le va disputa împotriva Canadei și Japoniei în calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup, fiind o onoare să joace pentru țara sa. ''În echipă este o atmosferă foar

Sport Intern 09-04-2025 11:00

INTERVIU Ștefan Gavril, după maratonul din Coreea de Nord: Credeam că o țară comunistă e înapoiată, dar nu e așa

Sportul îți oferă uneori și ocazii rare de a călători în țări interzise pentru multă lume. A fost și cazul atletului Ștefan Gavril, care a avut posibilitatea să alerge duminică Maratonul Internațional de la Phenian, afirmând, într-un interviu, pentru AGERPRES, că se aștepta ca o țară comunistă precum Coreea de Nord să fie înapoiată, dar

Sport Intern 09-04-2025 08:00

INTERVIU Judo: Cozmin Gușă - Aș fi vrut să prezint un bilanț mai bun, dar cauzele au fost multiple

Președintele Federației Române de Judo Cozmin Gușă a afirmat, într-un interviu pentru AGERPRES, că ar fi vrut să prezinte un bilanț de rezultate sportive mai bune la nivel de seniori la finalul celor două mandate pe care le-a avut în fruntea FRJ. Gușă, care a anunțat încă de anul trecut că nu mai intenționează să candid

Sport Intern 08-04-2025 16:52

Înot: Europenele Under-23 și Mondialele de seniori, principalele competiții pentru David Popovici în 2025

Înotătorul David Popovici, desemnat marți sportivul anului la Gala ''Campionii Natației 2024'' de la Palatul Regal, a spus că principalele sale competiții din 2025 sunt Campionatele Europenele Under-23 (26-28 iunie) de la Samorin (Slovacia) și Campionatele Mondialele de seniori de la Singapore (11 iulie - 3 august). '

Sport Intern 08-04-2025 15:44

David Popovici a primit premiul pentru sportivul anului la Gala 'Campionii Natației 2024'

David Popovici, campion olimpic și cvadruplu campion european, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun sportiv al anului trecut la Gala ''Campionii Natației 2024'', organizată marți de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM) la Palatul Regal, sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României. &nb