Emanuel Ungureanu (USR): Depun un proiect de lege pentru monitorizarea video în centrele de tip social
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, după vizitarea celor patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități unde Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a reclamat 'nereguli grave', că urmează să depună un proiect de lege pentru monitorizarea video a modului de îngrijire a copiilor bolnavi în centrele de tip social.
'Mâine, voi depune la București un proiect de lege care să amelioreze îngrijirea și monitorizarea acestor copii bolnavi în centrele de tip social, ca cele din Mureș, pentru că nu e normal ca la DGASPC, spre exemplu, să avem camere de supraveghere pe culoare și în niciunul dintre cele patru centre să nu avem niciun fel de sistem de monitorizare. În niciunul dintre cele patru locații nu avem sisteme video. De aceea m-am gândit că e util ca în toate centrele din țară, private și de stat, să avem monitorizare video. E normal să avem acest lucru, să ne dăm seama dacă personalul care este angajat la acești copii își face treaba în intervalul de lucru stabilit. Repet, nu e vina personalului pentru că acești copii au fost înghesuiți, pentru că personalul, cu resursele pe care le-a avut, cel puțin în trei locații au condiții decente', a declarat deputatul Emanuel Ungureanu, într-o conferință de presă susținută în fața DGASPC Mureș.
Parlamentarul a spus că inițiativa sa legislativă se va centra pe monitorizarea video, pornind de la învinuirile aduse personalului din cele patru centre din Târgu Mureș, potrivit cărora nu ar fi asigurat igiena personală a copiilor.
'Astea sunt declarații pe care eu n-am cum să le verific. Cineva spune că era curat, altcineva că nu era. Eu trebuie să am, ca instituție a statului care monitorizează aceste servicii, niște mijloace obiective. Adică se vede manopera de schimbare a pampers-ului pe o cameră video (...). La DGASPC, dacă mergeți pe culoar, sunt camere. Păi ce supraveghează în DGASPC? De ce a pus camere de supraveghere aici și nu sunt camere de supraveghere în toate cele patru centre? (...) Dacă dăm o lege, trebuie să se stabilească prin norme cine are dreptul să ajungă la acele filmări, că nu pot fi date la presă, nu poate toată lumea să vină să facă poze (...) Nu poate oricine, oricând, să facă poze la niște copii bolnavi și să le pună pe Facebook', a menționat deputatul Emanuel Ungureanu.
Parlamentarul USR a precizat că a vizitat cele patru centre din Târgu Mureș constatând că sunt locuințe din 2002, 'bine îngrijite, nu este dezastru, care este exagerat cumva, după imaginile pe care le-am văzut la TV'.
'Deci cumva lucrurile trebuie văzute de la fața locului și trebuie văzute așa cum sunt, fără exagerări, fără să aruncăm la gunoi munca unor oameni care s-au străduit, cu resurse puține, câte a alocat statul român, să îi ajute pe acești copii. Am vorbit cu personalul, am vorbit cu părinți ai acestor copii, parte din acești părinți s-au arătat foarte mulțumiți de modul în care sunt îngrijiți acești copii și trebuie să spunem asta. Dacă am vorbit asta, trebuie să spunem asta. Da, cei din DGASPC ar fi trebuit să comunice problemele pe care le au, asta le-am și reproșat. Marea lor problemă a fost că n-au spus că au 80 de copii pe 61 de locuri. Asta înseamnă că supraaglomerarea asta trebuia rezolvată de statul român (...). Este treaba mea și a colegilor mei din Parlament să construim niște legi care să permită îngrijirea acestor copii care sunt cazuri medico-sociale în niște unități medico-sociale paliative. Nu există în țară așa ceva și trebuie să le construim', a afirmat Emanuel Ungureanu.
Deputatul USR Adrian Giurgiu a arătat, la rândul său, că dincolo de știrile 'bombastice' de presă și de anchetele care se fac, în cele patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș lucrează persoane 'care sunt adevărați eroi ai sistemului'.
'Este foarte important să separăm adevărul de știri bombastice și de o grămadă de fake news-uri care au apărut în ultima vreme. Într-adevăr, sunt anumite legi care au fost încălcate. A fost și o parte din rolul nostru să facem aceste solicitări și aceste plângeri ca instituțiile statului să vadă unde au fost nereguli. Dar mult mai important decât atât este să ne orientăm către soluții, să găsim soluțiile pentru acești copii și să vedem care sunt persoanele responsabile care nu și-au făcut treaba. Dar, în același timp, să nu uităm că aici sunt unii angajați care sunt adevărați eroi ai sistemului, care nu doar că și-au făcut treaba, dar au fost acei eroi invizibili de care avem nevoie tot timpul, care după ce această mizerie care a ieșit acum de sub preș, dacă se ascunde sub un alt preș, vor rămâne și își vor face în continuare treaba', a afirmat Giurgiu.
Parlamentarul Adrian Giurgiu crede că este necesar supravegherea acestui proces plecând de la asigurarea binelui copiilor, dar și ca pe viitor să nu se mai ajungă în astfel de situații.
'Și să nu uităm că trăim într-o perioadă în care alții lansează rachete pe Lună, pe Marte și noi, aici, ne chinuim parcă să reinventăm asistența socială. Nu trebuie să facem asta, trebuie să asigurăm niște condiții normale din secolul acesta unor copii care, din păcate, sunt în aceste situații și să le facem viața cât putem mai ușoară și mai bună', a conchis deputatul Adrian Giurgiu. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Emanuel Ungureanu (USR): AJPIS cere relocarea copiilor din centrele de la Târgu Mureș, dar unde?
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, că Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș a solicitat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș relocarea celor peste 60 de copii cu dizabilități din cele patru centre din Târgu Mureș în 30 de zile, însă nu se știe
Senat: AUR condamnă refuzul majorității parlamentare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă ferm refuzul majorității parlamentare PSD-PNL-UDMR de a introduce pe ordinea de zi a plenului Senatului solicitarea AUR pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului și cere să își exercite rolul său fundamental, de 'for reprezentativ al poporului român'.
Cazanciuc: Schema de funcționare a Senatului, redusă cu 24%; parte din angajați vin și pleacă cu demnitarii
Conducerea Senatului a adoptat, marți, două memorandumuri prin care schema de funcționare a instituției se reduce cu 24% - de la 796 de posturi, din care aproximativ 30 sunt libere, la 610 posturi -, iar cheltuielile privind întreținerea autoturismelor vor fi diminuate, a informat vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc. 'Cu sigu
Senat: Mandatul de senator al lui Laurențiu Țepeluș, validat
Senatul a validat, marți, în plen, în sesiune extraordinară, mandatul de senator al lui Laurențiu Țepeluș (PSD), după ce Lucian Romașcanu a demisionat în decembrie din Parlament, optând pentru a rămâne președintele Consiliului Județean Buzău. Ulterior validării mandatului, Țepeluș a depus jurământul.
Lasconi: USR va depune o propunere legislativă pentru modificarea Codului penal în legătură cu fapte de corupție
Președinta USR, Elena Lasconi, anunță că parlamentarii formațiunii vor depune în Parlament o propunere legislativă pentru modificarea Codului penal referitor la termenul de prescripție pentru mai multe infracțiuni de corupție. Justiția 'trebuie să facă dreptate pentru toți, nu să protejeze corupții', scrie lidera USR, marți, pe F
Fenechiu: Conducerea Senatului analizează, de la ora 16,00, reorganizarea activității instituției; propunere - reducerea cu 24% a personalului
Biroul permanent al Senatului va analiza, marți, de la ora 16,00, două memorandumuri de reorganizare a activității instituției și de reducere a cheltuielilor, a afirmat, marți, liderul grupului senatorilor liberali, Daniel Fenechiu. 'Sunt două memorandumuri: unul de reorganizare a activității Senatului și altul de reducere a cheltuielilor.
Bolojan, despre Parteneriatul România - SUA: Sunt convins că vom consolida prietenia între națiunile noastre
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, i-a urat succes președintelui SUA, Donald Trump, în noul său mandat, exprimându-și convingerea că prietenia dintre cele două state va fi consolidată. 'Îi urez succes președintelui Donald Trump în noul său mandat prezidențial! România și Statele Unite ale Americii au constr
Ilie Bolojan - întrevedere cu reprezentanții companiei Lockheed Martin
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei americane Lockheed Martin, unul dintre liderii mondiali în domeniul industriei de apărare și tehnologie aerospațială. 'Discuțiile au vizat subiecte de interes comun, în special partajarea de tehnologie și parteneriate economice. Î
POT: Până în acest moment, 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea lui Klaus Iohannis
Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, miercuri, că, până în acest moment, 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Potrivit POT, toți parlamentarii partidului au semnat pentru această inițiativă a formațiunii, precum și 91 de parlamentari AUR, un parlamentar USR - Emanuel Ungureanu și doi parlamentari de l
AUR solicită convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinară
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20 - 24 ianuarie, pentru 'a cere socoteală' Guvernului, care 's-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD - PNL care a prăbușit România', dar și pentru a putea începe procedura de suspendare a pr
Deputatul Mihai Weber va iniția un proiect de modificare a Legii privind materialele explozive: Siguranța cetățenilor - o prioritate
Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, social-democratul Mihai Weber, anunță că va iniția o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind regimul materiilor explozive, în contextul numărului tot mai mare de incidente grave provocate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice,
Parlament - învestitură/ Guvernul a primit votul de încredere al Parlamentului
Senatorii şi deputaţii au acordat, luni, în şedinţă comună, votul de încredere Guvernului condus de Marcel Ciolacu. S-au înregistrat 240 de voturi "pentru" şi 143 de voturi "împotrivă", a anunţat deputatul PSD Daniel Suciu, care a prezentat procesul verbal referitor la rezultatul votului.
Parlament - învestitură Guvern/ S-a încheiat votul pe învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu
Votul parlamentarilor asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu s-a încheiat. Votul a fost secret, exprimat cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS
Parlament - învestitură Guvern/Pambuccian: Drumul spre un stat puternic nu este cel al xenofobiei şi antisemitismului
Grupul minorităţilor naţionale din Parlament doreşte ca "România să fie iarăşi un stat puternic şi drumul către un stat puternic este privind spre Vest", a declarat luni, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian. "Ideologiile pentru România au însemnat