REPORTAJ/Antalya, esenţa mitului oriental modern, râvnită de ''sultanii'' români

La fel ca basmele orientale care ne făceau să visăm în copilărie, ţărmurile fostului Imperiu Otoman ne fac încă să râvnim la o viaţă de huzur, bogăţia de arome şi culori ne îmbie şi, ca întotdeauna, marea ne spune poveşti pe care să le transmitem mai departe.
Foto: (c) Adrian Ţone/AGERPRES
Şi asta nu numai datorită farmecului pe care Orientul ni l-a inspirat dintotdeauna, ci şi pentru că în hotelurile luxoase, care amintesc de palatele sultanilor, fiecare turist regăseşte atmosfera poveştilor orientale, dar şi cele mai moderne facilităţi, toate menite să-i asigure confortul.
Iar cum din toată viaţa unui sultan nimic nu rămâne în afara dorinţelor unui om de rând, cu excepţia, poate, a unui turban imens care să îl facă să arate ridicol în zilele noastre, Antalya, poate câştiga uşor orice bătălie când e vorba de tihnă şi trai îmbelşugat. De aceea, după secole de-a rândul în care am reuşit "să ţinem piept cotropitorilor otomani", aşa cum am fost învăţaţi la şcoală, acum a venit timpul să cucerim noi teritoriile turceşti.
Cu aproape 250.000 de turişti care vizitează anual Antalya, această regiune are şanse să devină curând o enclavă a noilor "sultani" români.
***
Cum în Turcia orice nume înseamnă ceva, aşa cum pe celebrul scriitor Orhan Pamuk îl cheamă de fapt Orhan Bumbac, pe Mihaela o cheamă 55. Fix aşa cum baschetbalistul american Michael Jordan şi-a legat destinul de numărul 23, Mihaela a ales să devină Elibeş (cincizeci şi cinci în limba turcă). "Îţi spun cum mă cheamă, doar dacă nu râzi de mine", i-a spus prima oară cel care avea să-i devină ulterior soţ. A râs doar în sinea ei, acum râde cu poftă când spune că e totuşi norocoasă că nu o cheamă 07, indicativul pe care îl are Antalya.
Este de aproape 20 de ani ghid în Turcia, acum la Summer Tour, agenţie care a dus nu mai puţin de 25.000 de români în Antalya în acest an. Turcia a adoptat-o şi acum ea o iubeşte ca pe o a doua patrie, după felul în care descrie fiecare cutumă a localnicilor, după cum vorbeşte despre Poarta lui Hadrian din oraşul Antalya, unde al treilea şi cel mai cel dintre cei cinci împăraţi buni Romei, a poposit în anul 130. Mihaela e un fel de Şeherezada a zilelor noastre, o asculţi cu aceeaşi pasiune de care ea dă dovadă atunci când îşi spune poveştile. Şi sunt multe. Ca în 1001 de nopţi.
Desigur, în poveştile ei, românii sunt personajele principale. "Când vin aici, cu copii sau nu, vin la odihnă, mai ales că sunt după un an de muncă. Le facem program încă de a doua zi, în funcţie dacă sunt cu copii sau nu. Dacă au copii, ne axăm pe programe pentru ei, pentru că românii ar face orice pentru ei, gen Land of Legends, care e ce mai mare parc din Turcia, acvariu sau submarinul, care a avut succes foarte mare în rândul românilor. Nu ştiu de unde l-au adus, dar fac treabă cu el, pentru că e foarte interesantă senzaţia de a coborî la 35 de metri cu un submarin. Cei fără copii au altfel de programe, cum ar fi Biserica Sfântul Nicolae, unde a fost episcop, mormintele liciene săpate în stâncă. Dacă românii vor să vadă cum arată Turcia adevărată, acolo e locul perfect, pentru că văd cu adevărat cum trăiesc turcii la ţară, nu e ceea ce văd ei în resorturi. Mai este Manavgat, unde e o cascadă renumită din această zonă", spune Mihaela Elibeş.
Foto: (c) Adrian Ţone/AGERPRES
În cei 20 de ani de experienţă, ghidul a întâlnit fel şi fel de oameni, cazuri în care răbdarea i-a fost pusă la încercare, dar a avut posibilitatea să participe şi la evenimente importante din viaţa unor turişti.
"Am avut o întâmplare mai ciudată (...) cu un turist care suferea de o boală despre care nu ştiam. Era maniaco-depresiv sau ceva de genul ăsta şi după o excursie a mers prin hoteluri unde făcut consumaţie fără oprire şi spunea de fiecare dată că vine ghidul şi plăteşte. Am vorbit cu părinţii lui care ne-au spus că nu îşi ia medicaţia şi că au probleme mari cu el. A fost închis pentru o zi, apoi a trebuit să mergem să-l scoatem de acolo, l-am dus la un spital, mă duceam zilnic să-i duc de mâncare şi când a trebuit să merg să-l scot şi să-l trimit în România nu l-am mai găsit, fugise. A trebuit să anunţ la consulat că mi-a fugit turistul din spital şi nu-l găseam. Apoi l-am găsit în hotel, stătea liniştit şi şi-a cerut scuze pentru neplăcerile create. Se pare că îşi revenise în spital şi îşi dădea seama de ceea ce ne făcuse. Asta e una dintre întâmplările pe care nu cred că o să le uit. Dar au fost şi situaţii emoţionante în care m-am implicat total. Sunt naşa unor turişti, ca să spun aşa, cu care am fost în Capadoccia. Domnul a vrut să facă o cerere în căsătorie în balon, dar nu am reuşit din cauza chinezilor care ocupă absolut tot. Până la urmă am reuşit să facem în Manavgat, pe vapor. A ieşit până la urmă mult mai frumos, parcă mă măritam eu, aşa eram de emoţionată. După aceea le-am văzut şi nunta organizată, pot să spun că sunt naşa lor. A fost un moment foarte fericit pentru că am ajutat şi eu la acest eveniment, cu tort, cu şampanie, cu flori. Dacă o vedeaţi pe mireasă ce emoţionată era... plângea".
A avut însă situaţii delicate şi cu unii turişti cu dare de mână care se considerau mici zei, cărora lumea ar fi trebuit să le stea la picioare.
"Am lucrat în toţi anii ăştia cu turişti foarte bogaţi din România, persoane cunoscute, nu dau nume acum, dar eu nu fac diferenţe între turişti. Dacă se întâmplă să se depăşească o limită, eu îi dau imediat jos din maşină. Aşa cum s-a întâmplat acum câţiva ani când un domn mai recalcitrant a început să înjure, nu neapărat pe mine, că nu îi convenea programul, cu bazarul de aur şi piele, deşi îl ştia dinainte. I-am spus că are două variante: ori opresc maşina şi coboară, ori, dacă nu se potoleşte, chem poliţia şi rezolvă situaţia. Şi vă daţi seama că el avea doi metri şi eu 1,50. A trebuit să iau hăţurile în mână şi până la urmă a coborât din maşină. Aveam un program pentru un grup de 45 de oameni", spune ghidul.
Antalya este destinaţia în care nu te plictiseşti pentru că plajele sunt şi ele de cinci stele, şi chiar dacă unele servicii sunt contra cost, preţurile nu sunt deloc mari. Spre exemplu, un baldachin pentru patru persoane amenajat pe un ponton care merge aproape 50 de metri în largul mării, cu scară proprie pentru intrat în apă, costă 20 de euro pe zi. Cam cât un şezlong la Mamaia în full-sezon.
Dar plajele sunt căutate mai mult de români, străinii preferă apa uşor mai caldă a piscinelor, sau zonele de distracţie pentru copii, cu tobogane şi tot felul de năzdrăvănii, cum are Kaya Palazzo Golf Resort, din Belek, aflată la aproximativ 40 de minute de mers cu maşina de la aeroport. Un resort gigantic, întins pe 120.000 de metri pătraţi, cu piscine, baruri, restaurante cu specific, terase, centru Spa, plajă proprie, cam tot luxul la care te poţi gândi. Şi nu este de cinci stele premium.
"Fiecare hotel sau resort încearcă să aducă câte ceva în plus (...) iar facilităţile contează. Orice care să se te facă să te simţi bine, orice beneficiu adus turistului e un câştig pentru başkan. Iar turcii ştiu foarte bine piaţa. Sunt multe resorturi care fac seri cu specific turceşti, italiene, japoneze. Un sejur minim este undeva pe la 500 de euro de persoană, la 5 stele. Adică am avut şi 400, dar la un hotel de 4 stele, un pic mai modest. Cei mai mulţi se duc către cinci stele lux, care sunt în jur de 1.000 de euro de persoană, depinde foarte mult şi de perioada în care achiziţionezi pachetul. O medie ar fi cam la 700 de euro. Iar ca perioadă, iulie-august e bătaia cea mai mare. Majoritatea turiştilor români, ca toată Europa de altfel, aleg să meargă în Antalya în toiul verii, chiar dacă temperaturile ajung de multe ori şi la 50 de grade", spune Corina Enache, director de vânzări la Paralela 45.
Foto: (c) Adrian Ţone/AGERPRES
Restaurantele hotelurilor din Antalya organizează în fiecare zi, multe dintre ele în regim non-stop, adevărate desfrâuri culinare. Doar raionul destinat brânzeturilor, spre exemplu, se întinde pe mai bine de 10 metri, apoi tot aşa pentru peşte, fructe de mare sau orice altceva mişcă prin apă. Dulciurile îţi reamintesc faptul că turcii sunt meşteri neîntrecuţi la acest capitol. Urmează apoi mâncarea tradiţională turcească şi afli că renumitul kebap nu e doar o carne la grătar, ci poate fi cu diferite sosuri, cu carne tocată, de vită sau pui, cu legume sau fără.
Foto: (c) Adrian Ţone/AGERPRES
Când vine vorba de băutură, eşti servit cu unele dintre cele mai fine coniacuri, digestive sau distilate, mărci de renume, ca şi în cazul berii sau vinurilor.
"Dai nişte bani, dar merită. În România nu îţi permiţi să stai la acelaşi tip de hotel. De ziua mea şi a copilului, care s-au nimerit să fie în concediu, managerul a venit să ne felicite. Te fac să te simţi într-adevăr bine. La restaurante îi vezi cum vin să verifice cu termometrul mâncarea, să nu cumva să rişte vreo îmbolnăvire a unui client. Nu pot să spun niciodată că-mi pare rău de câţi bani am dat în Antalya. Şi am fost de nouă ori până acum. Copiii au cele mai bune programe, nici nu-i vezi toată ziua, dacă nu vrei, îi duc peste tot, seara îi mai vezi. Eu cred că oricât s-ar chinui patronii români să facă all-inclusive pe modelul turcesc, nu o să reuşească", spune Laura, un turist român îndrăgostit până peste cap de această regiune.
Nicu este un tânăr corporatist cu doi copii şi chiar dacă, prin natura job-ului, a cunoscut unele dintre cele mai luxoase hoteluri de cinci stele din lume, a fost plăcut surprins de Antalya.
"Eu sunt plecat din ţară cam şase luni pe an - asta e natura job-ului meu - şi stau de obicei câte 2-3 săptămâni peste tot în lume la hoteluri, de regulă de cinci stele. Am văzut în Antalya hoteluri cu facilităţi peste medie. Turcii încearcă să te facă să te simţi bine în orice împrejurare. Mai ales dacă ai copii, mie mi se pare vacanţa ideală. Ai absolut tot ce-ţi trebuie în resort, de la tobogane cu apă până la programe speciale pentru copii. Sunt interactive, copiii sunt implicaţi, mi se par foarte atrăgătoare. Acum am făcut o excursie pe un vapor de piraţi. Păi vreau să-ţi spun că erau băieţii terminaţi când au văzut că tot echipajul era îmbrăcat precum piraţii, cu săbii, ce mai, totul era ca în filme. Şi condiţiile excelente. În plus, dacă ai copii mai mofturoşi la mâncare, Antalya este perfectă. Nu stai cu grijă, dacă mănâncă sau nu mănâncă, ce faci, trebuie să mănânci şi porţia lui.. şi tot aşa. Nu, mie mi se pare o idee foarte bună cu bufetul, pentru că mergi cu el şi vezi ce vrea să mănânce. Bine, că ei s-ar opri doar la standul cu îngheţată şi prăjituri, asta e o altă poveste", spune Nicu.
O săptămână de huzur într-un resort de cinci stele în Antalya pentru patru persoane costă în jur de 2.200 de euro, cu avion inclus şi bilete luate din timp. Sumă care i se pare rezonabilă Laurei, având în vedere serviciile de care beneficiază. "Am dat 2.200 cu tot cu avion, 1.200 de euro era fără avion. Dar în România nu găseai la aceeaşi calitate. Eu vin în primul rând pentru calitatea serviciilor. Şi în Bulgaria e ok, dar nu e la nivel de Turcia. În România nu se va ajunge aici, pentru că nu sunt atât de serviabili, oricât de mulţi bani ai da. Eu când aud de 1.000 de euro la Mamaia mi se face rău. În Turcia sunt muncitori, de dimineaţa până seara muncesc la grădini, la tot. Chiar muncesc să te facă se te simţi bine. Eu pot să mă declar cucerită de turci. Şi uneori, în glumă, stau şi mă gândesc că îmi pare rău că nu ne-au cucerit turcii că poate aveam şi noi servicii ca aici la Marea Neagră. Anul trecut am fost două zile în Saturn, şi pentru 300 de lei pe noapte, la final de august, am primit o cameră cu igrasie. De ce să nu dai cam aceeaşi sumă şi să fii tratat ca un rege? Turcii au înţeles un lucru pe care puţini oameni de pe planeta asta îl pot pricepe, că nu e nimic înjositor în a te face preş în faţa clientului, dacă este nevoie, pentru că el este sultanul tău, este cel de care depinde viaţa ta", afirmă Laura.
Foto: (c) Adrian Ţone/AGERPRES
Cu aromele sale orientale, cu peisaje şlefuite de istorie la răspântia marilor imperii, cu o cultură milenară modelată de cuceritori şi cuceriţi deopotrivă, cu pietrele încălzite din hamamuri, cu mirosul cafelei turceşti sau a ceaiului fierbinte, cu agitaţia din bazar sau din parcurile de distracţie, cu opulenţa hotelurilor construite parcă după modele venite din alte lumi, chiar dacă "Made in Turkey" nu e întotdeauna un slogan care vinde, atunci când vine vorba de turism, rareori găseşti ceva mai bun.
Şi, ca un cuceritor de tip nou, un cuceritor capitalist, turistul vine sa ia totul, pentru că vrea tot ce este mai bun, vrea încântarea Orientului, dar şi comoditatea şi modernitatea Occidentului. Iar Antalya are totul de oferit. AGERPRES (A - autor: Adrian Ţone, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ROMATSA plătește peste 19 milioane lei pentru pază și servicii de curățenie
Regia Autonomă ''Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian'' - ROMATSA organizează două licitații deschise, una pentru pază și monitorizare la sediile instituției, cu o valoare totală a contractului de 9,1 milioane lei și una pentru servicii de curățenie, cu o valoare a contractului de 11 milioane lei, fără TVA, potrivit unui anunț de
Șeful Salvamont Maramureș: Anul trecut am salvat 153 de cetățeni ucraineni; e tragic ce se întâmplă în țara vecină
Salvamont Maramureș a avut anul trecut 360 de intervenții și a salvat 477 de persoane, Maramureșul fiind din punct de vedere turistic un județ sigur, a transmis șeful salvatorilor, Dan Benga, la o întâlnire cu jurnaliști și tur-operatori. Din total, 71 de acțiuni de salvare s-au desfășurat în munți, în urma cărora au fo
Conturile Spotify pot fi monetizate fraudulos prin numeroase canale obscure (Eset)
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase care pot fi monetizate prin multiple canale, inclusiv pe dark web sau, din ce în ce mai des, în rețelele obscure ale Telegram, avertizează experții Eset. Potrivit unui articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, platforma de streaming mu
APCE: România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix energetic dominat de surse curate, a anunțat Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica. De asemenea
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni seara pentru meciul Dinamo - Universitatea Craiova
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni pentru preluarea spectatorilor meciului Dinamo - Universitatea Craiova, iar liniile 86, 90, 104 și 143 ar putea fi deviate, potrivit unei informări a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 10
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde
Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%
România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20
Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin
CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători
Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit