logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Caraş-Severin: Oraviţa, oraşul cu numai 12.000 de locuitori, dar care găzduieşte şase muzee tematice

Image

Oraşul cărăşean Oraviţa, cu o populaţie actuală de numai 12.500 de locuitori, este printre puţinele din România care găzduieşte nu mai puţin de şase muzee tematice, pragurile acestor aşezăminte culturale fiind trecute anul trecut de nu mai puţin de 11.000 de turişti.

În Oraviţa pot fi vizitate în prezent muzeele masoneriei, farmaciei montanistice, CFR, culturii, etnografic şi cel al monetăriei imperiale.

"La acest capitol al întoarcerii noastre obligatorii spre imaginea trecutului, cred că s-au făcut paşi importanţi încă de acum patru ani şi jumătate, când un proiect al Primăriei Oraviţa s-a pliat pe ideile noastre, în aşa fel încât am decis să rezolvăm problema cu istoria locului, şi anume, să organizăm muzee tematice, după modelul celui pe care îl aveam deja - Muzeul farmaciei, concretizat încă din 1993. Aşadar, vorbim de muzee tematice, însă în clădiri diferite, care au şi ele au istoria lor, fiind vechi, dar care se află pe lista naţională a patrimoniului", a afirmat luni, pentru AGERPRES, omul de cultură Ionel Bota, directorul Teatrului Vechi "Mihai Eminescu" din Oraviţa.

 

Foto: (c) Paula Neamtu/AGERPRES


Până la ora actuală, se poate vorbi de înfiinţarea a şase muzee tematice la Oraviţa, începând cu cele două din clădirea Teatrului Vechi "Mihai Eminescu" din oraş, şi anume, un muzeu de istorie a culturii, care expune afişe vechi ale evenimentelor culturale, spectacolelor de muzică şi teatru, care s-au montat pe această scenă, colecţii de fotografie, de epocă, care reflectă momente importante din istoria clădirii. Cel de-al doilea muzeu este cel al masoneriei, având în vedere că, la ridicarea edificiului, cele două loji masonice care activau la vremea respectivă în Oraviţa au contribuit la construirea acestuia. Exponatele care pot fi vizionate în acest muzeu al masoneriei fac demonstraţia unei istorii foarte active. Aici pot fi găsite personalităţi ale oraşului, evenimente importante ce trimit oraşul spre istoria mai amplă a culturii europene, având ca lideri, coordonatori, personaje cu un rol important în concretizarea acestora, membri ai celor două loji masonice, Gluckhauf şi Kosmos.

 

Foto: (c) Primaria Oravita 


Nu departe de Teatrul Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa, se poate vizita, într-o altă clădire cu o valoare istorică deosebită, Muzeul de istorie a farmaciei montanistice. De asemenea, într-o clădire a cărei menţionare documentară este din 1763, se află Muzeul monetăriei imperiale. Pentru că la Ciclova Montană funcţiona, după 1811, o monetărie care emitea moneda cea mai ieftină, dar şi cea mai de circulaţie în fostul imperiu, moneda de aramă, folosind resursa de cupru de la minele din preajma oraşului Oraviţa. Muzeul este amenajat într-o clădire istorică, unde, la parter, în perioada interbelică a locuit unul dintre liderii Revoluţiei de la 4 noiembrie 1918 de la Oraviţa. Este vorba de juristul Mihail Gropşianu, care a locuit aici până în 1934, după care s-a mutat la Timişoara. Muzeul monetăriei cuprinde exponate ce ilustrează activitatea acestei instituţii, cu ecourile evoluţiei în timp a problemelor instituţiilor bancare şi de credit ce funcţionau în oraş, înainte sau după 1918, bănci care sunt înfiinţate aici sau filiale ale unor bănci din Europa.

Apoi, există un Muzeu al etnografiei, unde cu ajutorul Primăriei Oraviţa s-a reuşit, în fapt, salvarea clădirii vechii Primării, a Oraviţei Române, care a funcţionat până în 1951, când erau două habitate, respectiv, Oraviţa Română şi Oraviţa Montană.

"În Primăria fostei Oraviţa Română, pe care am reuşit să o salvăm, am amenajat un muzeu de etnografie cu exponate care reflectă, într-una din săli, evoluţiile ceramice, în zonă existând centre ceramice foarte puternice, să zic aşa, într-un triunghi - Anina - Sasca Montană - Oraviţa. Sigur, centrele sunt plasabile în satele din zonă. Vasele expuse acolo, obiectele tridimensionale au o istorie a lor. Cele mai vechi datează din 1773 şi s-au păstrat prin grija unor preoţi locali, de la Biserica din Oraviţa Montană, care au fost realizate în cadrul comunităţii de aromâni, care era una puternică. De altfel, chiar şi arhitectul Teatrului Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa, Ion Niuni, era aromân", explică Ionel Bota.

Printre cele mai interesante piese expuse se regăsesc şi câteva căni de băut apă, din lut, oferite soldaţilor şi ofiţerilor care la 3 august 1919, adică acum aproape o sută de ani, intrau oficial în Oraviţa, cu titlul de instauratori ai administraţiei româneşti, în Oraviţa.

Pentru Muzeul CFR-ului, administraţia locală din Oraviţa mai are de rezolvat problema spaţiilor, pentru a putea realiza o intrare adecvată a vizitatorilor. Practic, se doreşte organizarea unui circuit, însă la acest capitol încă există discuţii cu Regionala CFR. În principiu, muzeul este amenajat, cu excepţia câtorva piese tridimensionale, care nu sunt deocamdată expuse.

"Toate acestea cred că ne motivează să păstrăm şi calea ferată Oraviţa - Anina, prima cale ferată montană din România. Şi nu pentru că suntem noi, bănăţenii, orgolioşi, ci pentru că e parte dintr-o reţea feroviară mai mare. Calea ferată Oraviţa - Baziaş s-a inaugurat încă din anii 1854, iar calea ferată Oraviţa - Anina, în 1863. Eu mi-aş fi dorit să luăm întreaga clădire a Gării şi să putem restaura liftul, ale cărui piese mai există, la parterul clădirii, aceasta fiind prima gară cu lift din ţară", precizează Ionel Bota.

 

Foto: (c) Paula Neamtu/AGERPRES


Doar pe parcursul anului trecut, muzeele din Oraviţa au fost vizitate de aproximativ 11 mii de turişti.

În fapt, oraşul Oraviţa, care are o populaţie la ora actuală de circa 12.500 de locuitori, mai deţine o serie de premiere în România. Pe lângă primul teatru, înfiinţat în anul 1817, aici există, printre altele, şi prima gară (cu lift), prima farmacie naturistă (1793), prima Şcoală Montanistică de Meserii (1729) sau prima expoziţie de industrie şi comerţ (în 1869). AGERPRES / (AS - autor: Paula Neamţu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 49

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir