Roman despre situaţia creată privind reabilitarea planşeului Unirii: O mineriadă administrativă a PSD

PNL consideră că situaţia creată privind reabilitarea planşeului Unirii reprezintă "o mineriadă administrativă a PSD", a declarat, marţi, deputatul Florin Roman, care a susţinut că primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a avut "toate argumentele legale" pentru oprirea lucrărilor.
"Noi, liberalii, o vedem ca o mineriadă administrativă a Partidului Social Democrat şi spun asta în calitate de fost preşedinte al Comisiei de administraţie publică din Camera Deputaţilor. Primarul general a avut toate argumentele legale să afirme că e necesară oprirea lucrărilor, întrucât nu poţi să eliberezi autorizaţie de construire în România fără obţinerea tuturor avizelor. Acest lucru este total ilegal, cum la fel de ilegal e, probabil, şi ce s-a întâmplat cu acea intabulare care de urgenţă trebuie rectificată", a afirmat Roman, la Parlament, întrebat despre situaţia conflictuală apărută între primarul general şi primarul Sectorului 4 pe problema reabilitării planşeului Unirii.
Potrivit lui Roman, această situaţie arată "ce poate face PSD atunci când acaparează toate instituţiile statului".
"Aici vorbim de o complicitate (...) a lupilor puşi paznici la oi, pentru că e o complicitate a tuturor instituţiilor, fie că vorbim de Primării de sector, de Poliţie locală, de ISC sau de cei de la cadastru de la Bucureşti şi aici lucrurile trebuie lămurite foarte rapid", a adăugat deputatul liberal.
El a amintit că premierul Marcel Ciolacu a fost preşedintele Comisiei de Cod administrativ în legislatura trecută şi "ştie foarte bine că primarul de sector a încălcat legea".
"Domnul prim-ministru Marcel Ciolacu spunea că nu ştie cine are dreptate. Îmi amintesc foarte bine că a fost chiar preşedintele Comisiei de Cod administrativ din partea Partidului Social Democrat în legislatura trecută şi sunt convins că ştie foarte bine că acolo primarul de sector a încălcat legea, apoi a instigat la violenţă prin Poliţia locală şi, practic, primarul general a restabilit ordinea, conform legii", a explicat Florin Roman.
Deputatul PNL a subliniat că primează legea, iar primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, "a coborât lupta politică în administraţie", iar poliţişti locali şi-au permis să-l ameninţe pe primarul general. Acţiunea Poliţiei naţionale a fost în baza legii, a completat Roman.
"Lucrurile sunt foarte clare în baza legii şi regret că domnul Băluţă a intrat în acest joc al Partidului Social Democrat şi a coborât lupta politică în administraţie. (...) Am văzut poliţişti locali care îşi permiteau să ameninţe primarul general (...) ceea ce este inadmisibil şi este şi ilegal modul în care au instigat la violenţă. (...) Aici discutăm de un litigiu între Primăria generală şi Primăria de sector care trebuie soluţionat de către instanţă atât timp cât s-a forţat de către domnul Băluţă în acest fel", a mai spus Roman.
În opinia sa, şi intervenţia prefectului Bucureştiului a fost ilegală. "La fel de ilegală, din punctul meu de vedere, a fost şi intervenţia prefectului Bucureştiului, tot un reprezentant al PSD care, în loc să verifice legalitatea emiterii acelei dispoziţii, eliberării acelei autorizaţii de construire, s-a plasat automat, fără niciun fel de documentare, de partea primarului de sector", a transmis Florin Roman.
Întrebat dacă PNL a discutat cu ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, deputatul liberal a spus că prevederile legale arată că Poliţia naţională nu are niciun fel de atribuţii de a interveni atunci când există un litigiu civil între Primăria generală şi Primăria de sector.
"Eu cred că nu e un secret pentru nimeni şi nu trebuie să fim ipocriţi că foarte mulţi din cei care ajung în zona asta Poliţiilor locale de sector au şi legătură cu lipitul afişelor şi cu campania electorală a celor candidaţi", a mai susţinut Roman.
"În momentul în care duci astfel de persoane în această zonă, total nepregătite şi care au alte abilităţi de a lupta în stradă pentru un partid şi altul şi nu cunosc nici disciplina în construcţii, nici prevederile legale, ajungem în astfel de situaţii, când nişte personaje, care n-au ce îmbrăca uniforma unei Poliţii, fie naţionale, fie locale, ajung să ameninţe un primar general", a completat Florin Roman.
Luni seara, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a emis o dispoziţie în baza căreia Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti împreună cu angajaţii ALPAB şi ai Administraţiei Străzilor să desfiinţeze construcţiile ilegale amplasate pe terenul administrat de PMB în zona Unirii.
Primarul general, alături de reprezentanţi ai Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, ai ALPAB şi ai Administraţiei Străzilor, s-a deplasat în Piaţa Unirii, în vederea îndepărtării gardurilor amplasate pentru lucrările de refacere a planşeului.
La faţa locului au fost aduse şi buldoexcavatoare, însă reprezentanţii Poliţiei Sectorului 4 s-au aşezat în faţa vehiculelor.
Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a reiterat, într-o comunicare transmisă presei, că există un litigiu civil şi doar instanţa de judecată este competentă a soluţiona situaţia.
Poliţia Capitalei a anunţat că a fost întocmit un dosar penal pentru distrugere şi lovire sau alte violenţe, după ce conducătorul unui utilaj care încerca să îndepărteze gardurile montate în zona Unirii ar fi lovit două persoane.
Prefectul Bucureştiului, Mugur-Mihai Toader, a anunţat luni seară că va ataca în instanţă dispoziţia de demolare emisă de primarul general, Nicuşor Dan, pentru îndepărtarea gardurilor din Piaţa Unirii. AGERPRES/(A, AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică
Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.
Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'
Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''
Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat
Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func
Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'
Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro
Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări
Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și
Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis
USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced
Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați
Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru
Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)
Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate
Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i
Proiectul coaliției de guvernare privind pensiile magistraților a fost depus în Parlament
Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost depus marți la Parlament. Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, prec