REPORTAJ/Tulcea: Echipă mobilă de vaccinare anti-COVID-19 pentru populaţia Deltei; Medic: Oamenii ne-au primit bine

Echipa mobilă a centrului de vaccinare anti-COVID-19 din Sulina a imunizat în prima săptămână de activitate circa 180 de tulceni din satele izolate ale Deltei Dunării.
Deplasarea echipei mobile se face cu mijloace puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar primăriile au oferit dispensarele medicale din satele Crişan, Caraorman şi Mila 23.
"Echipa mobilă a imunizat vreo 180 de persoane nedeplasabile şi aparţinători. Oamenii ne-au primit bine, iar spre mirarea mea au fost foarte puţine efecte, durere la locul înţepăturii, în rest puţină temperatură, câteva cazuri, dar nu au existat efecte adverse majore care să necesite o intervenţie medicală", a declarat pentru AGERPRES medicul Eduard Armeanu, coordonatorul Centrului din Sulina, singurul oraş din rezervaţie.
Nu au existat incidente în timpul transportului echipelor mobile cu şalupele pe Dunăre sau cu autovehiculele în zona de uscat, a spus medicul.
"La Crişan, avem dispensar, la Caraorman şi Mila 23, la fel, doar la Sfântu Gheorghe nu ni s-a pus la dispoziţie. Acolo, echipa mobilă este în cabinetul în care face ecografiile. E drept că nici nu am cerut primăriei un spaţiu, nu a fost o comunicare între noi, pentru că am stat mai mult pe teren şi ne-am descurcat cu forţe proprii", a menţionat Armeanu, medic de familie pentru Sulina, Crişan şi Sfântu Gheorghe.
În faţa cabinetului din Sfântu Gheorghe, pe o bancă, un tulcean este nemulţumit.
"Eu am venit şi pe mine nu vrea să mă vaccineze. M-am programat la doctoriţa aia şi el (n.r. - medicul coordonator al Centrului din Sulina) mi-a spus că nu are loc, dar mi-a zis să mai stau afară să vadă cum face", a afirmat bărbatul.
Ionel Hordei a făcut prima doză din serul Moderna şi râde de prietenul lui nevaccinat încă. "Eu rămân aici şi aştept. Dacă mai rămâne vaccin, mai iau o dată", a glumit Hordei.
El a afirmat că la Sfântu Gheorghe, de aproape un an, sunt doi medici de familie, dar pentru comunitatea de la capătul Dunării este insuficient.
"Deocamdată, cu medicii ne descurcăm. Când e ceva mai grav, mergem la Tulcea, avem o şalupă ambulanţă, e acolo, în port. În caz de ceva vine şi elicopterul, că suntem izolaţi, tare, tare izolaţi", a spus Ionel Hordei.
În acelaşi timp, asistentul comunitar al comunei, Mira Bălan, îi primeşte pe localnici şi precizează că echipa mobilă vine în sprijinul populaţiei defavorizate.
"Această echipă mobilă este o idee foarte bună. Cu ocazia asta s-au răzgândit şi mulţi dintre cei care nu-şi doreau să se vaccineze din cauza drumului lung pe care erau obligaţi să-l facă până la un centru de vaccinare", a menţionat Mira Bălan.
Echipa mobilă a Centrului din Sulina a ajuns pentru prima oară în Sfântu Gheorghe săptămâna trecută şi vine o dată pe săptămână în sat.
Unul dintre localnicii bucuroşi că nu mai trebuie să ajungă la Tulcea pentru vaccinare este Simion Ivanov.
"Eram programat la Tulcea, dar acum mă vaccinez aici. Eu zic că trebuie să ne vaccinăm. Altfel, beleaua-i mare. Toată lumea civilizată spune că e bine, noi suntem mai deştepţi ca ei? Noi suntem vai de capul nostru", ne spune Simion Ivanov.
Coordonatorul centrului de vaccinare anti-COVID-19 din Sulina, Eduard Armeanu, a declarat că toate persoanele care au dorit să se vaccineze au fost primite de medicii din echipa mobilă, după ce programarea făcută la centrul din Tulcea a fost corectată.
"Numai la centrul din Sulina au fost vaccinate peste 700 de persoane, iar acolo mai avem acum circa 500 de doze. Vaccinarea a început bine, dar ritmul a scăzut probabil din cauza reticenţei la discuţiile pro şi contra vaccinare. Oamenii aşteaptă să vadă ce se întâmplă. Au avut curaj până acum doar cei care au avut strictă nevoie, pe fondul unor deplasări în străinătate, şi cei care sunt conştienţi că e spre binele lor să se imunizeze", a mai afirmat medicul Armeanu.
Potrivit acestuia, doar maximum zece persoane programate să se vaccineze la centrul din Sulina deschis în urmă cu două săptămâni au renunţat la imunizare.
Decizia privind înfiinţarea echipei mobile de vaccinare în Deltă a fost anunţată de autorităţile judeţului acum o săptămână şi a fost explicată prin faptul că în comunităţile izolate de ape trăiesc persoane în vârstă, cu venituri mici, pentru care deplasarea presupune atât efort financiar, cât şi unul fizic.
Ultimele date făcute publice de Prefectura judeţului Tulcea arată că incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor de COVID-19 în judeţ, calculată la 1.000 de locuitori, este de 1,9.
De la începutul pandemiei, în judeţ s-au confirmat 8.045 cazuri, iar în 7.405 dintre acestea s-a constatat vindecarea. În aceeaşi perioadă, 246 de persoane au murit.
Potrivit informaţiilor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţ s-au vaccinat 36.779 de persoane, dintre care 24.478 au primit doar o doză, în timp ce celelalte au făcut şi rapelul. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Foto: (c) Luisiana BIGEA/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale
Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l
Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir
INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie
Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza
Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est
La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia
Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i
Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale
Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul
Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS
Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con
Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor
Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C
Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până
Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități
Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național
Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni
Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro
INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă
Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății
Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î
Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă
Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp
Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț