logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Intotero: România ar trebui să fie obligată să raporteze periodic măsurile ce vin în sprijinul persoanelor cu probleme de sănătate

Imagine din galeria Agerpres

Carta Europeană a Drepturilor Omului ar trebui modificată astfel încât România să aibă obligativitatea de a raporta periodic progresele înregistrate prin măsuri care să vină în sprijinul copiilor şi adulţilor cu probleme de sănătate, a transmis, luni, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, la o masă rotundă pe tema serviciilor şi soluţiilor prietenoase pentru copiii cu dizabilităţi şi familiile lor, eveniment organizat de Comisia pentru drepturile omului din Senat şi Reprezentanţa UNICEF în România.

"S-a demarat un grup de lucru pe zona aceasta a copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi. Cumva, poate pentru a pune presiune asupra tuturor instituţiilor, indirect, Carta Europeană a Drepturilor Omului, Convenţia ONU ar trebui modificată printr-un act adiţional, astfel încât România să aibă obligativitatea de a raporta periodic progresele înregistrate prin măsuri care să vină în sprijinul copiilor, adulţilor cu probleme de sănătate", a susţinut Intotero.

Ea a adăugat că a depus la Parlament două inţiative legislative în interesul celor "500.000" de copii aflaţi din sărăcie, pentru ca aceştia să beneficieze de mai multă atenţie din partea factorilor de decizie.

"Am depus la Parlament două iniţiative legislative - anul 2025 să fie declarat Anul Copilului, pentru că suntem în implementarea garanţiei pentru drepturile copilului, document ce face parte din strategia pentru drepturile copilului, alături de UNICEF, pentru a încerca să acordăm o atenţie şi mai mare prin implicarea tuturor colegilor miniştri, prin activităţile şi proiectele pe care dânşii le au, astfel încât scoaterea din sărăcie a celor 500.000 de copii şi aici, implicit, şi copiii cu probleme de sănătate, mai multe măsuri, mai multe programe, să fie cumva o asumare a Parlamentului României prin tot ceea ce se face şi a Guvernului României, în egală măsură. Al doilea proiect este implicarea copiilor în procesul decizional. (...) Încercăm să ducem la îndeplinire cele două proiecte şi să fie legi, astfel încât copiii noştri să beneficieze de mai multă atenţie", a punctat Natalia Intotero.

Consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun a afirmat, la rândul său, că, în condiţiile în care 40% dintre copiii României sunt expuşi unor situaţii limită, este nevoie de implicarea reală a factorilor de decizie atât la nivel central, cât şi local pentru a generaliza accesul la centre de servicii comunitare integrate.

"Cred că este în sarcina autorităţilor locale să creeze echipe funcţionale, eficiente, empatice, acolo unde ani de zile am avut doar intervenţii punctuale şi, de obicei, parafe. În contextul în care, potrivit datelor oficiale, peste 40% dintre copiii români sunt expuşi situaţiilor de violenţă, de excluziune, de discriminare, din cauza sărăciei, din cauza bolilor sau a lipsei aplicării de politici sociale la nivelul comunităţii, cred că timpul proiectelor pilot a trecut şi este nevoie de implicarea reală a factorilor de decizie atât la nivel central, dar şi la nivel local, pentru a generaliza accesul la centre de servicii comunitare integrate. (...) Copiii şi familiile lor cred că au nevoie de astfel de spaţii integratoare, au nevoie să fie văzuţi, înţeleşi, ascultaţi. Speranţa mea depăşeşte limitele fizice ale unui astfel de centru, eu vrea să cred că ele vor deveni normalitate după ce activitatea lor va intra în linie dreaptă şi întreaga societate va înţelege şi va fi transformată, astfel că familiile cu copii să le spunem atipici (...) vor lupta mai puţin împotriva sistemului şi mai mult cu el, alături de el şi vor găsi în el sprijin moral, psihologic şi material", a spus Păun.

Senatorul Remus Negoi, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, a subliniat necesitatea ca legislaţia în cazul copiilor cu dizabilităţi să fie cât mai cuprinzătoare şi mai ales aplicabilă.

"Copiii cu dizabilităţi sunt cei care, de-a lungul timpului, au fost discriminaţi permanent. (...) Să vedem cum am putea noi, ca legislativ, Guvernul României, ONG-urile care participă activ la viaţa României, să îmbunătăţim nu numai percepţia, ci şi viaţa şi integrarea copiilor cu dizabilităţi. Ne dorim foarte tare ca, în privinţa drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi mai ales a copiilor cu dizabilităţi, legislaţia să fie cât mai cuprinzătoare, (...) să fie o legislaţie bună şi mai ales aplicabilă. (...) Cel mai important lucru este să fie implementate. Noi facem legi, sunt bune, arată frumos pe hârtie, dar dacă nu le implementăm e ca şi cum am fi muncit degeaba", a conchis Negoi.

Potrivit Roxanei Mânzatu, consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, este importantă o abordare integrată a fondurilor necesare rezolvării nevoilor copiilor.

"Să încercăm să avem această abordare integrată, pentru că dacă nu avem o integrare între fonduri naţionale şi orice alte tipuri de resurse locale, împrumuturi, resurse private şi fonduri europene, întotdeauna intevenţia va fi fragmentată şi limitată. (...) Am întocmit un plan de acţiune pe care să îl urmăm în următorii ani, aşa încât să ne asigurăm că la elaborarea fiecărui buget de stat, la elaborarea bugetelor locale, discutând atât cu Ministerul Finanţelor, cât şi cu Comisiile de buget din Parlament, ne propunem să avem o întâlnire în luna iunie, să conştientizăm şi apoi să bugetăm măsuri pentru copii, complementar fondurilor europene. (...) La Cancelaria Prim-ministrului ne-am setat acest obiectiv să avem o discuţie cu finanţiştii ţării şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, aşa încât, în completarea fondurilor europene, să încercăm să promovăm o susţinere financiară pentru tot ceea ce înseamnă plata investiţiei în copii, de la salarizare până la utilităţi, până la tot ceea ce înseamnă modul în care se repartizează anumite cote către autorităţile locale în vederea susţinerii serviciilor publice pentru copii. Este un drum pe care pornim, să începem să conştientizăm că, dincolo de fonduri europene, avem nevoie (...) să prioritizăm cu adevărat serviciile care au impact asupra copiilor. De la cel mai înalt nivel, mesajul este că dorim să prioritizăm sustenabilitatea serviciilor oferite copiilor şi asta se întâmplă în prezent", a menţionat Mânzatu. AGERPRES/(A - autor: Sorinel Peneş, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:49

Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene

Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:43

Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)

Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.

Viata Parlamentara 06-05-2025 19:51

Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene

'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun