REPORTAJ Tulcea: Biserica din satul Teliţa, monument istoric, aflată în reparaţii de 15 ani

Biserica "Naşterea Maicii Domnului" din satul Teliţa, comuna Frecăţei, judeţul Tulcea, aflată pe lista monumentelor istorice din România, închisă credincioşilor din anul 1989, este reparată de aproximativ 15 ani, însă lucrările sunt în continuare neîncheiate, din cauza finanţării insuficiente.
În mijlocul satului Teliţa, un indicator ruginit arată drumul spre un monument istoric, iar în vârful dealului, oaspeţii sunt întâmpinaţi de un buldoexcavator lângă o biserică cu geamurile sparte.
"Biserica asta are de acum 30 de ani de când este în renovare. Mai trec câţiva ani şi or să cadă turnurile. E păcat. Consolidarea făcută până acum este foarte bună. Fundaţia bisericii are cinci metri adâncime, iar consolidarea a coborât cu un metru sub fundaţie. Este foarte puternică", a afirmat Sandu P., în vârstă de 61 de ani, localnic.
El a mai spus că, la cutremurul din anul 1977, clădirea bisericii s-a crăpat de la un turn până la fundaţie, iar din această cauză aici nu s-au mai oficiat slujbele religioase.
Preotul paroh al bisericii, Nicolae Chiriţă, a declarat, pentru AGERPRES, că lucrările bisericii cu o arhitectură rară în România au început în anul 2005, au costat până acum aproximativ 1,2 milioane de lei şi că ar mai fi nevoie de circa 4 milioane de lei.
"Din anul 2005 s-au demarat lucrările de reparaţie şi consolidare a bisericii, atât din fonduri proprii, sumele fiind însă foarte mici având în vedere faptul că parohia a rămas cu circa 100 de familii foarte în vârstă, şi alte fonduri de la Ministerul Culturii care au venit treptat. Din anul 2005 până acum, aproape an de an s-au efectuat lucrări de la temelia care are 6 metri în pământ şi apoi de la cota zero încă şase metri. Mai avem 2,5 metri până la acoperiş", a spus Nicolae Chiriţă.
Unele surse susţin că biserica din satul Teliţa datează de la începutul anilor 1800, că aici era un schit de călugări şi că războiul din 1828 a ocolit-o datorită codrului din apropiere care i-a fost scut.
Preotul paroh a afirmat că în acest lăcaş de cult au slujit preoţi ucraineni, populaţia din satul Teliţa fiind de origine ucraineană.
"Piatra de temelie a fost pusă, la 1902, de primul preot român, Marin Popescu. În 1907, lucrările de construcţie s-au încheiat, iar în următorii zece ani populaţia a mai contribuit cu anumite sume pentru a plăti muncitorii şi materialele pe care le-au folosit. Nu au mai avut putere să o picteze, aşa că biserica a rămas împodobită doar cu icoane. Din pricina intemperiilor şi a cutremurului din anul 1977, biserica a ajuns la o stare tot mai degradată", a afirmat preotul paroh.
El a amintit că, în anul 2012, în curtea bisericii, a pus temelia unui paraclis cu hramul Înălţarea Domnului, acolo unde se oficiază slujbele religioase de sărbători.
Se pare că prima biserică, cea construită la începutul secolului al XIX-lea, a ars în timpul preotului Marin Popescu, cel care consemnează că sinistrul a avut loc într-o zi de vineri, pe data de 26 martie 1899, şi că din primul lăcaş de cult a mai rămas un monument în curtea bisericii.
Unele arhive susţin că în anul 1895, din comuna de la acea vreme Teliţa s-au strâns 22 de lei pentru construirea bisericii din satul Chilia Veche, fapt care denotă, de altfel, starea materială a enoriaşilor de la acea vreme.
"Asta e biserica soră cu cea din Chilia Veche. După Al Doilea Război Mondial, majoritatea populaţiei a plecat în Basarabia şi a rămas acolo. Satul a rămas cu jumătate de populaţie. Aici erau numai haholi. Erau fraţi cu cei din satul Sfântu Gheorghe. Chiar unii bătrâni pe care-i mai ştiu mai merg la Sfântu", a afirmat Sandu P.
Biserica aflată în renovare este plină de schele, iar el îşi aminteşte că oamenii satului erau cinstiţi şi se plânge de felul în care sunt îngrijite izvoarele din pădurea din apropiere.
"Oamenii de aici au fost foarte muncitori şi cinstiţi. Aici nu a existat hoţie. Sunt în sat din anul 1983 şi i-am apucat pe cei care au plecat de lângă noi. Aici era valea morilor. Erau multe izvoare, iar pe malurile lor erau mori. Izvoarele au secat. Până în anul 1989 se curăţau, că se colmatează, dar din anul 1989 nu a mai curăţat nimeni nimic. Păcat că s-au investit atâţia bani, iar lucrarea a murit. În 30 de ani trebuiau să facă cinci biserici, nu una", a mai spus localnicul.
Într-un înscris datat 1989, lipit pe uşa de la intrarea în biserică, se aminteşte pericolul de dislocare a cărămizilor din structura clădirii.
Preotul paroh al bisericii pledează pentru continuarea lucrărilor.
"Biserica este şi monument istoric, are o arhitectură rar întâlnită în Dobrogea. Multitudinea de turle, cinci mari şi a şasea mică, elementele din interior, poziţia pe care se află şi dragostea depusă de înaintaşii noştri să o construiască ne obligă cumva să o punem în valoare. O mulţime de turişti vin anual să viziteze Triunghiul mănăstirilor (format din Celic-Dere, Saon şi Cocoşu - n.r.), intră şi în această biserică, pentru moment sunt încântaţi, dar pleacă cumva întristaţi pentru că un asemenea monument a rămas în această stare. Nădăjduim că bunul Dumnezeu şi Maica Domnului ne vor ajuta să ducem la sfârşit aceste lucrări de reparaţie şi consolidare", a afirmat preotul paroh Nicolae Chiriţă.
Potrivit Direcţiei Judeţene pentru Cultură, biserica ortodoxă din satul Teliţa a fost construită între anii 1902 şi 1907, unicitatea ei în judeţ fiind conferită de cele şase turle, în ţară mai existând un asemenea lăcaş de cult doar la Hârşova.
Biserica din satul Chilia Veche, pentru care comunitatea din Teliţa a donat bani la finalul secolului al XIX-lea, a fost construită începând din anul 1854, cu voia Imperiului Otoman care stăpânea la acea vreme gurile Dunării şi care a acceptat cererea locuitorilor care nu puteau merge în localitatea Kilia Nouă, de peste Dunăre, atunci când fluviul era îngheţat. Membrii comunităţii au ridicat atunci biserica de rit ortodox cu forţe proprii, cărând de peste Dunăre nisip şi piatră, înălţimea lăcaşului de cult atingând 52 de metri.
În prezent, biserica din satul Chilia Veche este reabilitată cu fonduri europene. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă
Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos
Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu
Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu
Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă
ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas
Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale
Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)