Camera Deputaților/ Bugetul propriu pe 2025 - adoptat

Camera Deputaților și-a aprobat, luni, bugetul propriu pe anul 2025, fiind în sumă de 562.929.000 lei credite de angajament și 551.000.000 lei credite bugetare.
S-au înregistrat 153 voturi ''pentru'' și 131 ''contra''.
''Proiectul de buget al Camerei Deputaților pe 2025, finanțat de la bugetul de stat, a fost întocmit pe baza propunerilor compartimentelor de specialitate din structura Secretariatului General al Camerei Deputaților și a consultării cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, fiind dimensionat la suma totală de 562.929.000 lei credite de angajament și 551.000.000 lei credite bugetare. La cheltuielile de personal avem o sumă de 374.750.000 lei, cheltuielile pentru bunuri și servicii sunt în sumă de 78.850.000 lei'', a precizat deputatul PSD Costel Dunavă, chestor al Camerei.
Potrivit memorandumului intern privind bugetul Camerei pe 2025, ''la fundamentarea Cheltuielilor de personal, în sumă de 374.750.000 lei, a fost luată în calcul plata drepturilor demnitarilor - indemnizație, sumă forfetară, diurnă și indemnizație de cazare acordate cu ocazia deplasărilor în țară și în străinătate, plata personalului din Serviciile Camerei Deputaților și Institutul Român pentru Drepturile Omului, acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță''.
Cheltuielile pentru Bunuri și servicii, în sumă de 78.850.000 lei, din care 78.480.000 lei pentru activitatea proprie, au fost stabilite pentru asigurarea funcționării și întreținerii sediului Camerei Deputaților, pentru materiale necesare desfășurării activității legislative, cheltuielile de protocol, cheltuielile privind deplasările interne și cele în străinătate pentru deputați și personal, cheltuielile cu reparațiile curente generate de uzura clădirii și a instalațiilor aferente, precum și pentru alte cheltuieli autorizate de lege. Cheltuielile cu bunurile și serviciile pentru activitatea Institutului Român pentru Drepturile Omului sunt în sumă de 370.000 lei.
Conform sursei citate, la titlul Active nefinanciare s-au prevăzut 61.929.000 lei credite de angajament și 50.000.000 lei credite bugetare.
''Din totalul creditelor bugetare, 42.420.000 lei sunt alocați pentru active fixe (retehnologizare ascensoare, sistem de vot sala de plen, sistem prezență, sistem signalistică, upgrade software/hardware site Camera Deputaților, instalație de stins incendii cu agent Inergen, software pentru sistem control acces) și 7.580.000 lei pentru reparații capitale aferente activelor fixe (retehnologizare stație hidrofor, extindere subsistem protecție la efracție și control acces)'', se mai arată în memorandum.
Deputatul USR Cătălin Drulă a declarat că USR susține eficientizarea activității instituției și o reformă reală cu reducerea cheltuielilor, dar, din păcate, bugetul propus 'nu merge în direcția corectă cu suficientă determinare, cu suficient curaj și seriozitate'.
''O restructurare reală se face printr-o analiză de încărcare pe fiecare departament. Ați trecut săptămâna trecută în memorandum, în care se vorbește de reducere cu în jur de 200 de posturi din cele 1.600 din Cameră. Din analiza pe care am făcut-o, cea mai mare parte a acestor posturi sunt vacante, deci, practic, nu se reduce nicio cheltuială. De altfel, și în zona de cheltuieli de capital vedem un buget egal cu execuția pe anul trecut'', a susținut Drulă.
''Așa-zisele reduceri ale acestui buget sunt într-o zonă care reprezintă doar un artefact de calcul, respectiv Asistența Socială, unde anul trecut s-au plătit foarte multe din acele pensii speciale rămase din urmă și atunci pare comparativ o reducere, dar nu este în realitate. Vom vota împotriva acestui buget'', a adăugat Drulă.
Deputatul AUR Dan Tanasă a afirmat că proiectul de buget al Camerei arată faptul că una se face în documente, și alta este ce se spune oamenilor.
''Zilele trecute ați făcut acea parodie de teatru ieftin cum că încercați să optimizați, să reduceți cheltuielile, evident, fără a identifica cum am ajuns la un asemenea nivel de cheltuială bugetară cu funcționari ai statului și bineînțeles fără să arătăm cu degetul spre adevărații vinovați'', a mai spus deputatul AUR.
El a spus că nu și-a pus semnătura, în calitate de chestor, pe acest buget. AGERPRES/(A - redactor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
* Camera Deputaților și-a ales Biroul permanent pentru actuala sesiune parlamentară
* VIDEO Camera Deputaților a început prima sesiune ordinară a acestui an
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați
Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat
Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.
Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii
Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.
Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată
PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.
Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii
Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun
Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari
Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t
Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile
Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ
Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini
Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.
Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi
Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p
Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate
Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari
VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni
Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil
Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT
Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45
Camera Deputaților: Reglementări noi în privința cabinetelor medicale
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2025 care reglementează formele de organizare, înființare, funcționare și control ale cabinetelor medicale. S-au înregistrat 220 de voturi 'pentru', două 'împotrivă' și 75 de abțineri. Cabinetul medical este unitatea,