logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Senatorul Azamfirei: Aşa-numita petiţie 'Rezidenţii sunt medici, nu studenţi' este lipsită de orice consistenţă

Imagine din galeria Agerpres

Senatorul Leonard Azamfirei, reprezentant al iniţiatorilor propunerii legislative privind rezidenţiatul, consideră că petiţia "Rezidenţii sunt medici, nu studenţi" este "lipsită de consistenţă", întrucât argumentul potrivit căruia posturile ar fi repartizate clientelar este mai degrabă o "abordare populistă, un proces de intenţie", iar organismele care asigură formarea şi certificarea de medic specialist sunt universităţile, ca în multe ţări din UE.

"Aşa-numita petiţie 'Rezidenţii sunt medici, nu studenţi', în înţelegerea mea, este lipsită de orice consistenţă (...). În UE, în Estonia, Spania, Franţa, Italia, Lituania, Slovacia, Finlanda, organismele care asigură formarea şi certificarea de medic specialist sunt universităţile (...). Un alt argument din petiţie - repartiţia clientelară a posturilor. Văd aici doar o abordare populistă, un proces de intenţie, aş spune eu. Cred că în ultimii ani, dacă nu au fost probleme în organizarea rezidenţiatului - şi nu au fost -, acest lucru s-a întâmplat datorită seriozităţii verificării universităţilor de medicină şi farmacie. Chiar dacă numărul de semnături poate impresiona (peste 70.000 de semnături n.r.), preambulul petiţiei cred că a indus acele semnături într-un mod incorect şi lipsit de onestitate", a susţinut Azamfirei, miercuri, la dezbaterea "Creşterea calităţii academice a programelor de rezidenţiat", organizată de Comisia pentru învăţământ din Senat.

În opinia lui, cel mai mare beneficiu pe care îl aduce această modificare la legea în domeniu este, "în mod clar, capacitatea organizatorică a universităţilor, care este mult superioară DSP-urilor".

"Noi venim în această propunere legislativă cu această modificare şi dăm această atribuţie nu doar UMF-urilor, ci tuturor facultăţilor de medicină, chiar dacă ele nu sunt UMF-uri. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii îşi păstrează toate atribuţiile, el propune cifra de şcolarizare, el face practic politica sanitară a României în acest domeniu, participă la organizarea concursului de admitere, stabileşte, împreună cu MEN şi colegiile, specialităţile, durata de pregătire. În proiect scrie clar că rezidenţii încheie un contract individual de muncă cu unitatea sanitară în cadrul căreia îşi vor desfăşura activitatea. Prin urmare, salarizarea medicilor rezidenţi se asigură în continuare de către Ministerul Sănătăţii, nu este nicio umbră care să inducă măcar ideea sau discuţia că ei şi-ar pierde ceva din drepturile salariale pe care le au. În ultimul rând, contractul de studii adiţional celui de muncă, încheiat de rezident, nu face decât să le garanteze acestora pregătirea de calitate pe care şi-o asumă universităţile, dar şi obligaţiile lor de studii, altele decât cele patrimoniale", a subliniat senatorul.

El a adăugat că, dacă această lege va fi adoptată, se va impune crearea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai mediului academic, ai Ministerului Sănătăţii, ai colegiilor medicilor, ai studenţilor şi ai rezidenţilor, "pentru a face o reglementare nouă, elastică, dar într-un timp rezonabil".

"Reforma rezidenţiatului este şi un punct distinct în programul de guvernare al actualei coaliţii. Eu nu ştiu cum se poate face o reformă fără a schimba legea, creând un cadru normativ potrivit. Proiectul a trecut în Camera Deputaţilor cu o largă majoritate", a conchis Azamfirei.

În intervenţiile lor, deputatul USR Adrian Wiener (USR) şi senatorii liberali Gheorghe Carp şi Raluca Ioan au criticat proiectul legislativ.

"Mi se pare mult mai important ca această lege a rezidenţiatului să fie modificată, pentru că schimbarea de jurisdicţie nu pune la punct lucrurile care de ani de zile, ştim cu toţii cei care suntem în sistem, funcţionează aberant (...). Cred o nouă lege a rezidenţiatului este cea care ar rezolva problemele, pentru că de multe ori sunt zeci de rezidenţi care nu intră, de exemplu, în sala de operaţie cu lunile sau cu anii (...). Mi se pare mult mai importantă o lege care să stabilească absolut tot ceea ce este în discuţie şi să obţinem nişte specialişti bine pregătiţi decât să schimbăm jurisdicţia. Cred că ar fi mult mai oportună o nouă lege, care să cuprindă toate aceste elemente, pe care să le precizeze, să nu dea naştere la ambiguităţi şi în momentul în care este elaborată, să fie votată în Parlamentul României. Este nevoie de schimbarea legii rezidenţiatului, dar nu prin schimbarea jurisdicţiei", a susţinut Carp.

În context, Horea Chirilă, preşedintele Societăţii multidisciplinare a medicilor rezidenţi, a explicat că medicii rezidenţi au reacţionat negativ la acest proiect legislativ, prin formularea unei petiţii, ca urmare a lipsei de informaţii din actul normativ în cauză.

"La început, în forma iniţială a proiectului de lege, prima discuţie a fost cea de salarizare şi de statut al medicilor rezidenţi, care ulterior, prin amendamente, a fost soluţionată în actul normativ în sine. Însă, ulterior, au apărut multe alte întrebări şi tocmai de aceea a apărut şi acea petiţie pe care noi, ca organizaţie, nu am eliberat-o, ci a fost construită chiar de colegii medici rezidenţi şi viitori medici rezidenţi, care voiau răspunsuri la aceste întrebări (...). Acest lucru a dus la o neîncredere în proiect. Noi am încercat să facem şi un sondaj în rândul medicilor rezidenţi, cu argumente şi amendamente posibile la viitorul proiect. Răspunsurile la acest sondaj au fost în majoritate, 87%, că nu ar fi de acord cu trecerea acestui proiect de lege, iar ca amendamente tocmai din lipsă de informaţie nu a existat neapărat o motivaţie clară, pur legislativă sau procedurală, ci mai degrabă o neîncredere şi o teamă de ce s-ar întâmpla ulterior", a arătat Chirilă.

El s-a referit, totodată, la problemele cu care se confruntă această categorie de medici.

"Gărzile neplătite - există de foarte mult timp această problemă, este constantă; birocraţia care ne îngroapă şi care ar beneficia de o modificare, digitalizare şi crearea unei platforme, în care medicii rezidenţi să poată să-şi rezolve procedurile mult mai simplu şi să se poată asigura calitatea învăţământului. O problemă constantă, după finalizarea rezidenţiatului, ar fi absorbţia tinerilor specialişti în sistemul de sănătate. Pentru că se scot multe locuri, se scot puţine posturi şi într-adevăr, într-un final, rezidenţii pe care îi pregătim nu au unde să lucreze", a încheiat Horea Chirilă. AGERPRES/(A - autor: Sorinel Peneş, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:18

Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func

Viata Parlamentara 14-04-2025 17:37

Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'

Viata Parlamentara 14-04-2025 16:59

Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro

Viata Parlamentara 14-04-2025 15:02

Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări

Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și

Viata Parlamentara 14-04-2025 14:13

Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis

USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced

Viata Parlamentara 14-04-2025 13:46

Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i