logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Preşedintele Knessetului - la Bucureşti; Amir Ohana: România a făcut demersuri importante pentru comemorarea Holocaustului

Imagine din galeria Agerpres

România a fost una dintre primele ţări care a recunoscut Statul Israel şi a făcut demersuri importante pentru a comemora Holocaustul, ceea ce demonstrează angajamentul de a combate antisemitismul, a declarat, miercuri, preşedintele Parlamentului israelian, Amir Ohana, prezent la Bucureşti, în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor.

"Aceasta şedinţă comună este, prin urmare, o expresie a prieteniei adevărate şi a legăturii foarte speciale dintre România şi Israel. Aceasta reprezintă, de asemenea, câteva premiere: prima dată în istorie când un vorbitor al Parlamentului Statului Israel se adresează într-o şedinţă comună a Parlamentului României, prima dată când mă adresez în orice Parlament în străinătate şi prima mea vizită în România. Deci, cu siguranţă, puteţi înţelege, prieteni, de ce sunt atât de mişcat şi onorat că mă aflu în faţa dumneavoastră astăzi", a spus oficialul israelian.

 



El a evocat "sacrificiile, eforturile, ororile şi triumfurile" care au format naţiunea israeliană.

"De când poporul meu a fost exilat de pe pământul lui, am visat în continuare. Am trăit prin naţiunile de pe pământ în vremuri bune şi vremuri grele, dar nu am uitat niciodată de Ierusalim, nu am uitat niciodată casa", a afirmat Amir Ohana.

Potrivit acestuia, România şi Israel au avut relaţii diplomatice neîntrerupte de la înfiinţarea Statului Israel, în anul 1948.

"Astăzi sărbătorim cei 75 de ani de relaţii. România a fost una dintre primele ţări care a recunoscut Statul Israel şi a stabilit legături diplomatice imediat după aceea, chiar în timpul erei comuniste, când România a fost de partea statelor arabe, aflate în război cu Israel. Aceste două ţări au menţinut întotdeauna legături diplomatice", a subliniat oficialul israelian.

Acesta a evidenţiat că relaţia dintre cele două ţări s-a putut consolida în diverse domenii - tehnologie, siguranţă şi apărare, cultură, economie, turism şi diplomaţie.

"Prezenţa mea aici vorbeşte ca exemplu tangibil al legăturilor diplomatice puternice. Ţările noastre s-au angajat să combată antisemitismul şi să promoveze toleranţa. Israel este singura ţară din Orientul Mijlociu în care comunităţile creştine se dezvoltă şi înfloresc şi vor continua. Israel este căminul a milioane de evrei din toată lumea. Sute de mii dintre ei provin din România", a punctat Amir Ohana.

El s-a referit la perioada Holocaustului, când au fost ucişi copii şi oameni inocenţi "doar din cauza naşterii lor, pentru că s-au născut evrei", subliniind că acesta lucru nu trebuie uitat.

"Fiecare dintre ei erau fiinţe umane, aveau vise, speranţe, iubiri. (...) Să nu uităm niciodată. Este unul dintre obiectivele fundamentale ale ţării mele să se asigure şi jurăm că aceste atrocităţi nu se vor mai repeta niciodată", a adăugat acesta.

Amir Ohana a precizat că Statului Israel nu îi va uita niciodată pe românii care au demonstrat eroism, bunătate şi omenie.

"România a făcut demersuri importante pentru a comemora Holocaustul şi pentru a susţine educaţia Holocaustului, inclusiv înfiinţarea unui Muzeu al Holocaustului aici, în Bucureşti, pe care eu aş dori să îl vizitez când va fi deschis. Aceste eforturi demonstrează angajamentul României de a combate antisemitismul şi de a promova toleranţa şi incluziunea şi este foarte apreciat de statul meu. Îţi mulţumesc, România", a afirmat oficialul israelian.

El a spus că Israel îşi va apăra în continuare poporul şi va răspunde cu fermitate împotriva atacurilor asupra vieţii lui "oriunde şi oricând va fi necesar", menţionând ameninţarea "Jihadului islamic palestinian, organizaţie teroristă, finanţată şi susţinută de Iran".

"Regimul Ayatolahului iranian declară deschis că vrea să distrugă Israelul şi fac tot ce este în putinţă pentru a obţine arme nucleare care le va permite să facă asta. În lumina încălcărilor extreme ale drepturilor omului din Iran, acest lucru reprezintă o ameninţare gravă, nu numai pentru ţara mea, ci pentru lumea liberă din care România şi Israel fac parte. Nu putem ignora această ameninţare, prieteni. Haideţi să ne unim şi să lămurim că atunci când spunem că niciodată nu se va mai întâmpla, chiar asta vrem să spunem: niciodată nu se va mai întâmpla", a adăugat Amir Ohana.

Oficialul israelian a mai spus că legăturile dintre România şi Israel sunt "mai bune ca niciodată".

"Haideţi să sărbătorim şi raportul profund şi semnificativ care există dintre naţiunile noastre, fie ca această legătură să se dezvolte şi să înflorească în continuare în anul următor şi să lucrăm în continuare pentru a construi un viitor mai luminos pentru toate popoarele, oriunde. Aş vrea să spun că legăturile dintre România şi Israel sunt mai bune ca niciodată şi vom colabora pentru a le consolida chiar mai mult. Prietenii se ajută împreună. România şi Israel se vor ajuta întotdeauna. Vă mulţumesc pentru această oportunitate minunată de a avea adresa un cuvânt astăzi şi pentru ospitalitatea de graţie şi demonstraţia de prietenie. Dumnezeu să binecuvânteze România şi Dumnezeu să binecuvânteze Israelul", a mai spus Amir Ohana.

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit miercuri într-o şedinţă comună pentru a marca 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel.

Preşedintele Parlamentului Statului Israel (Knesset), Amir Ohana, se află într-o vizită la Bucureşti cu acest prilej. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dadârlat)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:49

Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene

Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:43

Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)

Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.

Viata Parlamentara 06-05-2025 19:51

Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene

'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun