VIDEO Meghan a acuzat familia regală britanică de rasism şi că a împins-o la un pas de sinucidere

Meghan, soţia prinţului Harry, a acuzat familia regală britanică de rasism, de proliferarea unor minciuni şi că a împins-o la un pas de sinucidere, într-un interviu exploziv de două ore acordat duminică seară jurnalistei de televiziune Oprah Winfrey, care pare să aibă potenţialul de a zdruncina serios reputaţia monarhiei din Marea Britanie, informează agenţiile de presă internaţionale.
În debutul discuţiei sale cu Oprah Winfrey, Meghan Markle a confirmat că nu a fost plătită pentru acest interviu, infirmând astfel o serie de informaţii apărute în presa americană potrivit cărora fostul cuplu princiar ar fi primit 7 milioane de dolari. Totodată, Meghan a spus că interviul a fost realizat într-o manieră deschisă şi că nu a existat o listă de întrebări care să fie "interzise", relatează DPA.
Totodată, Meghan a rememorat momentul în care a întâlnit-o pentru prima dată pe regina Elisabeta a II-a şi a mărturisit că a fost surprinsă atunci când prinţul Harry i-a spus că trebuia să facă o reverenţă atunci când urma să o salute pe suverana britanică.
"Nu m-am gândit că acest lucru se petrecea şi într-un cadru privat. I-am spus: 'Dar este bunica ta'. El mi-a răspuns: 'Este regina'. Acela a fost cu adevărat primul moment când am început să înţeleg", a declarat Meghan Markle.
"Nu ştiu cum ar putea ei să se aştepte după atât de mult timp că noi vom continua să păstrăm tăcerea dacă se dovedeşte că există un rol activ pe care familia regală îl joacă în propagarea unor afirmaţii false despre noi", a continuat soţia prinţului Harry.
Oprah Winfrey le-a dezvăluit telespectatorilor americani că a contactat-o pe Meghan în speranţa realizării unui interviu înainte de nunta cuplului, dar, atunci, propunerea ei a fost respinsă.
"Acum am trecut prin multe lucruri, avem multă experienţă de viaţă după tot ce s-a întâmplat. Şi, totodată, acum avem posibilitatea să facem propriile noastre alegeri, în sensul că pe atunci nu puteam să îţi răspund afirmativ, în sensul că nu era alegerea mea", a adăugat Meghan. "Ca adult care a dus o viaţă cu adevărat independentă până atunci, am constatat pe urmă că am intrat într-un fel de construcţie care era... diferită de ceea ce îşi imaginează oamenii că ar fi", a mai spus ea.
Într-un interviu special difuzat duminică seară în Statele Unite de postul CBS, Meghan Markle i-a dezvăluit prezentatoarei Oprah Winfrey că unii dintre membrii familiei regale britanice au exprimat în faţa soţului ei, prinţul Harry, anumite îngrijorări legate de culoarea pielii pe care urma să o aibă primul lor copil, Archie, relatează revista Variety.
Meghan, în vârstă de 39 de ani, care este metisă - mama ei este afro-americană, iar tatăl este caucazian -, a mai spus că a fost naivă înainte de a deveni un membru al familiei regale britanice în urma căsătoriei sale cu prinţul Harry şi că, după nunta lor din 2018, a sfârşit prin a avea gânduri suicidare şi de automutilare. Ea afirmat şi că a solicitat ajutor din partea casei regale şi a evocat posibilitatea unei internări într-o clinică medicală. "Mi s-a spus că nu puteam să fac acest lucru, pentru că nu ar fi benefic pentru instituţie", a dezvăluit Meghan, citată de AFP.
În acelaşi interviu, Meghan a dezvăluit că al doilea copil al cuplului va fi o fetiţă, care se va naşte în vara acestui an.
Ea a mai spus că fiului lor Archie, în vârstă de un an, i-a fost negat titlul de prinţ din cauza îngrijorărilor existente în rândul familiei regale legate de culoarea pielii sale.
"Ei nu au vrut ca el să fie prinţ", a declarat Meghan în acel interviu difuzat duminică seară de CBS. "Au existat conversaţii despre cât de închisă ar putea fi culoarea pielii lui atunci când se va naşte", a adăugat fosta actriţă americană.
Meghan a refuzat să dezvăluie numele persoanelor care au făcut acele declaraţii, spunând că "ar fi foarte vătămător pentru identitatea lor". La fel a procedat şi prinţul Harry: "A fost ciudat. Am fost şocat".
Ducesa de Sussex a mai spus că Palatul Buckingham a refuzat să acorde protecţie fiului lor şi că anumiţi membri ai casei regale considerau că Archie nu trebuia să primească un titlu princiar, deşi acesta ar fi fost în conformitate cu tradiţia casei regale.
Ducii de Sussex au explicat retragerea lor din casa regală a Marii Britanii şi plecarea lor în Statele Unite prin presiunea mediatică insuportabilă şi prin lipsa de susţinere dovedită de familia regală.
"Am făcut tot ce era posibil" pentru a rămâne în rândul familiei regale, a afirmat prinţul Harry, explicând că s-a confruntat la rândul lui cu tulburări de natură psihologică din cauza acelor situaţii tensionate.
Harry a dezvăluit că familia lui i-a tăiat sursele de finanţare şi că tatăl lui, prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic, l-a dezamăgit şi, la un moment dat, a încetat să îi mai răspundă la telefon. Harry a adăugat că a reluat între timp legătura cu tatăl lui şi că lucrează alături de acesta la îmbunătăţirea relaţiei lor.
Palatul Buckingham nu a făcut deocamdată niciun comentariu public despre acest interviu.
Meghan a descris familia regală britanică drept nepăsătoare şi lipsită de sinceritate şi a acuzat-o pe Kate - soţia prinţului William, fratele mai mare al soţului ei - că a făcut-o să plângă înainte de nunta ei cu prinţul Harry.
Deşi familia regală, inclusiv prinţul Charles, a fost criticată în mod deschis în acest interviu, Meghan şi Harry nu au atacat-o în mod direct pe regina Elisabeta a II-a.
Totuşi, Meghan spune că a fost redusă la tăcere de către "The Firm" ("Firma) - eufemism care desemnează familia regală britanică - şi că rugăminţile ei de a primi ajutor atunci când era afectată de acele comentarii rasiste şi atunci când se afla în situaţii dificile nu au fost ascultate.
"Nu mai voiam să trăiesc. Şi acesta a fost un gând foarte clar, real şi constant înspăimântător. Şi îmi amintesc cât de mult m-a alinat Harry", a adăugat fosta actriţă americană.
"Cu adevărat dezamăgit"
Anunţul prin care Harry şi Meghan au dezvăluit în ianuarie 2020 că intenţionau să renunţe la îndatoririle lor regale a plasat familia regală britanică într-o veritabilă criză. Luna trecută, Palatul Buckingham a confirmat că această despărţire va fi permanentă, în contextul în care fostul cuplu princiar doreşte să îşi construiască o viaţă independentă în Statele Unite.
Prinţul Harry, în vârstă de 36 de ani, al şaselea în ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii, a spus că a renunţat la îndatoririle lui regale din caza lipsei de înţelegere în rândul familiei regale şi pentru că se temea că "istoria urma să se repete" - o referire directă la moartea mamei lui, prinţesa Diana, în 1997, în urma unui accident de automobil, în timp ce era urmărită de paparazzi.
"Sunt cu adevărat uşurat şi bucuros să mă aflu aici şi să stau de vorbă cu tine, cu soţia mea alături de mine", a declarat prinţul Harry în faţa jurnalistei Oprah Winfrey. "Pentru că nici nu pot să încep să-mi imaginez cum trebuie să fi fost pentru ea (pentru prinţesa Diana, n.r.), să treacă prin acest proces, de una singură, toţi acei ani", a adăugat el.
"A fost incredibil de dificil pentru noi doi, dar măcar noi ne-am avut unul pe celălalt", a mai spus prinţul Harry.
În acelaşi interviu, prinţul Harry a vorbit şi despre relaţiile cu tatăl şi cu fratele lui.
"M-am simţit cu adevărat dezamăgit", a spus prinţul Harry, vorbind despre tatăl lui. "Familia mea literalmente mi-a tăiat sursele de finanţare", a adăugat el.
Harry a negat informaţiile potrivit cărora i-ar fi ascuns reginei Elisabeta a II-a, bunica lui pe linie paternă, intenţiile lui de a se îndepărta de monarhia britanică, dar a dezvăluit că, la un moment dat, tatăl lui a încetat să îi mai răspundă la telefon.
"Am avut trei conversaţii telefonice cu bunica mea şi două conversaţii cu tatăl meu, înainte ca el să nu-mi mai răspundă la telefon. Apoi, el m-a întrebat: 'Poţi să relatezi toate lucrurile acestea în scris?'", a declarat prinţul Harry.
Prinţul Harry l-a evocat în acelaşi interviu şi pe prinţul William şi a spus că cei doi prinţi se aflau "pe traiectorii diferite", confirmând o anumită relaţie tensionată între ei, dar şi-a afirmat încă o dată afecţiunea pentru fratele lui mai mare.
Criticii lui Harry şi Meghan spun că fostul cuplul princiar dorea să beneficieze de toată strălucirea conferită de poziţiile lor privilegiate, dar fără dedicaţia şi atenţia mediatică aduse de acel statut special.
În schimb, pentru susţinătorii cuplului, felul în care au fost trataţi Meghan şi Harry arată o instituţie britanică învechită, care a criticat o femeie modernă şi metisă, pe alocuri cu aluzii rasiste.
Minciuni şi lacrimi
De asemenea, au existat speculaţii de agresiune formulate împotriva lui Meghan, apărute mai întâi în cotidianul The Times, cu câteva zile înainte de difuzarea acestui interviu.
Palatul Buckingnam a anunţat că va investiga aceste acuzaţii şi s-a declarat "foarte îngrijorat".
În urma acelui comunicat, o purtătoare de cuvânt a lui Meghan Markle a spus că soţia prinţului Harry a fost "întristată de cel mai recent atac la persoana ei, în special pentru că el vizează o persoană care a fost ea însăşi ţinta unor intimidări".
Meghan i-a dezvăluit jurnalistei Oprah Winfrey că anumite persoane din instituţia monarhică britanică nu doar că au eşuat în a o apăra împotriva afirmaţiilor răuvoitoare, dar au şi minţit pentru a proteja alte persoane.
"Abia după ce ne-am căsătorit şi totul s-a înrăutăţit am început să îmi dau seama că nu eram protejată şi că ei erau dispuşi să mintă pentru a îi proteja pe alţi membri ai familiei", a declarat Meghan.
"Există familia regală şi există oameni care conduc instituţia, acestea sunt două categorii separate şi este important să facem această diferenţă, pentru că regina, de exemplu, s-a purtat întotdeauna minunat cu mine", a mai spus soţia prinţului Harry.
Soţul ei a lăudat-o la rândul lui pe regina Elisabeta a II-a: "Eu şi bunica mea avem o relaţie foarte bună şi o înţelegere între noi. Şi am un respect foarte mare faţă de ea. Este colonelul meu şef. Şi va rămâne pentru totdeauna".
Meghan a negat totodată articolele de presă care afirmau că a făcut-o să plângă pe Kate, ducesa de Cambridge, înainte de nunta cu Harry şi a spus că acela a fost un punct de cotitură în relaţia ei cu mass-media din Marea Britanie.
Întrebată dacă a făcut-o într-adevăr să plângă pe Kate, Meghan a răspuns astfel: "S-a întâmplat exact invers. Cu câteva zile înainte de nuntă, ea (Kate, n.r.) era supărată din cauza unui lucru, iar relatările au fost corecte, chestiunea viza rochia unei domnişoare de onoare (prinţesa Charlotte, fiica lui Kate, n.r.), iar acel lucru m-a făcut să plâng. Şi mi-a rănit cu adevărat sentimentele".
Meghan a adăugat că s-a împăcat apoi cu Kate, care i-a trimis şi un buchet de flori. "Este o persoană bună", a mai spus ea.
Ducesa de Sussex a dezvăluit că nu a ştiut cu adevărat înainte de nuntă ce însemna să se căsătorească cu un membru al familiei regale britanice.
"Aş spune că am intrat în această căsătorie într-o manieră naivă, pentru că nu am crescut ştiind prea multe despre familia regală", a precizat ea.
Totodată, Meghan a precizat că nu a fost plătită pentru a acorda acest interviu.
Interviul acordat de Harry şi Meghan va fi difuzat şi în Marea Britanie, luni seară, de postul ITV.
După ce regina Elisabeta a II-a a confirmat retragerea lor definitivă din rândul membrilor cu rol activ ai casei regale britanice, la sfârşitul unei perioade de observaţie de un an, ducele şi ducesa de Sussex şi-au pierdut ultimele titluri oficiale în februarie 2021.
Instalaţi iniţial în Canada, apoi în California, în Montecito, prinţul Harry şi soţia lui au înfiinţat o fundaţie, Archewell, şi au semnat parteneriate de producţie audio-video cu companiile Netflix şi Spotify. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Anda Badea)
Citiţi şi:
Reacţii după interviul TV acordat de cuplul Harry-Meghan jurnalistei Oprah Winfrey
VIDEO Meghan Markle a avut gânduri sinucigaşe, potrivit interviului acordat lui Oprah Winfrey
VIDEO Meghan Markle susţine că nu a făcut-o pe Kate să plângă, contrar zvonurilor
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EXPO 2025 - Osaka/ Pavilionul Japoniei, inaugurat cu expunerea unei roci marțiene rare
Japonia și-a deschis pavilionul din cadrul Expo 2025 de la Osaka cu mai puțin de două săptămâni înainte de inagurarea evenimentului de talie mondială, cu expunerea în premieră a unei 'roci marțiene', descoperită în Antarctica de o echipă de cercetători niponi, transmite miercuri agenția Kyodo. Pavilionul Japonie
Noua Zeelandă/ O fetiță de 11 ani, internată din greșeală într-un spital de psihiatrie
O fetiță de 11 ani din Noua Zeelandă a fost internată într-un spital de psihiatrie și a primit injecții cu un medicament puternic, după ce poliția a confundat-o cu o pacientă adultă, potrivit unui raport guvernamental dat publicității miercuri, informează AFP. Pe 9 martie, fetița - care avea 'capacități verbale limitate' - se afl
MI5 plonjează în istoria spionajului cu prilejul unei noi expoziții care a fost vernisată la Londra
Agenția de spionaj britanică MI5 își dezvăluie o parte din secrete într-o expoziție la Londra organizată în colaborare cu Arhivele Naționale britanice și pregătită timp de mai mulți ani chiar de arhiviștii agenției, informează Reuters. Intitulată ''MI5: Secrete oficiale'', expoziția oferă publicului șansa de a vedea echipament
Actorul Val Kilmer, starul filmului 'The Doors', a murit la 65 de ani (The New York Times)
Actorul Val Kilmer, cunoscut pentru rolurile din filme precum ''Top Gun'', ''The Doors'', ''Tombstone'' și ''Batman Forever'', a murit la vârsta de 65 de ani, a anunțat cotidianul The New York Times, relatează Reuters. Cauza decesului starului american a fost pneumonia, a precizat ac
Thailanda/ Câinii antrenați pentru căutarea celor rămași sub dărâmături oferă și susținere emoțională familiilor victimelor
Între dărâmăturile unui bloc turn din Bangkok, culcat la pământ de cutremurul recent din Myanmarul vecin, câinii de căutare și salvare folosiți de echipele de intervenție joacă încă un rol neașteptat - oferă sprijin emoțional familiilor victimelor, conform unui material publicat marți de AFP. Turnul de 30 de etaje
Fani turci cer trupei Muse să își anuleze concertul de la Istanbul
Fani turci ai grupului britanic de rock Muse au cerut marți formației să își anuleze un concert programat la Istanbul, acuzând organizatorul evenimentului că sprijină puterea turcă în fața manifestanților care denunță încarcerarea popularului primar al orașului, informează AFP. ''Ne-ar plăcea (să venim), dar org
Sub o ploaie de petale, turiștii și localnicii din Tokyo admiră frumusețea cireșilor înfloriți
Sub petalele roz pal sau albe, turiștii și localnicii admiră de câteva zile frumusețea cireșilor din Tokyo, a căror înflorire simbolizează pentru japonezi reînnoirea și natura efemeră a lucrurilor, informează AFP. Foto : (c) FRANCK ROBICHON/EPA
Papa Francisc a aprobat canonizarea primei sfinte venezuelene
Papa Francisc a aprobat luni canonizarea călugăriței Carmen Rendiles, prima femeie venezueleană care va fi sanctificată, a anunțat Arhidieceza din Caracas, relatează AFP. Carmen Rendiles (1903-1977), născută la Caracas fără brațul stâng și care a urmat o parte din pregătirea ei religioasă în Franța, este cunoscută pentru faptul că și-a dedicat viaț
Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație sănătoasă cu tehnologia (experți)
Simpla interzicere a accesului copiilor la smartphone-uri și social media îi privează pe aceștia de pregătirea pentru utilizarea sănătoasă a tehnologiei în viitor, conform unui grup de experți internaționali, relatează DPA/PA Media. Un grup de specialiști din mediul academic a scris în British Medical Journal (BMJ) că nu exis
EXPO 2025-Osaka/ Un studiu arată că expoziția mondială ar putea stimula consumul intern cu 6,2 miliarde de euro
Expoziția Mondială de la Osaka, care se va deschide la 13 aprilie în acest oraș din vestul Japoniei, ar putea stimula consumul intern cu 1 trilion de yeni (aproximativ 6,2 miliarde de euro), conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare Resona, transmite luni agenția EFE. Studiul, publicat cu două săptămâni înainte
Miniseria 'Adolescence', cu un 'impact puternic', potrivit premierului britanic, va fi difuzată în școlile din Marea Britanie
Prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a întâlnit luni cu creatorii miniseriei Netflix 'Adolescence', despre un băiat acuzat de uciderea unei colege de clasă, o producție ce a stârnit o dezbatere la nivel național cu privire la impactul social media asupra adolescenților, transmite Reuters. Serialul cu patru episoade
Slovacia/ Ministrul Mediului reacționează după un atac fatal al unui urs brun
Slovacia are 'o creștere pozitivă a populației de urși', motiv pentru care este necesară o reglementare generală, a declarat ministrul Mediului, Tomáš Taraba, după un atac fatal al unui urs în zona Detva, din regiunea Banská Bystrica, care a avut loc luni, informează TASR. Taraba a adăugat că Autoritatea de S
Regele Charles își reia îndatoririle publice după o scurtă spitalizare
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord își va relua îndatoririle publice săptămâna aceasta, după ce a fost transportat la spital joi, când a prezentat efecte secundare legate de tratamentul său împotriva cancerului, a declarat luni o sursă regală, transmite Reuters. Regel
Oliver Stone va depune mărturie în Camera Reprezentanților în audierile ce vizează dosarele privind asasinarea lui JFK
Regizorul Oliver Stone va depune marți mărturie în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților a Statelor Unite cu privire la miile de pagini de documente legate de asasinarea lui John F. Kennedy în 1963, publicate luna aceasta la cererea președintelui Donald Trump, informează Reuters. Duminică, Anna Paulina Luna, membră &
La CinemaCon 2025, industria de divertisment americană speră într-o redresare după un început de an dificil
În Statele Unite, 2025 ar fi trebuit să fie anul care marchează redresarea industriei cinematografice. Dar după mai multe eșecuri răsunătoare de box-office la începutul acestui an, patronii de cinematografe participă în număr mare începând de luni la CinemaCon 2025, un eveniment organizat în orașul Las Vegas, cu speranța că marile