logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Congresul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti/Parlamentarii minorităţilor naţionale - solidari cu poporul evreu

Imagine din galeria Agerpres

Parlamentarii minorităţilor naţionale şi-au exprimat solidaritatea, miercuri, cu poporul evreu, subliniind relaţiile foarte bune care există cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic (FCER - CM).

 



În deschiderea celui de-al V-lea Congres al FCER - CM, preşedintele Federaţiei, deputatul Silviu Vexler, a amintit două evenimente de o importanţă deosebită pentru evreii din România.

"Actualul Congres al FCER are loc în contextul a două evenimente de o importanţă deosebită pentru evreii din România. În 2024 se împlinesc, pe de o parte, 75 de ani de la reînfiinţarea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, desfiinţată de două ori - întâi în perioada Holocaustului şi ulterior în perioada comunistă. Dar, şi un eveniment pozitiv - tot anul acesta se împlinesc 145 de ani de la momentul când primul evreu a devenit cetăţean român, creând astfel, dacă vreţi, şi legătura formală dintre comunităţile evreieşti din România şi statul român", a menţionat Vexler.

 



Preşedintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a subliniat că, în anii care au trecut, s-a reuşit construirea unui parteneriat în folosul României, în primul rând, precum şi în folosul comunităţilor etnice din România, şi a exprimat totodată solidaritatea cu Israelul şi cu poporul evreu în aceste momente de încercări "cumplite".

"Exprim solidaritatea mea şi a comunităţii pe care o reprezint cu Israelul şi cu poporul evreu în aceste încercări cumplite prin care trebuie să treacă din nou. Condamn ferm atacul terorist şi provocator al Iranului şi trebuie să fim extrem de hotărâţi şi fermi când avem de a face cu astfel de provocări, cu astfel de atacuri, fiindcă lucrurile, odată scăpate de sub control, pot fi corectate mult mai greu", a subliniat liderul UDMR.

El a adăugat că se împlinesc 75 de ani de la înfiinţarea FCER, moment aniversar care reprezintă într-o oarecare măsură şi o călătorie în timp, de reflecţie asupra rezistenţei şi unităţii profunde a comunităţilor evreieşti din România.

"Aţi fost în această perioadă şi în urmă cu 75 de ani, pe fondul tumultos al istoriei, ca un far de speranţă, solidaritate şi progres, nu numai pentru evrei, ci şi pentru toate comunităţile din România. (...) Astăzi, în secolul XXI, din nou apar acele provocări extrem de dure care au fost cunoscute în secolul XX, au fost cunoscute în trecut. Şi noi trebuie să vorbim despre acest lucru şi trebuie să luptăm împotriva antisemitismului, împotriva bigotismului, extremismului, urii şi agresiunii în toate formele sale. Dar mai există şi alte provocări cu care se confruntă România, cu care se confruntă Europa, cu care se confruntă, de fapt, occidentul global. Vedem că oamenii aşteaptă răspunsuri de la lideri, fiindcă sunt înşelaţi, se simt lăsaţi singuri. Şi, pentru că se simt lăsaţi singuri, caută soluţii în zone care reprezintă întunericul, la partide care reprezintă trecutul, care vin din întuneric şi vor să ne ducă în întuneric. Pentru dezamăgirea oamenilor niciodată nu sunt vinovaţi oamenii, de fiecare dată sunt vinovaţi liderii şi, de aceea, cei care conduc ţara, care conduc UE, cei care sunt lideri în acest moment au o responsabilitate uriaşă, dar fiecare cetăţean are, la rândul lui, responsabilitate în a combate şi a căuta soluţii corecte, soluţii democratice, care aduc respect, armonie", a explicat Kelemen Hunor.

El a transmis că moştenirea culturală, rădăcinile şi tot ce înseamnă tradiţia nu reprezintă un balast care trebuie aruncat peste bord, ci mai degrabă "un combustibil".

 



Deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Ovidiu Ganţ, a subliniat că este o "premieră absolută" ca reprezentantul minorităţii germane din Parlament să se adreseze unui Congres al FCER şi a cerut iertare poporului evreu "pentru crimele şi atrocităţile comise de unii membri infestaţi de virusul nazismului".

"Minoritatea germană din România, prin reprezentanţii săi de astăzi, asumându-şi această vină şi responsabilitate istorică, morală şi politică, cere iertare pentru crimele comise de unii dintre predecesorii săi. Aceste orori trebuie cunoscute, asumate şi condamnate, pentru a preveni orice posibilitate ca asemenea crime să se poată repeta. În ciuda acestei situaţii, atunci când, în timpul regimului Ponta - Dragnea - Dăncilă, minoritatea germană a fost calomniată în mod mizerabil de către diverşi politicieni şi reprezentanţi ai mass-media, iar întreaga societate românească a tăcut mult, doar comunitatea evreiască şi preşedinţii acesteia - doctor Aurel Vainer şi Silviu Vexler - au luat poziţie în mod public, combătând aceste neadevăruri. Poate suna paradoxal, în context istoric, dar singurii prieteni pe care i-am avut în această perioadă extrem de urâtă pentru noi aţi fost dumneavoastră şi vă mulţumesc din suflet pentru aceasta. (...) Astăzi relaţia dintre comunitatea evreiască şi minoritatea germană a atins un nivel fără precedent", a declarat Ovidiu Ganţ.



Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a evidenţiat necesitatea existenţei Muzeului Holocaustului, pentru ca acest exemplu rău să fie transformat în ceva pozitiv.

"Sunteţi o comunitate minunată. Întotdeauna mă simt bine în proximitatea dumneavoastră şi întotdeauna am ceva de învăţat de la fiecare dintre dumneavoastră. Din păcate, vremurile pe care le trăim nu sunt cele pe care ni le-am fi dorit. Există aşa o ciclicitate în istorie şi, periodic, oamenii o iau razna fără un motiv aparent, de cele mai multe ori atunci când este bine, nu atunci când este rău", a afirmat Varujan Pambuccian.

 



Prezent la eveniment, ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, a arătat că există multe provocări care se pot însă depăşi împreună.

"Libertatea, desigur, vine cu un cost, există multe provocări pe care împreună le vom putea depăşi, sunt sigur. Un motiv suplimentar pentru care sărbătorim libertatea este faptul că aceasta este a doua generaţie de libertate în România. (...) Timp de mulţi ani, oamenii au fost asupriţi de fascism şi comunism şi pentru prima dată, după mulţi ani, ne putem bucura de libertate în România. Şi nu numai că ne bucurăm de libertate, vedem un Guvern care luptă împotriva semitismului într-un mod foarte eficient. (...) Avem un preşedinte al comunităţii evreieşti care, într-o perioadă foarte scurtă de timp, a reuşit să facă lucruri foarte importante pentru comunitatea evreiască, pentru legislaţie", a declarat ambasadorul.

El a făcut referire şi la ostaticii din Fâşia Gaza, "care suferă violuri îngrozitoare, torturi şi dureri". "Şi noi aşteptăm şi ne rugăm şi lucrăm pentru a-i elibera cât mai curând posibil", a transmis Reuven Azar. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Afisari: 51

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:18

Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func

Viata Parlamentara 14-04-2025 17:37

Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'

Viata Parlamentara 14-04-2025 16:59

Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro

Viata Parlamentara 14-04-2025 15:02

Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări

Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și

Viata Parlamentara 14-04-2025 14:13

Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis

USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced

Viata Parlamentara 14-04-2025 13:46

Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i