INTERVIU Comisarul pentru comerţ cu Europa al Marii Britanii: Cred că România şi UK ar trebui să privească viitorul cu ambiţie

România şi Marea Britanie ar trebui să privească viitorul cu ambiţie după Brexit, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Andrew Mitchell, comisarul pentru comerţ cu Europa al Marii Britanii.
El a vorbit şi despre actualul Acord de Retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană, făcut public săptămâna trecută, dar şi despre relaţia Regatului Unit cu România.
"Exporturile din Marea Britanie în România au crescut cu aproximativ 20% în 18 luni, până la începutul acestui an şi menţinem acest ritm de creştere, puţin sub rata menţionată, dar este o creştere şi anul acesta. Cred că aceasta este dovada încrederii bilaterale în acordurile de schimb şi în relaţiile comerciale", a afirmat el.
Mitchell s-a întâlnit, luni, cu oficiali români, inclusiv vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall.
AGERPRES: Aţi fost desemnat comisarul pentru Comerţ al Majestăţii Sale în iulie, anul acesta. Puteţi vorbi de momentele-cheie în ceea ce priveşte negocierile pe Brexit din interiorul mandatului dumneavoastră?
Andrew Mitchell: Bineînţeles. Aş vrea să spun în primul rând ce privilegiu este să fiu comisarul pentru Comerţ al Majestăţii Sale în Europa. Rolul comisarului pentru Comerţ cu Europa este legată de acea parte din guvernul britanic care este responsabilă cu relaţiile legate de schimburile comerciale şi investiţii, cu şi în cele 43 de ţări şi state de pe continentul european. Vorbim de continentul european şi nu doar de Uniunea Europeană, acesta este domeniul meu de responsabilitate şi are de-a face cu faptul că aspiraţiile noastre în ceea ce priveşte comerţul şi investiţiile în Europa se aplică întregului continent şi vedem un viitor promiţător pentru această relaţie. Anul trecut am întregistrat 303 miliarde de lire sterline din exporturi cu ţările din Europa, anume 49% din exporturile noastre şi 49% din investiţii au venit de pe acele pieţe. Europa este foarte importantă pentru noi, din punct de vedere comercial, cultural, politic, economic, în perspectiva viitorului, din orice perspectivă v-aţi gândi. Nu ar trebui să confundăm faptul că părăsim Uniunea Europeană cu importanţa pe care o acordăm, în viitor, comerţului cu Europa. V-aş spune - având în vedere că am fost numit în urmă cu trei luni - că lucrul cel mai important, din perspectiva noastră, este să menţinem bazele de pieţe libere, schimburi comerciale deschise şi schimburi simple pe tot teritoriul Uniunii Europene. Şi, gândindu-ne în timpul acesta la parteneriatul economic viitor, ne concentrăm pentru a asigura cel mai apropiat şi cel mai bun raport comercial cu partenerii noştri europeni, post- Brexit.
AGERPRES: Actualul Acord de Retragere, care a fost făcut public, menţionează o zonă de liber schimb comercial între UK şi UE. Cât de realistă este această creionare a unei zone de liber schimb între cele două părţi? Acesta este unul din aspectele discutate în negocierile pe Brexit.
Andrew Mitchell: Baza pe care ne-am construit propunerile şi acordul de principiu la care am ajuns cu partenerii noştri europeni are ca fundament schimburile simple de bunuri şi produse agroalimentare, cu un set de reguli comune, care apoi vor deveni punctul de pornire pentru o relaţie apropiată în ceea ce priveşte schimburile comerciale între Europa şi Regatul Unit. Acesta nu este un lucru complicat, pentru că pornim de la acelaşi nivel. În prezent suntem membri ai aceleiaşi pieţe unice şi uniuni vamale şi, în acest sens, un asemenea parteneriat economic este unic. Este unic pentru că pornim din acelaşi punct. Avem aceleaşi standarde, aplicăm aceleaşi reglementări şi, vorbind pe larg, pieţele noastre sunt foarte integrate. Deci este complet legitim şi posibil 100% să avem pieţe profund integrate pentru bunuri şi produse agroalimentare, în întreaga Europă. Iar aceasta este intenţia din spatele viitorului acord privind parteneriatul economic. Dar am vrea să negociem, odată ce Acordul de Retragere este încheiat.
Sursa foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
AGERPRES: De asemenea, Acordul de Retragere menţionează "nediscriminarea". Oamenii au votat să părăsească Uniunea Europeană pentru că şi-au dorit ca Marea Britanie să fie pe primul loc. Cum se vor armoniza aceste două aspecte?
Andrew Mitchell: Ei bine, vorbim de nediscriminare în sensul în care aspiraţiile către standarde foarte înalte sunt ceva de înţeles şi nu cred că cineva ar putea crede că părăsim Uniunea Europeană pentru că dorim să ne coborâm standardele. Ştiu că au existat discuţii despre un model economic pentru Marea Britanie ce include taxe mici şi standarde mai mici decât restul ţărilor din Europa. Nu am întâlnit printre britanicii care au votat să părăsească Uniunea Europeană oameni care au făcut asta pentru a coborî standardele. Avem cele mai înalte aspiraţii şi pieţele şi economiile noastre lucrează în baza faptului că noi producem bunuri şi servicii de înaltă calitate. Credem că o piaţă competitivă şi globală este bazată pe înaltă calitate. Nu văd nicio dorinţă de standarde mai joase.
AGERPRES: Există multe tensiuni în jurul prezentului Acord de Retragere. Care credeţi că sunt principalele aspecte la care nu trebuie să se renunţe, din acest Acord, în momentul în care se va ajunge la unul final?
Andrew Mitchell: Acordul de retragere este negociat într-o asemenea manieră încât să asigure - alături de acordul politic, care este deasupra sa - un schimb comercial simplu de bunuri şi produse agroalimentare pe continent, alături de acorduri integrate ce privesc serviciile şi reglementările şi controalele legate de standarde. Aceste lucruri fac parte dintr-un pachet integrat care creează o relaţie de schimburi comerciale competitivă între Marea Britanie şi Europa. Nu văd cum ar putea lipsi elemente de aici fără să cauzeze întregului Acord. Într-o măsură, avem nevoie de capacitatea de a face comerţ eficient peste graniţe iar faptul că bunurile şi produsele agroalimentare sunt incluse în regulamentul comun şi acea piaţă unică pentru bunuri este asociat cu faptul că lanţul nostru de aprovizionare din Europa este atât de integrat. Ştim asta, pentru că motoare care sunt create în Bridgend (Ţara Galilor - n.r.) sunt aduse în România pentru a fi asamblate în maşini. Este un exemplu al motivului pentru care merită să avem un asemenea acord. În paralel, dacă vorbim de standarde, suntem, în mod clar, o economie ce înfloreşte de pe urma exporturilor serviciilor, în special. Vrem să ne asigurăm că avem cele mai înalte standarde posibile şi că ne dezvoltăm şi consolidăm pieţele noastre internaţionale pentru servicii în viitor. Şi, într-o măsură, avem o abordare diferită când vine vorba de servicii: vedem oportunităţi într-o lume mai mare, să avem posibilitatea de a crea acorduri de liber schimb pe baza acelor servicii care au o înaltă competitivitate. Vorbim de un pachet, de un amalgam şi cred că integritatea acestui pachet este foarte importantă şi vom lucra pentru integritatea acestui pachet, ce include elemente legate de comerţ şi schimburi.
Sursa foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Pentru că sunteţi în România, puteţi vorbi de fluctuaţiile schimburilor România - Marea Britanie după votul pentru Brexit? De asemenea, care sunt domeniile-cheie în care Marea Britanie doreşte să investească în România?
Andrew Mitchell: Este interesant de remarcat că schimburile comerciale între Marea Britanie şi România au crescut. Exporturile din Marea Britanie în România au crescut cu aproximativ 20 % în 18 luni, până la începutul acestui an şi menţinem acest ritm de creştere, puţin sub rata menţionată, dar este o creştere şi anul acesta. Cred că aceasta este dovada încrederii bilaterale în acordurile de schimb şi în relaţiile comerciale. Cred că, cel puţin din punctul de vedere al Marii Britanii - ca al 12-lea cel mai mare investitor în piaţa română - aceasta este o piaţă care poate creşte. Au existat investiţii recente, ale London Stock Exchange şi ale Liberty House, în piaţa de oţel. Este un indicator al domeniilor pe care noi le considerăm cu perspectivă de creştere a investiţiilor britanice în România. Domeniul energiei este extrem de important pentru noi, de asemenea, infrastructura, sănătatea au pentru noi oportunităţi. Cred că dacă priviţi ce se petrece în locuri precum Cluj, în zona tehnicii, noi, britanicii, vedem perspective acolo. Suntem mulţumiţi de relaţia pe care o avem în prezent, dar credem în mod sincer că putem face mai mult şi vrem să creăm, în contextul în care părăsim Uniunea Europeană, piaţa unică şi uniunea vamală, o bază pentru o relaţie ce avansează şi permite schimburilor bilaterale să prospere. Acesta nu este un final, este un început. Cred că, în termeni bilaterali, România şi Marea Britanie ar trebui să privească viitorul cu ambiţie.
***
Andrew Mitchell a fost numit Comisarul pentru Comerţ al Majestăţii Sale (Her Majesty Trade Commissioner) pentru Europa în iulie 2018.
Înainte de aceasta, a fost directorul unei agenţii britanice de creaţie şi comunicare care a colaborat cu clienţi internaţionali, printre care şi oraşele care şi-au depus candidaturile pentru organizarea Jocurilor Olimpice, dar şi pentru alte evenimente sportive mari.
Cu o experienţă de 25 de ani în conducerea organizaţiilor din sectorul public şi privat, el a deţinut, de asemenea, funcţii de conducere şi în cadrul Ministerului de Afaceri Externe al Regatului Unit (FCO).
Comisarul pentru comerţ al Majestăţii Sale în Europa (HMTC) în Europa cooperează îndeaproape cu reţeaua diplomatică extinsă pentru a coordona eforturile guvernului pentru promovarea comerţului din Regatul Unit în afara graniţelor. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: George Onea, editor online: Ada Vîlceanu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Nicușor Dan nu își asumă responsabilitatea pentru niciun cont de pe platformele sociale, în afară de cele oficiale
Echipa de campanie a candidatului independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, precizează că acesta nu-și asumă responsabilitatea pentru niciun alt cont de pe platformele sociale cu excepția celor oficiale, punctând că orice încălcare a legislației electorale trebuie să fie semnalizată și sancționată conform legii. Precizările vin după ce
Prezidențiale2025/BEC a admis mai multe plângeri împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidați
Biroul Electoral Central a admis mai multe plângeri înregistrate împotriva unor videoclipuri de promovare a unor candidați, printre care Nicușor Dan, George Simion și Victor Ponta, pe platforma TikTok sau Meta și a dispus înlăturarea acestora și a materialelor conexe. Potrivit deciziilor publicate de BEC, nouă dintre ce
Deputatul Biro Rozalia (UDMR): Femeile trebuie să convingă comunitățile că Europa este calea de urmat
Președinta Organizației de femei a UDMR, deputatul Biro Rozalia, lideră și a EPPW, organizația de femei a Partidului Popular European (PPE), a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că în momentul actual femeile trebuie să își asume rolul de a convinge comunitățile că Europa este calea de urmat pentru țara noastră, care asigură stabilitate și pace familiilor.
Prezidențiale2025/BEC: 39 materiale publicitare politice din online încalcă prevederile legale; trebuie înlăturate
Biroul Electoral Central a decis, sâmbătă, înlăturarea a 39 materiale publicitare politice din online pe motiv că încalcă prevederile legale. 'În ședința din data de 04.04.2025, Biroul Electoral Central a analizat un număr de 69 de materiale publicitare politice publicate în mediul online, constatând că
Prezidențiale2025/Antonescu: Priorități pentru viitorul președinte - stabilizarea comunicării cu SUA, participarea la adaptarea proiectului politic al UE
Candidatul la prezidențiale al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a afirmat, sâmbătă, că prioritățile pentru viitoarea administrație prezidențială sunt stabilizarea comunicării cu SUA, participarea la adaptarea proiectului politic al UE, precizând însă că și NATO este o urgență. 'Politica ext
Prezidențiale2025/Antonescu: Nimeni nu se poate considera calificat în turul doi, în afară de mine
Candidatul la prezidențiale al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a afirmat, sâmbătă, că nimeni, în afară de el, nu se poate considera calificat să intre în turul al doilea al scrutinului, nici măcar George Simion, care se află, în prezent, pe primul loc în sondaje. 'Eu cred că ip
Prezidențiale2025/Olguța Vasilescu: Ponta e suveranist cum sunt eu soroșistă; Nicușor Dan - zeul crivățului din calorifere
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, vicepreședinte PSD, a declarat, sâmbătă, la un miting electoral pentru susținerea lui Crin Antonescu, că acesta 'este cea mai viabilă opțiune pentru români', afirmând despre Victor Ponta că este 'suveranist așa cum este ea soroșistă', iar despre Nicușor Dan că este 'zeul crivăț
Prezidențiale2025/Antonescu: Cel mai mare dușman - dezbinarea; ne bănuim, ne dușmănim, ne insultăm - vă chem la înțelegere și unire
Candidatul Alianței 'România, Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, afirmă că dușmanii săi nu sunt George Simion, Nicușor Dan sau Victor Ponta, ci se află în război cu 'sărăcia, boala, nepăsarea și cu dezbinarea' și îndeamnă la 'înțelegere și unire'. 'Într-un fel este un răzb
Prezidențiale2025/Ciolacu: Crin Antonescu este singurul candidat care are un proiect concret
Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, susține că singurul candidat la președinția României care vorbește despre un proiect concret, despre o direcție de țară și are în agenda sa bunăstarea românilor, 'nu războaie doctrinare', este Crin Antonescu. 'În acest moment vă spun cu toată convingerea că singuru
Prezidențiale2025/Predoiu: Crin Antonescu - singurul candidat care a coborât cinstit direct în arenă în fața românilor
Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, îl consideră pe Crin Antonescu singurul candidat la prezidențiale 'direct, fără ascunzișuri, corect și loial' și afirmă că Nicușor Dan a văzut în postul de la primar al Capitalei 'doar o gară de unde să fie preluat și condus la Cotroceni'. 'În București avem
Ciobotaru (PNL Vrancea): Parlamentul lucrează la o lege în sprijinul antreprenorilor; primele modificări, în a doua parte a anului
Deputatul Dragoș Ciobotaru afirmă că Parlamentul lucrează intens la modificarea legislației fiscale și economice în sprijinul mediului de afaceri, pentru ca România să poată îndeplini criteriile de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), primele schimbări fiind așteptate în a doua parte a anului 2025.
Prezidențiale2025/ Satu Mare: Liderii UDMR și PSD au lipit primul afiș cu Crin Antonescu
Liderii filialelor județene Satu Mare ale UDMR și PSD au lipit, vineri, primul afiș cu Crin Antonescu, demarând în mod oficial campania. Președintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, președinte al Consiliului Județean, a declarat că oamenii ar trebui să voteze rațional. 'Noi vrem să ducem și județul și țara în
Deputatul Dumitrița Gliga: Va fi stabilit plan unitar pentru refacerea zidurilor Cetății Medievale Sighișoara
Președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, deputatul Dumitrița Gliga, a anunțat, vineri, că în urma întâlnirii avute la Sighișoara, la Comitetul de Organizare UNESCO, s-a decis crearea unei echipe de monitorizare și stabilirea unui plan unitar pentru refacerea zidurilor Cetății Medievale.
Prezidențiale2025/Grindeanu: Faceți un exercițiu și imaginați-l pe Nicușor Dan față în față cu Donald Trump
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, i-a îndemnat, vineri, pe social-democrați și liberali, la o reuniune electorală la Reșița, să lase la o parte orgoliile, să lucreze pentru stabilitate și, totodată, să facă 'un exercițiu de imaginație' referitor candidatul independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan. 'Nu este
Prezidențiale2025/ Antonescu: Președinții nu sunt aleși să facă intrigă între partide, să facă sau să citească dosare
Candidatul Alianței 'România Înainte!', Crin Antonescu, a declarat vineri, la Reșița, că președinții României nu sunt aleși să facă intrigă între partide sau să facă dosare, ci pentru a apăra țara și pe români, el menționând că își dorește să câștige alegerile prezidențiale, să promoveze o muncă în echipă