Proiect: Măsuri reparatorii pentru cei care au suferit în casele de copii în perioada 1966 - 1997

Cei care au suferit daune morale în casele de copii din România, în perioada 1966 - 1997, ar putea beneficia de o serie de măsuri reparatorii, potrivit unui proiect depus la Parlament.
Propunerea legislativă privind acordarea unor drepturi persoanelor care au trăit experienţa caselor de copii din România în perioada 1966 - 1997 este iniţiată de preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Laura Vicol, şi prevede, între altele, acordarea unei indemnizaţii lunare de la bugetul de stat sau scutirea de la plata impozitului pe venit.
Prin acest proiect se doreşte stabilirea unor măsuri reparatorii pentru persoanele care au trăit experienţa caselor de copii în perioada 1966 - 1997 având în vedere consecinţele negative suferite pe plan psihologic, emoţional, social şi educaţional. Prevederile ar urma să se aplice şi persoanelor care au fost încadrate în adopţii naţionale şi/sau internaţionale, în măsura în care acestea îndeplinesc condiţiile anterioare.
Iniţiatorul defineşte daunele morale ca fiind durerile fizice şi suferinţele psihice injust cauzate persoanelor care au trăit experienţa caselor de copii din Romania în perioada 1966-1997, cu repercusiuni negative pe plan psihologic, emoţional, social şi educaţional.
În scopul atenuării daunelor morale suferite, persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute în proiect au dreptul, pe perioada vieţii, la o indemnizaţie lunară echivalenta cu 0,8 ISR (indicatorul social de referinţă), în cazul celor fără un loc de muncă, iar cei care au un loc de muncă vor beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit. Indemnizaţia lunară se calculează şi se plăteşte de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Sociala, respectiv Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti, prevede proiectul.
Cetăţenii români care au trăit în casele de copii pe teritoriul Romaniei în perioada 1966 - 1997 au dreptul la compensaţii morale gratuite sub forma şedinţelor de psihoterapie şi/sau consiliere psihologică, în cadrul unui program special organizat. Durata şedinţelor de terapie este stabilită de către psiholog, în urma unei evaluări iniţiale, pentru o perioadă de minimum 12 luni. Serviciile terapeutice sunt decontate de către Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, respectiv Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti, iar condiţiile de acordare se reglementează prin ordin al ministrului Muncii şi protecţiei sociale.
Indemnizaţia lunară va fi o sumă de bani echivalentă cu 0,8 ISR, achitată lunar de la bugetul de stat, tuturor persoanelor care au trăit experienţa caselor de copii din România în perioada 1966 - 1997, ca mijloc patrimonial de reparare a daunelor morale suferite de către aceştia. Indicatorul social de referinţă (ISR) reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile de asistenţă socială, suportate din bugetul de stat, prevăzută de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit expunerii de motive, "la începutul anilor 1990, România se confruntă cu o realitate sumbră, având peste 170.000 de copii instituţionalizaţi, ceea ce a dus la scurgerea unor imagini cutremurătoare despre condiţiile de trai din aceste centre".
"Aceste imagini dezvăluie copii legaţi de paturi, pereţi plini de copii înghesuiţi într-o singură încăpere, copii cu dizabilităţi, bolnavi de SIDA, condiţii precare de igienă, medicamentaţie excesivă şi lipsa de îngrijire adecvată. (...) Raportat la perioada contemporană, trebuie remarcat faptul că, în anii comunismului, sistemul de asistenţă socială era marcat de neglijenţă şi absenţa unei înţelegeri globale a nevoilor copiilor. Reformele din domeniu, deşi necesare, s-au derulat extrem de lent şi adesea cu dificultăţi majore. Abuzurile fizice şi psihice erau frecvente, iar lacunele structurale din Legea 3/1970, în vigoare până în 1997 (înlocuirea ei cu Ordonanţa de Urgenţă 26/1997), au propulsat un număr mare de probleme semnificative, inclusiv lipsa de personal şi abuzuri sistematice", subliniază iniţiatoarea în expunerea de motive.
Ea adaugă că se pot găsi în presa audiovizuală imagini apărute după Revoluţie şi totodată există nenumărate mărturii cu privire la fenomenul abandonului şi a condiţiilor de trai în centre din perioada comunistă, dar şi de la începutul anilor '90, care arată faptul că "situaţia copiilor abandonaţi era departe de a fi în concordanţă cu drepturile copilului şi cu nevoile sale de protecţie".
"Pe lângă aceste mărturii, există rapoarte şi documente care arată faptul că abuzul şi violenţa erau prezente în centrele de plasament, adică centrele mamut. În plus, abandonul nu reprezenta, aşa cum am menţionat anterior, o ultimă variantă pe care să o aleagă părinţii. Ca urmare a acestor aspecte, considerăm necesară realizarea unei reparaţii faţă de copiii instituţionalizaţi în anii 1966 - 1997, drept pentru care am iniţiat legea prin care acordăm o serie de drepturi financiare şi morale acestor persoane", transmite deputata PSD.
Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca primă Cameră legislativă sesizată. AGERPRES/(AS - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică
Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.
Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'
Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''
Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat
Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func
Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'
Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro
Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări
Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și
Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis
USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced
Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați
Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru
Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)
Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate
Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i