REPORTAJ VIDEO Mărturia unui doctor ATI, coordonator COVID-19: Plângem şi de fericire şi de tristeţe

Medicul coordonator pentru bolnavii cu COVID-19 din cea mai mare secţie ATI din judeţul Sibiu, dr. Ioana Codru, a declarat joi, pentru AGERPRES, că în secţia de Terapie Intensivă, de la infirmieră la medici, toată lumea plânge alături de pacienţi, în anumite momente, şi nu doar de tristeţe, ci şi de fericire, pentru că aici este locul unde ajung persoanele infectate aflate în stare critică.
"Cu toţii plângem. Plângem şi de fericire şi de tristeţe. Din păcate au fost pacienţi, nu neapărat mai dragi ca alţii, dar ne-am ataşat mai mult ca de alţii şi am plâns cu toţii, cu asistenţii noştri, cu rezidenţii noştri, cu infirmierele noastre. Pacienţi care au avut evoluţii extrem de bune şi care s-au sfârşit fulminant, pacienţi pe care i-am strâns în braţe, deşi pare incredibil de crezut că facem şi lucrurile acestea, deşi un pic este personal, echipaţi fiind, dar poate că, pe undeva, îi ajută şi lucrurile acestea. Am plâns în fund pe gresia din Reanimare, am plâns sub duş după ce ne-am dezechipat, am plâns acasă, dar am şi râs. Nu există numai tristeţe", a mărturisit coordonatoarea pacienţilor COVID-19 din ATI-ul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, dr. Ioana Codru.
Aceasta recunoaşte că 2020 este cel mai greu an al ei, ca medic de ATI, "nu neapărat ca şi volum de muncă, ca şi psihic, da."
Întrebată care a fost cel mai dificil lucru cu care s-a confruntat legat de bolnavii cu COVID-19, coordonatoarea din cel mai mare ATI din judeţul Sibiu a răspuns: "Cel mai greu? Să le spun oamenilor că lucrurile merg prost şi probabil se vor sfârşi. Cel mai greu? Să afli nenumărate detalii personale din viaţa pacienţilor, pe care apoi să îi pierzi. Până anul trecut încercam să mă detaşez cât se poate de mult de orice înseamnă viaţă de acasă a pacienţilor şi să fiu sau să încerc să fiu cât de mult medical lângă ei şi atât. Anul acesta nu s-a putut face treaba aceasta, am aflat diverse detalii despre copii, despre nepoţi, despre fii şi fiice, care mai de care plecate, despre necazuri, despre bucurii şi, practic, acestea sunt lucrurile pe care le-am transmis din afara COVID-ului pacienţilor care sunt la COVID. Cumva trebuia să fie lucrurile personale, care să ajungă la pacienţi, astfel încât să îşi primească doza zilnică de speranţă de acasă".
Ioana Codru este printre cei mai tineri medici care îngrijesc pacienţi COVID-19 în judeţul Sibiu. A terminat Facultatea de Medicină în 2007 şi a copilărit în apropierea secţiei unde azi lucrează şi este cu adevărat în linia întâi în lupta cu pandemia, ea fiind fiica unei asistente medicale de Terapie Intensivă.
"Am terminat facultatea în 2007, deci din 2007 până acum, cu o pauză mică (...) sunt anestezist, rezident de anestezie şi de anul trecut mi-am promovat şi primariatul. De fapt şi de drept, cred că nu ştiu (de ce a ales Terapia Intensivă - n.r.). Maică-mea este asistentă de anestezie şi pe vremuri lucra în Terapie Intensivă, cred că o parte din copilărie mi-a fost şi pe aici. Nu ştiu neapărat dacă acesta este motivul principal, dar în facultate îmi trebuia acţiune şi adrenalină şi cred că, cumva, un pacient care este la capătul de jos al aţei şi poate îl pot face să urce, acela este cel mai impresionant", spune medicul Ioana Codru.
Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES
ATI-ul înseamnă o rată de mortalitate foarte mare în România, deci şi la Sibiu, însă există şi pacienţi cu COVID-19 care au câştigat lupta cu boala şi trăiesc, unii spre suprinderea doctorilor.
"Au fost (pacienţi cu COVID-19 salvaţi - n.r.). Au fost şi tineri nenumăraţi, au fost şi vârstnici, au fost şi pacienţi cărora credeam că, mai mult decât să le uşurăm ultimele zile, nu o să fim în stare să le facem mare lucru, şi pentru fericirea noastră şi a părinţilor lor sau a copiilor lor, au plecat acasă de la noi", a arătat Ioana Codru.
Munca de zi cu zi în ATI cu pacienţii COVID-19 o face pe Ioana Codru să recunoască faptul că nu îşi mai doreşte să mai repete experienţa din 2020.
Despre tot ce face în ATI, Ioana Codru spune că este "o experienţă, în primul rând, o experienţă care sper că este unicat în viaţa asta, că nu o să mai trecem niciunii printr-o pandemie din orice neam ar fi ea".
În fiecare dimineaţă când pleacă de acasă la serviciu, Ioana îşi propune să facă totul ca să salveze viaţa bolnavilor, împreună cu toată echipa din ATI-ul sibian.
"Ne străduim să facem lucrurile să meargă, aşa cum ne-am dori noi să fim îngrijiţi de către cineva şi să îi tratăm pe oameni aşa cum am vrea noi să fim trataţi, egal unde mergem, fie că mergem la Primărie, fie că mergem în orice altă instituţie sau la restaurant. Evident că nu ne iese de fiecare dată, ca fiecare pacient să fie extrem de mulţumit de noi, dar fiecare 'la revedere' şi 'mulţumesc' când se pleacă din Reanimare este lucrul care ne dă un pic de putere", a mai spus medicul.
Potrivit Ioanei Codru, un ATI eficient pentru a salva pacienţii COVID-19 are nevoie, în primul rând, de oameni specializaţi, medicamente, aparatură, în special oxigen, şi saloane care să ofere siguranţă sanitară atât cadrelor medicale, dar şi bolnavilor.
Unul dintre pacienţii cu COVID-19, internat în prezent în ATI-ul unde lucrează şi Ioana Codru, este Sorin Boica, unul dintre cei mai cunoscuţi voluntari sibieni. Acesta a declarat joi, pentru AGERPRES, că le este recunoscător tuturor celor care lucrează la ATI.
"Eu unul cred cu tărie că aşa se prezintă situaţia la nivel naţional, în sensul că munca pe care o prestează medicii, asistenţii, infirmierele, este de aceeaşi calitate oriunde în ţara noastră. Eu am avut şansa ca, în ultimele 16 zile, minut de minut, zi şi noapte, să fiu îngrijit cu alţi pacienţi, la Infecţioase (Secţia Clinică de Boli Infecţioase / n.r.) şi apoi aici la ATI. Sunt unul din cei 12 pacienţi la Terapie Intensivă. Am văzut cu ochii mei cu câtă dăruire vorbesc şi îngrijesc fiecare pacient, fără niciun fel de discriminare", a precizat Sorin Boica.
Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES
Acesta a fost foarte impresionat de mărturia unei asistente medicale din ATI, vindecată de COVID-19, care l-a încurajat să nu cedeze.
"Sunt aşa de mândru că sunt român şi că văd cu ochii mei, oamenii care sunt oameni la locul de muncă şi cuvântul acela din DEX, "abnegaţie", îi descrie absolut perfect. În aceste zile, am avut ocazia să vorbesc cu mulţi dintre ei, dar pe o doamna asistent, am întrebat-o "nu vă supăraţi, cum vă numiţi" şi i-am zis că nu o mai văzusem până atunci ea i-a spus: "Este prima mea tură. Am fost bolnavă cu COVID şi am fost destul de rău, la Infecţioase şi norocul meu a fost că am avut colegă de salon, pentru că la un moment dat, atât de grav am fost, încât am făcut şoc anafilactic şi colega mea, care şi ea era grav, a observat, ea fiind tot asistentă, s-a târât jos din pat şi a ajuns la butonul de panică, aflat între paturi, pe perete şi a apăsat butonul de panică şi au venit la timp, asistentele, medicii", care au stabilizat-o şi i-au salvat viaţa. Atunci i-am spus: "doamnă, am toată admiraţia şi respectul pentru dumneavoastră, aţi revenit la serviciu ştiind că puteţi duce boala aceasta acasă" şi ea mi-a zis că e meseria pe care a ales-o, să-i ajute pe oameni şi asta vrea să facă. România este plină de oameni buni, dar din păcate la oameni le place să audă că nu îşi face nimeni treaba, nu este adevărat", a descris Sorin Boica.
Sorin Boica este unul dintre pacienţii cu COVID-19 care a fost ajutat de alţi sibieni infectaţi, care i-au donat plasmă.
"Le mulţumesc din inimă tuturor celor care au donat plasmă şi astfel a ajuns plasmă pentru mai mulţi, nu doar pentru mine. Plasma mi-a salvat viaţa împreună cu îngrijirea excelentă şi schema de tratament. (...) Oamenii să ştie şi să doneze plasmă, să ştie cât este de important", a mai spus Sorin Boica.
Medicii susţin că boala COVID-19 poate fi foarte gravă, iar recuperarea pe măsură. De aceea, Ioana Codru lansează un avertisment pentru corona-sceptici: "Să nu ajungeţi să ne cunoaşteţi de aproape!". AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Irina Poenaru, imagine: Isabela Paulescu, redactare video: Marilena Gheorghiță, montaj: Traian Arsenescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale
Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l
Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir
INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie
Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza
Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est
La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia
Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i
Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale
Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul
Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS
Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con
Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor
Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C
Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până
Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități
Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național
Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni
Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro
INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă
Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății
Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î
Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă
Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp
Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț