logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua Iei/ REPORTAJ Mureş: Tradiţia portului popular, revitalizată cu fonduri UE la Ideciu de Jos

Image

Primăria comunei Ideciu de Jos a reuşit să achiziţioneze 24 de porturi populare complete prin proiectul ''Dezvoltarea activităţilor culturale ale comunei Ideciu de Jos prin achiziţionarea de costume populare'', depus prin Grupul de Acţiune Locală ''Defileul Mureşului Superior'', pentru care a obţinut finanţare europeană.

Motivul pentru care Primăria Ideciu de Jos a decis să cumpere cele 24 de porturi populare - constând în cămăşi, pieptare, pantaloni, catrinţe, poale, năframe, cuşme, zurgălăi şi încălţăminte - a fost acela de a relua o tradiţie întreruptă brusc în urmă cu aproape 15 ani, odată cu dispariţia Ansamblului folcloric "Jocuri din bătrâni".

"Proiectul a fost depus pe Măsura 'Ocrotirea moştenirii rurale şi dezvoltarea turismului' şi am achiziţionat cele 24 de costume populare, 12 costume populare pentru adulţi (6 pentru fete, 6 pentru băieţi), precum şi 12 costume populare pentru copii (6 pentru fete, 6 pentru băieţi). Porturile populare sunt din zona noastră, iar valoarea totală a achiziţiei a fost de 40.000 de lei, a fost şi o cofinanţare din partea Primăriei de 12.000 lei. Important este că le avem şi le putem îmbrăca la festivalurile şi evenimentele la care vom lua parte. La nivel de comună a existat un ansamblu folcloric foarte cunoscut 'Jocuri din bătrâni' dar, din păcate, de 10-15 ani nu mai este acel ansamblu din cauza plecării multor tinerilor din localitate, peste hotare sau în alte părţi. Noi am decis să refacem acel ansamblu şi am deschis o nouă asociaţie, 'Zestrea Ideciului', avem momentan o echipă de dansuri de adulţi, dar dorim să facem şi o echipă de dansuri pentru copii. Pentru noi am considerat că acest lucru este foarte important. Porturile sunt din zona noastră, dar pe fonduri europene nu pot fi cumpărate de la un meşteşugar care face numai cămaşa sau numai cheptarul, aşa că a trebuit să găsim o societate - care a fost foarte greu de găsit - care să le procure pe toate", a declarat primarul comunei Ideciu de Jos, Lucian Laurean Feier.

 

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES


Edilul a spus că în cel mult două luni va fi înfiinţat şi ansamblul de jocuri populare format din copii.

Lucian Laurean Feier a precizat că Ideciu de Jos are ca obiectiv promovarea culturilor tradiţionale româneşti, apărarea valorilor cultural-artistice, a cântecului şi jocului popular românesc, a datinilor locale şi zonale, dezvoltarea economică şi socială, protejarea mediului şi a naturii, precum şi sprijinirea activităţilor sportive sau cultural-artistice.

Unul dintre cele mai importante evenimente din comună este Târgul Băilor, organizat în prima duminică a lunii august, unde, pe lângă muzică populară şi uşoară, festivalul pune accentul pe expoziţii de obiecte tradiţionale ale meşterilor populari, obiecte de artizanat, picturi de icoane şi porturi populare.

Experţii în materie de porturi populare, cum este şi meşteşugarul Cornelia Mircea, cunoscută ca şi Cornelia lu' Nemţucu în satul Deleni, aparţinând comunei Ideciu de Jos, susţin că porturile populare achiziţionate de primărie sunt foarte frumos lucrate şi păstrează motivele populare specifice zonei, precum şi culorile.

"Se apropie de autentic, dar ca să faci autentic nu mai ai cum în zilele noastre, pentru ca să faci autentic îţi trebuie pânză de casă, îţi trebuie zadii (catrinţa) cusute cu mâna, cu mătase, dar îs făcute frumos, se apropie foarte mult de autentic, nu ne putem aştepta să mai fie la fel ca cele vechi, pe care le scoatem de la naftalină acum. Acelea sunt autentice. (...) M-au întrebat şi pe mine, dar eu, având multe costume de făcut, nu am putut să îmi iau angajamentul că le pot face. Pentru nepoţică lucrez eu mai mult, acum am terminat al douăzecilea costum popular, fiindcă e cântăreaţă de muzică populară. Lucrez pentru noi, pentru casă, dar ca să mă apuc de aşa lucru mare, nu pot. Acolo unde le-au făcut lucrează mai multe femei în asociaţie, de aceea au putut. Sunt foarte frumoase, lucrate bine, lucrate manual, îmi plac", a spus Cornelia Mircea, care a împlinit 65 de ani.

 

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES


Femeia a povestit că sunt foarte migălos lucrate şi apreciate iile ei şi ale nepoatei sale, Diana Camelia Tişe, care, deşi are doar 11 ani, este una dintre cele mai talentate cântăreţe de muzică populară din zonă.

"Luni de zile lucrez la o cămaşă, poate chiar un an, depinde de cum e costumul, nu se face aşa de repede. Acestea care sunt pe pânză sunt foarte greu de lucrat, nu sunt făcute pe materiale de prăvălie, ci pe pânză de casă. Am ţesut demult şi eu pânză, dar până să ţeşi e mult de lucru, trebuie semănată cânepa, trebuie adunată, topită, meliţată, pieptănată şi apoi toarsă, apoi fiartă. Abia apoi poţi pune pe război şi face pânza. Nu ştiu să mai facă cineva, pe la noi prin sat nici costume nu mai face nimeni, poate fac pe undeva, dar nu ştiu", a spus Cornelia Mircea.

La evaluarea porturilor populare achiziţionate de Primăria Ideciu de Jos, Cornelia Mircea a fost îmbrăcată într-un port tradiţional foarte vechi, care a inclus şi o catrinţă cu trup vânăt, despre care crede că are în jur de 150 de ani, care a devenit extrem de rară, deşi cândva era larg răspândită în zonă.

"E foarte veche, e catrinţa bunicii mele, cred că are 150 de ani. Puţine mai sunt din acestea fiindcă nu s-au mai păstrat, acum le mai scot bătrânii de prin lăzi, cei care nu le-au stricat. Am avut norocul să o primesc şi aşa o am. Eu cos de tânără costume populare. Şi costumele pe care le-am avut de fată de acasă toate sunt cusute de mâna mea, pentru mine asta e relaxare, chiar dacă nu dorm, iau acul în mână, mă pun pe scaun şi e ca şi cum m-aş fi odihnit. Nepoata mea are o foarte mare dragoste pentru portul popular, pentru cântat şi mă bucur foarte mult că la noi în familie avem aşa ceva, pentru noi e o comoară mare. Mai sunt tineri atraşi, în satul nostru, la Deleni, nu, dar aici în Ideciu mai sunt tineri care cântă, femei care mai fac porturi, cine are în casă un artist trebuie să mai lucreze şi de mână, că n-ai ce face", a susţinut Cornelia Mircea.

Nepoata Corneliei Mircea, Diana Tişe, la cei 11 ani ai săi, uimeşte deja publicul atât prin porturile sale populare, cât şi prin vocea ei, având deja numeroase trofee câştigate, ultimul fiind Trofeul Gold la ediţia a III-a a Braşov Live Festival din acest an.

 

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES


Diana a fost îndrumată să cânte de mama ei, care i-a şi compus cântecele, dar şi de educatoarea sa, care a remarcat că fetiţa are o voce foarte frumoasă încă de la vârsta de 3 ani.
 

"Mama m-a îndrumat şi educatoarea mea mi-a spus că am voce şi ar trebui să încerc. Primul meu concurs a fost la 6 ani, a fost un concurs mai mic, apoi am fost la mai multe. Acum câţiva ani am ajuns la canto unde domnul profesor Marian Someşan ne duce pe toţi la concursuri, iar acolo se vede ce muncim. Primul concurs fost la 6 ani, 'Pot să fiu o stea', nu mai ştiu ce premiu am luat, dar am simţit ceva ce nu pot să descriu. De trei ani şi jumătate am început să fac canto şi mă bucur că am nimerit la un profesor care mă ajută să merg tot mai sus. Am douăzeci de porturi populare, al douăzecilea acum îl termină bunica. Eu îndrăgesc mult folclorul şi mă bucur că are cine mă susţine. Am fost curioasă să văd cum face bunica aceste porturi, am luat şi acul în mână, dar eu nu prea mă pricep să cos. Mai bine cânt", a declarat Diana Ţişe, care s-a arătat foarte mândră de costumele populare pe care le poartă, mai ales că oamenii i le admiră şi i le studiază în detaliu.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, anual, la 24 iunie, începând din 2013, în ţara noastră şi în comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe din întreaga lume. Tema de anul acesta a Zilei Universale a Iei este ''Sustenabilitate şi Identitate culturală''. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir