logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Tulcea: Medicii de la Sulina vor înfiinţarea unui centru multifuncţional; una dintre probleme - lipsa de specialişti

Image

Medicii şi specialiştii din domeniul Sănătăţii consideră că Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din Sulina, care aparţine de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Tulcea, trebuie să fie transformată într-un centru multifuncţional, astfel încât populaţia din satele izolate ale Deltei să aibă acces mai uşor la servicii medicale de calitate, însă acest lucru nu se poate concretiza din cauza deficitului de specialişti.

Medicul din cadrul UPU Sulina, Oana Bratu, a declarat pentru AGERPRES că unitatea deţine un defibrilator, aparatura de intubat şi medicaţie acordată de SJU, însă echipamentele nu sunt suficiente.

 

"În Sulina, populaţia este îmbătrânită, iar în general persoanele în vârstă au probleme renale şi cardiace. Ne-ar fi necesar un biomarker pentru cardiaci, pentru că noi trimitem acum la Tulcea toate persoanele cu probleme cardiace. Partea de imagistică şi de radiologie ar putea fi îmbunătăţită", a afirmat medicul Oana Bratu.

 

Foto: (c) Luisiana BIGEA / AGERPRES



În opinia ei, înfiinţarea la Sulina a unui centru medical multifuncţional, care presupune existenţa mai multor medici de diferite specialităţi, este ideală, în contextul în care zona este izolată iar transportul pe apă de la Sulina la Tulcea implică timpi de aşteptare care pot fi fatali.

"Ar fi benefic un spital pentru populaţia Sulinei sau măcar un centru multifuncţional, cu un cardiolog, un internist, un pediatru. Ei pot veni o dată la ceva timp, nu în ture obligatorii. (...) Nu avem aparatură suficientă. Dacă e un aparat, asistentele pot efectua radiografia, iar un medic care lucrează la distanţă să o citească. Ar fi un lucru extraordinar, pentru că acum trimitem la Tulcea orice traumatism minor, iar drumul la Tulcea e greu pentru persoanele cu venituri mici şi durează o zi dacă nava ambulanţă este ocupată", a menţionat medicul Oana Bratu.

Ea a amintit că în fiecare în vară, numărul cazurilor creşte, pe fondul dezvoltării turismului.

"Eu sunt în primul an aici, dar de la colegi am aflat că vara numărul cazurilor se triplează faţă de cel din iarnă. Anul acesta au fost cazuri puţine însă", a menţionat medicul Oana Bratu.

Şi unii localnici din Sulina cred că redeschiderea spitalului din oraş este necesară.

"Înainte, la Sulina era spital. Te internai acolo, se făceau şi operaţii, dar acum nu se mai poate. Acum, pentru orice vin la Tulcea. Au fost cazuri când am venit cu rapida şi am plătit 50 de lei pentru o călătorie, pentru că doctorii mi-au spus că nu sunt o urgenţă. Ar fi fost bine să-mi dea o ambulanţă rapidă", a afirmat Ştefan Vasiliev, în vârstă de 59 de ani.

Şi conducerea Casei Judeţean de Asigurări de Sănătate (CJAS) consideră că este oportună înfiinţarea unui centru multifuncţional, dar atrage atenţia asupra deficitului de medici care se manifestă pregnant la nivel naţional, nu doar în Tulcea.

"Există posibilităţi de stimulare financiară pentru specialişti. Avem un spor de 200% pentru capitaţia pe care medicii o înscriu în listă, dar nu ştiu de ce nu vin în Delta Dunării. Probabil că aceste condiţii de muncă din Deltă nu sunt foarte bune, pentru că e mai dificil să te deplasezi la domiciliul unui pacient cu o barcă. Mai mult, toate cheltuielile acestea îi revin lui", a menţionat directoarea CJAS, Eugenia Vasile.

Referindu-se la sistemul de telemedicină care de-a lungul timpului a fost prezentat de mai multe ori în judeţul Tulcea ca soluţie la deficitul de specialişti din Sănătate, ea a menţionat că în prezent nu există un cadru legislativ pentru plata unor asemenea consultaţii.

"Sistemul de telemedicină este o soluţie pentru Deltă şi a existat varianta ca prin sistemul asigurărilor de sănătate să decontăm consultaţiile, dar nu s-a finalizat legislativ această problemă, motiv pentru care acum sistemul de telemedicină nu funcţionează", a precizat directoarea Vasile.

Potrivit CJAS, în Deltă sunt cinci medici de familie. Doi dintre ei au cabinete în oraşul Sulina, iar ceilalţi sunt în comunele Sfântu Gheorghe, Chilia Veche şi CA Rosetti.

De asemenea, în Sulina, mai sunt doi specialişti, un stomatolog, un laborator de analize medicale, două farmacii şi o ambulanţă privată, aceste servicii fiind în relaţii contractuale cu CJAS.

Spitalul din oraşul Sulina, cu 25 de paturi şi specialişti în medicină internă şi pediatrie, a fost închis în anul 2011. În acelaşi an, unitatea a devenit centru de permanenţă şi a funcţionat până în toamna anului 2012, atunci când SJU din municipiul Tulcea s-a extins, iar la Sulina a fost înfiinţată o secţie externă de tip UPU.

"Înfiinţarea acestei secţii la Sulina cred că a fost cea mai bună decizie în acel moment şi cred că este bună şi acum, pentru că această secţie prevede un anumit grad de dotare. Acolo se face triajul pacienţilor, evaluarea lor şi tratamentul de urgenţă. Ei sunt stabilizaţi, trataţi şi apoi transferaţi la Tulcea", a menţionat directoarea CJAS.

Recent, Consiliul Judeţean (CJ) şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei au anunţat că s-a semnat contractul de finanţare cu fonduri europene pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea SJU Tulcea în valoare de 220.279.012,99 lei, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

"Proiectul prevede extinderea unităţii medicale prin construirea unui nou corp de clădire, care va cuprinde un bloc operator cu şase săli de operaţie, dotate cu aparatură ultra-modernă, departamente ATI, bloc de naşteri, sterilizare, internare de zi, explorări funcţionale, secţie de hemodializă, un departament RMFB, prosectura şi bloc gospodăresc. Totodată, clădirea existentă va fi adusă la standarde Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă prin construirea unei noi scări de acces/evacuare", se arată într-un comunicat al CJ.

Instituţia aminteşte că alte cinci proiecte se află în implementare la SJU Tulcea, respectiv 'Îmbunătăţirea accesului populaţiei din Investiţii Teritorial Integrate (ITI) la servicii medicale de urgenţă', prin dotarea cu aparatură de înaltă performanţă, 'Eficientizarea energetică a clădirii Spital TBC Tulcea', 'Eficientizarea energetică a clădirii Spital Boli Contagioase Tulcea', 'Reabilitare extindere funcţională Unitatea de Primiri Urgenţe SJU Tulcea' şi 'Infrastructură transfrontalieră de sănătate'.

În comunicatul CJ se menţionează că proiectul de peste 200 de milioane de lei a avut ca argument principal instrumentul financiar ITI, care a fost aprobat de Uniunea Europeană pentru a micşora decalajul dintre nivelurile diferite de dezvoltare ale unor regiuni.

Mecanismul financiar are în vedere teritoriul din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării care cuprinde pe lângă cele opt unităţi administrativ-teritoriale înconjurate de ape din Deltă, şi comune şi oraşe din judeţele Tulcea şi Constanţa. Bugetul acestui mecanism este de peste un miliard de euro. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i

Sanatate 16-04-2025 17:30

Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale

Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul

Sanatate 16-04-2025 16:10

Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS

Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con

Sanatate 16-04-2025 13:44

Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor

Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C

Sanatate 15-04-2025 17:17

Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până

Sanatate 15-04-2025 16:19

Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități

Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național

Sanatate 15-04-2025 15:07

Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro

Sanatate 15-04-2025 14:02

INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 15-04-2025 11:48

Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății

Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î

Sanatate 15-04-2025 11:45

Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă

Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp

Sanatate 15-04-2025 11:17

Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț