logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Brăila: Zeci de colecţionari prezenţi la Târgul anticarilor şi buchiniştilor; pandemia nu i-a descurajat pe negustorii de antichităţi

Image

Zeci de anticari şi buchinişti din toată ţara au fost prezenţi, timp de cinci zile, la Brăila, la târgul organizat de zilele municipiului, ocazie cu care şi-au putut expune spre vânzare colecţiile strânse în zeci de ani, pe vechea stradă Regală, cândva emblema Brăilei, denumită în prezent Mihai Eminescu.

Organizat sub numele de "Poveştile colecţionarilor", Târgul anticarilor şi buchiniştilor a fost ca o gură de oxigen pentru negustorii de antichităţi, pentru cei mai mulţi fiind primul eveniment de acest gen la care au participat anul acesta, având în vedere pandemia de coronavirus.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


Colecţionarii nu au fost descurajaţi de restricţiile impuse de pandemie, au purtat mască şi au respectat distanţa socială, mai ales că standurile au fost amplasate la 10 metri unul de celălalt, asigurându-se condiţiile prevenirii răspândirii noului coronavirus.

Deşi strada Eminescu nu se află pe lista obiectivelor din Brăila unde este obligatorie purtarea măştii de protecţie, mulţi dintre cei prezenţi la târg au crezut de cuviinţă să se protejeze şi să o poarte.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


Târgul s-a deschis joi seară şi poate fi vizitat şi luni inclusiv, standurile cuprinzând obiecte de artă, cărţi, tablouri, fotografii, mobilier de epocă, costume vechi, numismatică, pendule, fiare de călcat, lămpi, servicii de porţelan şi sticlă, statuete din bronz, ceasuri vechi, tacâmuri, sfeşnice, vase de bucătărie, cele mai multe datate în jurul anului 1900.

"Sunt din Timişoara, am venit la acest târg cu antichităţi, mobilă, picturi, produse din bronz. Am reuşit să vindem câteva scaune, tablouri, lucruri mărunte din bronz, ceasuri, fructiere. A fost binişor cu vânzările, nu la ce ne-am aşteptat, dar a fost bine. Lumea se orientează mai mult spre mobilă, lucruri de pus în casă, ceva funcţional, scaune confortabile, picturi, am vândut vreo şase tablouri. La lucrurile din bronz nu prea se aruncă lumea. Am vândut două jilţuri, acestea sunt nişte scaune foarte rare şi foarte frumoase. Este primul târg la care participăm anul acesta", a spus colecţionarul Andrei Calotescu.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


Un alt colecţionar de antichităţi, venit din Braşov, care oferă spre vânzare produse vintage, spune că pasiunea de a implementa lumii "dorinţa de vechi" este mai mare decât nevoia... de a vinde produsele expuse.

"Am venit la Brăila cu produse vintage, tablouri, lămpi, mobilier de mici dimensiuni şi diverse alte nimicuri. Produsele sunt toate englezeşti. Scopul nostru, în general, nu este să facem bani, ci să implementăm lumii dorinţa de vechi. Vânzările au fost, însă, mult mai slabe faţă de anii trecuţi, eu vin de cinci ani aici", a spus Cornel Fugaru din Braşov.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


La târg a fost prezent şi un colecţionar monedă, bancnotă, medalii din Brăila, cu o colecţie impresionantă adunată în zece ani.

"Am venit la târg cu monedă, bancnotă, medalie, carte poştală, fotografie veche, din toate ţările, inclusiv din România. Colecţia este cumpărată de la diverse alte târguri, din oborul nostru. Tot ce vedeţi aici este strâns în zece ani de zile. Sunt colecţionar de vreo 25 de ani. Vânzările au mers mult mai slăbuţ decât în alţi ani, probabil din cauza pandemiei", spune Alexandru Bratu.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


Colecţiile adulate de-a lungul vieţii de pasionaţii de antichităţi au atras sute de curioşi, care s-au oprit în faţa tarabelor cu vechituri, dornici să cumpere, să întrebe sau doar să admire colecţiile de care negustorii erau atât de mândri.

"În fiecare am fost prezent la târg şi mi-am luat câte o amintire. Anul acesta am luat un ceas de perete, care se va potrivi foarte bine în camera de oaspeţi. Am multe obiecte de antichitate acolo, e o plăcere să intru în această cameră, mă relaxează şi mă poartă cu mintea în timp", a mărturisit un brăilean.

De la târg nu au lipsit statuetele din bronz şi nici pumnalele şi săbiile vintage, destul de căutate la alte ediţii ale târgului.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


"Eu sunt de la Buzău şi am venit la acest târg cu săbii, pumnale, statuete din bronz, râşniţe, ceasuri de perete, de masă, de buzunar, de mână, maşinuţe de colecţie. Am vândut din toate. Tablouri am vândut câteva. Colecţia pe care o vedeţi am adunat-o în şapte - opt ani. Vin în fiecare an la acest târg de la Brăila", a afirmat Bogdan Benea.

Constantin Anuţoiu din Brăila, colecţionar cu o vechime de 30 de ani, a oferit spre vânzare o etajeră adusă din Anglia, lucrată manual în urmă cu 100 de ani, o piesă care a fost admirată şi apreciată pe tot parcursul târgului.

"Am expuse foarte multe obiecte mobilier, porţelanuri, sticlărie, obiecte de artă şi majoritatea reproduceri după cele originale. Obiectele sunt aduse din Anglia, dar sunt şi din România. Sunt colecţionar de 30 de ani. Cu ocazia acestui târg am vândut oglinzi de cristal, sticlărie, porţelanuri şi mobilier. Etajera care este admirată de cei care trec prin faţa standului meu este adusă din Anglia, are în jur de 100 de ani, este lucrată manual şi costă 450 de lei", a precizat el.

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


Cine a dorit să cumpere obiecte din argint "purtate de contese" s-a putut opri la standul colecţionarului brăilean Ionel Vlad, fost boxer de performanţă.

"Am expuse spre vânzare tablouri, argintărie, statuete, ceasuri. Marfa este din străinătate, am adunat-o în aproape nouă - zece ani. Eu, în tinereţe, am fost boxer, dar mi-a plăcut să colecţionez şi lucruri. Astăzi fac bani din această pasiune a mea. Particip de regulă la astfel de târguri. Anul acesta s-au cumpărat destul de bine tablourile, seturile de cristal, produsele din argint, despre care pot să vă spun că au o istorie foarte interesantă, pentru că au fost purtate cu zeci de ani în urmă de contese, care locuiau în palate impresionante", dezvăluie Ionel Vlad.

De la târg nu puteau lipsi buchiniştii, Gheorghe Alexandru din Brăila fiind unul dintre ei, care a oferit spre vânzare carte pentru toate gusturile, dar şi un volum unicat - "Jubileul Teatrului Maria Filotti 1949-1974" - o carte despre care spune că o va dona teatrului, dacă ea nu există în arhiva instituţiei, pentru că "acolo îi este locul".

 


Foto: (c) Ecaterina Ignat / AGERPRES


"Ofer carte pentru toate gusturile, şi pentru şcoală, scriitori români şi străini, şi pentru grădina de legume, şi pentru bucătărie, şi despre arte marţiale. Ce am mai important şi mai important este Jubileul Teatrului Maria Filotti, o carte foarte veche. Nu valorează toate cărţile de aici de pe masă cât valorează această carte. Pe acesta am zis că fără 100 de lei nu o dau. Am vorbit cu domnul director de la Teatru şi i-am spus că, în cazul în care nu o are în arhivă, o voi dona Teatrului, acolo este locul ei. Eu am în jur de 60 de ani şi sunt colecţionar de cărţi de la vârsta de 23 de ani. Am citit 80% din ce am aici. De unele îmi este greu să mă despart", spune Gheorghe Alexandru.

 

Obiectele vechi expuse de colecţionari s-au îmbinat perfect cu arhitectura caselor boiereşti de odinioară de pe fosta stradă Regală, creând o atmosferă de sfârşit de secol al XIX-lea şi amintind de trecutul de altădată al Brăilei. AGERPRES/(A - autor: Ecaterina Ignat, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 43

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea