REPORTAJ Tulcea: Lacul Iacobdeal, una dintre cele mai noi atracţii turistice ale judeţului

Lacul Iacobdeal, situat în vârful cu acelaşi nume, la poalele căruia se află satul tulcean Turcoaia, atrage tot mai mulţi turişti, iar proprietarii lui au început un proiect de amenajare şi susţin că nu vor impune taxe celor care vor să-l viziteze.
"Vârful acela de deasupra satului Turcoaia s-a numit mai întâi Sesenbair, Dealul încurcat. Probabil că era împădurit. Legenda spune că Iacob era un bărbat frumos care avea o nevastă cel puţin la fel de frumoasă pe care au luat-o turcii. De durere, s-a haiducit şi unde-i prindea pe turci, acolo-i şi omora. Turcii au organizat o poteră să-l prindă, iar el s-a ascuns în Muntele încurcat. L-au prins în cele din urmă, iar în mentalul popular locul a rămas ca Iacobdeal", a declarat, pentru AGERPRES, autorul monografiei comunei Turcoaia, Vasile Velea.
Iacobdeal s-a numit apoi Muntele lui Carol I după ce, în aprilie 1902, la vârsta de 70 de ani, prim-ministrul Dimitrie Sturdza, pentru a treia oară prim-ministru al României, a urcat cei 336 de metri ai vârfului în 38 de minute, potrivit plăcii comemorative montată în muntele de granit la vremea aceea.
"Placa din bronz a fost confecţionată de o asociaţie a meşteşugarilor din Brăila şi acum este păstrată la şcoala din sat. Acolo mai avem vestigii găsite în cetatea Troesmis", a mai spus Vasile Velea.
Din satul Turcoaia până la una dintre cele mai noi atracţii turistice ale judeţului Tulcea, lacul Iacobdeal, drumul este scurt, însă greu de parcurs, din cauza gropilor.
"Este un drum industrial de exploatare pe care circulă maşini de capacitate foarte mare. Acolo trebuie intervenit cu o tehnică specială. Cred că o turnare de asfalt normală nu ar fi suficient. Avem în vedere acel drum. Acum, avem proiecte de 8 milioane de euro pentru care trebuie să asigurăm cofinanţare", a afirmat primarul comunei Turcoaia, Stelian Bălan.
Lacul Iacobdeal s-a format, potrivit autorităţii locale, în urmă cu aproape 70 de ani, atunci când, după o acţiune de derocare cu explozibil, vagonetele cu piatră şi uneltele oamenilor au fost inundate de un izvor. De atunci, lacul din muntele de granit a crescut continuu.
Sursa foto: (c) Luisiana BIGEA/AGERPRES FOTO
"Aveam opt ani, când am coborât cu tata aici. El şi colegii lui luau apă pentru carieră, iar peisajul era unul science-fiction. Pereţii erau drepţi în stâncă şi ochiul de apă din fundul gropii era albastru. După vreo 20 de ani, aici am fost cerută în căsătorie, iar apoi mi-am susţinut soţul când a vrut să-l cumpere. Atunci am zis că va fi pentru noi, că ne vom face o crescătorie de peşte, o căsuţă, numai că, în timp, apele s-au concentrat aici, iar locul a devenit o atracţie turistică", a afirmat Ana Ţăranu, proprietara lacului.
Ana Ţăranu este profesoară de limba engleză la şcoala din satul Turcoaia şi împreună cu soţul ei deţine o societate comercială care, în anul 2005, a concesionat lacul de la autoritatea comunală pentru o perioadă de 49 de ani. Anul trecut, a scris primul proiect european pentru amenajarea lacului ca obiectiv turistic, iar anul acesta proiectul a fost declarat eligibil şi a primit o finanţare de 40.000 de euro.
"Nu ne dorim ca acest loc să fie doar o sursă de venit pentru familie, ci să fie o atracţie turistică şi să găzduiască activităţi care să contribuie la promovarea localităţii în care ne-am născut. Vrem să facem un spaţiu de campare, să avem apă potabilă, energie electrică şi totul să fie eco. Proiectul trebuie să se încheie în luna noiembrie a anului viitor", a mai spus Ana Ţăranu.
Până acum, pentru realizarea investiţiei s-au obţinut avizele de la diferite instituţii publice şi private, astfel că cele aproape 200 de persoane care vin la Turcoaia vara, în fiecare sfârşit de săptămână fără ploi, au avut parte doar de umbrele şi o terasă.
"Lacul este unic în zonă. Apa are o culoare deosebită. Se aseamănă foarte mult cu un lac format în craterul unui vulcan din judeţul Braşov. Nu ştiu dacă mi-aş dori să fie amenajat, pentru că, de obicei, unde ajunge omul să bată mai mult, se cunoaşte", a afirmat Mădălina Avram, în vârstă de 39 de ani.
Proprietarii lacului recunosc că se confruntă cu problema deşeurilor lăsate în urmă de turişti.
"Dacă nu vom avea grijă de lac, va deveni o groapă de gunoi. Mult timp am strâns cu copiii mei deşeurile, dar anul acesta am avut o acţiune de strângere a deşeurilor organizată împreună cu asociaţia 'Galaţi, oraşul meu'. E foarte greu să strângi toate deşeurile aruncate de turişti în lac", a menţionat Ana Ţăranu.
Amenajarea unui loc de campare la lac ar fi o provocare pentru turiştii Parcului Naţional Munţii Măcinului, fiindcă dacă traseul ar începe aici, el s-ar încheia la Dealul Consul, unul din locurile preferate de regina Maria pentru a picta.
"Deasupra lacului este un drum de care la finele căruia turiştii pot vedea un peisaj extraordinar, având în centru Insula Mare a Brăilei. Traseul trebuie însă amenajat, fiindcă este şi drum industrial, iar grupurile de turişti trebuie să fie organizate, pentru a evita orice eveniment neplăcut", a afirmat Ana Ţăranu.
Lacul Iacobdeal este apreciat în mod special pentru culoare. Primăvara, apa e verde. Vara, lacul înfloreşte şi capătă nuanţe albastru-turcoaz. Iar toamna, apa lacului este maro, similară cu cea a depunerilor de pe pietre. Priveliştea i-a surprins pe artişti, iar zona a găzduit echipe de producţie ale unor filme şi videoclipuri muzicale.
Situat în apropiere de localitatea tulceană Izvoarele, Dealul Consul, prima rezervaţie naturală din România, are o altitudine de 333 de metri şi a fost declarat rezervaţie naturală odată cu Poiana Regelui Ferdinand I, din Niculiţel, în anul 1927. Actul a fost emis pe data de 27 mai, după o vizită regală efectuată pe Dunăre în perioada 21 mai-2 iunie 1926. În acea perioadă, Dealul Consul se numea Muntele Cinel.
Cu cele peste 3.450 de specii de floră şi faună, dar şi cu suprafeţe importante de vegetaţie stepică, Parcul Naţional Munţii Măcinului, declarat Rezervaţie a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice. Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între formaţiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munţi. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital
Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven
Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat
Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă
Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital
Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în