logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Emanuel Ungureanu (USR): Depun un proiect de lege pentru monitorizarea video în centrele de tip social

Image

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, marți, la Târgu Mureș, după vizitarea celor patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități unde Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a reclamat 'nereguli grave', că urmează să depună un proiect de lege pentru monitorizarea video a modului de îngrijire a copiilor bolnavi în centrele de tip social.

'Mâine, voi depune la București un proiect de lege care să amelioreze îngrijirea și monitorizarea acestor copii bolnavi în centrele de tip social, ca cele din Mureș, pentru că nu e normal ca la DGASPC, spre exemplu, să avem camere de supraveghere pe culoare și în niciunul dintre cele patru centre să nu avem niciun fel de sistem de monitorizare. În niciunul dintre cele patru locații nu avem sisteme video. De aceea m-am gândit că e util ca în toate centrele din țară, private și de stat, să avem monitorizare video. E normal să avem acest lucru, să ne dăm seama dacă personalul care este angajat la acești copii își face treaba în intervalul de lucru stabilit. Repet, nu e vina personalului pentru că acești copii au fost înghesuiți, pentru că personalul, cu resursele pe care le-a avut, cel puțin în trei locații au condiții decente', a declarat deputatul Emanuel Ungureanu, într-o conferință de presă susținută în fața DGASPC Mureș.

Parlamentarul a spus că inițiativa sa legislativă se va centra pe monitorizarea video, pornind de la învinuirile aduse personalului din cele patru centre din Târgu Mureș, potrivit cărora nu ar fi asigurat igiena personală a copiilor.

'Astea sunt declarații pe care eu n-am cum să le verific. Cineva spune că era curat, altcineva că nu era. Eu trebuie să am, ca instituție a statului care monitorizează aceste servicii, niște mijloace obiective. Adică se vede manopera de schimbare a pampers-ului pe o cameră video (...). La DGASPC, dacă mergeți pe culoar, sunt camere. Păi ce supraveghează în DGASPC? De ce a pus camere de supraveghere aici și nu sunt camere de supraveghere în toate cele patru centre? (...) Dacă dăm o lege, trebuie să se stabilească prin norme cine are dreptul să ajungă la acele filmări, că nu pot fi date la presă, nu poate toată lumea să vină să facă poze (...) Nu poate oricine, oricând, să facă poze la niște copii bolnavi și să le pună pe Facebook', a menționat deputatul Emanuel Ungureanu.

Parlamentarul USR a precizat că a vizitat cele patru centre din Târgu Mureș constatând că sunt locuințe din 2002, 'bine îngrijite, nu este dezastru, care este exagerat cumva, după imaginile pe care le-am văzut la TV'.

'Deci cumva lucrurile trebuie văzute de la fața locului și trebuie văzute așa cum sunt, fără exagerări, fără să aruncăm la gunoi munca unor oameni care s-au străduit, cu resurse puține, câte a alocat statul român, să îi ajute pe acești copii. Am vorbit cu personalul, am vorbit cu părinți ai acestor copii, parte din acești părinți s-au arătat foarte mulțumiți de modul în care sunt îngrijiți acești copii și trebuie să spunem asta. Dacă am vorbit asta, trebuie să spunem asta. Da, cei din DGASPC ar fi trebuit să comunice problemele pe care le au, asta le-am și reproșat. Marea lor problemă a fost că n-au spus că au 80 de copii pe 61 de locuri. Asta înseamnă că supraaglomerarea asta trebuia rezolvată de statul român (...). Este treaba mea și a colegilor mei din Parlament să construim niște legi care să permită îngrijirea acestor copii care sunt cazuri medico-sociale în niște unități medico-sociale paliative. Nu există în țară așa ceva și trebuie să le construim', a afirmat Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR Adrian Giurgiu a arătat, la rândul său, că dincolo de știrile 'bombastice' de presă și de anchetele care se fac, în cele patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș lucrează persoane 'care sunt adevărați eroi ai sistemului'.

'Este foarte important să separăm adevărul de știri bombastice și de o grămadă de fake news-uri care au apărut în ultima vreme. Într-adevăr, sunt anumite legi care au fost încălcate. A fost și o parte din rolul nostru să facem aceste solicitări și aceste plângeri ca instituțiile statului să vadă unde au fost nereguli. Dar mult mai important decât atât este să ne orientăm către soluții, să găsim soluțiile pentru acești copii și să vedem care sunt persoanele responsabile care nu și-au făcut treaba. Dar, în același timp, să nu uităm că aici sunt unii angajați care sunt adevărați eroi ai sistemului, care nu doar că și-au făcut treaba, dar au fost acei eroi invizibili de care avem nevoie tot timpul, care după ce această mizerie care a ieșit acum de sub preș, dacă se ascunde sub un alt preș, vor rămâne și își vor face în continuare treaba', a afirmat Giurgiu.

Parlamentarul Adrian Giurgiu crede că este necesar supravegherea acestui proces plecând de la asigurarea binelui copiilor, dar și ca pe viitor să nu se mai ajungă în astfel de situații.

'Și să nu uităm că trăim într-o perioadă în care alții lansează rachete pe Lună, pe Marte și noi, aici, ne chinuim parcă să reinventăm asistența socială. Nu trebuie să facem asta, trebuie să asigurăm niște condiții normale din secolul acesta unor copii care, din păcate, sunt în aceste situații și să le facem viața cât putem mai ușoară și mai bună', a conchis deputatul Adrian Giurgiu. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 505

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 22-05-2025 12:17

Președintele Camerei, Ciprian Șerban: Conferința AUR după turul doi a fost în exteriorul Palatului Parlamentului

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, a precizat joi că AUR a organizat conferința de presă după al doilea tur al alegerilor prezidențiale în exteriorul Palatului Parlamentului, afirmație făcută în contextul în care președintele interimar Ilie Bolojan a opinat că instituțiile publice nu ar trebui să găzduiască astfel de

Viata Parlamentara 21-05-2025 17:35

Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe Gavrilă de 'sete de putere': Idealurile, înlocuite de poziționări extremiste

Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, de 'sete de putere', susținând, totodată, că idealurile lor au fost înlocuite de 'poziționări extremiste, rigide' și chiar 'isterice'. 'Mulți dintre noi, cei pe care ne-ați trimis în Parlament să vă reprezentăm, am făcut astăzi un pa

Viata Parlamentara 21-05-2025 15:31

AUR: Niciun parlamentar sau lider de filială nu va părăsi rândurile

Parlamentarii sau liderii de filială AUR nu vor părăsi partidul, ei vor rămâne 'uniți, determinați și neînfricați în fața oricăror presiuni sau tentative de destabilizare', transmite AUR, miercuri, la încheierea Consiliului Național de Conducere (CNC) al partidului. 'Rămânem uniți și luptăm în continuare pentru d

Viata Parlamentara 21-05-2025 15:31

Camera Deputaților - Comisia juridică/Misiunile diplomatice pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente

Misiunile diplomatice și oficiile consulare pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Comisia juridică a Camerei Deputaților. Deputații juriști au dat astfel un vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea art.18 alin.(4) din Legea notarilor publici și a activității n

Viata Parlamentara 20-05-2025 05:10

Parlament: Ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel

Senatul și Camera Deputaților marchează marți, printr-o ședință solemnă, Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel. 'În contextul relațiilor privilegiate româno-israeliene, prin Legea 86/2024 a fost instituită data de 14 mai ca Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel.

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:49

Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene

Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:43

Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)

Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.