REPORTAJ Sibiu: Lupta unui bebeluş cu o tumoră gigant, operat printr-o metodă nouă în România

Doi chirurgi români, Mircea Popiţiu şi Victor Costache, împreună cu unul din Suedia, Petru Liuba, au reuşit o premieră medicală la noi în ţară, operând cu succes o fetiţă de patru luni, din Botoşani, care avea o tumoră gigant dezvoltată pe gât, ei folosind o metodă minim invazivă, practic prin introducerea de dispozitive medicale în vasele de sânge.
În prezent, copilul este internat în Spitalul de Pediatrie din Sibiu, cu mama sa, Anca Mădălina. Fetiţa a fost operată în urmă cu trei zile, la un spital privat din Sibiu, fără ca familia să plătească nimic, toate cheltuielile fiind suportate de Fundaţia Polisano, cu bani strânşi de la sponsori din toată ţara, în special părinţii altor copii operaţi şi ei cu succes de chirurgi specializaţi în chirurgia vasculară.
La doar o zi după operaţie, am întâlnit-o pe Beatrice râzând şi jucându-se în braţele mamei sale, în salon. La mânuţe poartă încă branule. O fetiţă care are pe gât încă tumora, care, din spusele mameu şi ale celor care au operat-o, deja începe să îşi schimbe culoarea şi să se reducă. Căci operaţia nu a însemnat să fie tăiată tumora, ci să i se oprească "resursele" ca să se mai hrănească din corpul copilului şi aşa, în timp, să se retragă, fără să-i pună viaţa în pericol micuţei. E vorba despre un copil care a trecut de o operaţie foarte dificilă şi complicată, care va pune din nou medicina românească pe harta internaţională, acest caz urmând să fie publicat în revistele ştiinţifice de specialitate.
Beatrice este o fetiţă ca oricare alta, care a venit pe lume ca un copil normal, aparent sănătos, fără ca mama sau medicii din Botoşani să poată intui ce avea să urmeze. Iniţial, copilul s-a născut cu o pată pe gât, iar după o lună de zile acea pată de pe gât a început să se transforme în ceva tot mai mare. De la un medic de dispensar care a crezut că totul se poate rezolva cu o compresă cu apă rece, până la cei mai renumiţi chirurgi din ţară şi străinătate, care au evaluat acest caz, nu a mai durat decât trei luni. Trei luni de emoţii, lacrimi, speranţe, drumuri nesfârşite de la un capăt la altul al ţării, corespondenţă purtată cu medicii din Turcia şi Germania, pelerinaje la mănăstiri şi o tumoră care creştea zilnic.
"Eu am avut ceva probleme la naştere, dar copilul nu s-a născut aşa. Avea o pată la gât. După o lună jumătate, a început să crească şi venele au început să se vadă mai bine. Imediat m-am dus la medicul de familie, care mi-a sugerat să-i pun o compresă cu apă rece. A crezut că poate a fost muşcată de ceva", a declarat, pentru AGERPRES, mama copilului, Anca Mădălina.
După ce a văzut că nu trece cu comprese cu apă rece, mama copilului a încercat atât la spitale de stat, cât şi private, din Botoşani, Iaşi, Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Sibiu.
Primii medici care şi-au dat seama că sunt depăşiţi de situaţie au fost cei din Botoşani, care au trimis copilul la Iaşi, unde o doctoriţă i-a pus pentru prima dată diagnosticul corect, o malformaţie vasculară, însă tratamentul prescris nu a fost suficient pentru ca fetiţa să scape de tumoră.
"Pata se umfla în continuare. Am fost la Iaşi. Doamna doctor ne-a prescris un medicament, dumneaei ne-a spus că este o malformaţie vasculară şi că nu este în pericol. Ea a fost diagnosticată de acolo cu o tumoră vasculară. Copila era la tratament foarte agitată, plângea într-una. Doamna doctor îmi spunea să-i trimit fotografii, însă copilul nu era bine. Am fost pe urmă la Bucureşti, la un doctor cardiolog, care ne-a spus că tumora o să crească odată cu ea şi că după şase luni, să facem un RMN, nu mare lucru. După aceea am fost la Cluj, pentru o consultaţie. Câte mailuri am dat, câte fotografii, câte telefoane...La Sibiu am ajuns printr-o cunoştinţă care ne-a sugerat un doctor din Timişoara. Şi domnul doctor din Timişoara ne-a sugerat pe domnul doctor Popiţiu. Iar dumnealui ne-a ajutat foarte mult. El s-a ocupat de tot. Când am ajuns la Sibiu, domnul doctor ne-a trimis la Timişoara, am făcut un computer tomograf. Singurul medic a fost cel de la Cluj care ne-a spus că trebuie operată, numai că el nu se poate băga, nu are ce îi trebuie, nu are anestezist", povesteşte Anca Mădălina.
Toţi medicii români care au consultat copilul în aceste patru luni de zile, în spitalele din cele şase oraşe, au spus că nu au mai văzut un copil atât de mic, cu o tumoră atât de mare, practic a ajuns să fie de dimensiunea gâtului copilului. Nici acum nu se cunoaşte cauza îmbolnăvirii acestui copil. Un caz medical rar întâlnit şi în străinătate, o operaţie cu riscuri, care trebuia făcută rapid, ca tumora să nu se dezvolte şi să cuprindă şi alte organe, în condiţiile în care copilul respira şi se hrănea tot mai greu.
Beatrice este un copil dorit foarte mult de Anca Mădălina. După două sarcini pierdute, fetiţa a adus speranţa în viaţa unei mame tinere, care de patru luni aleargă cu tatăl ei alături să îşi salveze copilul bolnav. O româncă venită acasă, după ce a muncit din greu într-un abator din Germania şi care speră ca să îşi crească copilul sănătos în ţară.
"Toţi medicii care au văzut-o mi-au spus că este ceva foarte rar. Nu se ştie cauza. Nimeni din familie nu a avut aşa ceva. Când am venit la Sibiu, acum o lună şi un pic, domnul doctor mi-a spus că nu se poate face încă intervenţia, că au avut nevoie de materialele necesare. Şi ne-a chemat acum pentru intervenţie. (...) Nu mai am alţi copii. E primul copil şi un copil foarte aşteptat. Eu am mai pierdut două sarcini înainte. Eu sper să îşi revină cât mai repede. De la început, mi-am dorit foarte mult să fac ceva pentru ea. Numai bunicul ştie cât o umblat cu mine", mărturiseşte mama copilului.
Cazul acestui bebeluş român a fost evaluat şi de medicii unei prestigioase clinici din Turcia, care i-au spus mamei că este nevoie de o operaţie rapidă, însă nu i-au garantat sută la sută că va supravieţui. Mama copilului a avut încredere în medicii români şi astfel copilul a fost operat la Sibiu.
"Am trimis şi un email în Turcia, sugerat de o asociaţie din Botoşani, care tot prin cineva ne-a trimis un mesaj pe messenger. Mi-a sugerat să merg la Medical Park în Turcia, dar eu m-am gândit că nu o să mă descurc. Cei din Turcia au luat legătura cu noi, ne-au spus să mergem, că este un caz de urgenţă. Dar noi între timp am ajuns aici, la domnul doctor Popiţiu", a spus Anca Mădălina.
Ajutată cu bani şi de foşti colegi din Botoşani, Anca Mădălina speră ca fetiţa ei să se însănătoşească cât mai repede, să îi rămână din banii primiţi ca să ajute, la rândul ei, alt copil bolnav.
"Noi înainte să ajungem aici, am fost anunţaţi că trebuie să plătim intervenţia. Nu ne-au spus că o să suporte fundaţia. (...) Chiar pentru ea (Beatrice n.r.), o parte din colegii mei, unde am lucrat, au strâns nişte bani, ca să ne ajute, pentru intervenţie. Ştiam că ne trebuie 5.000 (euro n.r.). Prin dumneavoastră aş vrea să se audă, să se ştie, că banii care s-o strâns, ori îi folosesc pentru ea, cât am nevoie, şi după aceea, când nu o să-i mai trebuiască, o să-i donez în altă parte", spune mama fetiţei bolnave.
Drama unei mame disperate, care adormea noapte de noapte cu frica că copilul ei nu va mai respira din cauza unei tumori gigant, a ajuns printr-un mail şi la Sibiu, la Fundaţia Polisano, care a reuşit să strângă toţi banii necesari, de la oameni din toată ţara, ca fetiţa să poată fi operată.
Bunicul fetiţei, tatăl mamei acesteia, crede că acest copil este un luptător.
"Vrem să se facă bine. Ea chiar dacă s-a născut cu problema asta, s-a născut o luptătoare. Mulţumim lui Dumnezeu, nu a avut decât o dată roşu în gât. Să se facă bine...Este o luptătoare", spune bunicul cu speranţă multă în glas şi în ochi.
Fetiţa nu ar fi avut nicio şansă fără familia Costache, Cătălina şi Victor, doi moldoveni întorşi din Franţa şi stabiliţi la Sibiu. Cătălina Costache a reuşit până acum să ajute o sută de copii bolnavi din toată ţara, majoritatea operaţi la Sibiu, însă unii trataţi în spitale din Bucureşti sau în Germania. Toţi aceşti o sută de copii, cum este şi cazul lui Beatrice, provin din familii cu probleme, părinţi care nu au bani să poată plăti tratamente sau operaţii scumpe.
"De când am început proiectul, din 2015, am ajutat peste o sută de copii. Acest caz a fost un pic diferit, pentru că nu a fost o operaţie pe inimă, ci pe un vas mare, dar a fost tot o malformaţie, o tumoră şi s-a făcut printr-o procedură mimim invazivă, a fost o premieră. Cum am aflat de caz? Am primit un e-mail şi m-a şi sunat mama. Mama ne-a sunat pe noi, eu l-am sunat pe Victor (Costache n.r.). (...) Oameni din toată ţara donează bani să fie ajutaţi alţi copii bolnavi, în special părinţi de copii care au trecut pe la noi şi care au văzut ce se întâmplă aici. Noi ajutăm copii să se trateze la Sibiu, dar nu numai. Fundaţia a fost proiectul doctorului Ilie Vonica. (...) Acum există ca să ajutăm persoane defavorizate, ca să aibă acces la sănătate, nu neapărat în spitalul din Sibiu. Noi am ajutat cazuri care s-au tratat la Bucureşti, în mai multe părţi, am trimis şi în Germania, o fetiţă cu o operaţie pe coloană", a precizat, pentru AGERPRES, Cătălina Costache, cea care conduce Fundaţia Polisano.
Atât medicul Mircea Popiţiu, cât şi Victor Costache, au declarat că acest caz este unul special şi tot ce se încearcă nu este doar o operaţie printr-o metodă cât mai sigură, dar şi să nu mai fie nevoie de o a doua operaţie pentru îndepărtarea restului din tumoră. Practic, tumora a crescut dintr-un vas mare de sânge al copilului, s-a dezvoltat foarte rapid, fiind puternic vascularizată şi o operaţie clasică, de a tăia pur şi simplu această tumoră, nu ar fi dat şanse de supravieţuire fetiţei.
Cei trei medici au avut nevoie pentru această operaţie de o echipă de anestezişti şi specialişti de terapie intensivă, asistente medicale, dar mai ales de dispozitive medicale speciale, care au fost aduse din străinătate.
"Operaţia a decurs conform planului. S-au blocat axele vasculare. Am blocat axele vasculare pe o cale minim invazivă, practic le-am căutat pe fiecare şi practic au fost introduse în fiecare, câte un dispozitiv, ca un fel de spirală, care este tolerată de sistemul vascular. Când pui aşa ceva, axul acela se închide. Intervenţia a durat cam două ore jumătate. Nu ne-am fi angajat, dacă nu am fi evaluat foarte bine copilul înainte. (...) Nu am mai avut un caz ca acesta. Aşteptăm o evoluţie favorabilă. Acest caz o să-l publicăm în revista cea mai prestigioasă de chirurgie endovasculară. Tumora şi-a schimbat deja culoarea, pentru că primeşte mult mai puţin sânge şi aşteptăm în următoarele săptămâni să se diminueze. Copilul o să-l evaluăm, o să vedem rata de descreştere, săptămânal", a declarat, pentru AGERPRES, dr. Victor Costache, unul din cei care au făcut parte din echipa care a efectuat operaţia.
Drumul spre o viaţă normală, sănătoasă, a acestui copil este pavat cu bune intenţii, mult suflet pus de medici, asistente, donatori, oameni simpli, dar şi multă speranţă pusă şi în Dumnezeu. Înainte să ies din salonul în care am întâlnit-o pe fetiţă, mama povesteşte cum a apelat şi la ajutorul preoţilor, călugărilor: "Am fost şi la mănăstiri. Am zis să fie poate o soluţie. Vă daţi seama că eu nu pot să o văd aşa bolnavă... O să se facă bine! Eu sunt optimistă! Trebuie să fie bine!". AGERPRES /FOTO PE FLUX/ (A - autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale
Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l
Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir
INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie
Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza
Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est
La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia
Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i
Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale
Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul
Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS
Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con
Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor
Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C
Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până
Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități
Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național
Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni
Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro
INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă
Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății
Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î
Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă
Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp
Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț