INTERVIU Octavian Morariu: Nu trebuie să avem aşteptări foarte mari de la Tokyo, dar nu ne vom întoarce ruşinaţi

Octavian Morariu, membru al Comitetului Internaţional Olimpic, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că aşteptările în ceea ce priveşte obţinerea unor medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo nu trebuie să fie foarte mari, dar a precizat că delegaţia României nu se va întoarce foarte ruşinată de la competiţia supremă.
El a afirmat că îşi menţine părerea că România are şanse reale de a organiza o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă în următorii 10 ani, precizând însă că este nevoie ca statul să se implice în crearea infrastructurii necesare.
Oficialul CIO are încredere în sporturile de iarnă, care au ajuns în opinia sa în poziţia de a recupera medaliile pierdute de România la ediţiile de vară ale Jocurilor Olimpice.
Octavian Morariu a mai spus că instabilitatea politică nu ajută în niciun caz sportul românesc în acest an olimpic, dar are încredere în Comitetul Olimpic şi Sportiv Român că va asigura condiţiile necesare de pregătire pentru sportivi.
AGERPRES: Declaraţi în urma cu un an că România are şansa organizării unei ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă până în 2030, aţi rămas la aceeaşi părere?
Octavian Morariu: Ce am văzut în Poiana Braşov ca iniţiativă privată şi ce am ascultat de la ministrul Stroe mă fac să fiu în continuare optimist. Eu cred că România poate organiza, sigur, îndeplinind anumite condiţii, competiţii majore la sporturile de iarnă într-un orizont să spunem de 10 ani. Sigur, este foarte mult de lucru, de investit, de realizat, până acolo, dar ingredientele sunt. Există o iniţiativă privată care după mine este absolut impresionantă, am fost impresionat de ceea ce am văzut la Poiana Braşov, la Cheile Grădiştei, în ceea ce priveşte spaţiile de cazare, de agrement, sunt lucruri pe care statul nu le va putea face niciodată. Statul trebuie să construiască autostrăzi, aeroporturi, poate să extindă domeniul schiabil, să contribuie la infrastructură, dar nu va putea niciodată să construiască hoteluri sau spaţii de agrement. Ori lucrurile astea, când organizezi o competiţie majoră, sunt vitale. Degeaba ai autostrăzi, pârtii, aeroporturi, dacă nu ai spaţii de cazare unde să ţii sportivii, suporterii şi aşa mai departe. Noi suntem un pic pe dos în ceea ce priveşte această chestiune, noi trebuie să aducem publicul către privat, dar, repet, este la îndemâna statului şi mă bucur să aud iniţiativa ministrului Stroe care a spus că vrea să aducă din nou sportul în viaţa socială a românilor. Statul poate să o facă investind în infrastructura în care privatul nu poate investi.
AGERPRES: În acest sens, primăria Braşov a anunţat că intenţionează să mărească domeniul schiabil în zonă...
Octavian Morariu: Primăria face un lucru admirabil şi considerabil. Când statul asigură infrastructura, privatul se poate desfăşura, se poate dezvolta şi poate alimenta din nou puşculiţa statului prin taxe, impozite şi prin faptul că el creează locuri de muncă, lucru absolut remarcabil care duce la creşterea economică în regiune şi, mai departe, pentru ţară. De acest model de parteneriat public privat tacit sau implicit este nevoie fără doar şi poate, o condiţie absolut necesară pentru ca toată regiunea de aici să se dezvolte. Un efort din partea statului care să acompanieze eforturile privatului poate duce la afirmarea regiunii ca o zonă care poate deveni o destinaţie majoră pentru sporturile de iarnă în primul rând şi apoi ca o destinaţie economică majoră.
AGERPRES: Credeţi că organizarea de competiţiilor internaţionale va duce la creşterea valorii sporturilor de iarnă?
Octavian Morariu: Absolut, pentru un sportiv, şi eu am fost sportiv, tot timpul este foarte motivant să ajungi la tine acasă, în faţa familiei, în faţa spectatorilor, a publicului tău, este extrem de motivant şi benefic. Pe de altă parte, aducând competiţii majore, este foarte bine pentru că îi facem pe oameni să vorbească despre noi, să vadă ţara noastră aşa cum este ea cu adevărat şi nu să citească despre lucruri teribile, negative care sunt scrise de alţii poate fără să vrea sau fără să ştie cu adevărat cine suntem şi ce putem face. Deci este clar, cea mai bună soluţie este să ne deschidem către lume aşa cum suntem noi, nişte oameni pozitivi, entuziaşti, nişte oameni întreprinzători, cu tradiţie, inclusiv în sporturile de iarnă. Este cel mai bun mijloc să ne facem cunoscuţi aşa cum merităm.
AGERPRES: Consideraţi că instabilitatea politică poate duce sportul în jos având în vedere că este un an olimpic?
Octavian Morariu: Instabilitatea politică nu face bine nimănui. În primul rând nu face bine mediului politic. E clar că nu serveşte sportului, dar în acelaşi timp există o instituţie faţă de care trebuie să spun că absolut toţi miniştrii au avut o deschidere şi o atitudine pozitivă, o instituţie care este garantul sportului românesc, şi mă refer la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Este o instituţie perenă, stabilă, solidă şi care poate şi asigură posibilitatea pregătirii sportivilor noştri. Mă bucur foarte mult să constat că noul ministru este în aceeaşi gândire, l-am acompaniat la o întâlnire cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, preşedintele Thomas Bach, şi a fost o întâlnire foarte bună. Ministrul a avut o deschidere totală faţă de priorităţile mişcării olimpice şi mă bucur că această întâlnire a fost una foarte, foarte bună.
AGERPRES: Cum vedeţi sportul românesc înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo comparativ cu ultima ediţie?
Octavian Morariu: Răspunsul este foarte clar, nu trebuie să avem aşteptări foarte mari şi nici nu trebuie să punem o presiune foarte mare. Nu trebuie să spun eu aici care este starea sportului românesc, o ştim cu toţii, dar în acelaşi timp trebuie să ne gândim la sportivi, la cei care merg acolo. Nu trebuie să le punem presiune, trebuie să nu-i încărcăm cu altceva decât cu ce se încarcă ei înşişi. Va fi o misiune dificilă, pentru că sportul s-a dezvoltat, ne place sau nu ne place, şi alţii au înţeles ce înseamnă sportul pentru societatea din ţările lor. Uitaţi-vă la răspândirea de medalii, uitaţi-vă câte ţări au câştigat medalii la ultimele ediţii sau câte medalii am câştigat noi la Rio. Noi am pierdut pentru că şi alţii între timp s-au deşteptat şi au investit acolo unde noi am investit mai puţin. De aici şi o atenţie mărită pe care trebuie să o acordăm sporturilor de iarnă, pentru că noi aici putem să recâştigăm cel puţin o parte dintre medaliile pe care nu le mai avem la sporturile de vară. Uitaţi-vă la cei doi sportivi de la monobob, este un început şi noi putem să ne afirmăm în sporturile de iarnă pentru că încă sporturile de iarnă sunt puţin confidenţiale, ca să spun aşa, faţă de cele de vară şi sunt locuri de luat. Noi avem o infrastructură care începe să se dezvolte, avem o atenţie care începe să fie mai mare pentru sporturile de iarnă. Şi ca să revenim la Tokyo, eu ştiu că vom lua medalii, pentru că îi ştiu pe sportivi, îi ştiu pe preşedinţii de federaţii, le ştiu ambiţiile şi motivaţiile, avem încă sportivi admirabili şi vom lua medalii la Tokyo. Acum nu mă întrebaţi să vă spun câte, dar medalii la Tokyo vom lua şi nu cred că ne vom întoarce foarte ruşinaţi de la Tokyo.
AGERPRES (A-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tenis: Sebastian Baez, primul finalist la Țiriac Open (ATP)
Tenismanul argentinian Sebastian Baez, principalul favorit, s-a calificat în finala turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, după ce l-a învins pe maghiarul Marton Fucsovics cu 6-4, 6-2, sâmbătă, la Centrul Național de Tenis din București. Baez s-a impus în fața campionului de anul tre
Baschet masculin: CSM Oradea și-a consolidat poziția de lider în Liga Națională
CSM CSU Oradea și-a consolidat poziția de lider în Liga Națională de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSM Târgu Mureș, cu 107-90, vineri seara, pe teren propriu, în etapa a 26-a. Internaționalul român Kristopher Jameil Richard a fost MVP-ul gazdelor, cu 30 de puncte. Donatas Tarolis, cu 20 p, 6 recuperări,
Rugby: Campioana SCM Timișoara a debutat cu o victorie în noul campionat
SCM USV Timișoara a învins-o pe CS Rapid București cu scorul de 43-7, vineri, pe Stadionul ''Gheorghe Rășcanu'', într-un meci din etapa a doua a Ligii Naționale de rugby. Internaționalul român Stephen Shennan a reușit trei eseuri pentru campioni și a fost desemnat cel mai bun om al meciului. Pentru SCM USV Timiș
Fotbal: Victorie în inferioritate pentru Petrolul Ploiești cu Sepsi OSK (2-1), în Superligă
Petrolul Ploiești a învins-o pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 2-1 (2-1), vineri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a fazei play-out a Superligii de fotbal, deși a jucat în inferioritate numerică mai bine de o jumătate de oră. Oaspeții au deschis scorul în primul minut de joc, prin Oma
Fotbal feminin: România - Irlanda de Nord 1-1, în Liga Națiunilor
Naționala feminină de fotbal a României a terminat la egalitate cu echipa Irlandei de Nord, 1-1 (1-1), vineri seara, pe Stadionul Arcul de Triumf din Capitală, într-un meci din Grupa B1 a Ligii Națiunilor. Oaspetele au deschis scorul prin Danielle Maxwell (33), dar tricolorele au egalat repede, prin Mihaela Ciolacu (38).
Tenis: Cobolli - Dzumhur, în semifinale la Țiriac Open (ATP)
Italianul Flavio Cobolli și bosniacul Damir Dzumhur se vor înfrunta în semifinalele turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, după victoriile obținute vineri, la Centrul Național de Tenis din București. Cobolli, al treilea favorit, s-a impus în două seturi, cu 7-6 (7/5), 6-4, î
Fotbal: Oțelul Galați - Poli Iași 1-0, în faza play-out a Superligii
Oțelul Galați a învins-o pe Poli Iași cu scorul de 1-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a fazei play-out a Superligii de fotbal. Unicul gol al partidei a fost înscris de Răzvan Tănasă (35), cu o lovitură de cap, la centrarea lui Maciel. Oțelul a mai avut două ocazii mari de gol, p
Fotbal: Elias Charalambous (FCSB) - Imaginea podiumului în Superligă va fi mai clară peste 3-4 etape
Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat, vineri, într-o conferință de presă organizată înaintea partidei cu Universitatea Cluj, din etapa a III-a a play-off-ului Superligii de fotbal, că o imagine a podiumului acestui sezon va fi mai clară după alte 3-4 meciuri. 'Meciul cu 'U' Cluj nu are nicio legătură
Tenis: Miriam Bulgaru - Sunt foarte entuziasmată de convocare, voi lupta pentru România
Jucătoarea de tenis Miriam Bulgaru (212 WTA) a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că este foarte entuziasmată de convocarea în premieră la echipa națională, precizând că este pregătită să lupte pentru România în calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup. 'Sunt super fericită că &icir
Tenis: Anca Todoni - Vom merge în Japonia să dăm tot ce avem mai bun
Jucătoarea de tenis Anca Todoni (83 WTA) a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că împreună cu colegele sale din echipa națională a României va merge în Japonia și va da totul în cele două meciuri din calificările pentru turneul final al Billie Jean King Cup. Ea a menționat că mereu și-a dorit să fie rach
Tenis: Tecău, înaintea calificărilor BJK Cup - Avem o echipă tânără, dar cu multă energie și pasiune
Căpitanul nejucător al României, Horia Tecău, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că are la dispoziție pentru calificările la turneul final al Billie Jean King Cup (11-13 aprilie, Tokyo) o echipă tânără, dar care are multă energie și pasiune. Pentru meciurile din Grupa A a calificărilor, lotul României este
Tenis: Sebastian Baez, semifinalist la Țiriac Open (ATP)
Tenismanul argentinian Sebastian Baez, principalul favorit, s-a calificat în semifinalele turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, vineri, după ce l-a învins pe conaționalul său Francisco Comesana cu 7-6 (7/5), 2-6, 6-1, la Centrul Național de Tenis din București. Baez (24 ani, 36 ATP) s-a impus d
Tenis: Copil și Preda, învinși în sferturile probei de dublu la Țiriac Open (ATP)
Perechea română Marius Copil/Luca Preda a fost învinsă de francezii Sadio Doumbia/Fabien Reboul, cu 6-2, 6-2, vineri, în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, la Centrul Național de Tenis din București. Copil (34 ani) și Preda (
Handbal: Răzvan Mihai Pop va fi noul manager sportiv general al clubului Minaur Baia Mare
Clubul Sportiv Minaur Baia Mare l-a numit, cu începere de la 1 iulie, pe Răzvan Mihai Pop în funcția de manager sportiv general. Pop aduce cu el o vastă experiență atât ca jucător, cât și ca antrenor la nivel național și internațional, precizează site-ul clubului. Născut la 20 iunie 1985, Răzvan Mihai Pop și-a încep
Tenis: Stan Wawrinka, învins în optimi la Țiriac Open (ATP)
Tenismanul elvețian Stan Wawrinka (40 ani), beneficiarul unui wild card, a fost învins de spaniolul Pedro Martinez, al doilea favorit, cu 4-6, 7-5, 6-2, joi seara, în optimile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro și găzduit de Centrul Național de Tenis din București. Martinez (27