logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

INTERVIU VIDEO Radu Hanga: Capitalizarea Bursei ar putea creşte de 8-10 ori în următorii 25 de ani

Imagine din galeria Agerpres

Capitalizarea Bursei ar putea creşte de 8 - 10 ori în următorii 25 de ani, dacă ponderea capitalizării în PIB s-ar majora la 20 - 25%, de la 10% în prezent, şi dacă adăugăm o inflaţie de 2 - 3%, a declarat, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, într-un interviu acordat AGERPRES.

El a subliniat că obiectivul BVB este acela de a elimina diferenţa care există între piaţa locală şi pieţele din regiune. Preşedintele BVB susţine că, dacă ne uităm la nivelul de capitalizare raportat la Produsul Intern Brut, acesta este de 10% - 11%, iar în Polonia este de 30%. Dacă ne uităm la evaluări o să vedem că acelea ale companiilor poloneze sunt de aproximativ de două ori mai mari, ceea ce înseamnă că aceleaşi companii româneşti, dacă ar fi evaluate la nivelul pieţei din Polonia, capitalizarea în PIB ar fi de peste 20% în România, precizează acesta.

În altă ordine de idei, Radu Hanga a arătat că există discuţii cu Ministerul Finanţelor Publice pentru o simplificare a taxării în această zonă, fără a afecta valoarea sumelor pe care statul le încasează sub formă de impozite.

 


AGERPRES: Care au fost cele mai bune perioade ale Bursei în cei 25 de ani? Dar cele mai nefaste?
Radu Hanga: Cred că Bursa este un ansamblu, un mix de perioade, care toate sunt bune. Depinde de perspectiva din care te uiţi la ele. Adică sunt bune şi perioadele în care Bursa creşte, sigur, pentru că investitorii câştigă bani şi valoarea companiilor creşte. Pe de altă parte, momentele în care Bursa scade înseamnă că se corectează preţurile, apar preţuri mai scăzute la acţiunile listate şi asta creează oportunităţi noi pentru investitorii care au disponibilităţi pentru a investi. Deci, ar fi greu să definim perioade bune şi perioade proaste pentru Bursă. Sigur, în accepţiunea obişnuită, perioadele bune sunt cele în care piaţa creşte, perioadele proaste sunt cele în care piaţa scade şi, dacă ar fi să definim din perspectiva aceasta, perioade dificile au fost la sfârşitul anilor '90, '98 - '99, apoi a venit criza financiară din 2008 - 2009, în care am văzut corecţii semnificative ale preţurilor acţiunilor, nu doar în România, ci la nivel global. Putem spune că a fost prima criză care a lovit cu adevărat piaţa românească, pentru că era deja şi dezvoltată, era deja destul de mare. După 2009 am văzut o perioadă foarte bună, cu creşteri relativ stabile ale preţurilor acţiunilor, iar în ultimul an vedem criza aceasta provocată de coronavirus, cu toate ajustările pe care le aduce cu ea, izolarea, migrarea spre digital. Sigur, cu impact pozitiv asupra companiilor care au expunere pe zona aceasta digitală, online, şi cu impact negativ în anumite sectoare care sunt mai afectate.

AGERPRES: Ce credeţi că s-ar fi putut face pentru piaţa de capital şi care este motivul pentru care nu s-a făcut? Unde ar fi fost piaţa de capital din România acum?
Radu Hanga: Eu cred că toţi cei care au fost şi sunt în piaţa de capital au vrut să facă o construcţie funcţională, eficientă. Şi cred că au reuşit. Că am fi putut sau s-ar fi putut face mai mult... Din punctul meu de vedere, uitându-mă la cum arată situaţia, mi-ar plăcea să construim o comunitate mai puternică în jurul pieţei de capital, pentru că piaţa de capital nu este doar despre atragere de capital, ci este şi o poveste legată de vizibilitate. Adică o companie care se listează, care vine în piaţă, câştigă foarte mult ca şi vizibilitate, ori această vizibilitate o ajută şi pe partea de business. Construieşti în jurul tău o comunitate de investitori care investesc în acţiunile tale, însă în acelaşi timp îţi cumpără produsele, pentru că se simt cumva parte a poveştii tale. În al doilea rând, uitându-mă iarăşi la contextul actual în care se pare că această criză va duce la o uşoară reversare a trendului de globalizare, adică vedem că economiile devin mai locale decât erau în urmă cu 2 - 3 ani şi discursul oamenilor devine un pic mai local, mai orientat spre comunitate, asta se va vedea şi la nivel de companii şi, iarăşi, mesajul că eşti o companie listată spune de fapt că eşti o companie locală, spune de fapt că eşti aproape de consumatori, de investitori. Sunt aspectele acestea legate de comunitate. Le vom explora mai mult de acum înainte.

În rest, vă spun, cred că s-au făcut lucruri foarte bune în România. Tindem să ne uităm doar la piaţa de capital şi să fim foarte critici cu noi spunând că nu suntem unde trebuie. Dar dacă am face doi - trei paşi în spate şi ne-am uita la poza mai largă ne-am da seama că piaţa de capital face parte din ecosistemul românesc. Probabil că nici PIB-ul pe cap de locuitor nu este acolo unde este în ţările cu care ne comparăm, poate că nici economisirea nu este acolo unde este în ţările cu care ne comparăm. De exemplu, nivelul depozitelor, care arată capacitatea de economisire a populaţiei în România, este mai scăzut decât al altor ţări din regiune la care ne uităm şi care vedem că sunt mai dezvoltate. Ori, cumva intuitiv, realizăm că acolo unde există economisire mai mare, unde sunt resurse mai multe, piaţa de capital este mai dezvoltată, pentru că o parte din aceste resurse merg către piaţă. Ne uităm la nivelul de capitalizare raportat la Produsul Intern Brut. Iarăşi, spunem noi, suntem la 10% - 11%, Polonia este la 30%, însă dacă ne uităm la evaluări o să vedem că evaluările companiilor poloneze sunt, după unele metode de măsură, de aproximativ de două ori mai mari. Ceea ce înseamnă că aceleaşi companii româneşti, dacă ar fi evaluate la nivelul pieţei din Polonia, capitalizarea în PIB ar fi de peste 20% în România. Şi această creştere a evaluării sigur depinde pe de o parte de investitorii care vin spre piaţă, mergem iarăşi la nivelul depozitelor bancare pe care le vedem în economie, depinde de componenta de guvernanţă, pentru că noi toţi trebuie să învăţăm să lucrăm mai strâns unii cu alţii, să comunicăm mai bine - şi aici mă refer la Bursă, mă refer la companiile listate, mă refer la stat, mă refer la investitori. Să construim un climat de încredere pentru că acesta, împreună cu performanţa companiilor, va duce la o creştere a evaluărilor.

AGERPRES: Câte de bine credeţi că înţeleg cetăţenii şi companiile instrumentele pe care le oferă Bursa? Este Bursa luată în considerare atunci când acestea decid să investească sau să se finanţeze?
Radu Hanga: În primul rând, mă uit la ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani. Adică, în ultimii doi ani vedem o explozie a finanţărilor sub formă de obligaţiuni. Aproximativ 1,5 miliarde de euro s-au finanţat anul trecut, iar anul acesta 30 de emitenţi, dintre care 500 de milioane de euro au fost ridicaţi anul acesta. Mai avem acum în derulare emisiunea de titluri de stat a Guvernului României, care se va adăuga la această sumă. Deci, vedem o evoluţie chiar spectaculoasă pe domeniul acesta. Vedem companii mari care vin către piaţă, vedem companii mici care vin către piaţă. Ne bucură foarte mult această granularitate. Deci, asta spune că ne dezvoltăm, şi noi ca Bursă, şi companiile care accesează piaţa şi investitorii. Şi mă duc la discuţia pe care am avut-o mai devreme. Ce spuneam mai devreme legat de nivelul depozitelor. Eu nu sunt atât de critic din punct de vedere al educaţiei. Eu nu cred neapărat că noi, noi ca popor, nu avem educaţie financiară. Cred că este legat şi de nivelul de bunăstare. E legat de nivelul banilor pe care îi avem disponibili pentru a investi. Atunci când nu ai bani pentru a investi şi preocupările tale sunt legate de cheltuielile curente este greu să te concentrezi pe educaţia financiară, pentru că nu ai nevoie de ea. Or, noi acum, dacă ne uităm, România vine după 5-6 ani în care nivelul depozitelor bancare au crescut cu 10% şi peste 10% în fiecare an. Deci, practic, vedem crescând capacitatea de a investi a românilor şi, odată cu capacitatea de investi, sigur vine şi explorarea opţiunilor pe care le avem din punct de vedere al investiţiilor. Eu zic că este un proces perfect normal şi e un proces care e ajutat şi de nivelul dobânzilor la depozite pe care le vedem în sistemul bancar. Trebuie să fim conştienţi că acum suntem la minime istorice din punct de vedere al dobânzilor, ceea ce creează o presiune în plus pentru cei care au bani. O presiune de a valorifica resursele mai bine şi de căuta plasamente alternative.

AGERPRES: Statul român a fost unul dintre beneficiari prin listarea companiilor deţinute de acesta. Când am putea vedea o revenire la bursă cu noi participaţii prin listare?
Radu Hanga: Statul român este, cum îmi place să spun, probabil cel mai mare investitor la Bursa de Valori Bucureşti. Cel mai mare client al Bursei, dintr-o anumită perspectivă. Adică multe dintre companiile mari, în special cele din energie, care sunt listate au ca acţionar majoritar statul. Deci, putem spune că statul realizează importanţa pieţei de capital. Cum spuneam, nu doar din perspectiva finanţării, ci şi din perspectiva transparenţei, plusului de guvernanţă pe care îl aduce. Şi vedem lucrurile acestea din plin uitându-ne la companiile care sunt listate. Acum, sigur, discuţiile şi relaţia dintre Bursa de Valori Bucureşti, ca societate de interes public, şi statul român sunt mult mai vaste decât doar cele legate de potenţiale listări ale unor potenţiale companii din portofoliu. Ne uităm, de exemplu, vrem să creştem numărul de investitori care sunt prezenţi la Bursă. Pentru asta trebuie să flexibilizăm mecanismul prin care investitorii interacţionează cu noi şi asta înseamnă digitalizare din perspectiva companiilor de brokeraj care sunt interfaţa între noi şi investitori.

Pe de altă parte, este foarte importantă interacţiunea dintre investitori şi Ministerul de Finanţe. Modul în care se realizează taxarea. Şi aici iarăşi avem discuţii pentru - fără în mod necesar a afecta valoarea sumelor pe care le încasează sub formă de impozite - a simplifica procesul prin care aceste sume sunt încasate. Ne gândim la reţinere la sursă. Sigur, reţinerea la sursă vine cu o ajustare a nivelului de taxare, pentru că reţinerea la sursă anulează posibilitatea de a compensa câştigurile cu pierderile. Este vorba de a simplifica mecansimul în aşa fel încât investitorul să nu simtă o presiune legată de interacţiunea cu statul din punct de vedere al procesului de taxare. Să facem lucrurile cât mai simple.

AGERPRES: Aţi declarat recent că promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă a fost incontestabil un moment istoric, care a avut ecouri puternice nu doar în comunitatea de business sau în rândul clasei politice, ci şi în rândul românilor obişnuiţi. Ce beneficii aduce concret pentru bursa autohtonă şi ce urmează în perioada care vine?
Radu Hanga: Nu aş spune că promovarea la statutul de Piaţă Emergentă este o realizare a Bursei de Valori Bucureşti. De multe ori când vedem că se vorbeşte despre promovarea la statutul de piaţă emergentă vedem că formularea este promovarea României la statutul de piaţă emergentă. Deci, nu este o victorie a Bursei de Valori Bucureşti, este o victorie a întregii comunităţi locale: comunitatea locală de business, comunitatea locală de investitori. Este un pas înainte pentru noi toţi. Ce înseamnă? Îmi place să folosesc o metaforă, împreună cu colegii de la Bursă. E ca şi cum am fi avut până acum o şosea financiară, care făcea legătura între companiile care aveau nevoie de capital şi investitori. Acum am construit un drum expres. Am construit un drum expres prin care companiile locale au acces la un bazin mult mai mare de investitori. Adică, aşa cum ştim, în lume, ţările din punct de vedere al investiţiilor sunt împărţite în trei categorii. Sunt pieţe de frontieră, care sunt cele mai mici şi cele mai riscante. Sunt pieţele emergente, care sunt în zona de mijloc. Sunt percepute mai bine din punct de vedere al riscului, sunt mai stabile, sunt mai mari şi, ca urmare, sumele alocate de investitorii globali pe această zonă sunt mult mai mari decât în zona pieţelor de frontieră. Iar sus sunt pieţele dezvoltate unde, sigur, vedem economiile cele mai mari, cele mai stabile şi unde sunt alocate sumele cele mai mari. Din punctul nostru de vedere, avansarea din zona pieţelor de frontieră în cea a pieţelor emergente înseamnă că o categorie de investitori mult mai mare, mult mai sofisticată, care se uită la Bursa de Valori Bucureşti, se uită la România, se uită la companiile româneşti şi caută oportunităţi de investiţii. Asta se va traduce în evaluări mai bune pentru companiile locale şi vedem asta întâmplându-se.

AGERPRES: Digitalizarea este acum, mai mult ca oricând, unul dintre obiectivele declarate ale autorităţilor în orice domeniu. Cum vedeţi digitalizarea bursei?
Radu Hanga: Noi suntem în primul rând o platformă de tranzacţionare digitală. Adică interacţiunea dintre investitori şi Bursă nu mai este de mult o interacţiune fizică. Foarte puţini investitori sunt cei care păstrează interacţiunea cu un broker, aşa cum era acum 20 de ani: interacţiune fizică, discuţii, întâlniri, schimbat de hârtii. Încet, încet totul s-a mutat către zona digitală, către zona online. Noi punem la dispoziţie comunităţii de brokeraj din jurul nostru toate tools-urile de care au nevoie pentru a fi cât mai aproape de investitori şi ne bucurăm, pe de altă parte, să vedem companiile de brokeraj că merg tot mai aproape de investitori din punctul acesta de vedere. Digitalizarea cred că este un trend pe care noi îl vedem de ceva vreme. Faptul că a apărut pandemia aceasta în ultimul an nu schimbă lucrurile. Cred că e doar un accelerator pentru acest proces de migrare către digital. L-a făcut mult mai evident, ne ajută. Adică, dacă acum un an voiam să facem lucrurile online, dar era bine să avem şi hârtia undeva pusă într-un dosar, acum încet, încet, subiectul acesta dispare. Adică începem, nu noi, Bursa de Valori Bucureşti, mă refer la întreaga comunitate, începem să acceptăm mai mult că mediul online nu implică neapărat şi completarea de hârtii. Putem să renunţăm încet, încet la ele. Deci, e un proces care era în derulare, care se întâmplă. Vedem şi la noi, vedem companiile de brokeraj. Unele sunt mai avansate în procesul acesta de digitalizare, de migrare către online, altele sunt mai puţin avansate, dar, over all, vedem un avans la nivelul comunităţii de brokeraj şi o mai mare apropiere de zona aceasta de online.

AGERPRES: Capitalizarea companiilor româneşti listate pe Piaţa Principală a BVB a ajuns la aproximativ 100 miliarde lei, iar a celor listate pe SMT la aproape 10 miliarde lei. Cum consideraţi că va arăta peste 25 de ani?
Radu Hanga: Este o mare provocare! Este o discuţie lungă legată de în ce vom măsura capitalizarea peste 25 de ani. Adică o s-o măsurăm în monedele pe care le avem în prezent? O să o măsurăm în nişte monede digitale care acum încep să apară şi al căror viitor este greu de prevăzut? Pentru noi obiectivul este să închidem gap-ul, să închidem diferenţa care există cel puţin între noi şi pieţele din regiune. Şi, atunci, dacă ne fixăm ca ţintă de la cele 10 procente capitalizare în PIB să ajungem undeva în zona de 20-25%, dacă peste aceasta adăugăm probabil o inflaţie de 2 - 3 procente anual, ceea ce ar face ca în 25 de ani să vedem în termeni nominali probabil o triplare sau o creştere de patru ori doar prin efectul inflaţiei, probabil ar trebui să vedem o capitalizare a pieţei comasând cele două efecte - dublarea capitalizării în termeni reali plus o creştere de 3 - 4 ori în termeni nominali sub efectul evoluţiei inflaţiei - probabil ar trebui să vedem o creştere de minimum 8 - 10 ori la nivel de capitalizare. AGERPRES/(A - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, redactare video: Marilena Gheorghiță, montaj: Traian Arsenescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Economic 10-04-2025 22:08

Tánczos Barna: Nu este adevărat că România nu este în stare să facă absorbție de fonduri

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat, joi seara, la Craiova, că România se va apropia de 100% în ceea ce privește absorbția de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), chiar dacă termenele pentru acest program nu vor fi prelungite de Uniunea Europeană. 'Când spun că o să ne apropiem

Economic 10-04-2025 20:09

Hidroelectrica, despre inundațiile din 2014: Exploatarea SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II s-a făcut conform prevederilor legale

Exploatarea Sistemului Hidroenergetic și de Navigație (SHEN) Porțile de Fier I și Porțile de Fier II, în perioada 18 - 26 mai 2014, atunci când debitele Dunării au atins valori de peste 11.500 mc/s, situație prevăzută în documentele româno-sârbe, s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenției de exploatare din 1998 și ale Regu

Economic 10-04-2025 18:07

ANCOM a adoptat noi reguli pentru resursele de numerotație și transferul numerelor între operatori

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat noi reguli pentru resursele de numerotație și transferul numerelor între operatori, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. 'În cadrul ședinței Consiliului Consultativ de astăzi, ANCOM a adoptat decizia care completează și clarifică cadrul de re

Economic 10-04-2025 16:45

Burduja: La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene

Peste 30% din energia României este produsă de eoliene la această oră, la care se adaugă 20% hidro și 11% fotovoltaic, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Vântul bate bine pentru România! La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene. Acest prag simbolic este un semnal clar: tr

Economic 10-04-2025 14:55

Mircea Fechet: În România sunt între 10.419 și 12.770 de urși bruni; numărul optim este de 4.000

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, joi, că în România se află între 10.419 și 12.770 de urși bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000. Mircea Fechet a participat la o conferință de presă dedicată prezentării, în pre

Economic 10-04-2025 14:34

Ministerul Finanțelor a atras, joi, aproape un miliard de lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 984,6 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 64 luni, la un randament mediu de 7,47% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 600 de milioane de lei,

Economic 10-04-2025 14:32

Opt din zece români returnează ambalajele cu simbol SGR; jumătate sunt motivați de recuperarea garanției plătite (studiu)

Opt din zece români (82%) returnează toate ambalajele cu simbol SGR, procent în creștere cu 12% comparativ cu iunie 2024 (70%), iar 51% sunt motivați în principal de recuperarea garanției plătite, conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research. În ceea ce privește frecvența cu care românii returnează ambalaje

Economic 10-04-2025 12:35

Tentative de fraudă de tip spoofing în numele Băncii Naționale a României

Banca Națională a României avertizează cu privire la intensificarea tentativelor de fraudă prin apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a instituției bancare în vederea obținerii de date personale sau pentru efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false.

Economic 10-04-2025 12:30

ANRE propune o garanție de 30% din valoare pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a publicat joi, în consultare publică, un proiect de Ordin privind introducerea pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică a unei garanții sub forma unui procent din valoarea contractelor, propunerea fiind ca această garanție fie de 30%, a declarat, într-o conferință de presă

Economic 10-04-2025 11:34

Burduja: ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție proiectul Neptun Deep

ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție, complet nemotivată, proiectul Neptun Deep, care va scoate România și întreaga regiune din dependența energetică față de Rusia, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Nu cedăm! Astăzi nu voi vorbi ca ministru sau ca om politic.

Economic 10-04-2025 11:15

DISB2025/Negrescu: România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene

România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene și faptul că, astăzi, discutăm despre blockchain, securitate, infrastructură și Inteligență Artificială ne arată că nu mai suntem doar spectatori la revoluția digitală, a declarat, joi, vicepreședintele Parlamentului European (PE), Victor Negrescu, într-un mesaj video trans

Economic 10-04-2025 11:05

Creșteri de până la 4,6% ai indicilor bursieri, la începutul ședinței de joi de la BVB

Bursa de Valori București (BVB) a început în creștere pe toți indicii ședința de joi, iar rulajul se cifra, după 15 minute de la deschidere, la 13,343 milioane de lei (2,68 milioane euro), din care 11,71 milioane lei (2,35 milioane euro) tranzacții cu acțiuni. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de comp

Economic 10-04-2025 10:28

DISB2025/Anca Dragu: Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă

Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă, și înseamnă comisioane mai mici, acces mai ușor, viteză mai mare și productivitate sporită, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. 'Prezența unui guvernator al unei

Economic 10-04-2025 10:12

DISB2025/Ivan: Peste 30 de servicii publice vor fi disponibile până la sfârșitul anului 2025, prin Cloud-ul guvernamental

Cloud-ul guvernamental al României va pune la dispoziția cetățenilor peste 30 de servicii publice până la sfârșitul acestui an, a anunțat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan. 'Modul în care vrem să

Economic 10-04-2025 10:07

DISB2025/Vevera (ICI București): Tehnologia blockchain devine mai complexă și avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă

Tehnologia blockchain oferă atât un potențial incredibil, cât și noi provocări în materie de reglementare și aplicare, iar pe măsură ce această tehnologie devine mai complexă, avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, directorul general al Institutu