REPORTAJ/Mureş: Cinci tinere s-au întrecut în finala concursului 'Roman Boianciuc', menit să promoveze viorile făurite la Reghin

Cinci tinere din România şi din Cipru s-au întrecut în finala primului Concurs Naţional de Vioară cu Participare Internaţională "Roman Boianciuc", organizat la Reghin pentru promovarea viorilor făurite aici, locul I şi vioara de maestru revenindu-i Dorei Lăpuşte, studentă la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.
Directorul Casei de Cultură din Reghin, Vasile Conţiu, gazda Concursului Naţional de Vioară cu Participare Internaţională "Roman Boianciuc", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în finală s-au calificat cinci concurente, fiind departajate cu greu de juriu, iar Dora Lăpuşte a fost urmată în clasament de Maria Marica, de asemenea de la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, pe locul III s-a clasat Florentina Stoica, elevă din Ploieşti, fiind acordate şi două menţiuni, pentru Annisia Iacovou din Cipru şi Theodora Ciurezu din Braşov.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES FOTO
Câştigătoarea concursului, Dora Lăpuşte, pe lângă premiul de 1.500 euro a ales astfel una dintre cele 11 viori de maestru expuse la Casa de Cultură din Reghin, evaluată la 5.000 euro, care purtau doar numere, nu şi numele lutierilor, astfel încât competitorii să nu fie influenţaţi în alegerea lor.
Vioara de maestru aleasă a purtat numărul 9, iar în final a aflat că aceasta este construită de unul dintre cei mai titraţi lutieri mureşeni, Francisc Gyorke, cel care, în anul 2012, a ocupat locul III la secţiunea contrabas a concursului de la Cremona.
Primele trei locuri au primit ca trofeu replica în miniatură a Monumentului Viorilor din municipiul Reghin, realizată chiar de sculptorul Barothi Adam, cel care a şi conceput monumentul în urmă cu aproape 20 de ani, înalt de peste 7,30 metri şi pentru care s-au folosit 660 de kilograme de bronz.
Juriul Concursului Naţional de Vioară cu Participare Internaţională "Roman Boianciuc" a fost alcătuit din personalităţi ale lumii muzicale naţionale şi internaţionale, precum doctor docent Kapás Géza la Academia de Muzică "Liszt Ferenc" Budapesta, Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Nicuşor Silaghi de la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca, maestrul Florin Ionescu Galaţi şi Vasile Conţiu, directorul Casei de Cultură Reghin.
"Nivelul concurenţilor a fost foarte bun pentru prima ediţie. Juriul a decis să trimită cinci concurenţi în finală, am avut câteva dezbateri serioase. Dacă am trimis cinci, înseamnă că şi al şansele a fost la diferenţă mică de punctaj. În concurs au fost numai fete", a declarat, pentru AGERPRES, profesor universitar doctor Nicuşor Silaghi de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.
Cât despre cele peste 50 de instrumente muzicale cu coarde şi arcuş - incluzând viori, viole, violoncele şi contrabaşi, inclusiv o serie de viori de colecţie aparţinând celui care a fondat prima fabrică de viori la Reghin, Roman Boianciuc, expuse în premieră de către Asociaţia Lutierilor din România, în expoziţia primului Concurs Naţional de Vioară cu Participare Internaţională "Roman Boianciuc' de la Reghin - profesorul Nicuşor Silaghi, cel care a testat fiecare instrument în parte, a spus că este încântat, fiind încântat de mare parte din exponate.
Foto:(c) Dorina Matiş/AGERPRES FOTO
"Unele instrumente impresionează prin calitatea sunetului, altele prin forţă, prin strălucire, unele răspund mai uşor, altele mai greu, fiecare are calităţi - am remarcat câteva, una a domnului Boinaciuc (violă din 1973, restaurată, n.r.), una a domnului Claudiu Mare, îmi place că întruneşte cele mai multe calităţi, are şi strălucire, are şi forţă şi răspunde uşor, deci din toate registrele satisface. Patru viole mi-au plăcut în mod deosebit. Mă bucur că Asociaţia Lutierilor din Români a salvat viola domnului Boianciuc pentru că am înţeles că era propusă la casare şi era păcat, e un gest foarte frumos. E ca şi cum ai salva viaţa cuiva şi care merită să trăiască fiindcă face bine celor din jur. Viorile sunt nu toate foarte echilibrate, însă eu am distins 3-4 dintre ele. Evident că toţi am vrea să avem instrumente de milioane de euro, dar avem viori care prin sunet, dacă nu acum, în viitor, vor fi comparabile cu viorile italiene. Sunt diferite, fiecare are calităţile ei, sunt lucrate foarte frumos, unele sunt remarcabile atât ca aspect, cât şi ca sunet. Sunt mulţumit de ce văd, cred că sunetul ar trebui să fie primordial. Eu aş lua cu mine vreo şase din expoziţie", a susţinut prof. univ. dr. Nicuşor Silaghi.
Dintre cele trei viori ale lui Roman Boinaciuc care au fost expuse la Reghin pe perioada concursului, una aparţine familiei lutierului, iar două au fost găsite între instrumentele propuse de casare la o filarmonică din ţară, fiind restaurate de către membrii Asociaţiei Lutierilor din România.
Expoziţia de la Reghin a fost realizată de cei 27 de membri ai Asociaţiei Lutierilor din România, care includ şi fabricile specializate, nu doar lutierii, şi au fost expuse 30 viori, 10 viole, 10 violoncele şi câţiva contrabaşi, plus o gamă de chitare şi mandoline aparţinând Hora Reghin.
Cât despre viorile lui Roman Boianciuc, construite în 1973, recuperate şi restaurate de Asociaţia Lutierilor din România, se doreşte ca acestea să rămână în patrimoniul asociaţiei, care se angajează ca în schimbul instrumentelor care erau pe punctul de a fi casate, să confecţioneze o violă nouă.
"Ne bucurăm că am reuşit să aducem în oraş viorile construite de maestrul Roman Boianciuc, le-am cules din diferite locuri din ţară, într-o stare destul de proastă, ne-am angajat să le reparăm şi să le aducem într-o stare de funcţionare. S-a şi cântat pe ele, părerile sunt bune şi ne bucurăm că am reuşit să le restaurăm, ne bucurăm că ne-au ieşit. Dacă concursul de interpretare se numeşte Roman Boianciuc, atunci şi noi ne-am simţit obligaţi să ne aducem aportul, pentru că ceea ce înseamnă construcţia de viori în Reghin a pornit de la domnul Roman Boianciuc. Atunci am venit cu partea noastră de expoziţie şi cu sprijin, în sensul că Marele Premiu este o vioară de maestru construită de unul dintre lutierii din Reghin. Au fost construite 11 viori de maestru, fiecare poartă un număr pentru a nu influenţa sau favoriza pe cineva, iar câştigătorul îşi alege singur vioara. Numele lutierului va fi dezvăluit după ce se va face alegerea instrumentului", a declarat preşedintele Asociaţiei Lutierilor din România, Claudiu Mare.
Pentru promovarea viorilor confecţionate la Reghin, oraş considerat Cremona României, organizatorul Festivalului Internaţional "Virginia Zeani", Marian Jurgiu, a iniţiat în premieră Concursul Naţional de Vioară cu Participare Internaţională "Roman Boianciuc", pentru violoniştii tineri cu vârste de până în 26 de ani, a cărui finală s-a încheiat în urmă cu o seară.
"Concursul s-a adresat tinerilor violonişti români şi străini, cu vârsta de până la 26 de ani (concurenţi născuţi nu mai devreme de anul 1993). După experienţa cu Festivalul Regal de Operă 'Virginia Zeani', care a devenit emblema culturală a judeţului Mureş, onorând cea mai mare voce a României şi una dintre cele mai mari din lume, în persoana Virginiei Zeani, iată că a venit vremea ca să dăm Reghinului locul pe care îl merită pe harta lumii, acela de 'Cremona' României, iar viorilor fabricate aici o valoare mult mai mare decât cea din prezent. Ne-ar plăcea ca într-o buna zi, peste ani, despre Cremona să se spună că este Reghinul Italiei. Am demarat astfel un alt proiect cultural complex prin care, pe de o parte, printr-un concurs internaţional de vioară am dorit să oferim o rampă de lansare pe marile scene ale lumii tinerilor violonişti, iar pe de altă parte, împreună cu lutierii din Reghin să dăm o valoare în plus viorilor confecţionate la Reghin", a declarat directorul general al Concursului Naţional de Vioară cu Participare Internaţională "Roman Boianciuc", Marian Jurgiu.
Concursul-festival a fost conceput ca având trei componente, una dintre acestea fiind cea de concurs, jurizat de un juriu internaţional, una de expoziţie de viori a lutierilor din Reghin şi una de concerte.
Marian Jurgiu a arătat că şi prin acest nou concurs internaţional se doreşte atât onorarea celei mai mari voci din lume, cea a Virginiei Zeani, născută la Solovăstru, în judeţul Mureş, cât şi a celui mai bun lemn de confecţionare a instrumentelor muzicale, care se găseşte pe Valea Gurghiului.
"Şi iată cum, la nici 10 kilometri distanţă, avem una din cele mai mari voci din lume şi cel mai bun lemn de confecţionare a instrumentelor, a viorii în special", a subliniat Jurgiu.
În etapa preliminară a competiţiei au fost evaluaţi concurenţii pe baza uni repertoriu ales de către ei, care a cuprins două părţi contrastante din cele "Şase Sonate şi Partite" de Johann Sebastian Bach, un studiu sau capriciu la alegere de Paganini, J.Dont, P.Gaviniés, H.Wieniawski etc..
În semifinală, cei admişi au prezentat o parte de concert cu cadenţă de W.A.Mozart (K.217, K.218, K.219) şi o piesă la alegere din cele trimise pe înregistrare în etapa preliminară. În finală, cei circa 30 de concurenţi admişi au prezentat o piesă romantică sau prima parte dintr-un concert romantic, cu acompaniament de pian.
Regulamentul concursului a prevăzut ca pe tot parcursul competiţiei repertoriul se execută după partitura originală sau în variante publicate şi autorizate de compozitor/editorul oficial, însă fără ca vreunul dintre competitori să aibă în faţă partitura.
Regretatul Roman Boianciuc este cel care a contribuit la înfiinţarea primei fabrici de viori din România, actuala "Hora" Reghin şi la formarea multor lutieri din ţara noastră, a fost laureat al Premiului de stat pentru lutierie şi a participat la concursurile internaţionale din Polonia şi Franţa din anii 1963 şi 1966. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință
Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-
Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne
Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului
Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă
Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve
REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT
Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir