REPORTAJ Galeria de Artă Românească Modernă de la Târgu Mureş, redeschisă de Ziua Culturii Naţionale

Muzeul Judeţean Mureş a redeschis, marţi, de Ziua Culturii Naţionale, Galeria de Artă Românească Modernă într-o variantă extinsă, atât ca spaţiu expoziţional, cât şi ca număr de lucrări expuse.
Astfel, în Galeria de Artă Românească Modernă alături de nume deja consacrate, cum este triada de început a artei româneşti moderne, care îi cuprinde pe Grigorescu, Luchian şi Andreescu, se află şi nume din perioada interbelică, precum Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Francisc Şirato, Ştefan Dimitresc, Ion Ţuculescu, Corneliu Baba, Camil Ressu şi mulţi alţii.
Iubitorii de artă pot vedea în noua variantă a Galeriei de Artă Românească Modernă câteva lucrări noi de Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza sau Ion Andreescu, care sunt expuse alături de capodopere care erau în depozitele muzeului, aparţinând pictorilor Ştefan Luchian, Aurel Popp, Octavian Băncilă sau Camil Ressu.
Între lucrările nou achiziţionate de Muzeul de Artă din Târgu Mureş, expuse în galerie, regăsim "Lagună la Veneţia" de Gheorghe Petraşcu şi "Margine de Pădure" de Ion Andreescu.
"Este o mare bucurie pentru că se extinde această galerie, la care se adaugă amenajarea holului ca preambul, printr-o galerie de portrete reprezentative pentru arta, cultura şi istoria de pe teritoriul românesc. Avem Aurel Ciupe, custode al acestei colecţii între 1932-1940, a fost iniţiatorul colecţiei de artă românească modernă. În momentul în care a preluat această funcţie a constatat lipsa lucrărilor de artă românească, fapt pentru care, cu ajutorul primăriei, a iniţiat o amplă campanie de achiziţii şi donaţii, cu participarea artiştilor notorii. În urma acestei campanii a reuşit să obţină o serie de lucrări, inclusiv donaţii importante ale artiştilor. În catalogul din 1934 conceput de Aurel Ciupe, în care se regăsesc lucrările existente în colecţie explică modul în care erau notate în galerie, păstrând firul cronologic, pe nuclee artistice. Pornind de la iniţiativa lui Ciupe am încercat să dăm consistenţă Galeriei de Artă Românească Modernă, într-un secol de a arta românească", a declarat istoricul de artă Cora Fodor.
Potrivit acesteia, colecţia începe cu Theodor Aman, care face pasul spre modernitate în arta românească, "modernitate care se învedera prin lucrările şi creaţia lui Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu şi Ştefan Luchian".
"Avem portrete cu ale pictorilor activi în zona Iaşiului, Emanoil Bardasare, Constantin Stahi, cel care s-a format la şcoala ieşeană, constituită în1860, în paralel cu cea bucureşteană, constituită la 1864. Practic în acel moment se pun bazele învăţământului de arte plastice pe teritoriul românesc. Aman este cel care va face paşi importanţi, dar cei care statornicesc modernismul în arta românească sunt Grigorescu, Andreescu şi Luchian. În acest sens aş dori să remarc achiziţiile recente care s-au făcut la Muzeul de Artă, este vorba despre un extraordinar peisaj aparţinând lui Ion Andreescu, "Margine de Pădure", care vine să completeze alături de celelalte două lucrări ale lui Andreescu, existente deja în colecţia noastră. "Margine de Pădure", este din perioada barbizoniană - Andreescu a trăit foarte puţin şi a avut o perioadă scurtă de creaţie, dar destul de intensă, a studiat la Şcoala de la Barbizon. Sub influenţa lui Nicolae Grigorescu. Artistul a reuşit să realizeze o adevărată capodoperă", a precizat Cora Fodor.
La categoria "Portrete" accentul este pus pe donaţiile făcute în perioada lui Aurel Ciupe - două busturi impozante, al lui Barbu Ştefănescu Delavrancea şi al lui Octavian Goga, realizate de Cornel Metrea, care a donat şi o lucrare de Dimitrie Paciurea, "Cap de satir".
"Lucrarea lui Aurel Ciupe cu titlul 'Două figuri' este emblematică pentru acest spaţiu, reprezintă artistul cu muza sa, este un autoportret de tinereţe, 1928. Îl reprezintă în mărime naturală, alături de soţia sa, Maria Cuipe. În faţa şevaletului, dar se vede o desfăşurare a oraşului, deci artistul în raport cu lumea (...) Mai avem aici lucrarea lui Tonitza, 'Muza pamfletarului', Tonitza a reuşit să redea copiii din toate mediile (...) Avem două lucrări puse în valoare de Ştefan Luchian - 'În grădină', 'La margine de sat'. Galeria are un spaţiu consacrat artiştilor ardeleni din zona mureşeană şi spaţiul transilvan, respectiv Aurel Ciupe, Ion Vlasiu, mare personalitate a artei moderne, Eugen Gâscă", a precizat istoricul de artă.
Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a arătat că prin extinderea Galeriei de Artă Românească Modernă se folosesc toate spaţiile libere din Palatul Culturii din Târgu Mureş, inclusiv holurile de la etajul III fiind introduse în spaţiul expoziţional.
"Astfel am reuşit să scoatem multe lucrări din depozite şi am reuşit să prezentăm şi ultimele patru lucrări care au ajuns în ultimii doi ani în colecţia noastră, Nicolae Tonitza, Ion Andreescu, Gheorghe Petraşcu şi Aurel Ciupe", a subliniat Soos.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a arătat că prin achiziţiile susţinute de instituţia pe care o conduce, noua Galerie de Artă Românească Modernă este "o valoare îmbunătăţită".
"Este o valoare îmbunătăţită, pentru că nu este o nouă expoziţie, este o galerie care se redeschide cu câteva noutăţi, mai frumoasă, mai extinsă. Este un moment deosebit pentru că şi Consiliul Judeţean şi-a adus aportul cumpărând câteva opere de artă, dar sunt şi câţiva mureşeni care au donat. Mă bucur că putem redeschide această galerie de artă într-o formă extinsă, cu mult mai multe valori", a precizat Peter Ferenc.
Muzeul Judeţean Mureş a inaugurat în 2011 prima Galerie de Artă Românească Modernă din Târgu Mureş, în care au fost expuse iniţial peste 120 de opere inedite aparţinând maeştrilor Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Aurel Ciupe, Ion Vlasiu sau Octav Băncilă.
Cele 120 de lucrări valoroase din expoziţie fac parte din colecţia muzeului, au fost achiziţionate în anul 1930 de pictorul Aurel Ciupe şi au stat ani de zile în depozitele instituţiei, fiind expuse doar sporadic. Până atunci în pinacoteca Palatului Culturii din Târgu Mureş exista expoziţia permanentă de Artă Maghiară Modernă, înfiinţată în 1913, iar noua expoziţie de Artă Modernă Românească a fost concepută să aibă tot un caracter permanent, fiind amenajată în cinci săli.
Istoricii de artă susţin că sunt peste 2.400 de picturi originale aflate în galeriile de artă ale Muzeului Judeţean Mureş, Galeria de Artă Clasică Maghiară şi Galeria de Artă Românească Modernă, adăpostite de Palatul Culturii din Târgu Mureş, iar acestea pot rivaliza oricând cu marile picturi ale lumii şi pot sta pe simezele oricăror galerii internaţionale. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință
Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-
Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne
Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului
Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă
Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve
REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT
Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir