logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ Mureş: Meşteşugul potcovitului se pierde încet-încet pe Valea Gurghiului

Image

Meşteşugul potcovitului, considerat o artă în care se folosesc ciocanul şi nicovala pentru a confecţiona potcoave şi a le prinde de copita calului, deşi era extrem de popular în urmă cu 25-30 de ani pe Valea Gurghiului, a devenit tot mai rar, în prezent existând un potcovar la trei-patru sate.

Unul dintre ultimii potcovari de pe Valea Gurghiului, Ioan Călin Husar, din satul Caşva, comuna Gurghiu, spune că motivul pentru care această meserie dispare este numărul tot mai mic de cai din gospodării, însă şi reţinerea tinerilor de a se înhăma la o meserie atât de grea.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


"Oamenii mai potcovesc caii, dar sunt foarte puţini. Acum merge cam slab fiindcă 70% dintre cai au dispărut, deci suntem fără cai. Au rămas maxim 30 la Caşva, deşi în sat la noi, în comună, erau câteva mii de cai, acum sunt puţini. Lumea a îmbătrânit, iar tineretul nu se mai ocupă. Nu se mai ocupă din cauză că asta-i viaţa, au plecat în afară, nu-i mai interesează. Eu continui fiindcă ţin la tradiţie. Meseria asta am pornit-o din 1985, am fost ucenic la Glăjărie, unde am învăţat meserie. Moşu (bunicul - n.r.) a murit la 92 de ani şi mi-a zis să nu desfiinţez meseria. Bun, dar acum nu mai ai cu cine să mai lucrezi. Am doi băieţi, unul de 25 de ani, unul de 21 spre 22, nu le place. De regulă lucrez cu nevastă-mea", a afirmat Ioan Călin Husar.

El a spus că de la prelucrarea materialului până când acesta ajunge să fie pus pe copita calului durează cam trei ore şi că, din cauza costurilor, dar şi a vremurilor, acum nu se mai practică două protcoviri pe an - de vară şi de iarnă - cum era în trecut, ci un singur potcovit.

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


"Ca să ajungem la un potcovit de nou durează cam 3 ore, făcut de la zero. Se face din platbandă, făcut, tăiat din pană colţurile, pregătim totul dinainte. Deci maxim 3 ore. La potcovitul de iarnă punem widia (Vidia) pe el. Dar acum, normal, şi vara-i tot iarnă. Calul ăsta-i potcovit de iarnă. Aşa merge continuu. Nu mai pui cauciucuri pe maşină de iarnă, te duci cu ele până s-au gătat. Calul nu-i deranjat, dar, dacă este o copită slabă, nu suportă. Ca şi omul, nu suportă bocanci sau păpuci şi umblă în şlapi. Iapa asta e potcovită cu widia, ca de iarnă. Nu o deranjează, poate să meargă oricând, potcoava are durabilitate mare şi rezistă. Dar nu toţi caii rezistă la aşa ceva. Este cal care-i mai slab în copită şi nu rezistă, trebuie să pui de vară. Exact tipul ăsta, mai simplu. Dar asta de vară nu ţine atâta cât ţine aialaltă. Durează cam un an de zile şi poţi să umbli cu ea non-stop", a spus Husar.

Potrivit meşterului, pentru ca un cal să stea la potcovit, stăpânul său trebuie să îl obişnuiască să îi pună mâna pe picioare, astfel încât potcovarul să nu aibă probleme.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


"Avem şi cai care nu stau la potcovit. Foarte mulţi, mulţi. Sunt tot felul de cai. Diferenţa e de înţeles pentru că sunt mulţi gospodari care nu pun mâna pe picior. Calul devine ca şi un miel, dacă nu-i dai de mâncare nu vine la tine, că fuge de tine. Aşa-i animalul. De aia am adus calul ăsta aici, un cal care stă, nu te deranjează când lucrezi la el. Potcovarul trebuie să le ştie pe toate, în primul rând că o copită de cal nu e un material mort. Material mort e doar pe margini, dar poţi atinge foarte uşor ceea ce e viu. Dacă nu dai cum trebuie caiaua, deranjează calul. Trebuie să ştii, să ai ureche muzicală, să vezi ce faci. Dacă dumneavoastră aţi veni cu un cal la potcovit şi eu îl deranjez şi dau un cui aiurea, ce ziceţi? Bine mă, eu am venit la doctor şi mi-l schilăveşti, mi-l omori? Că normal, acuma la doctor, cam aşa se întâmplă, îl duci viu şi după aia îl aduci mort. Da, de aia trebuie să iasă bine, că dacă nu-i bun, calul nu-i cum trebuie şi şchiopătează", susţine potcovarul.

Întrucât numărul de cai de la Valea Gurghiului este foarte mic şi se practică doar un potcovit pe an, meşterul nostru spune că s-a reprofilat şi face de toate, inclusiv zootehnie.

"La mine acasă, în familie, am altă treabă, am 70 de oi, am vacă, am cal. Lucrez de dimineaţa până seara (...) În meseria asta facem căruţe, pluguri, tot ce există, aia facem, tot ce trebuie să facem, la cerinţa gospodarului. Sunt şi pluguri tradiţionale. De exemplu, mai trebuie ascuţit cuţitul, că şi o coasă, dacă nu o ascuţi, nu taie. Aşa şi la plug, se remediază, se ascut cuţitele şi mergem înainte. Sau la tractoare, trebuie ascuţite, tăiate cupe. Nu lucrăm numai cu caii, facem de toate. E o treabă anevoioasă. Acum aici, pe partea asta, la Ibăneşti, mai sunt câţiva potcovari. În Gurghiu este un bătrân care are vreo 78 de ani. În Glăjărie, meseriaşii ăştia mari au fost mulţi, dar s-a gătat, nu mai lucrează nimeni. Şi vin la mine, dar s-au împuţinat caii. Nu mai merge aşa cum a mers. Erau sute de cai şi acum, puţini. Puţini că şi oamenii sunt puţini. În Caşva, unde stau eu, erau câţiva vecini care erau gospodari. Acum, când vezi că au crescut mărăcinii, rămâi cu gura căscată. S-a schimbat lumea, total îi schimbată", a arătat, cu regret, potcovarul.

El a spus că un potcovit de cal costă de la 150 de lei până la 200 de lei, care include tot, de la material, la caiele, însă acest lucru este necesar, întrucât în zona Munţilor Gurghiului caii sunt întrebuinţaţi atât în agricultură, cât şi la pădure.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


"Acum caii umblă numai cu potcoave de iarnă din cauză că este mult asfalt, înainte era mai mult pământ, nu se uzau aşa uşor, acum asta e. Când nu mai ţin, le dăm jos, fac din nou. Caii ăştia lucrează şi la pădure, că de aia îi ţinem pentru pădure, pentru gospodărie, pentru una-alta. Că doar un cal nu consumă ca cum îi cheia de la motor. Mergem la câmp, îi dă să mănânce. În schimb, la tineri îi teama că trebuie să cureţi balega. Dar la maşină, îi dai cheie şi numai din buzunar, din jeb se duce tot banul. Dar ăsta nu, că l-ai pus acolo, şi de plouă şi de ninge, tot aşa rămâne. Dar tinerii nu vor să facă meserie, nu vor să mai ţină cai. Nu le place. Nu, că deja sunt nişte oameni care au devenit puturoşi, oameni pe care nu-i interesează. Mai bine stau la un pahar, la telefon", a spus potcovarul.

În ceea ce priveşte adaptarea la noile tehnologii, potcovarul nostru preferă să rămână la metodele tradiţionale, inclusiv în comunicare.

"Am peste 50 de ani şi încă nu port telefon în buzunar că nu pot să-l sufăr. Dacă am nevoie să o sun pe nevastă-mea, atunci am nevoie. Da' au zis: păi cum să te caut? Nu mă căuta, te găsesc eu. Înainte cum ne găseam? Nu-mi place deloc", a conchis Ioan Călin Husar. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Social 03-05-2025 20:08

Neamț: Un bărbat din Constanța, angajat ca paznic la o societate comercială, s-a electrocutat în Gara CFR Roman

Un bărbat din județul Constanța, angajat ca paznic al unei societăți comerciale, s-a electrocutat, sâmbătă, în Gara CFR Roman, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, victima s-ar fi urcat pe un vagon, iar în urma arcului electric produs a fost aruncată sub un alt tre

Social 03-05-2025 19:17

Vaslui: Bărbat rănit după ce s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea

Un bărbat a fost rănit, sâmbătă, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea, au informat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Ungureanu, bărbatul a reușit să se autoevacueze din vehicul și era conștient când a fost preluat de echipajul medical, dar a

Social 03-05-2025 17:07

Atenționare de călătorie MAE: Franța - posibile perturbări ale traficului feroviar

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Franța că sindicatele căilor ferate din Republica Franceză (SNCF) au lansat un apel la grevă pe parcursul întregii săptămâni viitoare (5 - 11 mai). În acest context, sunt prevăzute perturbări ale circulației fer

Social 03-05-2025 15:25

Alba: Mai multe intervenții ale salvatorilor montani, în ultimele zile, la Rimetea

Opt salvatori montani au intervenit sâmbătă la Rimetea, în zona Șanțul Mare, pentru acordarea primului ajutor și evacuarea unei turiste care prezenta suspiciune de fractură la un picior. 'Echipa Salvamont Alba a intervenit astăzi în zona Șanțul Mare, comuna Rimetea, pentru acordarea primului ajutor și evacuarea unei perso

Social 03-05-2025 13:32

REPORTAJ/ Tulcea: Festivalul scrumbiei albastre a deschis sezonul turistic la Sulina

Sute de persoane au participat, vineri, la Sulina, la Festivalul scrumbiei albastre, turiștii fiind încântați de eveniment, în ciuda zgomotelor auzite în noaptea precedentă din Ucraina, pe fondul atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din țara vecină, atac care nu a mai fost anunțat prin sistemul RO-ALERT. Organizat de Primăr

Social 03-05-2025 12:23

REPORTAJ/ Mureș: Moara lui Mitică din Ibănești, noua atracție turistică de pe Valea Gurghiului

Aflat la a patra generație de morari, Dumitru Suceava din Ibănești a decis să restaureze moara acționată de apă pe care o avea în curte, achiziționând curele și piese originale, utilizate în trecut în această îndeletnicire, iar în acest fel instalația tehnică țărănească a devenit noua atracție de pe Valea Gurghiului. Dumitru

Social 03-05-2025 10:43

Prezidențiale2025/ Dajbog: Aproximativ 43.000 de angajați ai Ministerului de Interne mențin siguranța publică în ziua votului

Aproximativ 43.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor menține siguranța publică în ziua votului, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. 'În misiunile de astăzi (sâmbătă - n.r.), vor fi angrenați peste 34.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri,

Social 02-05-2025 17:45

Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a lansat, de Ziua Tineretului, campania 'De la abandon la succes'

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a lansat vineri, de Ziua Tineretului, campania 'De la abandon la succes', potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituției. 'Pe 2 mai sărbătorim Ziua Națională a Tineretului și marc

Social 02-05-2025 16:14

Vaslui: Veteranul de război Vasile Adam, decedat la vârsta de 103 ani, înmormântat cu onoruri militare

Veteranul de război col. Vasile Adam, decedat la vârsta de 103 ani, a fost înmormântat, vineri, cu onoruri militare, în Cimitirul 'Eternitatea' din municipiul Vaslui, la ceremonie participând militari din Bârlad și Iași.

Social 02-05-2025 15:12

Vaslui: Centru pentru tineret inaugurat în municipiul reședință de județ

Un Centru pentru tineret, amenajat într-o fostă centrală termică dezafectată din municipiul Vaslui, a fost inaugurat, vineri, în prezența autorităților, în cadrul manifestărilor derulate cu ocazia Zilei Tineretului și sub egida Vaslui - Capitala Tineretului din România 2025. Spațiul va fi pus în perioada următoare

Social 02-05-2025 13:20

Bistrița-Năsăud: Tânărul căutat în apele lacului Colibița a fost găsit decedat

Tânărul căutat vineri de pompieri și scafandri în apele lacului Colibița, după ce ar fi căzut dintr-o barcă în noaptea precedentă, a fost găsit decedat, la aproximativ 30 de metri de mal, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud. Căutările au durat aproape trei ore, iar cadavrul a fost găsit de scaf

Administratie 02-05-2025 10:31

Sibiu: Atracție în plus la Zoo - peste 200 de peruși vor fi aduși la expoziția anuală

Vizitatorii celei mai vechi grădini zoologice din țară, cea de la Sibiu, au ocazia să admire sâmbătă și duminică peste 200 de exemplare de peruși care vor fi aduși din toată țara, la expoziția anuală organizată de Asociația Romanian Budgerigar, a anunțat Primăria Sibiu, pe pagina de socializare. 'De sâmbătă, 3 mai, de la ora 9.

Social 02-05-2025 10:12

Vremea se menține caldă în primele zile ale săptămânii, ulterior valorile termice vor fi în scădere (meteorologi)

Vremea se va menține frumoasă și deosebit caldă în următoarele zile la nivelul întregii țări, iar valorile termice vor fi mult mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, arată prognoza săptămânală publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, în intervalul 2-3 mai, vremea va f

Social 02-05-2025 09:34

Bistrița-Năsăud: Tânăr de 17 ani, căutat în apele lacului de acumulare Colibița

Un tânăr de 17 ani care ar fi căzut dintr-o barcă, în noaptea de joi spre vineri, în lacul de acumulare Colibița și nu ar mai fi ieșit la suprafață este căutat de pompieri, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud. 'În cursul nopții trecute, un minor în vârstă de aproximativ 17

Administratie 02-05-2025 09:00

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut ușor în martie 2025

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 0,85%, în martie 2025, comparativ cu luna precedentă, la 552,5 milioane de lei, de la 557,2 milioane de lei în februarie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 7,3%, de la 150,9