logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UN SECOL DE LA PANDEMIE Gripa care a ucis mai mulţi oameni decât Războaiele Mondiale la un loc

Imagine din galeria Agerpres

Data de 11 martie marchează împlinirea unui secol de la raportarea primului caz de gripă din cadrul pandemiei mondiale de gripă spaniolă, care, la sfârşitul Primului Război Mondial, a ucis între 20 şi până la 100 de milioane de oameni, conform diferitelor estimări.

În urmă cu 100 de ani virusul gripei spaniole a infectat aproximativ o treime din populaţia planetei. Amploarea pandemiei şi gravitatea infecţiei devin evidente dacă ne gândim că doar în Statele Unite, în luna octombrie a anului 1918, s-au înregistrat 195.000 de decese din cauza gripei.

Această gripă neobişnuit de gravă s-a răspândit incredibil de rapid în întreaga lume, profitând de distrugerile şi mizeria rămase după Primul Război Mondial. Gripa spaniolă a băgat în carantină Europa şi SUA, a copleşit India şi a ajuns chiar până în Australia dar şi în unele insule izolate din Pacific. În doar 18 luni, cel puţin o treime din populaţia planetei a fost infectată. Estimările numărului de victime variază între 20 de milioane, 50 de milioane şi până la 100 de milioane morţi. Dacă valoarea cea mai mare a estimărilor privind mortalitatea este cea adevărată, atunci gripa spaniolă a ucis mai mulţi oameni decât cele două Războaie Mondiale la un loc.

Război şi molimă

Gripa este provocată de câteva virusuri înrudite strâns între ele, însă o tulpină dintre acestea, (tipul A), este legată de epidemiile cu cel mai ridicat număr de victime. Pandemia din 1918 - 1919 a fost provocată de un virus H1N1. Deşi a devenit cunoscută drept "gripa spaniolă", primele cazuri au fost diagnosticate pe teritoriul SUA în ultimul an al Marelui Război.

Până în martie 1918 SUA s-au aflat în război cu Germania şi Puterile Centrale timp de 11 luni. În acest interval de timp armata americană, relativ mică şi nepregătită, s-a transformat într-o forţă militară de nivel mondial şi a trimis peste 2 milioane de soldaţi în Europa.

Forturile militare americane au fost extinse, pe măsură ce întreaga naţiune americană s-a mobilizat pentru război. Unul dintre acestea a fost Fort Riley, din Kansas, unde s-a construit o nouă facilitate de antrenament - Camp Funston - cu capacitatea de a pregăti 50.000 de recruţi. Un soldat din această bază militară s-a prezentat la 4 martie la infirmerie cu febră. În doar câteva ore peste o sută dintre camarazii săi au început să acuze stări febrile. Şi mai mulţi se vor îmbolnăvi în săptămânile ce au urmat. În luna aprilie, trupele americane au debarcat în Europa şi au adus acest virus cu ele. Începea primul val al pandemiei.

 

Foto: (c) Cynthia Goldsmith/AP


Rapiditate letală

Aşa-numita gripă spaniolă avea să-şi ucidă victimele cu o rapiditate fără precedent. În Statele Unite abundă poveştile despre oameni care s-au trezit dimineaţa bolnavi şi au murit în drum spre serviciu. Simptomele erau terifiante: pacienţii făceau febră şi începeau să respire cu greutate. Din cauza unui aport scăzut de oxigen, faţa bolnavilor căpăta tente albăstrui. Hemoragiile interne umpleau plămânii cu sânge iar victimele vomitau cu sânge şi se înecau cu propriile fluide. Spre deosebire de numeroasele tulpini gripale care s-au manifestat înaintea sa, gripa spaniolă nu i-a afectat preponderent pe cei mai slabi indivizi - copiii şi bătrâni - dovedindu-se la fel de letală pentru adulţii în putere cu vârsta între 20 şi 40 de ani.

Principalul factor care a favorizat răspândirea acestui virus a fost, desigur, războiul ajuns atunci în ultima sa fază. Epidemiologii nu au căzut încă de acord cu privire la originea exactă a acestei tulpini virale, însă cei mai mulţi dintre ei sunt de părere că ar fi fost vorba de o mutaţie genetică produsă, probabil în China. Este clar însă că noua tulpină virală s-a manifestat la nivel global din cauza mişcărilor de trupe din diferitele părţi ale lumii.

Drama Marelui Război, aflat pe sfârşite, a făcut să treacă neobservată mortalitatea neobişnuit de mare adusă de noul virus gripal. În stadiul incipient al pandemiei, natura bolii nu fusese bine înţeleasă de medici şi victimele erau puse pe seama pneumoniilor. Cenzura strictă practicată în timpul conflagraţiei mondiale în ţările implicate a împiedicat publicarea rapoartelor despre noua epidemie de gripă. Singurele informaţii publicate încă de la începutul pandemiei pe acest subiect provin din Spania, ţară neutră în Marele Război. Din această cauză boala a primit numele de "gripă spaniolă".

 

Foto: (c) Library of Congress/AP


Cel de-al doilea val

Barăcile şi tranşeele supraaglomerate ale Marelui Război au devenit veritabile noduri de transmitere a virusului gripal H1N1. Odată cu repoziţionarea trupelor, infecţia ajungea şi în alte regiuni. Valul contagios ce a pornit din Kansas a părut să-şi piardă din virulenţă după câteva săptămâni, însă a fost doar ceva temporar. Până în luna septembrie a anului 1918 epidemia era gata să intre în faza cea mai letală.

Conform experţilor, cele 13 săptămâni dintre lunile septembrie şi decembrie 1918 au constituit perioada de maximă intensitate a pandemiei, când au murit cei mai mulţi oameni. Cel puţin 195.000 de americani au murit doar în luna octombrie. Pentru comparaţie, numărul total al militarilor americani morţi în Primul Război Mondial este de 116.000. Din nou, taberele militare supraaglomerate au constituit locurile ideale pentru răspândirea virusului. În luna septembrie, la baza militară Camp Devens din Massachusetts erau deja înregistrate 6.674 de îmbolnăviri.

În timp ce criza pandemică se apropia de punctul său culminant, spitalele, deja aglomerate după război, nu au mai putut face faţă numărului uriaş de bolnavi de gripă. Pompele funebre şi groparii nu mai făceau faţă şi multe dintre victimele "gripei spaniole", în special cei mai săraci, ajungeau în gropi comune. Sfârşitul anului 1918 a dus o nouă calmare a pandemiei, însă cel de-al treilea şi ultimul val de îmbolnăviri a început în luna ianuarie 1919. Din fericire acest al treilea val nu a mai avut virulenţa primelor două iar mortalitatea a scăzut foarte mult. Chiar şi aşa, cel de-al treilea val a făcut numeroase victime. Australia, ţară care a introdus rapid o carantină strictă, profitând şi de izolarea sa geografică, a reuşit să oprească primele două valuri ale pandemiei. Însă la începutul anului 1919 boala a ajuns şi la Antipozi, ucigând câteva mii de australieni.

Din fericire însă, vârful pandemic trecuse, iar mortalitatea se afla pe un trend descendent. Au fost cazuri de deces din cauza unor infecţii gripale, probabil cu o tulpină diferită, până în 1920, însă până în vara lui 1919, o mutaţie genetică naturală suferită de virus şi măsurile de carantină luate de autorităţi au dus la încheierea pandemiei. Chiar şi aşa, efectele economice ale gripei spaniole s-au resimţit şi în următorii ani, iar mulţi dintre supravieţuitori au rămas cu complicaţii medicale pe viaţă.

 

Foto: (c) Library of Congress/AP


Impact de durată

Această pandemie a atins practic fiecare colţ al lumii. În Marea Britanie au murit aproximativ 675.000 de oameni. În Japonia s-au înregistrat circa 400.000 de victime. Samoa de Vest, o ţară insulară din sudul Pacificului, şi-a pierdut o cincime din populaţie. Cercetătorii estimează că în India mortalitatea a fost între 12 şi 17 milioane de persoane. La nivel mondial, mortalitatea a fost estimată între 10% şi 20% din numărul total de persoane infectate.

În prezent, într-o lume mult mai aglomerată şi interconectată decât la începutul secolului trecut, virusurile gripale pot suferi oricând o mutaţie care să le facă letale, iar o pandemie de tipul celei din 1918 - 1919 ar fi devastatoare.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 19-02-2025 09:24

Anglia/ Apariția unei doline în mijlocul unei străzi principale a dus la închiderea circulației

O dolină de proporții a dus la închiderea străzii principale dintr-o localitate din Anglia, relatează miercuri DPA și PA Media. Poliția din comitatul Surrey a evacuat mai multe proprietăți și a instalat un cordon de 100 de metri după apariția unei doline în mica localitate Godstone, situată la circa 30 de kilometri sud de Londra, luni seară.

Zig Zag 19-02-2025 08:41

Rapperul american A$AP Rocky, achitat în procesul în care era acuzat de agresiune cu armă

Rapperul american A$AP Rocky a fost achitat de un tribunal din Los Angeles, marți, în procesul său pentru agresiune cu o armă semiautomată, transmite AFP. Pe numele său real Rakim Mayers, artistul în vârstă de 36 de ani, care are doi copii cu cântăreața Rihanna, a fost judecat pentru că și-a împușcat un fost prieten, în noie

Zig Zag 18-02-2025 13:19

Shakira și-a reluat turneul mondial, la Lima, după ce a fost externată

Shakira, una dintre cele mai cunoscute cântărețe de muzică latino, a susținut luni seară un concert la Lima, au declarat organizatorii, artista reluându-și turneul mondial după ce a fost externată dintr-un spital din capitala Peru, unde a fost internată după ce a acuzat 'dureri abdominale', transmite marți AFP. Cântăr

Zig Zag 18-02-2025 11:52

Poliția australiană a restituit Poloniei o monedă din anii 1800 furată dintr-un muzeu

O monedă furată dintr-un muzeu polonez a fost restituită Poloniei de poliția din Australia după ce a ajuns la un colecționar din Perth, informează marți DPA. O moneda Holey Dollar din 1813 a fost furată dintr-un muzeu din Torun, în regiunea central-nordică a Poloniei, între 2011 și 2018, ceea ce a determinat autoritățile poloneze să demarez

Zig Zag 17-02-2025 20:07

Shakira a părăsit spitalul din Lima unde fusese internată în urma unor dureri abdominale

Cântăreața columbiană Shakira a părăsit duminică seară spitalul din Lima unde fusese internată sâmbătă din cauza unor dureri abdominale, a relatat presa din Peru luni, informează AFP. 'Mulțumesc tuturor pentru mesajele voastre pline de tandrețe. Îmi dau atât de multă putere!! Vă iubesc din toată inima', a scris

Zig Zag 17-02-2025 18:24

Italia/ Solistul trupei Placebo, inculpat pentru că a numit-o pe Giorgia Meloni 'nazistă'

Solistul trupei Placebo, Brian Molko, a fost inculpat luni pentru că a numit-o pe Giorgia Meloni, premierul de dreapta al Italiei, 'fascistă' și 'nazistă' în timpul unui concert susținut la Torino, în iulie 2023, informează ANSA. Ministerul Justiției a dat procurorilor din Torino undă verde pentru inculparea muzicia

Zig Zag 17-02-2025 09:05

Coreea de Sud a retras instrumentul AI DeepSeek din magazinele locale de aplicații

Autoritățile sud-coreene au anunțat luni că au decis retragerea instrumentului AI DeepSeek din magazinele locale de aplicații în timp ce analizează modul în care aplicația start-upului chinez specializat în inteligență artificială (AI) folosește datele utilizatorilor acestui chatbot, transmite AFP. Procedura în curs vizează 'examina

Zig Zag 14-02-2025 13:20

Prințul William și Kate au marcat Ziua Sfântului Valentin prin publicarea unei fotografii romantice

Prințul și prințesa de Wales au publicat o fotografie romantică în care apar împreună cu ocazia Zilei Sfântului Valentin, transmite vineri DPA. William și Kate apar într-o captură din clipul video lansat în luna septembrie a anului trecut, când prințesa a anunțat că și-a încheiat tratamentul împo

Zig Zag 14-02-2025 10:55

Franța/ Buchete de flori contaminate cu pesticide, conform unei reviste de specialitate

Analizele de laborator ale buchetelor de flori din Franța au relevat 'contaminarea masivă' cu 'pesticide, dintre care unele sunt interzise în Europa', conform unui studiu publicat vineri, de Valentine's Day, de o revistă specializată în drepturile consumatorilor, transmite AFP. Referindu-se la 'punerea &icir

Zig Zag 14-02-2025 10:18

Kanye West și Bianca Censori intenționează să divorțeze (presa tabloidă)

Kanye West și soția sa, Bianca Censori, intenționează să divorțeze, potrivit unor informații dezvăluite de presa tabloidă joi, la mai puțin de două săptămâni după apariția lor controversată pe covorul roșu al premiilor Grammy, informează AFP. Cuplul a cerut separat sfatul unui avocat pentru divorț, a indicat site-ul de divertisment TMZ.

Zig Zag 14-02-2025 09:03

O balenă ar fi înghițit și eliberat teafăr un caiacist, în Strâmtoarea Magellan

O balenă cu cocoașă ar fi înghițit pentru scurt timp un caiacist, în strâmtoarea Magellan din sudul statului Chile, înainte de a-l elibera nevătămat, o întâmplare incredibilă filmată de tatăl tânărului, care a devenit virală, transmite vineri AFP. Adrian Simancas, în vârstă de 24 de ani, v&

Zig Zag 13-02-2025 17:12

Lady Gaga va susține un mega-concert gratuit la Rio de Janeiro în luna mai

Cântăreața americană Lady Gaga va susține un mega-concert gratuit pe 3 mai la Rio de Janeiro, pe legendara plajă Copacabana, unde Madonna a cântat anul trecut, a anunțat primarul acestui oraș brazilian, citat de AFP. 'Pe 3 mai, Lady Gaga vine la Rio de Janeiro', a declarat edilul Eduardo Paes, într-un interviu acordat

Zig Zag 13-02-2025 15:29

Elon Musk se asociază cu autoritățile din Dubai pentru a construi un sistem de transport urban

Elon Musk a anunțat joi că s-a asociat cu autoritățile din Dubai pentru a crea o rețea de tuneluri rutiere subterane în acest oraș cu trafic aglomerat, informează AFP. The Boring Company, compania miliardarului american de origine sud-africană, care dorește să revoluționeze transporturile urbane prin intermediul unor tuneluri, a construi

Zig Zag 13-02-2025 10:51

Aplicația Duolingo își schimbă mascota, celebra bufniță verde

Populara mascotă a aplicației 'Duolingo', o bufniță verde, a 'murit', a anunțat compania americană care deține drepturile sale într-un mesaj pe rețeaua socială X, transmite joi agenția EFE. Proprietarul aplicației utilizate de milioane de persoane din întreaga lume pentru a învăța limbi străine a anunțat '

Zig Zag 13-02-2025 08:33

Noi acuzații de abuzuri sexuale aduse împotriva lui Kevin Spacey la Înalta Curte din Londra

Noi acuzații de abuzuri sexuale au fost aduse împotriva controversatului actor Kevin Spacey, laureat al premiului Oscar, la Înalta Curte din Londra, transmite joi DPA. Ruari Cannon l-a chemat în judecată pe Kevin Spacey precum și două organizații a căror activitate este legată de teatrul londonez Old Vic pe care actorul l-a c