logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Un botoşănean a primit o şansă la o viaţă normală după şase ani de aşteptare a unui transplant de rinichi

Imagine din galeria Agerpres

De câteva zile un bărbat în vârstă de 38 de ani din judeţul Botoşani a început o nouă viaţă, după ce medicii de la Spitalul Dr.C.I. Parhon i-au transplantat un rinichi în urma unei prelevări făcute de la o persoană aflată în moarte cerebrală.

În cei şase ani de când face dializă şi se află pe lista de aşteptare, Constantin Bezede a fost chemat de patru ori să vină la Iaşi în vederea posibilităţii unui transplant renal. De fiecare dată însă s-a găsit alt bolnav de pe listă care să aibă o compatibilitate mai bună cu donatorul decât a sa. De fiecare dată s-a întors acasă, în comuna Ungureni, unde a sperat că într-o bună zi şansa îi va surâde şi lui.

Constantin Bezede face acelaşi drum pentru şedinţele de dializă de şapte ani, de trei ori pe săptămână. Când vocea de la telefon i-a spus că trebuie să vină la Iaşi pentru transplant, botoşăneanul a crezut că va bate drumul în zadar. Deşi au trecut câteva zile de când are un rinichi nou, nici acum nu-i vine a crede că poate începe o nouă viaţă. Cu o strângere de inimă, dar fără a-şi pierde speranţa, Constantin speră că de acum încolo îşi va putea găsi un rost şi îşi va putea întemeia şi o familie.

"M-am îmbolnăvit în 2012, la 31 de ani. E o vârstă fragedă. Practic, e începutul vieţii de adult. Am ajuns la spital direct din câmpul muncii, pentru că începusem să nu mă simt bine. Aveam crampe puternice. M-am dus la medicul de familie. El m-a trimis la nefrolog. M-au oprit la investigaţii şi nu au vrut să mă mai lase acasă pentru că ureea şi creatinina aveau valorile modificate. A doua zi dimineaţă mi-au pus un cateter şi m-au băgat în dializă", povesteşte de pe patul de spital Constantin.

Primele şedinţe de dializă s-au dovedit a fi foarte dificile pentru botoşănean. El spune că atât fizic, cât şi psihic nu era pregătit pentru astfel de proceduri. În cele din urmă şi-a dat seama că este o şansă de viaţă.

"Trei luni de zile a fost foarte greu pentru mine. Nu ştiam ce să fac, eram disperat, nu mă regăseam. De fapt, nu eram informat, nu ştiam ce e aia dializă. Nu ştiam ce e dializa. Mă gândeam numai la moarte. Ţin minte că a venit la mine o infirmieră, m-a luat de mână şi m-a întrebat 'Da' vezi?', 'Vai de mine, trebuie să îmi pierd şi vederea?'... Nu ştiam ce e aia dializă. Mă gândeam că mai am două zile şi mor. Acum pot spune că e o şansă la viaţă chiar dacă este obositoare", povesteşte Constantin.

Timp de şapte ani, de trei ori pe săptămână, Constantin urma aceeaşi rutină a şedinţelor de dializă. În tot acest timp nu a încetat să muncească, iar din când în când să îşi făurească şi vise pentru ziua în care va avea o viaţă mai bună şi va scăpa de dializă.

"Nu pot să spun că am renunţat la muncă sau la toate. Am dus o viaţă decentă. Am ţinut regim, nu am făcut eforturi, nu am încălcat regulile şi sfaturile date medici. Au fost dialize timp de şapte ani, de trei ori pe săptămână. Dacă ţineam regimul îmi era bine, dacă nu, nu", mărturiseşte bărbatul.

El spune că nu este omul care îşi pierde curajul uşor. Drept dovadă, de patru ori a fost chemat la spital pentru transplant renal. De fiecare dată însă altcineva a fost beneficiarul.

"Nu aveam de ce să îmi pierd curajul. Dacă nu era nici de data aceasta, mai veneam încă de cinci ori de acum încolo. Stăteam mereu cu telefonul la încărcat. Mereu aveam grijă să fie încărcat, să am semnal, pentru că nu aveam când să ştiu când voi primi telefon pentru a fi chemat la spital. Putea să fie luni, marţi, miercuri, să fie de Crăciun, de Paşte. Pe data de 31 anul trecut am primit telefon. Nu am putut veni pentru că aveam o infecţie dentară", mai spune bărbatul.

Telefonul a sunat şi într-o zi de la sfârşitul lunii octombrie. După ce familia unei femei de 44 de ani din Iaşi aflată în moarte cerebrală din cauza unui accident vascular cerebral a fost de acord cu donarea organelor şi ţesuturilor.

"Telefonul ăsta, al cincilea, pe care l-am primit am crezut că e pentru a face nişte analize şi credeam că mă întorc înapoi. Dar primele patru ori când veneam aici în speranţa transplantului parcă nu mai ajungeam. Aveam mari emoţii. Emoţii erau şi până veneau rezultatele analizelor, rezultatele de compatibilitate. Acum am crezut că iar voi face nişte analize şi voi pleca spre casă. O clipă nu m-am gândit că va fi şansa mea. Am aflat în timp ce mă duceau în sala de operaţie. Mi-au spus 'hai, gata, mergem', 'păi unde să mergem?', 'te operăm, mergem în sala de operaţie'. Mi-am sunat fratele, după care am intrat în sala de operaţie, am urcat pe masă, iar acolo am ieşit cu o nouă şansă la viaţă", povesteşte Constantin.

Acum, el spune că speră că îşi va putea întemeia o familie şi astfel să aibă "un rost pe Pământ".

"Încă nu am ajuns să mă gândesc la care va fi primul lucru pe care îl voi face când ies din spital. În primul rând, aş vrea să pot mulţumi familiei care a fost de acord cu donarea. Şi-au pierdut un membru de familie, e un lucru foarte dureros, dar în schimb şi-a câştigat alţi membri. Este o familie generoasă care a salvat alte vieţi şi a dat posibilitatea ca noi să avem o viaţă mai bună. Ar fi greu pentru noi fără astfel de gesturi, lista de aşteptare pentru transplant e foarte lungă. Ar fi cât mai bine ca tot mai mulţi dintre noi să facem astfel de gesturi pentru a da o şansă la viaţă altor tineri. Eu am avut o şansă. Simt că am renăscut. Dacă ar da Dumnezeu, mi-aş dori să am o familie. Ar fi frumos ca la 37 de ani să fie un nou început, cât o mai fi să trăiesc de acum încolo", mai spune bărbatul.

Constantin Bezede este unul dintre cei doi pacienţi cărora medicii le-au transplantat pe 31 octombrie rinichii prelevaţi de la o femeie aflată în moarte cerebrală. Medicii spun că operaţia a decurs bine, fără probleme. Cel de-al doilea transplant renal a fost făcut unui ieşean în vârstă de 33 de ani care din luna ianuarie a început să facă dializă din cauza unei afecţiuni cronice.

"A fost o intervenţie complexă, cele două intervenţii fiind efectuate în paralel. Din fericire, aceste eforturi ale personalului Spitalului Parhon din Iaşi au dus la schimbarea vieţii a doi oameni. Atât în numele beneficiarilor, cât şi al echipei medicale, mulţumim în mod deosebit familiei donatoare care printr-un gest altruist a reuşit să schimbe vieţi. Aceste persoane care îşi vor putea reface viaţa în urma acestor transplanturi", a spus conf.univ.dr Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Dr C.I.Parhon.

Acesta este cel de-al 17 lea transplant renal efectuat la Iaşi de la începutul acestui an, şase dintre acestea fiind făcute cu organe prelevate de la persoane în moarte cerebrală. AGERPRES / (A - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i

Sanatate 16-04-2025 17:30

Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale

Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul

Sanatate 16-04-2025 16:10

Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS

Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con

Sanatate 16-04-2025 13:44

Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor

Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C

Sanatate 15-04-2025 17:17

Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până

Sanatate 15-04-2025 16:19

Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități

Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național

Sanatate 15-04-2025 15:07

Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro

Sanatate 15-04-2025 14:02

INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 15-04-2025 11:48

Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății

Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î

Sanatate 15-04-2025 11:45

Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă

Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp

Sanatate 15-04-2025 11:17

Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț