logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Deputatul Nicolae Petreţchi: România este un exemplu de bune practici pentru Ucraina în numeroase domenii

Imagine din galeria Agerpres

Deputatul Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Petreţchi, consideră că România este un exemplu de bune practici pentru Ucraina în numeroase domenii, el subliniind şi că la Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor care se desfăşoară la Bucureşti trebuie adoptată o strategie pentru următorii 10 ani pentru diaspora ucraineană.

"Pentru Congresul Mondial al Ucrainenilor şi pentru diaspora ucraineană este important să vedem cum putem să sprijinim Ucraina pentru obţinerea victoriei finale în aşa fel încât să fie recuperate teritoriile ocupate ilegal de Federaţia Rusă şi cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Congresul Mondial al Ucrainenilor trebuie să identifice mecanisme prin care să vină în sprijinul refugiaţilor ucraineni, fie să se integreze în comunităţile ucrainene deja stabilite sau să se reîntoarcă în Ucraina pentru a ajuta la reconstrucţia ţării. Vom discuta şi despre parcursul euroatlantic şi european al Ucrainei", a afirmat, vineri, Nicolae Petreţchi.

Referindu-se la comunitatea ucraineană din diaspora, Petreţchi spune că aceasta trebuie sprijinită pentru a reveni în ţară şi a ajuta la la reconstrucţie.

"Comunitatea ucraineană trece prin momente dramatice la nivel global, unice în toată istoria zbuciumată a poporului ucrainean. Invazia rusă pe scară largă în Ucraina a generat fluxuri uriaşe de refugiaţi pe continentul european şi în alte colţuri ale lumii (...). Discutăm despre o comunitate ucraineană la nivel internaţional de aproximativ 26 de milioane. Putem să observăm puterea acestei comunităţi şi trebuie să identificăm cât mai multe mecanisme care să poată să interconecteze ţările noastre. Mă bucur că acest eveniment are loc în România. Ştim că România este un model de bune practici inclusiv în ceea ce priveşte apărarea şi promovarea drepturilor minorităţilor naţionale (...). România este un exemplu de bune practici pentru Ucraina în numeroase domenii. (...) La acest eveniment, sunt peste 200 de delegaţi din peste 70 de ţări ale lumii. Iată că putem să dăm un semnal puternic pentru sprijinirea Ucrainei, pentru sprijinirea democraţiei şi pentru sprijinirea valorilor europene pentru care astăzi poporul ucrainean plăteşte cu sânge", a adăugat Petreţchi.

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a evidenţiat că Ucraina îi aşteaptă înapoi în ţară pe cei care au plecat din cauza războiului.

"România şi-a exprimat solidaritatea cu Ucraina şi buna vecinătate. (...) Mulţumim poporului român şi României pentru ajutorul acordat. Împotriva poporului ucrainean are loc un genocid şi nu înţelegem de ce. În urma atacurilor cu rachete au murit copii, femei în vârstă. Obiectivul nostru este de opri duşmanul, de a reface integritatea teritorială a Ucrainei aşa cum a fost recunoscută pe plan internaţional şi tragerea la răspundere a tuturor celor care au comis crime împotriva Ucrainei. Luptătorii ucraineni nu sunt lipsiţi de curaj, dar au nevoie de armament modern, de muniţie, de ajutor financiar (...) Ucrainenii care au părăsit ţara din cauza agresiunii Federaţiei Ruse îi aşteptăm înapoi. Acolo este foarte mult de lucru şi va fi şi mai mult după victoria noastră (...) Credem că vom învinge şi în cel mai scurt timp vom fi mândri că victoria asupra duşmanilor este victoria noastră în comun", a spus Prokopchuk.

Victor Opaschi, consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului, a transmis mesajul lui Marcel Ciolacu pentru diaspora ucraineană, în care a evidenţiat că România a fost alături de poporul ucrainean încă din primele clipe ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, peste 5,7 milioane de ucraineni tranzitând România şi 125.000 refugiindu-se în ţara noastră din calea războiului.

"România îşi reafirmă sprijinul clar, ferm pentru independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, România va continua să sprijine lupta legitimă a Ucrainei atât timp cât va fi necesar şi restaurarea integrităţii sale teritoriale în graniţele recunoscute internaţional. România sprijină Ucraina în plan politico-democratic, se implică în demersurile internaţionale de izolare a Federaţiei Ruse, contribuie activ la implementarea pachetelor de sancţiuni europene împotriva Federaţiei Ruse şi susţine tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de crime împotriva Ucrainei. România sprijină Ucraina în parcursul său european şi euroatlantic. (...) Ţara noastră sprijină formula de pace propusă de preşedintele Zelenski. (...) Subliniem rolul important al României în facilitarea exporturilor ucrainene către pieţele globale", se arată în mesajul premierului Ciolacu.

Referitor la viitorul parteneriat strategic româno-ucraineian, Ciolacu a evidenţiat în mesaj că acesta "va contribui, în mod direct, la prosperitatea şi securitatea cetăţenilor români şi ucraineni şi (...) va juca un rol important în asigurarea stabilităţii şi dezvoltării în regiunea extinsă a Mării Negre".

"România va participa la procesul de reconstrucţia Ucrainei, inclusiv cu contribuţie proprii.(...) Comunitatea ucraineană, alături de celelalte minorităţi naţionale din România, contribuie semnificativ la bogăţia şi diversitatea culturală, spirituală şi etnică a ţării noastre. Este o şansă şi un câştig pentru România să avem asemenea comunitate care întregeşte mozaicul diversităţii şi alterităţii din ţara noastră românească, la fel cum Ucraina are şansa să aibă o comunitae românească ce aduce cu ea o istorie, spiritualitate, cultură şi tradiţie care priveşte spre Europa şi care aduce plusvaloare în ceea ce priveşte aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei. Este de datoria noastră să protejăm şi să promovăm identitatea celor două minorităţi, românească din Ucraina şi ucraineană din România, şi să le respectăm pe deplin drepturile fundamentale. România a fost, este şi va fi alături de Ucraina în efortul pentru pace, securitate şi prosperitate", se încheie mesajul premierului, citit de Victor Opaschi.

Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor, eveniment organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Congresul Mondial al Ucrainenilor, se desfăşoară, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, în perioada 12 - 15 aprilie. AGERPRES / (AS - autor: Livia Popescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.

Viata Parlamentara 06-05-2025 19:51

Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene

'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun

Viata Parlamentara 06-05-2025 18:11

Gavrilă (POT): Dorin Popa manipulează opinia publică prin minciuni și victimizare; a comis fals în declarații

Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a respins, marți, afirmațiile deputatului Dorin Popa potrivit cărora ea l-ar fi amenințat și a susținut că acesta a semnat documente oficiale în numele partidului fără a avea împuternicire și a încasat nelegal indemnizația de revoluționar. 'Este regretabil că domnul Dorin Pop

Viata Parlamentara 06-05-2025 18:00

Senat/Comisia pentru cercetarea abuzurilor (dezbatere): ANAF să comunice cu debitorul înainte de emiterea titlului executoriu

Anunțarea debitorului despre datoriile acumulate printr-un telefon sau SMS înaintea aplicării popririi de către ANAF ar conduce, în cele mai multe cazuri, la acoperirea datoriilor și la economii financiare și de timp, este concluzia participanților la dezbaterea organizată, marți, de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. La dezbaterea int