logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Deputatul Nicolae Petreţchi: România este un exemplu de bune practici pentru Ucraina în numeroase domenii

Imagine din galeria Agerpres

Deputatul Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Petreţchi, consideră că România este un exemplu de bune practici pentru Ucraina în numeroase domenii, el subliniind şi că la Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor care se desfăşoară la Bucureşti trebuie adoptată o strategie pentru următorii 10 ani pentru diaspora ucraineană.

"Pentru Congresul Mondial al Ucrainenilor şi pentru diaspora ucraineană este important să vedem cum putem să sprijinim Ucraina pentru obţinerea victoriei finale în aşa fel încât să fie recuperate teritoriile ocupate ilegal de Federaţia Rusă şi cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Congresul Mondial al Ucrainenilor trebuie să identifice mecanisme prin care să vină în sprijinul refugiaţilor ucraineni, fie să se integreze în comunităţile ucrainene deja stabilite sau să se reîntoarcă în Ucraina pentru a ajuta la reconstrucţia ţării. Vom discuta şi despre parcursul euroatlantic şi european al Ucrainei", a afirmat, vineri, Nicolae Petreţchi.

Referindu-se la comunitatea ucraineană din diaspora, Petreţchi spune că aceasta trebuie sprijinită pentru a reveni în ţară şi a ajuta la la reconstrucţie.

"Comunitatea ucraineană trece prin momente dramatice la nivel global, unice în toată istoria zbuciumată a poporului ucrainean. Invazia rusă pe scară largă în Ucraina a generat fluxuri uriaşe de refugiaţi pe continentul european şi în alte colţuri ale lumii (...). Discutăm despre o comunitate ucraineană la nivel internaţional de aproximativ 26 de milioane. Putem să observăm puterea acestei comunităţi şi trebuie să identificăm cât mai multe mecanisme care să poată să interconecteze ţările noastre. Mă bucur că acest eveniment are loc în România. Ştim că România este un model de bune practici inclusiv în ceea ce priveşte apărarea şi promovarea drepturilor minorităţilor naţionale (...). România este un exemplu de bune practici pentru Ucraina în numeroase domenii. (...) La acest eveniment, sunt peste 200 de delegaţi din peste 70 de ţări ale lumii. Iată că putem să dăm un semnal puternic pentru sprijinirea Ucrainei, pentru sprijinirea democraţiei şi pentru sprijinirea valorilor europene pentru care astăzi poporul ucrainean plăteşte cu sânge", a adăugat Petreţchi.

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a evidenţiat că Ucraina îi aşteaptă înapoi în ţară pe cei care au plecat din cauza războiului.

"România şi-a exprimat solidaritatea cu Ucraina şi buna vecinătate. (...) Mulţumim poporului român şi României pentru ajutorul acordat. Împotriva poporului ucrainean are loc un genocid şi nu înţelegem de ce. În urma atacurilor cu rachete au murit copii, femei în vârstă. Obiectivul nostru este de opri duşmanul, de a reface integritatea teritorială a Ucrainei aşa cum a fost recunoscută pe plan internaţional şi tragerea la răspundere a tuturor celor care au comis crime împotriva Ucrainei. Luptătorii ucraineni nu sunt lipsiţi de curaj, dar au nevoie de armament modern, de muniţie, de ajutor financiar (...) Ucrainenii care au părăsit ţara din cauza agresiunii Federaţiei Ruse îi aşteptăm înapoi. Acolo este foarte mult de lucru şi va fi şi mai mult după victoria noastră (...) Credem că vom învinge şi în cel mai scurt timp vom fi mândri că victoria asupra duşmanilor este victoria noastră în comun", a spus Prokopchuk.

Victor Opaschi, consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului, a transmis mesajul lui Marcel Ciolacu pentru diaspora ucraineană, în care a evidenţiat că România a fost alături de poporul ucrainean încă din primele clipe ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, peste 5,7 milioane de ucraineni tranzitând România şi 125.000 refugiindu-se în ţara noastră din calea războiului.

"România îşi reafirmă sprijinul clar, ferm pentru independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, România va continua să sprijine lupta legitimă a Ucrainei atât timp cât va fi necesar şi restaurarea integrităţii sale teritoriale în graniţele recunoscute internaţional. România sprijină Ucraina în plan politico-democratic, se implică în demersurile internaţionale de izolare a Federaţiei Ruse, contribuie activ la implementarea pachetelor de sancţiuni europene împotriva Federaţiei Ruse şi susţine tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de crime împotriva Ucrainei. România sprijină Ucraina în parcursul său european şi euroatlantic. (...) Ţara noastră sprijină formula de pace propusă de preşedintele Zelenski. (...) Subliniem rolul important al României în facilitarea exporturilor ucrainene către pieţele globale", se arată în mesajul premierului Ciolacu.

Referitor la viitorul parteneriat strategic româno-ucraineian, Ciolacu a evidenţiat în mesaj că acesta "va contribui, în mod direct, la prosperitatea şi securitatea cetăţenilor români şi ucraineni şi (...) va juca un rol important în asigurarea stabilităţii şi dezvoltării în regiunea extinsă a Mării Negre".

"România va participa la procesul de reconstrucţia Ucrainei, inclusiv cu contribuţie proprii.(...) Comunitatea ucraineană, alături de celelalte minorităţi naţionale din România, contribuie semnificativ la bogăţia şi diversitatea culturală, spirituală şi etnică a ţării noastre. Este o şansă şi un câştig pentru România să avem asemenea comunitate care întregeşte mozaicul diversităţii şi alterităţii din ţara noastră românească, la fel cum Ucraina are şansa să aibă o comunitae românească ce aduce cu ea o istorie, spiritualitate, cultură şi tradiţie care priveşte spre Europa şi care aduce plusvaloare în ceea ce priveşte aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei. Este de datoria noastră să protejăm şi să promovăm identitatea celor două minorităţi, românească din Ucraina şi ucraineană din România, şi să le respectăm pe deplin drepturile fundamentale. România a fost, este şi va fi alături de Ucraina în efortul pentru pace, securitate şi prosperitate", se încheie mesajul premierului, citit de Victor Opaschi.

Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor, eveniment organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Congresul Mondial al Ucrainenilor, se desfăşoară, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, în perioada 12 - 15 aprilie. AGERPRES / (AS - autor: Livia Popescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 10-02-2025 20:59

Moșteanu (USR) nu exclude susținerea unei moțiuni de cenzură, cu condiția formării unei guvernări pro-democratice, responsabile

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat luni că nu exclude susținerea unei moțiuni de cenzură, cu condiția perspectivei unei guvernări pro-democratice, 'responsabile'. Precizările au fost făcute după ce Ionuț Moșteanu a fost întrebat dacă USR ar susține

Viata Parlamentara 10-02-2025 20:44

Parlament/ Ședința de plen comun în care urma să fie dezbătută suspendarea președintelui Iohannis - anulată

Ședința de plen comun, care urma să aibă loc marți și în care trebuia să se discute despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis, a fost anulată. Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au decis luni anularea ședinței de plen comun de marți, de la ora 10:00, în care urma să se discute solicitarea de suspendare a

Viata Parlamentara 10-02-2025 13:50

Parlamentul se reunește marți în ședință comună pentru a discuta cererea de suspendare a președintelui Iohannis

Parlamentul se reunește marți, de la ora 10.00, pentru a discuta solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, au decis Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Președintele Senatului, Ilie Bolojan, care a făcut acest anunț, a precizat să există două posibilități, documentul să fie trimis Curții Constituți

Viata Parlamentara 10-02-2025 10:46

Parlament/ Ședința Birourilor permanente reunite - la ora 13,30

Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc luni, începând cu ora 13,30. Ședința Birourilor permanente reunite va avea loc la Camera Deputaților. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidu

Viata Parlamentara 10-02-2025 10:19

POT solicită revocarea din funcție a președinților Senatului și Camerei Deputaților

Partidul Oamenilor Tineri solicită revocarea din funcție a președinților celor două Camere ale Parlamentului, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban, susținând că aceștia au blocat intenționat procedura de suspendare a șefului statului. 'De două ori consecutiv, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban s-au folosit de pretexte și artificii procedurale

Viata Parlamentara 10-02-2025 10:15

Gorghiu: Nu voi vota suspendarea lui Iohannis; este doar o temă falsă

Deputatul PNL Alina Gorghiu susține că suspendarea președintelui Klaus Iohannis reprezintă 'doar o temă falsă, un mare val pe care se urcă niște candidați ca să speculeze electoral starea de nemulțumire a populației'. 'După mai bine de 20 de ani de politică, am învățat să nu evit să spun adevărul de teama unor invective, mai

Viata Parlamentara 06-02-2025 14:04

VIDEO Premierul Ciolacu: Săptămâna viitoare - proiect de lege în Parlament privind domeniul imobiliar

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că săptămâna viitoare în Parlament va funcționa o comisie comună în vederea armonizării unui proiect de lege privind domeniul imobiliar, rezultat din cele trei proiecte depuse până în acest moment în Legislativ de către PSD, PNL și USR.   <

Viata Parlamentara 04-02-2025 22:13

Parlament - buget2025/ Bugetul Ministerului Public, aprobat de Comisiile de buget-finanțe

Comisiile parlamentare de buget-finanțe au aprobat, marți, bugetul pe anul 2025 al Ministerului Public. S-au înregistrat 26 de voturi 'pentru' și 19 contra. Ministerul Public are propuse pentru anul 2025 credite de angajament în valoare de 2.145.416.000 lei, în descreștere cu 17,57%, iar credite bugetare în valoar

Viata Parlamentara 03-02-2025 20:03

Senat: Plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe 2025, aprobate

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025. Proiectul a fost adoptat cu 64 de voturi ''pentru'', 60 ''împotrivă'' și o abținere. Actul normativ precede dezbaterea pr

Viata Parlamentara 03-02-2025 19:47

Parlamentul a aprobat componența Comisiei SRI; președinte - Eugen Bejinariu (PSD)

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat, luni, componența nominală a Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Român de Informații, iar președintele comisiei a fost ales deputatul PSD Eugen Bejinariu. Deputații și senatorii i-au ales ca membri ai Comisiei de control SRI pe următorii parlamentari: deputatul PS

Viata Parlamentara 03-02-2025 19:42

Membrii Comisiei parlamentare de control a SIE - aleși; Alexandru Muraru (PNL) - președinte

 Plenul Parlamentului i-a ales, luni, pe membrii Comisiei speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe, stabilind ca deputatul PNL Alexandru Muraru să fie președinte. Votul a fost secret cu buletine. Din comisia SIE vor face parte Alexandru Muraru (deputat PNL) - președinte, Felix Stroe (s

Viata Parlamentara 03-02-2025 18:59

Senatul și-a adoptat bugetul pentru acest an

Senatul și-a adoptat, luni, bugetul pe anul 2025, înregistrându-se 65 de voturi ''pentru'', 38 ''împotrivă'' și 16 abțineri. Potrivit proiectului de hotărâre, bugetul Senatului României pe anul 2025, finanțat din resurse de la bugetul de stat, se stabilește la suma de 277.940.000 le

Viata Parlamentara 03-02-2025 18:26

Pavel Popescu: ANCOM are un plan bine definit cu privire la viitoarele alegeri

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) are un plan ''bine definit'' cu privire la ceea ce se va întâmpla la următoarele alegeri din România, a afirmat, luni, vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu. ''În primul rând, ANCOM, ca și coordonator al s

Viata Parlamentara 03-02-2025 18:08

Senat: A fost adoptată noua structură a serviciilor instituției

Proiectul de hotărâre privind structura serviciilor Senatului, prin care se vor reduce numărul de posturi bugetate din instituție, a fost adoptat, luni, în plenul Camerei superioare. Au fost înregistrate 78 de voturi ''pentru'', 41 de voturi ''împotrivă'' și patru abțineri.

Viata Parlamentara 03-02-2025 17:48

Parlament/ AUR, POT și S.O.S. au solicitat discutarea cererii de suspendare a președintelui Iohannis; propunerea - respinsă

Reprezentanții AUR, POT și S.O.S. România au solicitat, luni, în plenul Parlamentului, discutarea cererii privind suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, propunerea fiind respinsă. Solicitarea nu a fost suspusă la vot, președintele de ședință, Daniel Suciu, precizând că este neregulamentară.