logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#CentenarDiplomatic/Bogdan Mazuru: Bugetul UE şi Brexit vor marca perioada în care România şi Austria vor deţine preşedinţia UE

Imagine din galeria Agerpres

Bugetul UE şi Brexit, teme foarte importante care se vor afla în topul agendei europene, vor marca perioada în care România şi Austria vor deţine preşedinţia Uniunii Europene, în timp ce Strategia Uniunii Europene privind Regiunea Dunării (SUERD) va fi unul dintre subiectele specifice pe care ambele preşedinţii doresc să le promoveze, a declarat ambasadorul României la Viena, Bogdan Mazuru, într-un interviu acordat AGERPRES.

În cadrul SUERD, o iniţiativă comună a României şi Austriei lansată în urmă cu zece ani, se lucrează pentru modernizarea infrastructurii de transport, dezvoltarea porturilor, reducerea riscului de inundaţii sau turism, proiecte de impact asupra regiunilor din zona Dunării şi derulate în actualul exerciţiu financiar al UE, precum proiectul FAIRway Danube, a exemplificat diplomatul român în interviul realizat prin email.

În ceea ce priveşte comunitatea românească din Austria, pe care a caracterizat-o drept una foarte dinamică şi în continuă creştere, Bogdan Mazuru a relevat contribuţia substanţială a acesteia la economia şi sistemele sociale ale acestei ţări, subliniind că periodic misiunea diplomatică pe care o conduce organizează, în colaborare cu experţi de la Camera de muncă şi Camera economică a Austriei, sesiuni de informare pentru cetăţenii români privind drepturile legale pe care le au în Austria, atât ca angajaţi, cât şi ca întreprinzători.

Interviul face parte din proiectul editorial #CentenarDiplomatic desfăşurat de AGERPRES pe parcursul întregului an, cu accent pe relaţiile diplomatice în contextul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire.


AGERPRES: La preluarea mandatului de ambasador în Austria v-aţi propus mai multe domenii prioritare, printre care relaţia cu comunitatea de români din această ţară, menţinerea interesului austriac pentru piaţa românească şi afacerile europene. Ce obiective concrete din aceste domenii aţi realizat până acum?
Bogdan Mazuru: Într-adevăr, acestor aspecte le-am acordat o atenţie deosebită, dar nu numai lor. În ceea ce priveşte comunitatea românească din Austria, ea este una foarte dinamică, în continuă creştere, cu un aport substanţial în economia austriacă şi în sistemele sociale ale acestei ţări. Prin urmare, am făcut eforturi pentru modernizarea sediului secţiei consulare a ambasadei şi eficientizării activităţii acesteia, tocmai pentru a face faţă numărului tot mai mare de cereri de servicii consulare. De asemenea am propus înfiinţarea unui consulat general la Salzburg, în acest sens fiind emisă şi hotărârea de guvern necesară. În acelaşi timp, menţinem un contact permanent cu asociaţiile româneşti şi organizăm evenimente dedicate studenţilor români din Viena sau celor care lucrează aici în domenii ca IT, medicină, bănci, energie sau asigurări.

Periodic, în colaborare cu experţi de la Camera de muncă şi Camera economică a Austriei, organizăm sesiuni de informare pentru cetăţenii români privind drepturile legale pe care le au în Austria, atât ca angajaţi, cât şi ca întreprinzători.

Suntem în contact cu investitori austrieci actuali şi cu cei potenţiali, existând numeroase întâlniri, inclusiv cu ocazia vizitelor pe care oficiali guvernamentali români le-au făcut la Viena.

AGERPRES: Cum promovaţi interesele/valorile economice, politice, cultural-ştiinţifice ale României?
Bogdan Mazuru: Întreaga activitate a ambasadei este dedicată, prin definiţie, promovării acestor interese şi valori: la nivel politic prin contactul permanent şi activ cu autorităţile austriece, la nivel economic prin întâlniri periodice cu investitorii şi potenţialii investitori austrieci din România, iar în domeniul ştiinţei şi culturii prin numeroasele evenimente organizate împreună cu ICR Viena şi prin facilitarea contactelor dintre reprezentanţii instituţiilor de cultură, ai mediului academic şi de cercetare, ai organizaţiilor neguvernamentale, prin schimbul de bune practici în sistemul de învăţământ dual.

AGERPRES: În timpul vizitei ministrului delegat pentru afaceri europene Victor Negrescu în Austria, la 12 martie, a fost evidenţiat obiectivul comun al preşedinţiilor Consiliului Uniunii Europene, exercitate succesiv de Austria şi România, de a contribui la promovarea unei agende bazate pe unitatea şi coeziunea proiectului european. Ce şi-au propus concret cele două părţi să promoveze în comun?
Bogdan Mazuru: Scopul unei preşedinţii a Consiliului UE este avansarea agendei europene. Ţara care exercită preşedinţia rotativă la un moment dat are în primul rând rolul unui mediator sau "honest broker", ca să folosesc sintagma din limba engleză. Perioada în care România şi Austria vor deţine preşedinţia va fi marcată de două teme foarte importante, care se vor afla în topul agendei europene: discuţiile privind bugetul UE (cadrul financiar multi-anual, MFF) şi Brexit. Ambele vor presupune utilizarea cât mai eficientă a acestui rol de mediator.
În privinţa unor subiecte specifice pe care ambele preşedinţii doresc să le promoveze, aş menţiona în primul rând Strategia Uniunii Europene privind Regiunea Dunării.

AGERPRES: În cadrul aceleiaşi vizite au fost abordate oportunităţile de promovare comună a Strategiei Uniunii Europene privind Regiunea Dunării în acelaşi context al mandatelor succesive ale celor două ţări la Consiliul Uniunii Europene, dar şi a deţinerii de către România a preşedinţiei strategiei în perioada noiembrie 2018 - noiembrie 2019. Ce oportunităţi concrete au fost identificate în acest domeniu?
Bogdan Mazuru: Deţinerea de către Austria şi România a preşedinţiei rotative a Consiliului UE este într-adevăr o ocazie de a intensifica colaborarea noastră în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi de a avansa proiectele comune. SUERD a pornit de la o iniţiativă comună a României şi Austriei în 2008. Ca atare, colaborarea noastră înseamnă atât proiecte concrete, cât şi un angajament continuu pentru ca SUERD să rămână o strategie de succes a Uniunii, cu rezultate vizibile pentru oameni. România coordonează împreună cu Austria Aria Prioritară 1A - Căi Navigabile Interioare. Alături de partenerii austrieci şi de celelalte state din regiunea Dunării participăm la o serie de proiecte care ţin de modernizarea infrastructurii de transport, dezvoltarea porturilor, reducerea riscului de inundaţii, turism etc. Este vorba de proiecte transfrontaliere, de impact asupra regiunilor din zona Dunării şi derulate în actualul exerciţiu financiar al UE, precum proiectul FAIRway Danube.

AGERPRES: Conform cancelarului Sebastian Kurz, imigraţia şi securizarea frontierelor europene vor fi în centrul preşedinţiei austriece a Consiliului UE, perioadă în care ministrul de interne Herbert Kickl, care doreşte revizuirea legii austriece privind azilul, va încerca să construiască o alianţă a ţărilor care împărtăşesc aceeaşi poziţie în acest aspect. Cum va răspunde România dacă i se va propune să intre într-o astfel de alianţă?
Bogdan Mazuru: Protejarea graniţelor externe este un obiectiv împărtăşit de toate statele membre UE. Vom sprijini acele măsuri care vor genera rezultate palpabile în acest sens.
În ce priveşte sistemul de azil, principiile fundamentale care trebuie să ne ghideze în UE sunt cele stabilite în 1951 de către Convenţia privind statutul refugiaţilor, încheiată la Geneva. Nu trebuie să facem rabat de la aceste principii care au ca fundament drepturile omului. Solicitările de azil sunt şi vor trebui să fie analizate luând în considerare fiecare caz individual.

AGERPRES: Gazoductul BRUA - între Bulgaria, România, Ungaria şi Austria - este apreciat drept un proiect deosebit de important pentru securitatea energetică a României, oferind o diversificare a rutelor de transport al gazelor naturale. Cum este perceput în Austria acest proiect?
Bogdan Mazuru: Coridorul BRUA este, într-adevăr, un proiect deosebit de important pentru siguranţa şi independenţa energetică a României. În acelaşi timp, a fost inclus pe lista proiectelor europene de interes comun eligibile pentru accesarea fondurilor europene, precum şi pe lista proiectelor prioritare regionale. Coridorul va permite integrarea pieţei gazelor naturale şi va spori securitatea energetică a întregii regiuni prin diversificarea rutelor de transport. Aceste aspecte sunt împărtăşite şi de Austria, care este o parte importantă a BRUA. Avem un dialog constant cu partea austriacă, care susţine în continuare construcţia conductei.

AGERPRES: Cum resimţiţi impactul dezvoltării reţelelor online de comunicare şi cum influenţează acestea activitatea diplomatică în general?
Bogdan Mazuru: În mod evident, dezvoltarea internetului şi a reţelelor sociale a dinamizat enorm transmiterea informaţiilor, cu avantajele şi dezavantajele de rigoare, legate mai ales de veridicitatea unor mesaje. În acest context, prin paginile de internet şi de Facebook ale ambasadei, încercăm să oferim publicului austriac şi românilor din această ţară cât mai multe informaţii utile. Ecourile sunt, în cele mai multe cazuri, pozitive.

AGERPRES: Diaspora românească este tot mai organizată datorită internetului. Există numeroase asociaţii ale românilor şi platforme online, inclusiv în Austria, care vin în sprijinul românilor plecaţi din ţară. În acest context, în ce măsură apelează românii din Austria la serviciile Ambasadei României din Viena şi care sunt problemele pe care aceştia le ridică cel mai des?
Bogdan Mazuru: În cele mai multe cazuri, românii din Austria apelează la noi pentru probleme consulare, cu care se confruntă la un moment dat probabil orice concetăţean. Nu trebuie omise însă nici proiectele din domeniul economic şi, mai ales, cultural cu care ni se adresează diverse organizaţii şi persoane din ţară sau din Austria. Încercăm să le dăm curs în măsura posibilităţilor, în colaborare cu ICR Viena sau consulatele onorifice ale României, care joacă un rol important în relaţia cu comunităţile româneşti de pe teritoriul Austriei.

AGERPRES: Ce manifestări vor fi organizate la Viena, cunoscută drept capitala muzicii şi a culturii, pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri?
Bogdan Mazuru: Desigur, ne-am propus să organizăm o serie de evenimente de mare ţinută la Viena cu ocazia Centenarului. De altfel, am deschis Anul Centenar la 30 noiembrie 2017 printr-un concert al orchestrei Filarmonicii de Stat din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea şi având-o ca solistă pe pianista Alexandra Dariescu, care a avut loc în cea mai prestigioasă sală de concerte din Viena - Musikverein. Evenimentul s-a bucurat de un mare succes şi de o reflectare pe măsură în presa austriacă. Sigur că avem nişte proiecte foarte ambiţioase dedicate Centenarului, care sunt în curs de finalizare. Vă asigurăm că le vom face cunoscute la momentul oportun.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.

Romania in lume 10-04-2025 13:41

Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham

Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un

Romania in lume 09-04-2025 17:05

Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf

Romania in lume 09-04-2025 16:40

Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit

Romania in lume 07-04-2025 20:06

'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii

Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc

Romania in lume 07-04-2025 18:23

România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)

București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u

Romania in lume 06-04-2025 09:15

BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia

După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.