logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Mureş: În premieră, proiectul de restaurare a Cetăţii Sighişoara, bazat pe regulamentul UNESCO şi al UIA

Image

Cetatea Medievală a Sighişoarei, construită în secolul al XII-lea şi păstrată aproape neschimbată, va fi restaurată în urma unui concurs internaţional de proiecte, decis în premieră de România în baza regulamentului concursurilor de arhitectură al UNESCO şi al Uniunii Internaţionale de Arhitectură (UIA), a anunţat conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului la conferinţa "Patrimoniul european: experienţe comune şi particularităţi regionale".

Conferinţa "Patrimoniul european: experienţe comune şi particularităţi regionale" a fost organizată, la sfârşitul săptămânii trecute, la Sighişoara, de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de Institutul Naţional al Patrimoniului, în cadrul programului oficial al Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, şi a avut ca scop reiterarea angajamentului Uniunii Europene pentru protejarea patrimoniului cultural şi pentru crearea celor mai potrivite instrumente pentru ocrotirea acestei valori.

"Este vorba despre un proiect de restaurare a fortificaţiilor medievale ale Sighişoarei, un proiect care este inclus în Programul Naţional de Restaurare, aprobat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Pentru prima oară în cadrul sistemului public de protecţie a patrimoniului construit din România am ales soluţia concursului pentru identificarea proiectantului pentru restaurare, concurs internaţional de soluţii pe care îl vom realiza în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, bazându-ne pe regulamentul concursuri de arhitectură al UNESCO şi al Uniunii Internaţionale de Arhitectură. Cumva pentru că aici am vorbit despre calitate în practicile patrimoniului cultural şi aceasta se înscrie în linia căutării de soluţii pentru atingerea unui răspuns de calitate la problemele patrimoniului. Aici, la Sighişoara, după cum se ştie, fortificaţia este într-o situaţie destul de gravă, vom începe intervenţiile de urgenţă pentru a stabiliza zidurile şi pentru a ne asigura că nu se produc astfel de deteriorări grave, dar, în acelaşi timp, începem pregătirile pentru concursul de soluţii", a declarat directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici.

Şeful INP s-a referit la etapa de fundamentare, studii şi cercetări, care vor furniza toate datele necesare tehnice şi istorice pentru fundamentarea temei de concurs, însă a precizat că până la începerea efectivă a restaurării ar putea dura mai mult de doi ani şi jumătate.

"O procedură de tipul acesta este mai de durată, durează mai mult decât o procedură obişnuită de achiziţii publice de atribuire a unui proiect, pentru că are două etape, etapa de concurs, apoi negocierile cu câştigătorul şi atribuirea contractului de proiectare, ceea ce face ca durata până la începerea lucrărilor de restaurare să fie de minimum de doi ani şi jumătate, am calculat noi în acest caz (...) Între timp, vom adopta toate măsurile necesare pentru protejarea monumentului, să nu se mai producă alte deteriorări - sprijiniri, acoperiri dar şi lucrări pe materialul istoric, pe ziduri, pentru a ne asigura că nu se deteriorează zidăria şi nu se mai produc alte pierderi de material istoric", a spus şeful INP.

În acest cadru al Cetăţii Medievale din Sighişoara, care necesită o restaurare amplă şi urgentă, numeroşii participanţi la conferinţă din statele membre şi partenere ale Uniunii Europene, reprezentanţi ai instituţiilor şi organismelor profesionale din domeniul patrimoniului cultural, reprezentanţi ai mediului academic, experţi, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai comunităţilor active în domeniu, au creionat o serie de recomandări privind calitatea în practica patrimoniului cultural.

 

Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES


Acestea vor avea rolul de a contribui la dirijarea următoarelor mecanisme de finanţare ale Uniunii Europene, în contextul unei abordări europene comune a patrimoniului cultural, dar şi al particularităţilor locale.

În plus, participanţii au analizat şi documentul de încheiere a Anului European a Patrimoniului Cultural, elaborat de Consiliul Internaţional pentru Monumente şi Situri (ICOMOS) şi Comisia Europeană, referitor la principiile europene de calitate pentru intervenţiile finanţate de Uniunea Europeană cu impact potenţial asupra patrimoniului cultural.

Ştefan Bâlici a arătat că România şi-a propus, în cadrul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, ca pe tema patrimoniului cultural să continue demersurile care s-au desfăşurat anul trecut sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, demersuri la care au raliat nu doar organismele europene, cum este Comisia Europeană, dar şi societatea civilă şi organizaţiile profesionale internaţionale.

"Tema pe care am ales-o pentru conferinţa noastră este cea a calităţii în practicile patrimoniului cultural şi mă refer, aşadar, atunci când vorbesc despre Anul European al Patrimoniului Cultural, la documentul care a încheiat demersurile comune ale Comisiei Europene şi ICOMOS, 'European Quality Principles for EU-funded Interventions with potential impact upon Cultural Heritage' (Principiile europene de calitate pentru intervenţiile finanţate de UE cu impact potenţial asupra patrimoniului cultural, n.r.). (...) Un document care va fi lansat oficial în luna mai a acestui an şi care însumează concluziile şi mai ales recomandările practice în urma acestui grup de lucru extraordinar care a funcţionat anul trecut", a declarat Bâlici.

La conferinţa de la Sighişoara, documentul a fost analizat din perspectivă locală şi regională, în sensul abordării practicilor patrimoniului cultural într-un mod unitar, omogen, la nivel european, cu introducerea unor nuanţe care derivă din particularităţile regionale şi locale. Obiectivul principal al documentului, care va fi lansat în luna mai, este de a oferi îndrumări privind principiile de calitate pentru toate părţile interesate implicate direct sau indirect în conservarea şi gestionarea patrimoniului finanţate de UE (instituţii europene, autorităţi de management, organizaţii internaţionale, societatea civilă şi comunităţile locale, sectorul privat şi experţi).

Documentul analizat la Sighişoara se concentrează asupra aspectelor esenţiale ale calităţii intervenţiilor finanţate de UE care ar putea avea impact asupra patrimoniului cultural (în special al patrimoniului cultural şi al peisajelor culturale), oferind un rezumat al conceptelor-cheie, al carnetelor internaţionale, al convenţiilor europene şi internaţionale şi al standardelor şi schimbărilor în înţelegere şi practica conservării patrimoniului.

Specialiştii în domeniu care au conferenţiat la Sighişoara, cum este şi directorul pentru Guvernanţă Democratică din cadrul Consiliului Europei, Francesc Pla Castelltort, au evidenţiat că nu doar Comisia Europeană şi ICOMOS au avut preocupări în domeniul protejării patrimoniului cultural, ci şi Consiliul Europei.

Francesc Pla Castelltort a arătat că, întrucât în lume au fost foarte multe monumente distruse, Consiliul Europei a elaborat o nouă convenţie, în 2017, pentru protejarea patrimoniului cultural, care insistă pe trei aspecte principale: sustenabilitate, cunoştinţe şi educaţie.

Potrivit reprezentantului Consiliului Europei, în acest document există un număr mare de recomandări şi rezoluţii, care nu sunt neapărat obligatorii, dar care dau formă acţiunilor ţărilor de-a lungul anilor în acest domeniu.

Alături de directorul pentru Guvernanţă Democratică din cadrul Consiliului Europei, Francesc Pla Castelltort, la Sighişoara s-au mai aflat Matteo Rosati, de la Biroul regional UNESCO pentru ştiinţă şi cultură, Ness Roche, de la grupul OMC pentru meşteşuguri, formare, şi schimb de experienţă în profesiile dedicate patrimoniului cultural, Paul McMahon, din partea grupului de lucru ICOMONS, Benjamin Mouton de la Societatea Arhitecţilor Şefi pentru monumente Istorice, Terje Nypan, directorul pentru Patrimoniul Cultural din Norvegia, Şerban Ţigănaş de la Uniunea Internaţională a Arhitecţilor, Barry Gamble, expert pentru patrimoniul mondial, şi alţi numeroşi specialişti şi profesionişti în domeniu.

Una dintre concluziile celor două zile de dezbateri de la Sighişoarei este că angajamentul Uniunii Europene este în continuare la fel de ferm pentru protejarea patrimoniului cultural şi pentru crearea celor mai potrivite instrumente pentru a proteja patrimoniul.

O altă concluzie este că patrimoniul cultural şi practicile acestuia la nivel european nu sunt omogene, întrucât există particularităţi regionale de care trebuie ţinut cont pentru a se înţelege ce există mai valoros în ţările şi regiunile vizate.

Întrucât se consideră că în ultimii cinci ani s-a făcut un efort mare de reaşezare a bazelor teoretice şi a documentelor de politici publice, specialiştii susţin că acum trebuie pus accent pe aplicarea lor în diverse forme de parteneriat şi că deja Comisia Europeană a planificat diverse programe de facilitare a schimbului de experienţă şi a proiectelor comune între ţări. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Oana Popescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 37

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir