logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Iaşi: Capitala Moldovei, asaltată de pelerinii veniţi la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

Imagine din galeria Agerpres

Sărbătoarea Iaşului şi Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, o sărbătoare laică şi una religioasă, transformă Iaşiul în această săptămână în unul din cele mai mari locuri de pelerinaj, dar în acelaşi timp şi într-o capitală a culturii şi a distracţiei.

În pensiunile şi hotelurile din municipiul Iaşi nu mai sunt camere libere, acestea fiind ocupate din timp de pelerinii sosiţi la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a se închina, în aceste zile, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi la cele ale Sfintei Muceniţe Ecaterina.

"Am rămas fără locuri de cazare din cauza numărului extrem de mare de persoane care vin în aceste zile la Iaşi pentru a lua parte la manifestările culturale organizate de Primărie cu ocazia Sărbătorilor Iaşului dar, mai ales, pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, al cărei hram se prăznuieşte pe 14 octombrie. Multe dintre camere au fost rezervate şi cu cinci luni înainte, dar au mai fost şi persoane care au găsit cazare şi la începutul lunii septembrie", a declarat Lucian Grecu, managerul unui hotel din centrul Iaşului.

Potrivit celor de la Centrul de Informare Turistică, în Iaşi sunt peste 4.000 locuri de cazare în hoteluri şi pensiuni. Într-o lună normală gradul de ocupare este de 40 la sută, însă în săptămâna cu hramul Sfintei Parascheva gradul de ocupare creşte până la 100 la sută. Celor care nu reuşesc să găsească un loc în camerele de hotel sau pensiuni le rămâne varianta de a apela la rude sau cunoştinţe. Însă mai sunt şi alte variante oferite chiar de preoţii parohi sau enoriaşii cu suflet mare.

"Sunt şi biserici de parohie care oferă găzduire şi masă. Enoriaşii din Iaşi au răspuns apelului Mitropoliei şi oferă la rândul lor găzduire pelerinilor. De la an la an s-a creat o legătură între aceşti enoriaşi şi cei veniţi în pelerinaj", a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În această perioadă, la Sărbătorile Iaşului, autorităţile estimează că vor fi prezenţi peste 100.000 credincioşi din ţară şi străinătate, fie ei ortodocşi sau catolici.

"Nu mai ştiu de când vin să mă închin la Sfântă. Am pierdut şirul anilor. Înainte veneam să mă închin doar în ziua hramul Sfintei, pe 14 octombrie, dar acum nu mai pot sta cu zilele la rând. E prea aglomerat. Acum venim cu o zi înainte de scoaterea raclei din Catedrala Mitropolitană. Ne aşezăm la rând, aşteptăm, ne rugăm pentru iertarea de păcate, pentru spor, sănătate. Ne rugăm pentru noi şi ai noştri, dar şi pentru pace. E un moment unic în viaţa unui om", a declarat Elena Nicolae.

Peste 13.000 de pelerini s-au închinat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva în cele 12 ore câte au trecut de când racla cu moaştele sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană, purtată în procesiune şi aşezată într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Alte câteva mii de persoane aşteaptă în prezent la un rând de peste 2,5 kilometri. În acest timp 36 de persoane au fost asistate medical, una dintre acestea fiind transportată la spital. Majoritatea acestor persoane au acuzat stări de rău din cauza oboselii, alimentaţiei neadecvate, sau a sănătăţii precare.

Cei care vin în aceste zile la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au ocazia să se închine şi la racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina, ale cărei moaşte au fost aduse în această seară de o delegaţie de preoţi din Grecia. Delegaţia este condusă de arhimandritul Barnaba Leontidiadis, vicar administrativ al Mitropoliei de Kitrous, Katerini şi Platamonas.

Ziua de 14 octombrie devine, an de an, centrul ortodoxiei româneşti. În preajma acestei zile, pelerini din ţară şi străinătate, de la simpli credincioşi şi până la personalităţi locale şi naţionale, participă la hramul Cuvioasei Parascheva. Cunoscută în popor sub numele de Sfânta Vineri, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Iaşiului şi a întregii Moldove, dar şi ocrotitoarea celor sărmani.

"Suntem din Iaşi, dar în fiecare an venim să ne închinăm la Sfântă înainte de ziua ei. E o adevărată făcătoare de minuni. Ne ajută la spor în casă, să avem sănătate, înţelegere. Am venit mai devreme pentru ca şi alţi credincioşi să aibă timp să se închine. Noi suntem de aici, ei vin din colţul celălalt al ţării", a declarat Ion Popa, unul dintre credincioşii care au avut răbdarea să stea câteva ore la rând.

Iar în această perioadă cultura, credinţa şi voia bună merg mână în mână. Şi ieşenii care ajung prin centrul oraşului în aceste zile se opresc pe la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a se închina la Sfânta Vineri, cum e cunoscută în popor, sau Sfânta Parascheva, aşa cum este ea prăznuită în calendarul ortodox. Iar la ieşirea din Curtea Mitropolitană nu ai cum să nu bagi mâna în buzunar şi să cauţi după mărunţi pentru o icoană, o candelă ori o ie nouă. Şi cârciumarii şi târgoveţii ademenesc drumeţii cu un mic sau doi ori un grătar stropit din plin cu tulburel pentru a satisface poftele şi setea.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva din 14 octombrie este prăznuită începând din 1955, când, oficial, un sobor de arhierei a proclamat în faţa a sute de credincioşi şi a altor Biserici, generalizarea cultului Sfintei Parascheva în Biserica Română. Generalizarea cultului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955.

Începând din anii '90, hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva a căpătat o tot mai mare amploare, pelerinajul organizat de prăznuirea hramului său numărându-se, astfel, printre cele mai mari pelerinaje ortodoxe din lume.

 

Foto: (c) Adrian Cuba/AGERPRES FOTO


În paralel, în această perioadă, în municipiul reşedinţă de judeţ se desfăşoară "Sărbătorile Iaşului", eveniment organizat în perioada 9-15 octombrie de Primăria Iaşi. În această perioadă municipalitatea organizează o serie de spectacole folclorice în fiecare cartier. Momentele artistice sunt susţinute de artişti consacraţi precum Laura Lavric, Maria Tătaru, Cristinel Iordăchioaie, Maria Costioaia, Constantin Bahrin, Roxana Cojocaru, dar şi nume mai puţin cunoscute precum Andrei Nicăi, David Simion, precum şi de dansatori.

Ca în fiecare an, Sărbătorile Iaşului includ şi o serie de târguri şi manifestări tradiţionale reunite de municipalitate sub genericul Târgul de Toamnă. Peste 100 de comercianţi şi producători de căciuli de blană şi haine de blană sau de piele îşi expun mărfurile în zona centrală a Iaşului, lor alăturându-se alte zeci de comercianţi de produse alimentare.

În timpul ediţiei din acest an a Sărbătorilor Iaşului municipalitatea va organiza şi Seara Valorilor. Evenimentul organizat de Primăria Iaşi îşi propune, după cum primarul Mihai Chirica declară, să îi premieze pe cei care s-au remarcat prin realizări deosebite în domeniile culturii, educaţiei, ştiinţei, artei, economiei sau implicării civice.

"Este o onoare pentru mine să organizez un astfel de eveniment şi este o datorie de onoare să aduc în numele comunităţii un omagiu acelor personalităţi care fac cinste Iaşului şi ţării noastre", declara primarul Chirica.

Anul acesta vor primi distincţii Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Petru Gherghe, episcopul Diecezei Romano-Catolice de la Iaşi, precum şi preşedintele Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Gheorghe Duca, preşedinte al Societăţii Ştiinţifico-Practice a Oncologilor din Republica Moldova, Gheorghe Ţîbîrnă.

În anul Centenarului, la Seara Valorilor vor fi premiaţi şi muzeografii Aurica Ichim, Sorin Iftimi, comandantul Garnizoanei Iaşi, colonelul Dragoş Iacob, profesorul universitar Ion Agrigoroaiei, redactorul şef al revistei Historia - Ion M. Ioniţă, directorul Magazinului Istoric, Dorin Matei. Vor mai primi premii şi Vasile Grozav (Republica Moldova), Vasile Tărâţeanu (Cernăuţi, Ucraina), Cristina Popescu (director general RomFilatelia).

"Eroul cu făcăleţ", Florin Moraru, ieşeanul în vara lui 2017 care a ieşit cu un făcăleţ pentru a face faţă atentatului terorist de la Londra, va primi un premiu special şi din partea municipalităţii, tot în cadrul Sărbătorilor Iaşului. Directorul "Institutului Inimii", prof. dr. Grigore Tinică, va primi la rândul său un premiu special pentru promovarea şcolii de medicină ieşene şi organizarea unuia dintre cele mai prestigioase congrese de chirurgie vasculară. "Casa Share" va primi premiu pentru activitatea socială desfăşurată în sprijinul persoanelor defavorizate. Tot la Seara Valorilor va fi acordat şi Premiul Excelenţa în afaceri, Premiul Pogor şi Premiul Vanda Condurache.

Reprezentanţii Companiei de Transport Public au decis să modifice circulaţia mijloacelor de transport public în zilele de 12 şi 15 octombrie pentru a permite buna desfăşurare a activităţilor din cadrul Sărbătorilor Iaşului 2018.

Astfel, vineri seara, între orele 19,00 şi 20,30, în timpul desfăşurării Pelerinajului "Calea Sfinţilor" va fi restricţionată circulaţia tramvaielor în zona centrală a Iaşului.

Circulaţia va fi întreruptă şi în seara zilei de luni, 16 octombrie. Mai multe trasee de tramvai şi autobuz vor fi deviate pentru desfăşurarea super concertului de la Palatul Culturii, care va încheia Sărbătorile Iaşului 2018. Pe scena amplasată în apropierea Palatului Culturii vor urca artişti locali, dar şi nume consacrate precum Holograf, Compact, Iris, Nicoleta Nucă şi Delia. Seara se va încheia, la fel ca şi în alţi ani, cu un grandios foc de artificii. AGERPRES / (A, AS - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.