Moţiunea simplă USR: Ministrul Popescu periclitează în fiecare zi securitatea energetică a României; trebuie să plece imediat

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, "periclitează" în fiecare zi securitatea energetică a României şi trebuie să plece imediat din această funcţie, susţine USR în moţiunea simplă depusă marţi la Camera Deputaţilor.
Potrivit moţiunii simple intitulate "Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul 'săptămâna viitoare' Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României", actualul ministru al Energiei a primit "şansa" să reformeze sistemul energetic şi să pună umărul la consolidarea securităţii energetice a României, însă "a continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani".
"Poate nu ştiaţi, dar domnul Popescu este cel mai longeviv ministru al Energiei. Deci a avut timp să ne arate ce poate şi să facă reforme. Dar să vedem ce a făcut Virgil Popescu la minister în ultimii ani. A continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenţi cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe 'săptămâna viitoare' decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică. Mai mult, acest ministru liberal a preluat cu succes de la Liviu Dragnea un discurs anti-companii private. Doar contra unora, pentru că pe altele le-a promovat până şi în PNRR", se menţionează în textul moţiunii USR.
Totodată, USR califică drept "un dezastru" gestionarea crizei facturilor la energie, menţionând că românii au ajuns să plătească facturi "uriaşe". "O familie care vrea să încălzească o casă cu patru camere plăteşte şi 1.800 de lei pentru gaz într-o lună", se arată în moţiune.
"Cel mai mare pericol la adresa securităţii energetice a României vine de la Virgil Popescu. Cifrele şi faptele spun totul despre mandatul său catastrofal în fruntea Ministerului Energiei: gestionarea crizei facturilor la energie este un dezastru; 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă; importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului naţional; legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este încă blocată; România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net în perioada 2019 - 2021; noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu; peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei; sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde", mai susţin semnatarii moţiunii simple.
Conform acestora, facturile la energie au tot crescut, iar oamenii şi economia suferă din cauza unor decizii "proaste" luate de ministrul Virgil Popescu.
"Un an de zile a ignorat cu încăpăţânare legea consumatorului vulnerabil care trebuia să vină la pachet cu liberalizarea, spunând nonşalant că este treaba Ministerului Muncii. Aşa că, în luna septembrie, s-a trezit că nu există nicio măsură de sprijin pentru românii care nu îşi pot permite să plătească facturile la energie. La presiunea publică, a venit cu o ordonanţă care stabilea compensaţii pentru consumatorii casnici de energie. Numai că, ce să vezi, în Parlament Virgil Popescu şi-a dat mâna cu prietenii lui de la PSD şi au scos împreună o lege complicată, greu de aplicat şi de înţeles pentru oricine", afirmă USR.
În moţiune se mai arată că, pentru "a-şi acoperi incompetenţa", Virgil Popescu "a făcut turul televiziunilor pentru a spune că furnizorii de energie şi gaze naturale sunt hoţi".
"Săptămâna trecută, Virgil Popescu şi prietenii lui de la PSD au reuşit o nouă contra-performanţă: să dea o nouă ordonanţă de urgenţă greşită pe care a trebuit să o modifice în mai puţin de 24 h. Şi de fapt e foarte bine ştiut că ea nu va produce efecte decât în luna martie pentru că pe luna ianuarie nu se va aplica, iar românii vor primi din nou facturi aberante", se mai menţionează în document.
În opinia USR, Virgil Popescu este "ministrul care pune lacătul pe industria energetică", având în vedere că, de când acesta este în funcţie, "puterea instalată în capacităţile de producţie a energiei s-a redus cu aproape 25% de la 24.605 MW la 18.568 MW" şi "grupurile energetice se închid pe rând".
Semnatarii moţiunii consideră că Virgil Popescu "susţine, prin inacţiunea sa, dependenţa de gazul rusesc".
"Legea offshore care ar trebui să permită demararea investiţiilor din Marea Neagră tot nu este pe masa Parlamentului. Asta în pofida repetatelor promisiuni ale ministrului Energiei că modificările la legea offshore vor fi adoptate până la finalul lui 2021, angajament care apare inclusiv în programul de guvernare. Riscăm să vedem astfel o nouă amânare a deciziei de a investi din partea operatorilor până în 2023. Asta înseamnă că primele molecule de gaz ar urma să fie extrase abia în 2027", se explică în moţiunea USR.
Semnatarii mai afirmă că Virgil Popescu "a promovat incompetenţa şi ipocrizia" şi "gradul de acoperire al sinecurilor în companiile de stat din energie a urcat până la cer şi înapoi" în mandatul acestuia, dând exemple numirile la Electrica, ANRE.
"Oare cum se mai poate uita ministrul Virgil Popescu în oglindă ştiind că a pus pe butuci industria energetică din România? Iar lucrul acesta înseamnă tocmai facturi mai mari pentru oameni şi pentru întreaga economie românească. Înseamnă o sabotare a interesului economic şi geopolitic al nostru ca ţară. România trebuie să o ia urgent pe calea cea bună şi să meargă în direcţia reparării răului din sectorul energetic. Putem deveni independenţi energetic şi exportatori de energie şi de gaze naturale. Dar pentru asta e nevoie de un profesionist la conducerea acestui minister, e nevoie de viziune şi de curaj.(...) De aceea facem astăzi apel la toţi parlamentarii Camerei Deputaţilor, indiferent de culoarea politică, să aibă curajul şi să voteze această moţiune simplă. Ministrul 'săptămâna viitoare', cel care periclitează în fiecare zi securitatea energetică a României, trebuie să plece imediat!", transmite USR. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică
Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.
Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'
Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''
Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat
Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func
Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'
Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro
Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări
Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și
Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis
USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced
Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați
Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru
Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)
Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate
Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i