Papa Francisc îşi exprimă "durerea" şi "ruşinea" pentru actele de pedofilie comise de preoţi

Papa Francisc, aflat în fruntea unei biserici catolice discreditate de scandaluri de pedofilie în Chile, şi-a exprimat "ruşinea" resimţită pentru aceste abuzuri, în primul său discurs pe care l-a susţinut, marţi, în faţa autorităţilor politice şi civile din această ţară sud-americană, informează AFP.
Înainte de a se întâlni cu amerindienii din comunitatea Mapuche, miercuri, suveranul pontif a pledat şi în favoarea drepturilor populaţiilor autohtone, "adeseori uitate" şi care trebuie "să fie ascultate".
"Nu pot să nu îmi exprim durerea şi ruşinea pe care le resimt faţă de răul ireparabil făcut unor copii de anumiţi miniştri ai Bisericii", a declarat liderul de la Vatican, aplaudat de spectatorii chilieni.
"Vreau să îmi unesc eforturile cu cele ale fraţilor mei episcopi, pentru că, deşi e corect să cerem iertare şi să le sprijinim cu fermitate pe victime, trebuie, în acelaşi timp, să ne angajăm ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple", a adăugat papa Francisc.
Discursul papei argentinian, susţinut în faţa unor preoţi, călugări şi seminarişti reuniţi în catedrala din Santiago de Chile, va fi atent analizat de presa din întreaga lume. Papa Francisc se va întâlni marţi cu o delegaţie de 50 de episcopi chilieni.
Suveranul pontif, care promovează o politică oficială ce impune "toleranţă zero" faţă de preoţii pedofili, are o misiune dificilă în Chile.
Preotul octogenar Fernando Karadima, un fost formator carismatic de preoţi, a fost găsit vinovat în 2011 de un tribunal de la Vatican pentru comiterea unor acte de pedofilie în anii 1980 şi 1990. El a fost constrâns să se retragă din activitate şi să îşi continue viaţa în pocăinţă.
În ianuarie 2015, papa Francisc a luat decizia controversată de a-l numi pe Juan Barros în fruntea unei dioceze din sudul ţării, în momentul în care acesta era bănuit că l-a protejat în trecut pe venerabilul preot condamnat pentru pedofilie.
În aprilie 2011, Biserica Catolică din Chile şi-a cerut în mod oficial iertare pentru toate cazurile de abuzuri sexuale comise asupra unor copii de membri ai clerului şi pentru lipsa ei de reacţie în faţa plângerilor depuse în trecut.
Potrivit datelor publicate de ONG-ul american Bishop Accountability, denunţurile referitoare la abuzuri sexuale au vizat aproape 80 de preoţi din Chile în ultimii ani.
Sub dictatura lui Pinochet, Biserica Catolică chiliană era admirată pentru rolul său de protejare a drepturilor omului. În prezent, această ţară catolică se secularizează într-un ritm accelerat, iar procentul persoanelor care se declară atee a trecut de la 12% la 22% între anii 2006 şi 2014.
La palatul prezidenţial La Moneda - în care a murit preşedintele socialist Salvador Allende în 1973 în momentul loviturii de stat organizată de Augusto Pinochet -, papa Francisc l-a salutat pe miliardarul conservator Sebastian Pinera, victorios în alegerile prezidenţiale din decembrie şi care îşi va prelua atribuţiile în luna martie.
Suveranul pontif a avut şi o întâlnire privată cu actualul preşedinte chilian, socialista Michelle Bachelet, susţinătoarea unor reforme sociale care nu au fost pe placul Bisericii Catolice (legalizarea căsătoriilor gay, depenalizarea avortului).
Drepturile indigenilor
Papa a ţinut să se exprime în faţa populaţiilor indigene pe o temă principală a călătoriei sale în Chile şi Peru: protejarea drepturilor acestor populaţii.
"Trebuie să ascultăm populaţiile autohtone, adeseori uitate, alte căror drepturi au nevoie să fie luate în calcul şi a căror cultură trebuie să fie protejată, pentru a nu se pierde o parte din identitatea şi bogăţia acestei naţiuni", a declarat papa Francisc.
"Înţelepciunea populaţiilor autohtone poate să constituie o mare contribuţie adusă protejării ecologice a planetei", a adăugat liderul de la Vatican, abordând astfel una dintre tematicile sale favorite - mediul înconjurător.
La Temuco, o localitate aflată la 600 de kilometri sud faţă de Santiago de Chile, papa se va adresa miercuri în faţa amerindienilor din comunitatea Mapuche (7% din populaţia chiliană), care ocupa un vast teritoriu la sosirea conchistadorilor spanioli în Chile în 1541. Acea regiune, Auracania, este regiunea în care au loc acţiuni violente comise de o minoritate radicalizată, care se luptă pentru "a recupera" pământurile sale ancestrale.
Francisc este al doilea papă din istorie care merge în Chile, după Ioan Paul al II-lea, care a efectuat o vizită în această ţară în aprilie 1987.
În epocă, sosirea fostului papă polonez a declanşat o veritabilă bătălie între poliţişti şi opozanţii lui Pinochet, în parcul O'Higgins. Aproximativ 600 de persoane au fost rănite. Ioan Paul al II-lea, înainte de a fi evacuat în regim de urgenţă, a strigat către mulţimea de credincioşi: "Iubirea este mai puternică".
Într-o atmosferă mult mai liniştită în comparaţie cu acele timpuri, papa Francisc va celebra marţi o slujbă într-un uriaş parc public, unde sunt aşteptate aproximativ 400.000 de persoane.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Statuia Primei Doamne Melania Trump a dispărut misterios în Slovenia
O statuie din bronz reprezentând-o pe Prima Doamnă a SUA Melania Trump a fost furată în țara sa natală, Slovenia, relatează joi AFP. 'Incidentul a fost raportat marți. Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului și a fost deschisă o anchetă' pentru găsirea vinovatului, a declarat joi pentru AFP o purtătoare de cuv&acir
Încă o balenă găsită eșuată pe o insulă germană din Marea Nordului
Carcasa unei alte balene eșuate a fost găsit pe o insulă germană din Marea Nordului, transmite joi agenția DPA. Balena minke a eșuat în partea estică a insulei nelocuite Minsener Oog, a declarat joi un purtător de cuvânt al Parcului Național Marea Wadden. Nu se cunoaște deocamdată cauza care a condus la moartea mamif
Zvonurile nefondate despre un posibil mega-cutremur în Japonia îi sperie pe turiștii din Hong Kong
Zvonurile online nefondate științific, care avertizează asupra producerii unui seism major în această vară în Japonia, afectează rezervările turiștilor din Hong Kong, îngrijorați, transmite joi AFP. Mesajele postate pe rețelele sociale citează, spre exemplu, o manga japoneză, republicată în 2021, care prezice o catastro
Concursul Eurovision, o oglindă a prieteniilor și a rivalităților europene
La concursul Eurovision, un cântec reușit nu garantează întotdeauna numărul maxim de puncte, întrucât unii dintre votanți preferă să favorizeze țările de care se simt apropiați, informează AFP. Înainte de finala ediției din 2025, care va avea loc sâmbătă seară la Basel, în Elveția, jurnaliștii de la AF
Festivalul de la Cannes a interzis accesul unui actor din cauza unor acuzații de violențe sexuale
Festivalul de la Cannes i-a interzis unui actor să participe la prezentarea filmului 'Dossier 137', regizat de Dominik Moll, din cauza unor acuzații de violențe sexuale, au anunțat miercuri organizatorii evenimentului, confirmând informațiile publicate de Telerama, relatează AFP. Actorul francez Theo Navarro-Mussy, care joacă un
Nepal/ 56 de alpiniști au cucerit Everestul în acest sezon urcând pe partea nepaleză
Un număr de 56 de alpiniști au reușit să cucerească vârful Everest urcând pe partea nepaleză a muntelui în timpul sezonului de ascensiuni de primăvară, a anunțat miercuri Departamentul de Turism din Nepal, transmite agenția Xinhua. Dintre cei 56 de alpiniști, 40 au escaladat miercuri dimineață cel mai înalt vârf d
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian continuă la Paris
Kim Kardashian a plecat, dar tâlharii 'bunici' care au jefuit-o au rămas. Până la sfârșitul acestei săptămâni, este rândul lor să explice în fața instanței din Paris ce s-a petrecut în acea noapte, în timpul Săptămânii Modei din 2016, când, potrivit acuzațiilor, ar fi furat de la vedeta americană bij
Un diamant albastru, foarte rar, vândut la licitație pentru 21,5 milioane de dolari
Un diamant albastru de 10,03 carate, a fost vândut la licitație la Geneva pentru 21,5 milioane de dolari (19,1 milioane de euro), potrivit casei de licitații Sotheby's, transmite miercuri AFP. Diamantul denumit 'Albastrul mediteranean', a cărui valoare a fost estimată la 20 de milioane de dolari, 'a generat un interes eno
O rață din Elveția, înregistrată de un radar pentru 'exces de viteză'
O rață care zbura cu o viteză excesivă a fost înregistrată de un radar în centrul Elveției, iar imaginile surprinse au dezvăluit că ar putea fi vorba despre o pasăre 'recidivistă', au anunțat autoritățile locale elvețiene, informează AFP. Polițiștii din orașul Konzig, situat în apropiere de Berna, au rămas stupefiați atunci când
Cannes: Juliette Binoche îi aduce un omagiu fotojurnalistei palestiniene Fatima Hassouna, ucisă în Gaza
Cunoscuta actrița franceză Juliette Binoche i-a adus un omagiu fotojurnalistei palestiniene Fatima Hassouna, ucisă într-un bombardament israelian în Gaza la mijlocul lunii aprilie, la deschiderea celei de-a 78-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, al cărui juriu îl prezidează, relatează AFP. 'Fatima
Cassie Ventura, fosta prietenă a lui Sean 'Diddy' Combs, a depus mărturie că acesta o bătea frecvent
Casandra Ventura, fosta prietenă a lui Sean 'Diddy' Combs, o solistă de R&B cunoscută sub numele 'Cassie', a depus mărturie marți, la New York, în procesul în care mogulul hip-hop este judecat pentru trafic sexual și a spus în fața juraților că acesta o bătea frecvent și rămânea cu ochii învinețiți și cu vânătăi
Kim Kardashian, în lacrimi la tribunal, la procesul jafului armat din Paris din 2016
Vedeta americană de reality TV Kim Kardashian a declarat marți, la un tribunal din Paris, că a crezut că va fi violată și ucisă în timpul jafului din 2016, când a fost amenințată cu arma în camera ei de hotel de o bandă care i-a furat bijuterii în valoare de milioane de euro, transmite Reuters. Kim Kardashian, purt&acir
Gerard Depardieu, condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare pentru agresiuni sexuale
Actorul francez Gerard Depardieu a fost condamnat marți, la Paris, la o pedeapsă de 18 luni de închisoare cu suspendare pentru agresiuni sexuale comise asupra a două femei în timpul filmărilor ocazionate de realizarea unui lungmetraj în anul 2021, informează AFP. Starul de cinema, în vârstă de 76 de ani, cea mai p
Directorul Festivalului de la Cannes vrea mai multe detalii despre planurile tarifare ale președintelui Trump
Directorul Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Fremaux, a declarat luni că dorește să afle mai multe detalii înainte să discute despre tarifele propuse de președintele american Donald Trump asupra filmelor realizate în afara Statelor Unite, informează Reuters. Thierry Fremaux, a cărui titulatură oficială este aceea de 'd
Peru: Situl precolumbian Chan Chan, vandalizat cu un graffiti obscen
Situl precolumbian Chan Chan, situat în nordul statului Peru și clasat în patrimoniul mondial UNESCO, a fost vandalizat pe parcursul weekendului trecut cu un graffiti obscen, a anunțat luni Ministerul Culturii din această țară sud-americană, informează AFP. O înregistrare video devenită foarte repede virală arată un bărbat t&