#ziuacopilului REPORTAJ Urzeala săbiilor - Vlad şi Mihai Covaliu, en garde pentru o nouă medalie olimpică în familie - VIDEO

În strălucirea unei medalii olimpice de aur visele par mai uşor de atins. Numai că rigurozitatea antrenamentului, disciplina şi efortul depus constituie drumul corect pe care Vlad Covaliu ştie că îl are de parcurs.
Nimic nu poate fi mai motivant pentru un copil de 13 ani care ridică scrima la rang de pasiune, decât un antrenament cu tatăl său, campionul olimpic Mihai Covaliu, pe urmele căruia vrea să păşească.
În sala de scrimă de la Floreasca se simte ca în a treia lui casă, a doua fiind cea de la Dinamo, unde este legitimat şi antrenat zilnic de către mama sa, Irina Drăghici-Covaliu, vicecampioană mondială şi europeană cu echipa de sabie a României. Este dezinvolt, îşi face cu rigurozitate încălzirea de dinainte de a păşi pe planşă. Îl priveşte atent pe tatăl când îi explică o poziţie specifică scrimei, ce poate părea neobişnuită pentru un neavenit. Mihai Covaliu e mulţumit, fiul său pare să prindă repede, e ascultător şi dă repetitiv din cap în semn că a priceput indicaţiile.
"E foarte bine, cum poate să fie decât bine să petreci timp cu copilul tău, să poţi să-i explici anumite mişcări, să-i dai încredere în ceea ce face şi să îi fii un exemplu în ceea ce priveşte lucrul într-o sală de sport şi practicarea sportului. Cred că ar trebui să-şi dorească acest lucru fiecare părinte. Să facă sport cu copilul lui", spune campionul olimpic Mihai Covaliu, acum preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
După mai bine de jumătate de oră de antrenament tactic, Vlad simte nevoia de o mică pauză şi o gură de apă. Ştie că hidratarea este importantă, mai ales că pierde peste 400 de calorii în timpul unui antrenament solicitant.
Urmează ca tatăl şi fiul să-şi "încrucişeze" săbiile într-o dispută din care iese câştigător campionul olimpic. Dar Vlad îi face faţă cu brio şi îi ia câteva tuşe.
"Tata a câştigat azi având experienţă mult mai multă decât mine şi mult mai mulţi ani de scrimă decât mine, dar câteodată mă mai lasă să-i dau mai multe tuşe decât este normal. Eu mă străduiesc cât pot de mult să nu-mi iau tuşe de la el, dar experienţa îşi spune cuvântul", afirmă Vlad.
Tatăl său ţine la seriozitatea din timpul antrenamentelor, considerând că îl va ajuta în cariera sportivă, chiar dacă există şi multe momente de apropiere faţă de fiul său: "Eu încerc în primul rând să fiu serios şi să-l determin şi pe el să fie serios şi să trateze antrenamentul serios. Dar avem şi momente în care glumim, în care ne distrăm. Momente în care lucrul pare greu, dar în acelaşi timp uşor de petrecut şi este foarte frumos".
Vlad are doar 13 ani, dar intră în discuţie ca un adult, ca un adevărat povestitor. Gesticulează, foloseşte formulele de exprimare ale unui adult, conştientizează parcă fiecare cuvânt pe care îl rosteşte. Este responsabil şi ştie ce vrea: "Eu cu scrima mi-am propus să ajung la Jocurile Olimpice din 2028, acolo este planul meu, o calificare, şi în 2032, o medalie. Vreau doar calificare în 2028, pentru că voi fi destul de tânăr, cei de la cadeţi şi juniori ar avea mai multe şanse ca mine, dar poate am o şansă să-i bat. Eu sper ca în 2032 să obţin cea mai strălucitoare medalie, dar acolo orice e posibil. Dacă aş ajunge la două medalii ca tata, campion mondial şi campion european, m-aş simţi destul de bine".
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Campion naţional la sabie individual şi cu echipa, Vlad consideră benefică presiunea pusă de tatăl său în timpul antrenamentelor.
"În special tata se aşteaptă la mult mai mult de la mine, să fiu mai bun decât ceilalţi. La sală în schimb nu se pune presiune pe mine. Mi se spune să fac antrenamentul corect, şi dacă sunt mulţumit cu ceea ce fac este foarte bine", spune copilul.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Despre "povara" de a purta numele Covaliu vorbeşte deschis, dar consideră că uneori este avantajat: "Pot să spun că e o povară să port Covaliu pe spate, dar mă simt puţin mai special pentru că se pune o anumită presiune pe mine şi îmi place să lucrez aşa. La Dinamo mă antrenează mama mea şi naşul meu, iar tata când mai poate, îmi mai dă câte-o lecţie. Cred că sunt şi avantajat că mă cheamă Covaliu. Am fost în America într-un cantonament şi am fost foarte surprins de ceea ce mi-a spus un băiat mult mai mare ca mine, avea 18 ani şi eu 11. Mi-a spus că e o mare presiune pe el că trage cu un Covaliu, care poartă acest nume pe spate. I-am spus şi eu că am emoţii şi mai mari pentru că trag cu unul mai mare ca mine".
"În primă fază am făcut alte sporturi, înot, tenis de masă, am încercat, dar nu prea mi-au plăcut. Până într-o zi când mama a spus să vin şi eu la scrimă să văd cum e. Am fost la un antrenament, mi-a plăcut, am învăţat lucrurile elementare, poziţia de gardă, cum să fac paşii şi apoi am spus că vreau să fac performanţă în scrimă. Doar patru copii din clasa mea fac sport de performanţă şi asta mie mi se pare o problemă. Ceilalţi fac sport doar de întreţinere. E foarte greu să faci şi şcoală şi sport, am avut weekend-uri în care am tras şi se întâmplă ca uneori duminică seara să-mi fac temele, să mă culc la 11 seara", mai spune Vlad.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Exemplul părinţilor contează în cariera lui Vlad, Mihai Covaliu admiţând că în absenţa unei pasiuni pentru sabie împărtăşită de întreaga familie, exista varianta alegerii unui alt sport: "Cu siguranţă s-ar fi îndreptat către un alt sport, pentru că, pe lângă scrimă mai şi înoată, mai iese şi cu bicicleta, avem activităţi fizice împreună. Dar scrima ne place tuturor, înţelegem despre ce e vorba, cel puţin la noi în familie. Şi am văzut că această pasiune a început să-l prindă şi pe Vlad, a avut şi rezultate şi atunci merită să aprofundăm acest subiect".
În lumea sportului mulţi visează, dar sunt puţini cei care câştigă. La 13 ani, Vlad pare că a învăţat lecţia: drumul spre succes este ca o sabie cu două tăişuri - disciplina fără un vis e doar un stil de viaţă, iar visul fără disciplină e doar iluzie. AGERPRES / (A,V - autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, imagine: Marian Vlăduț, redactor video: Marilena Gheorghiță, grafician: Traian Arsenescu, editori online: Irina Giurgiu, Gabriela Badea)
Citiţi şi:
* #ziuacopilului REPORTAJ Familia, principalul sponsor al viitorilor campioni români
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fotbal: FCSB a câștigat derby-ul cu CFR Cluj (3-2), în play-off-ul Superligii
FCSB a învins-o pe CFR Cluj cu scorul de 3-2 (1-0), duminică seara, pe Arena Națională din Capitală, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. Campioana a avut 3-0, dar CFR a înscris de două ori după ce FCSB a rămas în zece jucători. Clujenii au ratat prima ocazie notabilă a
Fotbal: Poli Iași - FC Botoșani 3-0, în play-out
Poli Iași a învins-o pe FC Botoșani la scor de forfait, 3-0 (2-0), duminică, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Mihai Bordeianu a deschis scorul (13), dintr-un penalty, după ce Xhuliano Skuka a fost faultat în careu de Patricia Matricardi, apoi albanezul a majorat difere
Handbal feminin: Succes la limită pentru CSM București, în sferturile Ligii Campionilor
CSM București a învins echipa daneză Team Esbjerg, cu scorul de 30-29 (13-15), duminică, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în prima manșă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin. Foto: (c) CRI
Fotbal: Rapid, învinsă acasă de 'U' Cluj (0-2), în play-off-ul Superligii
Rapid București a fost învinsă de Universitatea Cluj cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, în Giulești, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Superligii de fotbal. ''U'' s-a impus prin golurile marcate de Ovidiu Bic (44), găsit liber în careu de Mamadou Thiam, și de ivorianul Issouf M
Fotbal: Farul Constanța - FC Hermannstadt 1-1, în play-out
București, 19 apr /Agerpres/ - Farul Constanța a terminat la egalitate cu FC Hermannstadt 1-1 (0-1), sâmbătă, pe teren propriu, la Ovidiu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Sibienii au deschis scorul prin Ianis Stoica (37), care a reluat în plasă mingea respinsă de portarul Alexandru Buzbuchi la șutul lu
Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale
ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale de baschet feminin, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 65-51 (22-10, 21-5, 10-18, 12-18), vineri, în deplasare. CS Municipal Târgoviște s-a impus cu 72-58, joi, în prima partidă a finalei.
Fotbal: UTA, doar 1-1 cu Sepsi OSK, la împlinirea a 80 de ani
UTA a terminat la egalitate cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, 1-1 (1-1), pe teren propriu, în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal, vineri, în ziua în care clubul arădean a împlinit 80 de ani de existență. Sepsi OSK a deschis scorul prin elvețianul Dimitri Oberlin (19), dar UTA a egalat prin congolez
Handbal feminin: Victorie pentru SCM Craiova în campionat
SCM Universitatea Craiova a învins-o pe CS Minaur Baia Mare cu scorul de 29-23 (13-10), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Valentina Blazevic a marcat 8 goluri pentru gazde, Asli Iskit Calișkan 7, iar portarul Darly Zoqbi De Paula a avut 10 intervenții.
Fotbal: Oțelul Galați - Unirea Slobozia 2-0, în play-out
Oțelul Galați a învins-o pe Unirea Slobozia cu scorul de 2-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oțelul s-a impus prin autogolul lui Paul Antoche (43) și reușita lui Frederic Maciel (51). Oțelul a ratat un penalty (35), prin Erik Bicfalvi, al cărui
Handbal masculin: Steaua a pierdut din nou și este tot mai aproape de retrogradare
CSA Steaua București a fost învinsă de ACS HC Buzău 2012 cu scorul de 40-36 (19-15), vineri, pe teren propriu, la Chiajna, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Steaua nu a mai câștigat de șase etape, în care a obținut un singur punct, fiind tot mai aproape de retrogradare. Cu HC Buzău, Stea
Rugby: Steaua a câștigat derby-ul cu SCM Timișoara în campionat
CSA Steaua București a învins-o pe campioana SCM USV Timișoara cu scorul de 29-26, vineri, în Ghencea, în derby-ul etapei a patra a Ligii Naționale de rugby. Steaua a condus cu 21-0, prin eseurile marcate de Cristi Boboc, Muharua Katjijeko și Cristian Strătilă, transformate de Alin Conache. Digo Mosese a reușit o încercare pentru bănățe
Fotbal: Clubul UTA împlinește 80 de ani de existență
Clubul de fotbal UTA Arad împlinește vineri 80 de ani de existență, pe care îi va sărbători cu prilejul meciului cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, de la ora 20:00, pe Arena ''Francisc Neuman'', în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii. ''Dragi utiști. Vă invităm ca în minutul 19 și 45 de secunde al meciu
Baschet feminin: CSM Târgoviște a câștigat primul meci al finalei Ligii Naționale
CS Municipal Târgoviște a învins-o pe ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe cu scorul de 72-58 (19-18, 18-9, 20-16, 15-15), joi, pe teren propriu, în primul meci al finalei Ligii Naționale de baschet feminin. De la gazde s-au remarcat Leilani Lakell McIntosh, cu 17 puncte, 5 recuperări, Teodora Manea, 14 p, 7 rec, 6 pase decisi
Handbal feminin: Gloria Bistrița a învins-o pe Corona în campionat; Rapid, ținută în șah de SCM Rm. Vâlcea
CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a învins-o pe CSM Corona Brașov cu scorul de 29-23 (14-16), joi, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Larissa Nusser, Asuka Fujita, Sonia Seraficeanu și Greta Kacsor au marcat câte 4 goluri pentru Gloria, iar portarul Renata Lais De Arruda a reuși
Hochei: ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară Erste Liga
ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară competiția regională de hochei pe gheață Erste Liga, după ce a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 3-1 (1-1, 1-0, 1-0), joi seara, pe Patinoarul ''Vakar Lajos'' din Miercurea Ciuc, în al șaselea meci al finalei. Echipa din Gheorgheni, care a obținut