REPORTAJ Cluj: UNTOLD, festivalul la care sute de mii de tineri caută fericirea

Zeci de mii de mâini s-au deschis larg, ca în faţa unui tsunami, când boxele, înalte cât casa şi cu sonorul la maximum, au eliberat primul val de decibeli.
A urmat val peste val şi trupurile aflate în faţa lor zvâcneau dezarticulat, ca în spasme induse de şocuri electrice. Ficatul, plămânii, inima şi celelalte măruntaie vibrau şi ele în trupurile încordate. DJ-ul se urcă pe platforma scenei, îşi ridică mâinile şi apoi le leagănă alternativ spre stânga şi spre dreapta, iar puhoiul de braţe din faţa sa îi urmează, sincron, exemplul.
"E ca o descătuşare de energie", spune Ana, una dintre participantele la festivalul UNTOLD.
"Oamenii vin la festival ca să evadeze din lumea reală. Aici, pentru patru zile aterizezi într-un univers complet paralel, unde niciuna din regulile uzuale nu se aplică. La festival nu mai contează faptul că nu ai plătit chiria, că te-a părăsit iubita sau încălzirea globală. Intri într-o lume a luminilor, a sunetului, a vibraţiilor, alături de mii de oameni care se simt bine. Aici poţi să te îmbraci cu cele mai nebuneşti haine, să zbieri cât de tare poţi, să dansezi 'like nobody's watching', să pleci acasă cu cine vrei sau să nu pleci acasă deloc. Pentru patru zile, viaţa oamenilor de la festival se învârte în jurul ideii de fericire şi a celui mai uşor mod de a o obţine, lucru de care de multe ori nu mai avem timp în 'viaţa reală'", adăugă ea.
Ana are 19 ani şi e din Cluj, unde se desfăşoară UNTOLD, dar sunt tineri ca ea care au venit la festival de la mii de kilometri. Tiago, care este student şi are 21 de ani, a venit din Brazilia.
"Am ajuns aici acum două zile. Am venit în principal pentru că e un festival diferit. E foarte 'fain'. Am aflat de la un prieten care trăieşte în România. Nu am venit pentru vreun artist anume, am venit aici pentru experienţă, să văd cât de multe lucruri din festival. Îmi place foarte mult să dansez şi ieri am fost pe la toate scenele pe la care am putut şi mi-a plăcut foarte tare. În primul rând am venit aici pentru muzică, îmi place foarte tare muzica de la Untold şi în al doilea rând am venit aici pentru oamenii festivalului, pentru că toată lumea e aici pentru acelaşi scop, e o energie care uneşte oamenii; te duci, te plimbi prin parc, vezi oameni, te conectezi cu ei, pentru că ştiţi că toţi sunteţi aici pentru acelaşi motiv", spune Tiago.
Potrivit organizatorilor, în cele patru zile ale festivalului se adună peste 360.000 de persoane, cam cât populaţia municipiului Cluj-Napoca, venite de pe toate continentele.
"Avem participanţi din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, ţări exotice, precum Brazilia, Argentina, foarte mulţi care au venit din Asia - China, India. Avem din Australia. Şi, sigur, sunt foarte mulţi care vin din Europa, din ţări ca Marea Britanie, Olanda, Belgia, Franţa, Italia. Sunt din peste 30-40 de ţări. Majoritatea celor care vin la festival au vârsta cuprinsă între 19 şi 29 de ani, apoi e categoria 30-40, dar sunt şi copii, care sub 7 ani pot să vină gratuit însoţiţi de părinţi, până la persoane, cum am avut în anii precedenţi, o doamnă care l-a adus pe tatăl ei de 82 de ani. Iată că vârsta, până la urmă, nu mai e o barieră, iar genurile muzicale sunt diferite în festival", spune Edy Chereji, director de comunicare şi marketing la UNTOLD.
Mulţi sunt vopsiţi pe faţă, pe păr, au frizuri felurite, haine franjurate sau fâşii din diferite materiale cu care îşi acoperă parţial trupurile. Râd, vorbesc tare, beau, dansează, stau tolăniţi în iarbă. Fac cam tot ce le trece prin cap.
Edy Chereji explică şi succesul festivalului de la Cluj.
"Untold a devenit un fenomen pentru foarte mulţi tineri din România. Cumva am reuşit să creăm imaginea aceasta că este cea mai tare experienţă la care poţi participa într-un an; e vorba de un tânăr cu posibilităţi medii, pentru că pentru cineva care are foarte mulţi bani, s-ar putea să-şi permit să facă, nu ştiu, sărituri cu paraşuta în Marele Canion. Tinerii caută lucrul acesta. Pe de altă parte - o spun studiile din ultimii ani - tinerii din ziua de azi caută mai puţin proprietăţi, să achiziţioneze bunuri, ci caută mai mult să achiziţioneze experienţe. Atunci, un astfel de festival de patru zile, cu zece scene, cu foarte multe activităţi reprezintă o oportunitate de a acumula experienţe, de a-şi face amintiri care să le rămână peste ani. Cred că acesta este unul dintre motivele principale: faptul că vin aici, se întâlnesc cu prietenii, e un loc de socializare. Cred că am şi creat în ultimii ani sentimentul acesta de teamă de a nu rămâne pe dinafară, cumva s-a creat dorinţa aceasta de a fi aici, că dacă nu eşti aici în perioada festivalului, cumva nu contezi", susţine Edy Chereji.
Psihosociologul Petru Iluţ, profesor universitar, spune că tinerii caută astfel de experienţe în care să-şi descătuşeze energiile, dar şi să-şi etaleze personalitatea. Ei caută bucuria.
"Tinerii e clar că asta caută. Vedeţi, de exemplu, celebrul festival Woodstock. Într-un fel, mişcarea aceasta hippie e recurentă. E libertate, e descătuşare, e întâlnirea cu alţii, e şi prilejul de a arăta cum eşti îmbrăcat, ce culori ai în păr, dacă ai adus ceva inedit. Dar, dincolo de asta, este pur şi simplu ce spun şi ei, o descătuşare. Însă, dincolo de descătuşare, şi dacă ar trăi numai în seninătate în rest, este o încântare o astfel de experienţă. Nu e determinată numai de frustrări şi complexe. În sine, de la natură, omul e făcut să trăiască bucuria, să trăiască emoţia. Dansul şi cântecul sunt la toate triburile, de când există omul. Sunetul trebuie să fie de o anumită intensitate, de o anumită vibraţie, ca să-i excite şi mai mult. Aşa trebuie să fie, ca să intre în trepidaţii, în transă. Eu mă bucur de bucuria lor", spune Petru Iluţ.
Ajuns la a cincea ediţie, UNTOLD se desfăşoară în parcul din centrul Clujului, în perioada 1-4 august, se numără printre cele mai bine cotate astfel de festivaluri din lume, iar printre artiştii importanţi din acest an se află Robbie Williams, Armin van Buuren, Bastille, David Guetta, Martin Garrix. AGERPRES/ (A - autor: Marius Septimiu Avram, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință
Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-
Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne
Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului
Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă
Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve
REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT
Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir