''It's today; My favorite day''/ 10 august - O zi cu sărbători alese

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua mondială a leului
Această zi dedicată celei mai frumoase şi mai temute creaturi din regnul animal a fost fondată în 2013 de Big Cat Rescue, cel mai mare sanctuar acreditat din lume dedicat felinelor mari. 10 august este o zi în care i se aduce un omagiu regelui animalelor şi, deşi este o ocazie distractivă, fundamentele sale se bazează pe o chestiune foarte serioasă: numărul leilor a scăzut dramatic până în punctul în care riscă să fie puşi pe lista speciilor pe cale de dispariţie, la fel ca şi verii lor, tigrii.
Denumit ştiinţific Panthera leo, leul este a doua cea mai mare felină din lume, imediat după tigrul asiatic, cântărind între 300 şi 550 de kilograme. Acest animal uriaş se numără printre cele mai mari specii terestre din lume şi este un prădător cu o reputaţie fără egal.
Potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, leii sunt o specie "vulnerabilă", ceea ce înseamnă că numărul lor ar putea şi ar trebui să fie mai mare. În prezent, cercetătorii estimează că mai există între 30.000 şi 100.000 de lei pe glob. În lipsa unei intervenţii semnificative, există pericolul ca aceştia să fie plasaţi pe lista speciilor pe cale de dispariţie, alături de alte specii aflate în cel mai mare risc de dispariţie. O reducere a hranei, combinată cu turismul de vânătoare, îi face pe lei mai vulnerabili cu fiecare an. În ultimele patru decenii, populaţia de lei a scăzut cu 50%.
Ziua mondială a leului (#WorldLionDay) are, prin urmare, ca obiective principale sensibilizarea populaţiei cu privire la situaţia dificilă a leilor şi la problemele cu care se confruntă această specie în sălbăticie şi găsirea de modalităţi de a proteja mediul natural în care trăiesc leii, cum ar fi crearea mai multor parcuri naţionale şi reducerea zonelor în care oamenii se pot stabili.
Ziua lenei
Este o zi absolut specială pe care o putem sărbători fără să ne ridicăm de pe canapea. Ziua lenei (#LazyDay), al cărei iniţiator nu este cunoscut, este o scuză ideală pentru a lua o pauză şi a ne bucura de un timp preţios pentru noi înşine, fără a ne simţiţi vinovaţi pentru asta.
Este o zi în care ne putem relaxa, odihni sau ne putem întoarce pe partea cealaltă în pat pentru un pui de somn. Ne-am putea răsfăţa cu un tratament de masaj sau o vizită la un centru spa - dacă a ajunge acolo nu este un efort prea mare, desigur.
A fi leneş din când în când poate fi de fapt un lucru bun pentru noi, pentru că suntem mai bine odihniţi. Există multe beneficii care sunt asociate cu perioade suficiente de somn. Printre acestea se numără scăderea inflamaţiei, scăderea stresului, o mai mare capacitate de atenţie şi o memorie îmbunătăţită. Există, de asemenea, o serie de consecinţe neplăcute pentru sănătate care pot apărea atunci când nu dormim suficient. Acestea includ anxietate, depresie, un sistem imunitar slăbit şi boli de inimă.
Ziua vloggingului
Vlogging-ul a devenit o modalitate nouă şi populară de conectare a oamenilor pe internet. Vloggerii încarcă videoclipuri cu ei înşişi şi vorbesc despre experienţele lor, care atrag telespectatori şi fani. Există o zi întreagă dedicată vloggingului şi construirii de comunităţi şi aceasta este sărbătorită pe 10 august.
Summer in the City, cel mai mare festival video online din Marea Britanie, a fondat Vlogging Day (#VloggingDay) în 2018 pentru a sărbători cea de-a 10-a aniversare a reunirii unei comunităţi de vloggeri şi fani.
Similar festivalului Vidcon din Statele Unite, Summer in the City a început în 2009, când Youtube a început să devină un site popular de socializare şi milioane de oameni au început să vadă în vlogging o modalitate de a intra în contact cu alţii. Acest festival găzduieşte propriile întâlniri, spectacole live, ceremonii, paneluri de discuţii şi expoziţii care permit tuturor celor implicaţi să se simtă bine.
Foto: (c) NEIL HALL/EPA
Ziua de apreciere a trupei Duran Duran
Ziua de apreciere a trupei Duran Duran (#DuranDuranAppreciationDay), simbol rock al anilor '80, este sărbătorită în fiecare an la 10 august, deşi nu se cunoaşte cu exactitate cine a fondat această sărbătoare.
Formată în Birmingham în 1978, a devenit una dintre cele mai de succes formaţii a anilor 1980. Grupul şi-a luat numele de la personajul Durand Durand din filmul Barbarella (1968), conform site-ului imdb.com. Printre membri s-au numărat John Taylor, Simon Le Bon, Nick Rhodes, Andy Taylor, Warren Cuccurullo, Roger Taylor. Niciunul dintre cei trei Taylor (John Taylor, Andy Taylor, Roger Taylor) din componenţa originală a trupei nu este rudă unul cu celălalt.
Trupa a avut 14 single-uri în top 10 al UK Singles Chart şi 21 în Billboard Hot 100, şi a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume. Duran Duran a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame pentru înregistrări la adresa 1770 Vine Street din Hollywood, California.
Ziua de apreciere a zgârie-norilor
Zgârie-norii sunt o minune a ingineriei şi arhitecturii. Există de secole şi continuă să fie unele dintre cele mai populare şi cunoscute structuri din lume.
Ziua de apreciere a zgârie-norilor (#SkyscraperAppreciationDay) comemorează data naşterii celebrului arhitect american William Van Alen, geniul din spatele construcţiei Chrysler Building, unul dintre cele mai emblematice repere din New York.
Există mulţi zgârie-nori faimoşi în lume, dar câţiva se disting ca fiind deosebit de emblematici. În afară de clădirea Chrysler din New York cu designul său Art Deco şi cu turla sa elegantă, un alt zgârie-nori emblematic este Burj Khalifa din Dubai, care este cea mai înaltă clădire din lume. Şi, bineînţeles, mai există şi Sears Tower din Chicago, care a fost cândva cea mai înaltă clădire din lume. Aceste construcţii sunt doar câteva exemple din multitudinea de zgârie-nori incredibili care pot fi găsiţi în întreaga lume, scrie site-ul holidaysmart.com.
Aşadar, în această zi de apreciere a zgârie-norilor, sărbătorim atât aceste clădiri uimitoare cât şi pe proiectanţii şi contructorii lor.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bruce Springsteen va lansa șapte albume în iunie
Bruce Springsteen va lansa șapte albume cu piese înregistrate de-a lungul unei perioade de 35 de ani și care nu au fost scoase pe piață anterior, relatează joi DPA/PA Media. 'Tracks II: The Lost Albums' include 83 de piese înregistrate între anii 1983 și 2018. Într-o înregistrare video de jo
Marea Britanie/Autoritatea de reglementare deschide o anchetă asupra ONG-ului fondat de prințul Harry, după un conflict intern
Autoritatea de reglementare a organizațiilor caritabile din Marea Britanie a anunțat joi deschiderea unei anchete asupra ONG-ului Sentebale, fondat în 2006 în Lesotho de prințul Harry, la o săptămână după ce acesta a anunțat că se retrage din organizație ca urmare a unei dispute interne, transmite AFP. Ducele de Sussex și pre
Napoli celebrează 2.500 de ani de existență printr-un ou de Paște gigantic
În semn de omagiu dulce adus orașului Napoli, faimoasa fabrică de ciocolată locală Gay-Odin a prezentat un ou de Paște gigantic, ca parte din proiectul cultural ''Napoli Millenaria'', care marchează împlinirea a 2.500 de ani de la înființarea acestei localități din sudul Italiei, informează Reuters. Creația, care c&aci
Turcia: Trupa britanică Muse și-a amânat pentru 2026 concertul programat la Istanbul
Trupa britanică Muse a anunțat miercuri amânarea concertului său programat pe 11 iunie la Istanbul 'în urma apelului fanilor' săi, care au l-au acuzat pe organizatorul evenimentului că sprijină Guvernul turc, aspru criticat pentru încarcerarea popularului primar al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, informează AFP. 'Du
EXPO 2025 - Osaka/ Pavilionul Japoniei, inaugurat cu expunerea unei roci marțiene rare
Japonia și-a deschis pavilionul din cadrul Expo 2025 de la Osaka cu mai puțin de două săptămâni înainte de inagurarea evenimentului de talie mondială, cu expunerea în premieră a unei 'roci marțiene', descoperită în Antarctica de o echipă de cercetători niponi, transmite miercuri agenția Kyodo. Pavilionul Japonie
Noua Zeelandă/ O fetiță de 11 ani, internată din greșeală într-un spital de psihiatrie
O fetiță de 11 ani din Noua Zeelandă a fost internată într-un spital de psihiatrie și a primit injecții cu un medicament puternic, după ce poliția a confundat-o cu o pacientă adultă, potrivit unui raport guvernamental dat publicității miercuri, informează AFP. Pe 9 martie, fetița - care avea 'capacități verbale limitate' - se afl
MI5 plonjează în istoria spionajului cu prilejul unei noi expoziții care a fost vernisată la Londra
Agenția de spionaj britanică MI5 își dezvăluie o parte din secrete într-o expoziție la Londra organizată în colaborare cu Arhivele Naționale britanice și pregătită timp de mai mulți ani chiar de arhiviștii agenției, informează Reuters. Intitulată ''MI5: Secrete oficiale'', expoziția oferă publicului șansa de a vedea echipament
Actorul Val Kilmer, starul filmului 'The Doors', a murit la 65 de ani (The New York Times)
Actorul Val Kilmer, cunoscut pentru rolurile din filme precum ''Top Gun'', ''The Doors'', ''Tombstone'' și ''Batman Forever'', a murit la vârsta de 65 de ani, a anunțat cotidianul The New York Times, relatează Reuters. Cauza decesului starului american a fost pneumonia, a precizat ac
Thailanda/ Câinii antrenați pentru căutarea celor rămași sub dărâmături oferă și susținere emoțională familiilor victimelor
Între dărâmăturile unui bloc turn din Bangkok, culcat la pământ de cutremurul recent din Myanmarul vecin, câinii de căutare și salvare folosiți de echipele de intervenție joacă încă un rol neașteptat - oferă sprijin emoțional familiilor victimelor, conform unui material publicat marți de AFP. Turnul de 30 de etaje
Fani turci cer trupei Muse să își anuleze concertul de la Istanbul
Fani turci ai grupului britanic de rock Muse au cerut marți formației să își anuleze un concert programat la Istanbul, acuzând organizatorul evenimentului că sprijină puterea turcă în fața manifestanților care denunță încarcerarea popularului primar al orașului, informează AFP. ''Ne-ar plăcea (să venim), dar org
Sub o ploaie de petale, turiștii și localnicii din Tokyo admiră frumusețea cireșilor înfloriți
Sub petalele roz pal sau albe, turiștii și localnicii admiră de câteva zile frumusețea cireșilor din Tokyo, a căror înflorire simbolizează pentru japonezi reînnoirea și natura efemeră a lucrurilor, informează AFP. Foto : (c) FRANCK ROBICHON/EPA
Papa Francisc a aprobat canonizarea primei sfinte venezuelene
Papa Francisc a aprobat luni canonizarea călugăriței Carmen Rendiles, prima femeie venezueleană care va fi sanctificată, a anunțat Arhidieceza din Caracas, relatează AFP. Carmen Rendiles (1903-1977), născută la Caracas fără brațul stâng și care a urmat o parte din pregătirea ei religioasă în Franța, este cunoscută pentru faptul că și-a dedicat viaț
Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație sănătoasă cu tehnologia (experți)
Simpla interzicere a accesului copiilor la smartphone-uri și social media îi privează pe aceștia de pregătirea pentru utilizarea sănătoasă a tehnologiei în viitor, conform unui grup de experți internaționali, relatează DPA/PA Media. Un grup de specialiști din mediul academic a scris în British Medical Journal (BMJ) că nu exis
EXPO 2025-Osaka/ Un studiu arată că expoziția mondială ar putea stimula consumul intern cu 6,2 miliarde de euro
Expoziția Mondială de la Osaka, care se va deschide la 13 aprilie în acest oraș din vestul Japoniei, ar putea stimula consumul intern cu 1 trilion de yeni (aproximativ 6,2 miliarde de euro), conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare Resona, transmite luni agenția EFE. Studiul, publicat cu două săptămâni înainte
Miniseria 'Adolescence', cu un 'impact puternic', potrivit premierului britanic, va fi difuzată în școlile din Marea Britanie
Prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a întâlnit luni cu creatorii miniseriei Netflix 'Adolescence', despre un băiat acuzat de uciderea unei colege de clasă, o producție ce a stârnit o dezbatere la nivel național cu privire la impactul social media asupra adolescenților, transmite Reuters. Serialul cu patru episoade