logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Congresul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti/Parlamentarii minorităţilor naţionale - solidari cu poporul evreu

Imagine din galeria Agerpres

Parlamentarii minorităţilor naţionale şi-au exprimat solidaritatea, miercuri, cu poporul evreu, subliniind relaţiile foarte bune care există cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic (FCER - CM).

 



În deschiderea celui de-al V-lea Congres al FCER - CM, preşedintele Federaţiei, deputatul Silviu Vexler, a amintit două evenimente de o importanţă deosebită pentru evreii din România.

"Actualul Congres al FCER are loc în contextul a două evenimente de o importanţă deosebită pentru evreii din România. În 2024 se împlinesc, pe de o parte, 75 de ani de la reînfiinţarea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, desfiinţată de două ori - întâi în perioada Holocaustului şi ulterior în perioada comunistă. Dar, şi un eveniment pozitiv - tot anul acesta se împlinesc 145 de ani de la momentul când primul evreu a devenit cetăţean român, creând astfel, dacă vreţi, şi legătura formală dintre comunităţile evreieşti din România şi statul român", a menţionat Vexler.

 



Preşedintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a subliniat că, în anii care au trecut, s-a reuşit construirea unui parteneriat în folosul României, în primul rând, precum şi în folosul comunităţilor etnice din România, şi a exprimat totodată solidaritatea cu Israelul şi cu poporul evreu în aceste momente de încercări "cumplite".

"Exprim solidaritatea mea şi a comunităţii pe care o reprezint cu Israelul şi cu poporul evreu în aceste încercări cumplite prin care trebuie să treacă din nou. Condamn ferm atacul terorist şi provocator al Iranului şi trebuie să fim extrem de hotărâţi şi fermi când avem de a face cu astfel de provocări, cu astfel de atacuri, fiindcă lucrurile, odată scăpate de sub control, pot fi corectate mult mai greu", a subliniat liderul UDMR.

El a adăugat că se împlinesc 75 de ani de la înfiinţarea FCER, moment aniversar care reprezintă într-o oarecare măsură şi o călătorie în timp, de reflecţie asupra rezistenţei şi unităţii profunde a comunităţilor evreieşti din România.

"Aţi fost în această perioadă şi în urmă cu 75 de ani, pe fondul tumultos al istoriei, ca un far de speranţă, solidaritate şi progres, nu numai pentru evrei, ci şi pentru toate comunităţile din România. (...) Astăzi, în secolul XXI, din nou apar acele provocări extrem de dure care au fost cunoscute în secolul XX, au fost cunoscute în trecut. Şi noi trebuie să vorbim despre acest lucru şi trebuie să luptăm împotriva antisemitismului, împotriva bigotismului, extremismului, urii şi agresiunii în toate formele sale. Dar mai există şi alte provocări cu care se confruntă România, cu care se confruntă Europa, cu care se confruntă, de fapt, occidentul global. Vedem că oamenii aşteaptă răspunsuri de la lideri, fiindcă sunt înşelaţi, se simt lăsaţi singuri. Şi, pentru că se simt lăsaţi singuri, caută soluţii în zone care reprezintă întunericul, la partide care reprezintă trecutul, care vin din întuneric şi vor să ne ducă în întuneric. Pentru dezamăgirea oamenilor niciodată nu sunt vinovaţi oamenii, de fiecare dată sunt vinovaţi liderii şi, de aceea, cei care conduc ţara, care conduc UE, cei care sunt lideri în acest moment au o responsabilitate uriaşă, dar fiecare cetăţean are, la rândul lui, responsabilitate în a combate şi a căuta soluţii corecte, soluţii democratice, care aduc respect, armonie", a explicat Kelemen Hunor.

El a transmis că moştenirea culturală, rădăcinile şi tot ce înseamnă tradiţia nu reprezintă un balast care trebuie aruncat peste bord, ci mai degrabă "un combustibil".

 



Deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Ovidiu Ganţ, a subliniat că este o "premieră absolută" ca reprezentantul minorităţii germane din Parlament să se adreseze unui Congres al FCER şi a cerut iertare poporului evreu "pentru crimele şi atrocităţile comise de unii membri infestaţi de virusul nazismului".

"Minoritatea germană din România, prin reprezentanţii săi de astăzi, asumându-şi această vină şi responsabilitate istorică, morală şi politică, cere iertare pentru crimele comise de unii dintre predecesorii săi. Aceste orori trebuie cunoscute, asumate şi condamnate, pentru a preveni orice posibilitate ca asemenea crime să se poată repeta. În ciuda acestei situaţii, atunci când, în timpul regimului Ponta - Dragnea - Dăncilă, minoritatea germană a fost calomniată în mod mizerabil de către diverşi politicieni şi reprezentanţi ai mass-media, iar întreaga societate românească a tăcut mult, doar comunitatea evreiască şi preşedinţii acesteia - doctor Aurel Vainer şi Silviu Vexler - au luat poziţie în mod public, combătând aceste neadevăruri. Poate suna paradoxal, în context istoric, dar singurii prieteni pe care i-am avut în această perioadă extrem de urâtă pentru noi aţi fost dumneavoastră şi vă mulţumesc din suflet pentru aceasta. (...) Astăzi relaţia dintre comunitatea evreiască şi minoritatea germană a atins un nivel fără precedent", a declarat Ovidiu Ganţ.



Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a evidenţiat necesitatea existenţei Muzeului Holocaustului, pentru ca acest exemplu rău să fie transformat în ceva pozitiv.

"Sunteţi o comunitate minunată. Întotdeauna mă simt bine în proximitatea dumneavoastră şi întotdeauna am ceva de învăţat de la fiecare dintre dumneavoastră. Din păcate, vremurile pe care le trăim nu sunt cele pe care ni le-am fi dorit. Există aşa o ciclicitate în istorie şi, periodic, oamenii o iau razna fără un motiv aparent, de cele mai multe ori atunci când este bine, nu atunci când este rău", a afirmat Varujan Pambuccian.

 



Prezent la eveniment, ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, a arătat că există multe provocări care se pot însă depăşi împreună.

"Libertatea, desigur, vine cu un cost, există multe provocări pe care împreună le vom putea depăşi, sunt sigur. Un motiv suplimentar pentru care sărbătorim libertatea este faptul că aceasta este a doua generaţie de libertate în România. (...) Timp de mulţi ani, oamenii au fost asupriţi de fascism şi comunism şi pentru prima dată, după mulţi ani, ne putem bucura de libertate în România. Şi nu numai că ne bucurăm de libertate, vedem un Guvern care luptă împotriva semitismului într-un mod foarte eficient. (...) Avem un preşedinte al comunităţii evreieşti care, într-o perioadă foarte scurtă de timp, a reuşit să facă lucruri foarte importante pentru comunitatea evreiască, pentru legislaţie", a declarat ambasadorul.

El a făcut referire şi la ostaticii din Fâşia Gaza, "care suferă violuri îngrozitoare, torturi şi dureri". "Şi noi aşteptăm şi ne rugăm şi lucrăm pentru a-i elibera cât mai curând posibil", a transmis Reuven Azar. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Afisari: 62

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:49

Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene

Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:43

Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)

Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.

Viata Parlamentara 06-05-2025 19:51

Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene

'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun