logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#VieţiReinventate INTERVIU Răzvan Raţ: În România nimeni nu se ocupă de educarea sportivilor, au doar şcoala vieţii

Imagine din galeria Agerpres

Fostul internaţional Răzvan Raţ a declarat pentru AGERPRES, într-un interviu în cadrul proiectului editorial #VieţiReinventate, că sportivii români nu au parte de o pregătire pentru viaţa de după activitatea competiţională, bazându-se doar pe o aşa-zisă "şcoală a vieţii".

El a afirmat că din această cauză există foarte multe exemple de sportivi români care "şi-au pierdut busola" în viaţă la finalul carierei.

Fostul fotbalist al naţionalei şi al echipelor Şahtior Doneţk, West Ham, Rayo Vallecano sau PAOK Salonic, acum implicat în mai multe afaceri, afirmă că şansele de reuşită în business sunt mult mai mari decât în fotbal: "În business ai mult mai multe şanse decât în fotbal. Ca fotbalist este aproape imposibil să ajungi în vârf, statistica este una care te lasă rece definitiv, ca să spun aşa".

Răzvan Raţ a povestit cum a reuşit să treacă de la viaţa de fotbalist la cea de om de afaceri, chiar din perioada în care activa şi cum s-a adaptat. Raţ consideră că viaţa sportivă şi disciplina l-au ajutat foarte mult în afaceri, cele două domenii având aceleaşi principii de bază cum ar fi seriozitatea, perseverenţa sau punctualitatea.

Care este afacerea de suflet a lui Răzvan Raţ? Fără doar şi poate, academia de fotbal care îi poartă numele, dar fostul internaţional a povestit şi cum a ajuns să investească în dezvoltarea unui dispozitiv care să-i ajute pe nevăzători să se deplaseze singuri, un gadget care ar urma să iasă pe piaţă în următoarea perioadă.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

AGERPRES: Cât de greu a fost când ai agăţat ghetele în cui? Te-ai trezit a doua zi şi ce ai făcut?
Răzvan Raţ: Nu a fost chiar aşa, pentru că m-am pregătit mental cu un an înainte, poate chiar mai mult. Eu mi-am dat seama că va trebui să îmi închei cariera, fie că va fi la 37, la 38, sau 40 de ani, la un moment dat oricum se va termina şi trebuie să fiu pregătit. Din ce am văzut eu şi ce am citit, din spusele altora, jucătorii care s-au lăsat, dacă nu eşti pregătit mental, este foarte greu să treci de la o viaţă la alta. Practic, pentru noi, fotbaliştii care am jucat pe o perioadă de timp îndelungată, începe o nouă viaţă, pentru că până atunci trăieşti într-o bulă de săpun, într-o lume a ta oarecare, şi eşti rupt de realitate. Este separată de realitatea de zi cu zi şi mă refer aici la jucătorii de înalt nivel, pentru că la ei totul se întâmplă fără să îşi dea seama, sunt oameni în jurul lor care lucrează pentru ei, ca să spun aşa, iar atunci când termini cariera te loveşti de foarte multe lucruri. De exemplu să îţi plăteşti taxele sau lumina, ca exemplu, chestiuni mărunte la care nu te gândeşti niciodată când joci în Anglia, Spania sau în alte ţări, pentru că de toate astea se ocupă cluburile.

AGERPRES: Din punct de vedere sportiv a fost greu să te adaptezi? Pentru că ai trecut de la un anumit program la altul.
Răzvan Raţ: Nu, pentru că am fost întotdeauna activ, eu încă joc fotbal de două ori pe săptămână şi tenis. M-am apucat de tenis, nu există aproape nici o zi în care să nu fac ceva, că e tenis, că e fotbal, alergare sau exerciţii acasă. E clar că nu mai e acelaşi ritm, dar încerc să păstrez unul destul de ridicat.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

AGERPRES: Cum, când şi de ce ai intrat în lumea afacerilor, care a fost prima ta investiţie?
Răzvan Raţ: Baza sportivă şi hotelul au fost de pe vremea în care eram activ ca fotbalist, undeva prin 2007-2008 am achiziţionat baza sportivă şi hotelul tot cam aşa, eram trecut de jumătatea carierei, ca să spun aşa.

AGERPRES: Te-a sfătuit cineva, ai avut un model anume?
Răzvan Raţ: Nu, s-a ivit o oportunitate cu hotelul de la Slatina, în sensul că, fiind un oraş industrial, era nevoie de spaţii de cazare. Erau foarte multe delegaţii, oameni care ajungeau pentru business în Slatina, asta a fost oportunitatea. Şi cu baza sportivă, la fel, era un teren de fotbal şi de tenis, pe care eu voiam să le ţin pentru a începe să dezvolt o şcoală de fotbal, apoi a apărut şi hotelul pe acelaşi teren. Pe partea de turism iniţial am făcut casa de la Predeal şi apoi am făcut şi o pensiune lângă, tot ca business. Şi apoi au venit afacerile cu tehnologia, imediat după momentul retragerii din activitate, acum trei ani.

AGEPRES: Ţi-a trecut prin cap că ar putea fi un risc să investeşti banii munciţi ca fotbalist, nu ţi-a fost teamă?
Răzvan Raţ: Normal riscuri există peste tot, şi în fotbal există riscuri. Când te apuci de fotbal, dacă te uiţi pe statistică şi vezi care sunt şansele reale de a ajunge fotbalist, mai bine nu te apuci. În business ai mult mai multe şanse decât în fotbal. Ca fotbalist este aproape imposibil să ajungi în vârf, aproape imposibil, statistica este una care te lasă rece definitiv, ca să spun aşa. Aproape nu ai nici o şansă, din 10 milioane de copii care se apucă de fotbal în fiecare an, cei care ajung să facă bani din fotbal sunt 0,02% sau ceva de genul ăsta, sunt prea puţini care pătrund în lumea asta a fotbaliştilor care fac bani din asta. Pentru că, îţi spun sincer, să joci în liga a doua sau a treia în Grecia, România sau Cehia şi să câştigi 3 - 4.000 de euro pe an, ăia nu sunt bani. Mă refer bani pentru viaţă, nu ca să trăieşti în perioada în care eşti activ. Şi mai grav este că termini cu fotbalul şi tu nu ştii să faci nimic altceva.

AGERPRES: Crezi că viaţa sportivă şi disciplina te-au ajutat în afaceri?
Răzvan Raţ: Cu siguranţă asta te ajută foarte mult, pentru că principiile sunt cam aceleaşi. Trebuie să fii serios, perseverent, punctual, să livrezi la timp, indiferent că eşti sportiv sau eşti în business. Deci oarecum principiile de bază sunt aceleaşi. Sunt foarte multe lucruri care au la bază acelaşi principii.

AGERPRES: Te-ai pregătit în mod special pentru a intra în lumea afacerilor, ai făcut cursuri?
Răzvan Raţ: În afaceri nu am urmat neapărat un curs de management, dar am citit. Am încercat să mă documentez foarte mult din punctul ăsta de vedere, şi uşor-uşor am furat meserie de antreprenor. Dacă eşti şi receptiv şi prinzi multe lucruri din zbor, din discuţii, din ceea ce se întâmplă în jurul tău, eu cred că poţi învăţa multe chestii.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

AGERPRES: Care este afacerea cea mai apropiată de sufletul tău?
Răzvan Raţ: Sunt afacerile din tehnologie ca să spun aşa, în afară de cea de suflet, care deocamdată nu este un business, şi mă refer la academia de fotbal. Pentru că aduce minusuri deocamdată, nu plusuri. Aduce doar plusuri emoţional vorbind. Am două afaceri cu tehnologia, una este divizia de blockchain şi cea cu ochelari pentru nevăzători, acele device-uri de mobilitate pentru nevăzători. Sunt foarte importante.

AGERPRES: Cum ai ajuns să investeşti în această afacere cu ochelarii pentru nevăzători?
Răzvan Raţ: Am aflat de la CEO-ul companiei de blockchain de această oportunitate, pentru că nu există în lume un gadget de acest gen, singura posibilitate a nevăzătorilor să se deplaseze este bastonul sau câinele ghid. Şi sunt 40 de milioane de nevăzători şi doar 27.000 de câini ghid şi ar trebui să existe ceva să-i ajute să se mişte, să se deplaseze liber, independent. A fost o chestie care mie mi-a surâs imediat şi fără să ştiu prea multe amănunte, m-am aruncat cu capul înainte, ca să spun aşa. Ca un făcut când eram la Timişoara, înainte să mă retrag, când m-am întors din Spania, am avut o emisiune la TVR, cu o domnişoară nevăzătoare şi cu câinele ghid şi am făcut un experiment. M-au legat la ochi şi m-am deplasat doar cu ajutorul câinelui ghid. M-a mişcat foarte tare această experienţă, m-a şocat, îţi spun sincer, în momentul în care mi-au pus bandana la ochi şi am avut doar acea lesă cu care eram conectat la câinele care mă ghida într-un parc, am rămas foarte şocat. De aia am spus că m-am aruncat cu capul înainte în această afacere, pentru că m-a mişcat foarte tare şi am spus că mă interesează. În primul rând să ajut, după aceea contează partea de business. Acum suntem în lucru la acest device, care va apărea în curând.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

AGERPRES: Să ne întoarcem la reconversia profesională, crezi că sportivii români sunt pregătiţi pentru viaţa de după activitatea competiţională?
Răzvan Raţ: Nu, deloc, pentru că, din păcate, în România, în afară de pregătire fizică, tehnică, tactică, pregătirea strict sportivă, nimeni nu se ocupă de educarea sportivilor pentru viaţa de după sport. Şi nu ai cum să fii pregătit, la noi ai doar şcoala vieţii, ca să spunem aşa. Nu există un program implementat care să pregătească sportivii în general, nu doar fotbaliştii, pentru viaţa de după activitatea competiţională. Fiecare sportiv se concentrează doar pe performanţă, toată lumea se concentrează pe pregătirea strict sportivă, pe când în afară există foarte multe programe în sensul ăsta, care au ca scop să pregătească, să şlefuiască şi caractere. Cei din afară de la academii în primul rând pregătesc oameni şi pentru că statistica este una dezarmantă, şi pregătesc oameni, după care fotbalişti.

AGERPRES: Crezi că statul ar trebui să se implice mai mult în această reconversie profesională a sportivilor?
Răzvan Raţ: Cu siguranţă, eu cred că ar trebui să fie un mix între minister şi federaţii. Ar trebui să existe o chestie de genul acesta, pentru că să pregăteşti sportivi doar strict profesional nu este o soluţie. Sunt foarte mulţi sportivi care îşi termină cariera înainte de vreme şi nu au nicio direcţie, nu au nici un orizont mai departe. Sunt foarte multe exemple de foşti jucători, unii care au câştigat bani şi alţii care nu au câştigat atât de mult, care s-au pierdut, şi-au pierdut busola, după ce nu au mai avut contact cu fotbalul.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

AGERPRES: Ce sfat le-ai da sportivilor privitor la finalul carierei, tocmai pentru a nu pierde această busolă despre care vorbeşti?
Răzvan Raţ: Eu cred că ceea ce pot face este relativ uşor. În sensul că sunt tot felul de cursuri online, atunci când stau în cantonament sau când sunt acasă le pot urma şi îi pot pregăti în sensul ăsta, pot învăţa un business, pot să citească despre management sau orice chestie legată de antreprenoriat. Dar nu neapărat de business... Decât să te joci pe PlayStation cred că este mult mai bună o astfel de educaţie. Sunt tot felul de biografii ale foştilor sportivi de unde poţi învăţa foarte multe lucruri şi care te ajută în general să nu repeţi greşelile pe care le-au făcut unii sau alţii. Eu cred că internetul şi cursurile acestea de toate tipurile te pot ajuta foarte mult. Se spune că pentru a investi în tine este cel mai scump, dar este în acelaşi timp este cel mai ieftin, pentru că poţi să recuperezi oarecum investiţia. Deci mai bine ar fi să investească în ei, decât în jocuri pe calculator, nu mai vorbesc de aparate, păcănele şi cluburi. Pentru că eu cred că te ajută mai departe, în sport îţi poţi încheia cariera în orice moment şi chiar trebuie să fii pregătit pentru a lua viaţa în piept. Pentru că atât timp cât eşti sportiv, eşti departe de realitate cea adevărată. Ca sportiv trăieşti într-o realitate a ta, într-o realitate mai virtuală.

AGERPRES difuzează în cadrul proiectului #VieţiReinventate o serie de materiale prin care îşi propune să aducă în atenţia publicului larg problematica reconversiei profesionale în rândul sportivilor români şi dificultăţile întâmpinate la schimbarea carierei.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citeşte şi:

 

#VieţiReinventate Portretul fotbalistului român după ''pensionare'' - între o viaţă de lux şi taximetrie sau ospătărie

 

#VieţiReinventate INTERVIU Eduard Novak (MTS): Sportivii să fie pregătiţi şi pentru o a doua carieră

 

#VieţiReinventate Fostul rugbyst Stelian Burcea: Statul este repetent la a ajuta foştii sportivi în reconversia profesională

Afisari: 49

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 04-04-2025 23:18

Baschet masculin: CSM Oradea și-a consolidat poziția de lider în Liga Națională

CSM CSU Oradea și-a consolidat poziția de lider în Liga Națională de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSM Târgu Mureș, cu 107-90, vineri seara, pe teren propriu, în etapa a 26-a. Internaționalul român Kristopher Jameil Richard a fost MVP-ul gazdelor, cu 30 de puncte. Donatas Tarolis, cu 20 p, 6 recuperări,

Sport Intern 04-04-2025 23:04

Rugby: Campioana SCM Timișoara a debutat cu o victorie în noul campionat

SCM USV Timișoara a învins-o pe CS Rapid București cu scorul de 43-7, vineri, pe Stadionul ''Gheorghe Rășcanu'', într-un meci din etapa a doua a Ligii Naționale de rugby. Internaționalul român Stephen Shennan a reușit trei eseuri pentru campioni și a fost desemnat cel mai bun om al meciului. Pentru SCM USV Timiș

Sport Intern 04-04-2025 22:39

Fotbal: Victorie în inferioritate pentru Petrolul Ploiești cu Sepsi OSK (2-1), în Superligă

Petrolul Ploiești a învins-o pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 2-1 (2-1), vineri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a fazei play-out a Superligii de fotbal, deși a jucat în inferioritate numerică mai bine de o jumătate de oră. Oaspeții au deschis scorul în primul minut de joc, prin Oma

Sport Intern 04-04-2025 21:30

Fotbal feminin: România - Irlanda de Nord 1-1, în Liga Națiunilor

Naționala feminină de fotbal a României a terminat la egalitate cu echipa Irlandei de Nord, 1-1 (1-1), vineri seara, pe Stadionul Arcul de Triumf din Capitală, într-un meci din Grupa B1 a Ligii Națiunilor. Oaspetele au deschis scorul prin Danielle Maxwell (33), dar tricolorele au egalat repede, prin Mihaela Ciolacu (38).

Sport Intern 04-04-2025 19:44

Tenis: Cobolli - Dzumhur, în semifinale la Țiriac Open (ATP)

Italianul Flavio Cobolli și bosniacul Damir Dzumhur se vor înfrunta în semifinalele turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, după victoriile obținute vineri, la Centrul Național de Tenis din București. Cobolli, al treilea favorit, s-a impus în două seturi, cu 7-6 (7/5), 6-4, î

Sport Intern 04-04-2025 19:32

Fotbal: Oțelul Galați - Poli Iași 1-0, în faza play-out a Superligii

Oțelul Galați a învins-o pe Poli Iași cu scorul de 1-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unicul gol al partidei a fost înscris de Răzvan Tănasă (35), cu o lovitură de cap, la centrarea lui Maciel. Oțelul a mai avut două ocazii mari de gol, p

Sport Intern 04-04-2025 16:31

Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Imaginea podiumului în Superligă va fi mai clară peste 3-4 etape

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat, vineri, într-o conferință de presă organizată înaintea partidei cu Universitatea Cluj, din etapa a III-a a play-off-ului Superligii de fotbal, că o imagine a podiumului acestui sezon va fi mai clară după alte 3-4 meciuri. 'Meciul cu 'U' Cluj nu are nicio legătură

Sport Intern 04-04-2025 16:10

Tenis: Miriam Bulgaru - Sunt foarte entuziasmată de convocare, voi lupta pentru România

Jucătoarea de tenis Miriam Bulgaru (212 WTA) a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că este foarte entuziasmată de convocarea în premieră la echipa națională, precizând că este pregătită să lupte pentru România în calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup. 'Sunt super fericită că &icir

Sport Intern 04-04-2025 16:04

Tenis: Anca Todoni - Vom merge în Japonia să dăm tot ce avem mai bun

Jucătoarea de tenis Anca Todoni (83 WTA) a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că împreună cu colegele sale din echipa națională a României va merge în Japonia și va da totul în cele două meciuri din calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup. Ea a menționat că mereu și-a dorit să fie rach

Sport Intern 04-04-2025 15:59

Tenis: Tecău, înaintea calificărilor BJK Cup - Avem o echipă tânără, dar cu multă energie și pasiune

Căpitanul nejucător al României, Horia Tecău, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că are la dispoziție pentru calificările la turneul final al Billie Jean King Cup (11-13 aprilie, Tokyo) o echipă tânără, dar care are multă energie și pasiune. Pentru meciurile din Grupa A a calificărilor, lotul României este

Sport Intern 04-04-2025 15:13

Tenis: Sebastian Baez, semifinalist la Țiriac Open (ATP)

Tenismanul argentinian Sebastian Baez, principalul favorit, s-a calificat în semifinalele turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, vineri, după ce l-a învins pe conaționalul său Francisco Comesana cu 7-6 (7/5), 2-6, 6-1, la Centrul Național de Tenis din București. Baez (24 ani, 36 ATP) s-a impus d

Sport Intern 04-04-2025 14:29

Tenis: Copil și Preda, învinși în sferturile probei de dublu la Țiriac Open (ATP)

Perechea română Marius Copil/Luca Preda a fost învinsă de francezii Sadio Doumbia/Fabien Reboul, cu 6-2, 6-2, vineri, în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, la Centrul Național de Tenis din București. Copil (34 ani) și Preda (

Sport Intern 04-04-2025 13:47

Handbal: Răzvan Mihai Pop va fi noul manager sportiv general al clubului Minaur Baia Mare

Clubul Sportiv Minaur Baia Mare l-a numit, cu începere de la 1 iulie, pe Răzvan Mihai Pop în funcția de manager sportiv general. Pop aduce cu el o vastă experiență atât ca jucător, cât și ca antrenor la nivel național și internațional, precizează site-ul clubului. Născut la 20 iunie 1985, Răzvan Mihai Pop și-a încep

Sport Intern 03-04-2025 23:15

Tenis: Stan Wawrinka, învins în optimi la Țiriac Open (ATP)

Tenismanul elvețian Stan Wawrinka (40 ani), beneficiarul unui wild card, a fost învins de spaniolul Pedro Martinez, al doilea favorit, cu 4-6, 7-5, 6-2, joi seara, în optimile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro și găzduit de Centrul Național de Tenis din București. Martinez (27

Sport Intern 03-04-2025 22:53

Fotbal: CFR Cluj, calificată la loviturile de departajare în semifinalele Cupei României

CFR Cluj s-a calificat în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a învins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 5-3, la loviturile de departajare, joi seara, pe teren propriu, într-un meci din sferturile de finală în care scorul a fost egal, 1-1, atât după cele 90 de minute regulamentare, cât și după prelungiri.