REPORTAJ Satu Mare: Record de vizitatori în 2018 la casa poetului Ady Endre

Peste 10.000 de persoane, aproape toate din Ungaria, au trecut pe parcursul anului 2018 pragul casei în care s-a născut unul dintre cei mai mari poeţi maghiari, Ady Endre, din judeţul Satu Mare, numărul fiind unul record.
Ady Endre este şi astăzi unul dintre cei mai importanţi poeţi maghiari ai secolului XX, operele sale fiind traduse în 42 de limbi. El s-a născut în 22 noiembrie 1877 într-o familie de ţărani destul de înstăriţi din satul Eriu Metenţ, care atunci se afla în Comitatul Sălaj din Regatul Ungariei. Astăzi, satul în care s-a născut, situat între municipiul Carei şi oraşul Tăşnad, îi poartă numele. Satul este unul destul de sărăcăcios, plin de case trecute de un secol, multe dintre ele dărăpănate, gata să se prăbuşească. Populaţia este îmbătrânită, trăieşte în linişte, doar autocarele cu turişti şi elevi le mai conturbă liniştea. În centrul localităţii se află, bine îngrijit, complexul memorial Ady Endre, întreţinut de Szilagyi Eniko, angajată a Muzeului Judeţean.
Foto: (c) Gheorghe Pietrar/AGERPRES
Complexul muzeal este alcătuit din două case, una veche de peste 250 de ani, în care s-a născut Ady Endre şi a copilărit, şi alta construită la începutul secolului trecut, în care s-a mutat familia şi unde a stat şi marele poet când s-a întors acasă de la Budapesta sau Paris. Casa veche este din chirpici, cu lut pe jos şi acoperiş din paie, şi găzduieşte o serie de obiecte ce au aparţinut familiei, paturi, mese, mobilier, iar pe pereţi se află zeci de fotografii ale familiei, în special cele cu copilul Endre. Pe peretele exterior se află un basorelief din piatră al marelui poet.
"Anul trecut am avut 10.668 de vizitatori. Sunt mai multe agenţii de turism care aduc turişti. Fac circuit în nordul Ardealului, Satu Mare, Maramureş, chiar şi Ucraina, sau merg la mănăstirile din Moldova. Obiectele au aparţinut familiei. Casa are peste 250 de ani. Anul trecut am avut record, n-au fost niciodată aşa de mulţi. 5.000 - 6.000 cam aşa au fost în general. Acum au fost foarte mulţi datorită faptului că în Ungaria este un program pentru copiii de clasa a VII-a ca să meargă în afara graniţelor acolo unde locuiesc maghiari. Deja de la 1 februarie vor fi grupuri, până în mai. Două treimi din vizitatori sunt copii şi doar o treime sunt adulţi, dar şi aceştia cu agenţii de turism", a declarat Szilagyi Eniko, pentru AGERPRES.
Foto: (c) Gheorghe Pietrar/AGERPRES
Numărul turiştilor a crescut foarte mult după ce guvernul Ungariei a lansat programul prin care decontează elevilor o parte din cheltuieli. Astfel, mulţi elevi din zonele apropiate vin cu clasa să vadă cum arată locurile unde a copilărit marele poet a cărui operă o studiază la şcoală.
Casele familiei Ady au ajuns în proprietatea statului român graţie mamei marelui poet, care a lăsat scris în testament ca acestea să fie puse la dispoziţie dacă cineva va dori să amenajeze aici un complex memorial. Astfel, după un incendiu care a distrus acoperişul de paie al vechii locuinţe, pictorul Aurel Popp, prieten de-o viaţă cu Ady Endre, foarte influent la vremea respectivă, a avut grijă ca imobilul să fie refăcut şi transformat în muzeu.
Foto: (c) Gheorghe Pietrar/AGERPRES
"În 1957 a fost organizată prima expoziţie. Atunci Aurel Popp a avut iniţiativa să se facă casa memorială. A cunoscut familia, l-a cunoscut pe el. În casa veche a trăit o familie şi în 1953 acoperişul a ars. Au copt pâine şi de acolo s-a produs, de la horn. În testamentul mamei aşa este: casa trebuie să rămână cum a fost, nicio modificare nu se poate face iar în cazul în care cineva vrea să facă un loc de comemorare pentru băiatul său, casa să fie la dispoziţie. Deja s-a gândit la asta", a mai spus Szilagyi Eniko.
Noua casă, în care s-au mutat în 1908, este după o structură specifică vremii, însă interiorul a fost redecorat după un model nemaiîntâlnit în zonă, adus de mama poetului din Debrecen, cu pereţi coloraţi, plini de modele.
Foto: (c) Gheorghe Pietrar/AGERPRES
Despre urmaşii familiei nu se ştiu foarte multe lucruri publice. Nici Ady Endre şi nici fratele său, Lajos, n-au avut copii. Complexul din judeţul Satu Mare a fost vizitat însă de o nepoată, stabilită la Paris.
"Niciunul dintre băieţi nu au avut copii. Aici în sat nici nu prea au avut rudenii, au fost veniţi de prin altă arte. Numai bunica din partea mamei era de aici. La Paris este o doamnă care îi este nepoată, a fost aici. Dânsa s-a mutat de la Budapesta la Paris, acolo s-a căsătorit, a fost de două ori aici", a mai spus Szilagyi Eniko.
Foto: (c) Gheorghe Pietrar/AGERPRES
Duminică, 27 ianuarie, s-au împlinit 100 de ani de la moartea lui Ady Endre, care este îngropat la Budapesta. Mai mulţi oameni de cultură s-au întâlnit şi au depus jerbe la bustul din faţa casei.
Preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Nord Vest, Felician Pop, a declarat că figura sa a fost una foarte importantă în evoluţia poeziei maghiare şi europene de la începutul de secol XX. El a devenit celebru destul de devreme şi a avut prieteni poeţi români, printre care a fost şi Octavian Goga, cu care a avut o relaţie foarte strânsă. În ciuda problemelor vremii, marcate de război şi probleme interetnice Ady Endre a menţinut relaţii apropiate cu Octavian Goga, dovadă că acesta îi cumpără conacul din Ciucea, îl salvează şi ajunge ca poetul român să îşi dorească să fie înmormântat aici.
Foto: (c) Gheorghe Pietrar/AGERPRES
"Din păcate, în ultima perioadă putem vedea un fenomen de enclavizare a culturii. Trebuie precizat că Ady Endre a fost un poet care a trudit la deschiderea unor largi perspective spirituale. Omul, timpul şi spaţiul au fost pentru Ady Endre unităţi de măsură universal valabile, iar în acest context cunoaşterea mai aprofundată a universului lui liric nu poate să ducă la o separare, ci mai degrabă la o apropiere între cele două culturi care s-au dezvoltat în acest areal geografic, culturi niciodată concurente şi de multe ori complementare", a spus Felician Pop.
Foto: (c) Gheorghe Pietrar/AGERPRES
Probabil cele mai definitorii versuri pentru pentru Ady, care trec dincolo de interpretări vremelnice ale unor critici, sunt cele sculptate pe o placă de marmură, chiar la intrarea în casa în care s-a născut: "Când ne vom strânge laolaltă/ Maghiari şi nemaghiari, dar fraţi?/ Când răsuna-va glasul nostru/ Al celor frânţi şi împilaţi?" AGERPRES /(AS - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință
Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-
Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne
Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului
Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă
Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve
REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT
Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir