REPORTAJ VIDEO Ambrozia - pericolul din extrasezon care poate contribui la dezvoltarea altor alergii
Numărul pacienţilor afectaţi de polenul ambroziei este în continuă creştere, avertizează medicul alergolog Poliana Leru, care atrage atenţia şi asupra faptului că acest tip de alergie poate afecta pe oricine este expus, chiar dacă nu are un istoric alergen.
"Ambrozia este o problemă de sănătate publică şi de mediu. Nu este o problemă nouă. Vorbim despre ambrozie din punct de vedere medical de decenii. Eu mă ocup în mod special de alergia la ambrozie de peste 10 ani. În Occident, este o problemă intens dezbătută şi care preocupă lumea medicală, lumea ştiinţifică, de peste 30 de ani. Este o buruiană, care, fiind o plantă invazivă, s-a tot extins progresiv. Pe măsură ce s-a extins, oamenii au început să se sensibilizeze la polenul pe care planta îl produce în perioada de înflorire. Pacienţii au început să vină mult mai repede decât în anii trecuţi. În anii trecuţi, veneau după doi - trei ani, când sufereau, în aceeaşi perioadă - vara. La început, îmi spuneau că sunt răciţi, acum au început deja să îmi spună: 'cred că am alergie la ambrozie!'", a declarat, pentru AGERPRES, medicul specialist.
Mai mult decât atât, alergia la ambrozie poate duce la hipersensibilizarea organismului şi creează cadrul propice pentru dezvoltarea unor alte alergii, potrivit informaţiilor prezentate de Poliana Leru.
"Atunci când expunerea la un alergen de mediu este intensă şi când alergenul este unul puternic, cum este polenul de ambrozie, poate să se producă o alergie şi la cei care nu au avut, până atunci, niciodată şi care nu se ştiau alergici. Cumva, acesta este un aspect nou, surprinzător şi, în acelaşi timp, îngrijorător al alergiilor produse de ambrozie: faptul că din ce în ce mai mulţi oameni care nu se ştiau alergici devin alergici la ambrozie. Le modifică sistemul lor imunitar şi le creează o susceptibilitate crescută şi faţă de alte alergii", a subliniat medicul.
Ea a făcut referire şi la nevoia unei strategii naţionale de combatere şi de control în cazul ambroziei, care să fie susţinută de instituţiile de sănătate publică şi completată de o serie de măsuri administrative.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
"Privind în jur şi văzând cât de multă ambrozie există în oraş, este deja cam târziu. Pentru a recupera timpul, ar trebui ca legea să se aplice extrem de prompt şi foarte consecvent. M-aş fi aşteptat să existe sute de amenzi în acest an. (...) Legea spune ca proprietarii de terenuri să îşi cureţe terenurile până la data de 30 iunie. Este un termen. Ar fi trebuit să cureţe terenul de ambrozie. M-aş fi aşteptat să existe sute de amenzi pentru că nu au fost curăţate terenurile. (...) Ar trebui să se aplice ceea ce eu numesc o strategie naţională de combatere şi de control al plantei, pe de o parte ca factor agresor de mediu şi, pe de altă parte, a bolilor pe care le produce ea, alergiilor respiratorii, bolilor alergice. Pentru asta avem nevoie de o strategie, de ceva mult mai coerent, de susţinerea instituţiilor de sănătate publică, avem nevoie de cercetare, avem nevoie de mecanisme de control al acestor legi şi de măsuri administrative", a susţinut medicul alergolog.
Potrivit specialistului, numărul persoanelor care se adresează alergologilor cu privire la efectele ambroziei se dublează de la an la an. De obicei, spune Poliana Leru, simptomele apar în perioada august - septembrie.
În Bucureşti, oamenii afectaţi de alergii s-au adunat, la sfârşitul săptămânii trecute, într-un protest în Parcul Kiseleff, dar au creat şi o platformă online unde semnalează locurile în care ambrozia este abundentă şi unde şi cum ar trebui intervenit.
"Este un semnal de alarmă care trebuie tras din ce în ce mai mult. Trebuie mediatizat foarte mult pentru că oamenii chiar nu cunosc cum arată ambrozia. Problema cea mai mare este faptul că legea care există în momentul de faţă, Legea 62/2018, nu dă dreptul autorităţilor să poată interveni pe terenurile proprietate-privată pe care această plantă creşte, pentru a o eradica", a afirmat unul dintre protestatari.
Cei afectaţi de alergia la ambrozie subliniază faptul că nu este vorba despre "un moft", ci că problema cu care ei se confruntă este una care le afectează în mod real sănătatea.
"Autorităţile ar trebui să ne ajute an de an. Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii sunt cele trei autorităţi care ar trebui să ducă, periodic, campanii de informare privind aceste efecte ale buruienii de paragină. Le fac? Nu le fac! De aceea suntem noi, astăzi, aici", a declarat Ionela Năstase, organizator al protestului.
Evenimentul care a avut loc în Parcul Kiseleff - "Tu ştii cum arată ambrozia?" - este parte din campania de informare "Viaţa fără ambrozie", care are ca scop creşterea gradului de conştientizare a importanţei aplicării Legii 62/2018.
Organizatorii estimează că, în România, populaţia expusă la polenul de ambrozie atinge aproximativ 6 milioane de oameni.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Ambrozia mai este cunoscută sub denumirile populare de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei. Este o plantă cu talia semi-înaltă de 50 - 100 cm, uneori chiar mai înaltă la maturitate, cu rădăcina pivotantă foarte dezvoltată de 1,2 - 1,5 metri. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative până la 40 de ani. Este suficientă o concentraţie de polen în aer de sub 30 de grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacţie alergică. În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3 - 4 ani). Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august - septembrie.
Potrivit Legii 62/2018, în scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei. Beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei. Fiecare proprietar (stat sau privat) trebuie să îşi întreţină terenurile, să nu le lase în paragină. Amenzile sunt cuprinse între 750 şi 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 5.000 şi 20.000 de lei în cazul celor juridice.AGERPRES/(AS - autor: Mihuţ Năstăsache, imagine: Cătălin Soci, Alfred Schupler, montaj: Traian Codruț Arsenescu, editor: Andreea Rotaru, editori online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale
Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l
Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir
INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie
Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza
Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est
La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia
Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i
Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale
Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul
Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS
Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con
Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor
Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C
Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până
Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități
Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național
Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni
Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro
INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă
Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății
Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î
Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă
Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp
Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț