logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

INTERVIU/Stilistul Ovidiu Buta: Simţim mai mult nevoia de creativitate; designerii - forţaţi să îşi regândească produsul

Imagine din galeria Agerpres

În clipa de faţă, moda nu mai are nici trecut şi nu mai are nici viitor; este strict o chestie legată de prezent, consideră stilistul Ovidiu Buta.

Ce s-a schimbat în modă? - este întrebarea la care a răspuns, într-un interviu acordat AGERPRES, Ovidiu Buta, care zilele acestea se află la Iaşi, la Romanian Creative Week, unde participă în calitate de curator al festivalului de modă Romanian Fashion Week.

 



El a dezvăluit care sunt tendinţele în domeniu şi cum a influenţat piaţa pandemia.

''În primul rând vom fi mult mai atenţi cu ceea ce cumpărăm, cu ceea ce consumăm în general. Moda e o zonă de consum. Suntem mai atenţi şi pentru că am înţeles şi care e valoarea banilor, cât câştigăm, cât merită să plătim, şi atunci toţi cei care creează haine s-au trezit cu un public mult mai atent la ceea ce cumpără. (...) Toate aceste mici surprize personale îi forţează pe designeri să îşi regândească produsul puţin altfel, să facă un produs care să te facă din nou să-ţi deschizi portmoneul'', spune stilistul.

Ovidiu Buta recunoaşte că a ajuns să cumpere doar lucrurile care pot să însemne ceva pentru el sau să îi schimbe starea de spirit. ''Da, consumăm în continuare modă şi tendinţe pentru că haina este al doilea înveliş al omului, este a doua casă a omului, adică nu putem să renunţăm la ea. Da, vom cumpăra, dar puţin altfel, vom cere mai mult de la haine. De fapt de la orice produs pe care îl vom achiziţiona vom cere mai mult decât înainte'', este de părere Buta.

AGERPRES: După o perioadă cam lungă, din nou la Romanian Fashion Week. Cum este această revenire?

Ovidiu Buta: Eu revin la Iaşi destul de des, dată fiind prietenia mea cu Irina Schrotter, dar revin şi pentru alte proiecte. Legat de Romanian Fashion Week mi-e greu să spun care a fost ultima întâlnire pe motiv că refuz să reţin date. Se pare că aşa nu îmbătrânesc. Pot să spun că şi pentru mine e o surpriză că revine, în special în condiţiile date. În urmă cu un an, un an şi ceva, totul părea aşa, fără miză, fără viitor sau greu de imaginat. În clipa de faţă sunt la Iaşi, am făcut două lucruri pe care mi le-am dorit toată viaţa să le fac: o expoziţie care să reflecte exact starea modei în clipa de faţă şi Romanian Fashion Week, de care mă bucur din 1999.

 



AGERPRES: După mai bine de un an de pandemie, care este starea modei în momentul de faţă?

Ovidiu Buta: Ca să înţelegeţi care este starea modei în momentul de faţă este suficient să vizitaţi expoziţia (de la Palatul Culturii organizată în cadrul festivalului Romanian Creative Week - n.r.), pentru că atunci când am pus lucrurile împreună am realizat că de fapt trăim un moment pe care eu ca om de modă nu l-am mai trăit niciodată. În clipa de faţă moda nu mai are nici trecut şi nu mai are nici viitor. Este strict o chestie legată de prezent. Adică are valoare doar în clipa în care vorbim acum. Mi-a plăcut să văd lucrul acesta explicat vizual de designerii care participă în expoziţie. În plus, în starea modei de acum există ceva pentru fiecare. Cred eu - tot aşa punând exponatele împreună - că simţim mai mult nevoia de creativitate decât înainte. E un mod firesc, după ce un an de zile hainele sunt doar o chestie confortabilă realizezi că îţi lipseşte ceva din viaţa ta, iar ceea ce lipseşte din viaţa ta e exact bucuria pe care ţi-o dă o haină, o culoare, o combinaţie de culori, o idee neaşteptată, iar despre asta e vorba în moda prezentului.

 



AGERPRES: Pandemia a schimbat viziunea noastră despre modă?

Ovidiu Buta: Cred că în perioada asta în care am stat noi cu noi, că de fapt asta s-a întâmplat, unul dintre lucrurile care ne-au făcut să ne punem nişte întrebări au fost hainele din jurul nostru. Câte avem, de ce le avem, de ce le-am cumpărat, care e legătura noastră cu hainele. Sunt nişte întrebări pe care eu mi le-am pus, ce mă face fericit, ce nu mă face fericit? Toţi ne-am organizat garderoba, să fim serioşi. Cred că în clipa de faţă cumva plecăm la drum cu un alt ochi. Ce s-a schimbat în modă? S-a schimbat pur şi simplu modul în care ea funcţionează. Adică nu vorbim neapărat de colecţii lansate cu şase luni în avans, vorbim de un sistem care exista şi înainte: lucruri pe care le vezi şi le cumperi în momentul respectiv, de mici revoluţii care vor duce la o schimbare a sistemului, dar nu atât de rapid pe cât aş fi crezut eu.

 



AGERPRES: Ai vorbit de schimbare. Schimbarea în ce sens?

Ovidiu Buta: În primul rând vom fi mult mai atenţi cu ceea ce cumpărăm, cu ceea ce consumăm în general. Moda e o zonă de consum. Suntem mai atenţi şi pentru că am înţeles şi care e valoarea banilor, cât câştigăm, cât merită să plătim, şi atunci toţi cei care creează haine s-au trezit cu un public mult mai atent la ceea ce cumpără. Adică nu mai cumpărăm de dragul de a cumpăra, nu mai cumpărăm lucruri pe care le avem. Toate aceste mici surprize personale îi forţează pe designeri să îşi regândească produsul puţin altfel, să facă un produs care să te facă din nou să-ţi deschizi portmoneul.

 



AGERPRES: După pandemia de COVID-19 va mai fi lumea dispusă să cheltuie din nou pe haine în funcţie de tendinţele modei?

Ovidiu Buta: Întotdeauna vor exista oameni pentru care ideea de a fi la modă este extrem de importantă, pentru că evoluează într-o zonă în care moda este destul de importantă cu sau fără pandemie. În acelaşi timp, şi acum vorbesc din punctul meu de vedere, am ajuns să cumpăr doar lucrurile care pot să însemne ceva pentru mine sau să îmi schimbe starea de spirit. Aceasta este schimbarea. Am remarcat-o vorbind cu diverşi oameni din zona mea că se întâmplă şi cu ei acelaşi lucru. Da, consumăm în continuare modă şi tendinţe pentru că haina este al doilea înveliş al omului, este a doua casă a omului, adică nu putem să renunţăm la ea. Da, vom cumpăra, dar puţin altfel, vom cere mai mult de la haine. De fapt de la orice produs pe care îl vom achiziţiona vom cere mai mult decât înainte.

 



*** În perioada 2 - 6 iunie, Iaşiul este polul creativităţii din România, fiind gazda primei ediţii a Romanian Creative Week. Evenimentul reuneşte nume sonore din domenii creative precum arhitectură, modă, film, muzică, publicitate, new media, design industrial. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Social 11-04-2025 10:53

Vremea rămâne rece în București; maxime de 13 grade, vânt și ploi slabe, în acest weekend

Regimul termic prognozat de către meteorologi pentru zona Municipiului București va rămâne unul variabil, până duminică dimineața, cu cer temporar noros, vânt și condiții de ploi slabe. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 11 aprilie, ora 10:00 - 12 aprilie, ora 9:00, în Capitală,

Social 11-04-2025 10:45

Cod galben de ninsori și viscol în zonele montane, până sâmbătă dimineața; informare de precipitații mixte, în restul țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, noi atenționări Cod galben de intensificări ale vântului, viscol și ninsori, valabile până sâmbătă dimineața în mai multe zone montane, precum și o informare de precipitații mixte și polei, ce vizează până duminică dimineața, majoritatea regiunilor. Pot

Social 11-04-2025 09:54

Neamț: O mașină în care se aflau doi copii și doi adulți a căzut în albia unui pârâu

O mașină în care se aflau doi copii și doi adulți a căzut, vineri, în albia unui pârâu din satul Cuejdi - comuna Gârcina, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit mai multe echipaje de la ISU, Serviciul de Ambulanță Județean și Poliția Rutieră. &

Social 11-04-2025 09:53

VIDEO Viscol puternic în zonele de munte ale județelor Gorj și Vâlcea

Zonele montane din județele Gorj și Vâlcea sunt în continuare, vineri dimineața, afectate de vânt puternic și zăpadă viscolită, au anunțat reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova.

Administratie 11-04-2025 09:50

Maramureș: Investiție de 2,3 miliarde de lei în rețele de apă din județ

Rețeaua de apă din municipiul Baia Mare și alte 30 de localități urbane și rurale va fi schimbată și modernizată în urma unei investiții de 2,3 miliarde de lei, a informat, vineri, președintele Consiliul Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. ''Pentru prima dată în ultimii 35 de ani, Consiliul Județean Maramureș și Primări

Social 11-04-2025 09:31

Mureș: Acțiune blitz a Serviciului Rutier, între Budiu Mic și Târgu Mureș, zonă cu accidente frecvente (GALERIE FOTO)

Polițiștii rutieri au derulat, vineri dimineață, o acțiune de tip blitz, plasând un aparat radar în localitatea Budiu Mic, comuna Crăciunești, pe drumul comunal 65, care face legătura cu Strada Budiului din Târgu Mureș, zonă în care se produc frecvent accidente rutiere din cauza vitezei.

Social 11-04-2025 09:00

Arad: Cuplurile de îndrăgostiți au legat sute de lacăte ale iubirii pe un pod pietonal (GALERIE FOTO)

Cuplurile de îndrăgostiți au legat sute de lacăte de balustrada podului pietonal din centrul orașului Arad, în ultimii ani, în speranța că iubirea lor va deveni eternă, fapt ce nu îngrijorează deloc autoritățile locale, care consideră că aceste ''lacăte ale iubirii'' adaugă pasarelei peste râul Mureș o notă romantică.

Social 11-04-2025 08:44

Neamț: Mai multe mașini au derapat din cauza poleiului pe drumul județean Girov - Hanu Ancuței

Mai multe autoturisme au deparat din cauza poleiului care s-a format pe drumul județean DJ 208G Girov - Hanu Ancuței, județul Neamț, ca urmare a fenomenelor meteorologice nefavorabile. ''Au fost probleme pe DJ 208G Girov - Hanu Ancuței, provocate de apariția poleiului. S-a intervenit începând cu ora 23:00 până la ora

Social 11-04-2025 08:31

Dolj: Două locuințe din Filiași, afectate de un incendiu izbucnit de la un scurtcircuit electric

Acoperișurile a două case din orașul Filiași, județul Dolj, au ars în noaptea de joi spre vineri în urma unui incendiu izbucnit de la un scurtcircuit electric. Potrivit ISU Dolj, pompierii au reușit să stingă focul înainte să se extindă la locuințele din vecinătate. ''Noaptea trecută s-a intervenit cu t

Administratie 10-04-2025 21:39

Olguța Vasilescu (AMR): Faptul că nu există nicio variantă să se prelungească PNRR nu este o veste bună

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, președintele Asociației Municipiilor din România, a declarat, joi, că faptul că nu există nicio variantă să se prelungească durata Planului Național pentru Redresarea și Reziliență (PNRR) nu este o veste bună pentru marile orașe, în condițiile în care toate proiectele începute trebuie finalizate la

Social 10-04-2025 19:38

Brigada Rutieră: Trafic restricționat în weekend pentru desfășurarea unor evenimente sportive, culturale și religioase

Traficul auto va fi restricționat în București, la sfârșitul acestei săptămâni, pentru desfășurarea mai multor evenimente cultural-artistice, sportive și religioase. În zilele de 12 și 13 aprilie, între orele 10:00 - 22:00, PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București, va organiza evenimentul c

Social 10-04-2025 19:14

Sibiu: Risc însemnat de avalanșe la peste 1.800 de metri în munții Făgăraș, Bucegi și Călimani

Meteorologii sibieni avertizează că este risc însemnat, de gradul trei, de producere de avalanșe, de joi până luni, la peste 1.800 de metri altitudine, în munții Făgăraș, Bucegi și Călimani. Potrivit Buletinului nivometeorologic transmis, joi, de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, la altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul

Social 10-04-2025 18:40

Muzeul trenulețelor s-a redeschis într-un spațiu nou, în Centrul Istoric al municipiului Hunedoara

Muzeul trenulețelor 'Valentin Banciu' din municipiul Hunedoara s-a redeschis, joi, într-un spațiu nou ce a fost amenajat într-o clădire situată în Centrul Istoric al orașului, la mică distanță de Castelul Corvinilor. 'Noul spațiu este mult mai generos decât cel precedent și permite amplasarea mai multor exponate și diorame.

Administratie 10-04-2025 16:26

Start-Up Nation: Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat debutează pe 15 aprilie

Înscrierile pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale încep de marți, 15 aprilie, ora 10:00, conform unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT). Cursurile sunt destinate persoanelor care doresc să își dezvolte abilități esențiale pentru a înființa și conduce o

Social 10-04-2025 16:17

Mureș: Festivalul Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, la ediția a II-a

A doua ediție a Festivalului Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, organizat de Asociația Visit Mureș în parteneriat cu Primăria Comunei Zau de Câmpie și Asociația 'Manifest pentru Patrimoniu', va fi organizat în zilele de 26 și 27 aprilie la Castelul Ugron. 'Inițiativa î